Gibson'un "90'ların En Iyi 10 Albümü" Anketinin Birincisi Nirvana - Nevermind

Anketin sonuçlarına katılıyor musunuz?

  • Evet, aşağı yukarı ben de aynı listeyi yapardım.

    Oylar: 0 0.0%
  • Bazılarına katılıyorum ama çok önemli albümler eksik.

    Oylar: 5 38.5%
  • Hayır, benim listem çok farklı olurdu.

    Oylar: 6 46.2%
  • Kimin umrunda? 90'larda yaşamayı bırakın artık!

    Oylar: 2 15.4%

  • Toplam oy veren
    13

estranged

admin
top90s_nevermind[1].jpg

Söz konusu "müzikal kimlikler" olduğunda 90'lar fark yaratmıştı. 70'ler 80'ler aşağı yukarı aynı şeylerin devamıyken 90'larda yepyeni akımlar gördük. Grunge, gangsta rap, britpop, nu-metal bunlardan bazıları...

Gibson.com tarafından site editörleri ve kullanıcıları arasında yapılan bu ankette Nirvana'nın 91 çıkışlı albümü "Nevermind" birinci, 1997 çıkışlı Radiohead albümü "OK Computer" ise ikinci oldu. Üçüncülüğü ise "Achtung Baby" albümüyle U2 aldı.

Gibson.com anket sonuçlarıyla ilgili şu yorumu yaptı: "Prodüktörlüğü Butch Vig tarafından yapılan Nevermind'ın ticari bir beklentisi yoktu fakat piyasaya çıktığında yükselişi öyle şiddetliydi ki, 3 ay içinde popun kralı Michael Jackson'ın "Dangerous" albümünü geride bırakıp listelerde 1 numaraya yükseldi. Bu alternatif rock'ın mainstream olması demekti ve bu olay müzik endüstrisinde köklü değişikliklere sebep oldu. Bu albüm kesinlikle müzik tarihinin en derin etki yaratmış albümlerinden biri"

Anket sonuçlarının tam listesi şu şekilde:

1. Nevermind, Nirvana
2. OK Computer, Radiohead
3. Achtung Baby, U2
4. Definitely Maybe, Oasis
5. Automatic for the People, R.E.M.
6. Ten, Pearl Jam
7. Metallica, Metallica
8. Time Out of Mind, Bob Dylan
9. Grace, Jeff Buckley
10. The Bends, Radiohead
 
Soundgarden yok, Alice In Chains yok, GNR'ın UYI albümleri yok, Queen Innuendo yok, 90'ların en popüler albümleri listesi olmuş açıkçası. OK Computer, Metallica ve Ten iyi tercihler olsa da geri kalanı fos.
 
Gerçekten de GNR olmaması garip. Ayrıca RHCP'den Blood Sugar Sex Magik yok, ki 90'ların karakteristik albümlerindendir. Pantera'dan Vulgar Display of Power ve/veya Far Beyond Driven yok.. Rage Against The Machine yok.. vs.. yok da yok..
 
yokları saymaya gerek yok ama bence burada "gitarın" en iyi 10 albümüne giremeyecek albümler var, yine de hatırlatmışlar güzel olmuş.
 
70ler-80ler aynı şeylerin devamı idi ne demek ?? 80ler 70'lerin büyük ölçüde devamıydı dense anlarım, ama 70ler bariz bir ekolün devamı değildi; kendisi başlı başına bir ekoldü. Rock müziğin de altın çağıydı. (80'ler de elektrogitarın altın çağıydı aslında...) 70lerin hard rock - prog rock furyası halen etkisini devam ettirmektedir ayrıca. Son olarak da, bir şeyin "yeni" olmasının değer yargıları açısından nötr bir ifade olduğunu anlamak lazım. "Yeni" sözcüğünü "iyi" veya "daha iyi"anlamında kullanmak sadece sorun yaratıyor. "Yepyeni" sözcüğü ile de bu tavır zirveye çıkıyor. "Yepyeni" de olsa tezek tezektir mesela, ama yeni olanın kokusu daha keskindir. Ama yepyeni olan trend yaratır ve satar (eski olan tüketilip bittiği için...)
90larda özgün şeyler yaratıldı, 80'lerin abartılı ve gösterişli tavırlarına ciddi bir tepki de vardı belki işin altında, ama 90ların müzisyenleri de kendilerini kötü görünmenin ve kötü çalmanın moda olduğu garip bir başka furyaya kaptırdılar. Neticede sosyal boyutu ve insanlar üzerindeki etkisi müzisyenler üzerindeki etkisinden çok daha farklı olan ilginç bir şey (müzik) çıktı ortaya. Bu farkları anlamadan kıyaslama yapmak da sorun yaratıyor. Bu hatayı ben de yapıyordum: Kendi hesabıma konuşursam, ben 70-80ler müziği dinleyerek büyüdüğümden, 90'ların müzisyenlerini hiç beğenmem. Hele gitarcılar felakettir, doğru düzgün solo da çalamaz pek çoğu.
Diğer taraftan, bu bütünüyle müzikal beceri- teknik vs odaklı bir bakış açısı, oysa 90ların müziği (sanırım) çok daha toplumsal bir işlev üstlenmeye soyundu ve galibe bir ölçüde bunu da başardı. Bunu fark etmek benim zevklerimde herhangi bir değişiklik yaratmadı gerçi, ama en azından artık 90ları bir kalemde silip atma eğiliminde değilim. Galiba 90ların gruplarını kendi içinde değerlendirmek de daha sağlıklı olacak...
 
Geri
Üst