VST Plugins

Selam foruk sakinleri..
Benim sorum şu:

Şimdi orda burda duyuyoruz VST programları falan da .. Steinberg Cubase den başka VSt Programları varmı ?
Bu Cubase Plug in leri her VST Programına Uyar mı ??? (Mesla Acid Pro 4.0f gibi)
 
Dört ana Plugin standardı var benim en çok gördüğüm..

VST/VSTi (Steinberg yazılımları)
DX/DXi (DirectX tabanlı pluginler, Sonar ile yaygınlaştı)
Rewire (Propellerheads yazılımları)
TDM (ProTools)

Ha bunlar wrapper'lar sayesinde aslında destelemeyen bir yazılım için bir diğer türdenmiş gibi gösterilip, kullanılabiliyor.. Kimi yazılımların kendi iç wrapper'ları var.. (Mesela Cakewalk sonar'ın kendi VST wrapper'ı var)..Ancak bir vst plugin'i en iyi performansı Steinberg ailesi içinde kullanılırken veriyor vs..

Hâlâ en güzel ve en çok çeşite sahip pluginler VST pluginler içinden çıktığından, genelde bu üç yazılım ailesine dahil olmayan üçüncü yazılım şirketleri sıklıkla VST desteği de sunuyorlar..

Durum böyle.. Ama her gün DX pluginleri de artmakta.. TDM pluginler zaten kendi içinde çoğunluka profesyonel kullanıma yönelik ProTools'a has bir şekilde ilerliyor..Rewire ise henüz yazılımların içerisinde yeni destek verilmeye başlanan bir arayüz... Plugin çeşitliliği pek yok ama varolan pluginler de genelde üst düzey ürünler..
 
Swallowed arkadaşım doğru demiş, ancak bir konuda bir terslik olduğunu düşünüyorum, o da şudur:

Rewire bir plugin standardı değil, birbirinden bağımsız iki programın birbiriyle senkronize haberleşmesini sağlayan bir protokoldür. Mesela reason cubase ile rewire ile bağlanarak çalışabilir, ama cubase içinde çalışmaz. Dışarıda çalışır, rewire ile iletişim kurar sadece. Plugin demek pek doğru olmaz bu yüzden bence.

Bir de sadece propellerheads yazılımları ile çalışmıyor, yani propellerheads reason ile yaygınlaştı gerçi ama steinberg ve propellerheads ile ortak geliştirilmiştir bildiğim kadarıyla. Bir gigastudio veya mesela bfd drums da rewire aracışığı ile, rewire destekli başka bir programla(mesela cubase) iletişim kurabilir. Slave olarak.
 
TDM protools içindir yanlız kendi içinde ayrımları var protools plug-inlerinin

RTAS = Real Time Audio Suite plugins

Bildiğiniz native pluginlerdir, işlem gücünü cpunuzdan alırlar

AS = Audio Suite plugins

Canlı çalışamıyan pluginlerdir, sadece process ederler kaydedilmiş bir vakkayı

TDM :

TDM ise ne kallavi plug-in lerdir. Bunlar Protools 'un dsp li kartları ile çalışırlar sadece ( HD Accel gibi ) Pahalıdırlar, ama sistem daha pahalıdır :))
 
Geri
Üst