Tel Yükseklik Ayarı

Selamlar,

Uzun süre internette araştırmama rağmen bulamadığım belirli yerdeki üstadlara sormama rağmen tam anlamadığım bir konu var eğer yardımcı olcak arkadaşlar varsa şimdiden teşekkür ederim.

Geçenlerde yeni bir gitar edindim (fender strat) tel yüksekliği bana biraz fazla geldi yani klavyeden uzak geliyor ve solo parçalarda biraz zorlanıyorum hızlanmama engel olmakta. Radius 9.5 mm olarak belirtilmiş ve bir kaç yerde bu tellerin klavyeye yaklaştırmanın sorunlarından duydum entonasyon ayarı bozukluğu ve tellerin manyetiğe yaklaşmasından kaynaklanan ses bozuklukları gibi vs.. Kullanmadığım bir gitarın tellerini bir gitar dükkanında çalışan eleman lambur lumbur yakınlaştırdı al dedi ses etmedim gitarı önemsemediğim için. Fakat bu gitarım benim için ufak bir servet değerinde olduğu için bu riske giremiyorum ince detaylarıda öğrenmek istiyorum demek istediğim acaba telleri yakınlaştırsak dezavantajları neler olur entonasyon ayarı yapmak gerekirmi?

Tel yüksekliği 9.5mm fabrika çıkışı olduğuna göre ve yabancı forumlarda uzun tartışmalara neden olmasından dolayı bundan biraz kıllanmaktayım açıkçası.

Cehaletimi maruz görür beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
 
Tel yüksekliği köprüden ayarlanır fakat her zaman sadece köprüden yaptığımız ayar düzgün sonuç vermeyebilir. Mesela fretlerle ilgili problem vardır senin göremeyeceğin, sap ayarını tekrar konrol etmen gerekebilir vs... Güzel bir ayar yapabilmen bu işi birçok kez denemen gerekir ve gözlemle öğrenilir. Eğer gitarına gerçekten güzel bir ayar yapılmasını istiyorsan bir lüthiyeye götürmen çok daha güzel sonuçlar verecektir.
 
Gibson elektro gitarlar için 1. ve 12. perdeler olmak üzere iki ayrı ölçülendirme yapılmış.

Elektro,

1,2 ve 3. teller için 1. perdede = 1/64" = 0.4 mm
4,5 ve 6. teller için 1. perdede = 2/64" = 0.8 mm

1,2 ve 3. teller için 12. perdede = 3/64" = 1.2 mm
4,5 ve 6. teller için 12. perdede = 5/64" = 2.0 mm

Akustik,

1,2 ve 3. teller için 1. perdede = 1/64" = 0.4 mm
4,5 ve 6. teller için 1. perdede = 2/64" = 0.8 mm

1,2 ve 3. teller için 12. perdede = 5/64" = 2.0 mm
4,5 ve 6. teller için 12. perdede = 7/64" = 2.7 mm

-------------------------------------------------------------

ESP gitarlar da ise sadece 12. tel üzerinden ölçülendirme yapılmış. ( Ben ESP'ye göre kullanıyorum )

Elektro,

1,2 ve 3. teller için 12. perdede = 1/16" = 1.5 mm
4,5 ve 6. teller için 12. perdede = 5/64" = 2.0 mm

Bariton / 7-telli,

1,2 ve 3. teller için 12. perdede = 1/16" = 1.5 mm
4,5 ve 6. teller için 12. perdede = 3/32" = 2.5 mm

Akustik,

1,2 ve 3. teller için 12. perdede = 5/64" = 2.0 mm
4,5 ve 6. teller için 12. perdede = 7/64" = 2.8 mm

-------------------------------------------------------------

Ibanez gitarlar için 14. perde üzerinden ölçülendirme yapılmış ;

Elektro,

1,2 ve 3. teller için 14. perdede = 1/16" = 1.5 mm
4,5 ve 6. teller için 14. perdede = 5/64" = 2.0 mm

Akustik,

1,2 ve 3. teller için 14. perdede = -/--" = 1.7 mm
4,5 ve 6. teller için 14. perdede = -/--" = 2.3 mm

-------------------------------------------------------------

Fender gitarlar için 14. perde üzerinden ölçülendirme yapılmış.

Elektro,

1,2 ve 3. teller için 14. perdede = 4/64" = 1.6 mm
4,5 ve 6. teller için 14. perdede = 5/64" = 2.0 mm

-------------------------------------------------------------

Cort gitarlar için de 14. perde üzerinden ölçülendirme yapılmış.

Elektro,

1,2 ve 3. teller için 14. perdede = 1/16" = 1.6 mm
4,5 ve 6. teller için 14. perdede = 5/64" = 2.0 mm

Akustik,

1,2 ve 3. teller için 14. perdede = 5/64" = 2.0 mm
4,5 ve 6. teller için 14. perdede = 6/64" = 2.4 mm



gitarturk ten alıntıdır.
 
Teller yüksek gelebilir, eğer tel yükseklik ayarı yapmayı bilmiyorsan illa ki bilene göster ve yaptır.

Biliyorsan tellere boş olarak hızlıca penayla vurduğunda hafifçe ilk bir saniye cızırdayacak kadar yaklaştırabilirsin, bu cızırtı amfide çalarken amfiden gelmez ve teller olabildiğince klavyeye çalınabilecek ölçüde yakın demektir. Daha sonra, 5., 12. ve 17. fretlere bare yaparak tellere penayla vur ve hiçbir şekilde rahatsız etmeyecek şekilde fret cızırtısı olmaması gerekir. Eğer varsa sap ayarı da gerekiyor demektir. Sap ayarı da işlemi basit ama bilen tarafından bir defada 120-180 dereceden fazla çevrilmeden test edilerek yapılması gerekir.

Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
hocam verdiğin bilgiler için sağol tellerin yükselip alçalmasını alyanla daha önceden eski gitarıma yaptım fakat gitar yeni ve pahalı olduğu için sap ayarıyla oynamanın pek doğru olduğunu düşünmüyorum. Bence sadece bozuk rahatsız etmicek ses gelmemesinden ziyade sap ayarı ve entenasyon ayarı gerektirebilir bu işlem o yüzden bilen bir kişiye eğer sap ayarı ihtiyacı gerektirmiyorsa yaptırmak daha sağlıklı dediğiniz gibi.
 
beyler,esp ltd ec 500 gitarım var.
burda yazdığı gibi kalın tellerde 12.perdede 2 mm olacak şekilde alçalttığımda fret buzz bayağı artıyor.siz nasıl 2mm de kullanıyorsunz,ayrıca sap ayarınıda tam anlamıyla yaptığım halde bu sonuçla karşılaşıyorum.Bu sistemleri kullanan arkadaşlar bana sap ayarlarınıda neye göre,neleri baz alarak yaptıklarını,nasıl yaptıklarınıda anlatırlarsa memnun olurum.Ben sap ayarını yaparken nut ve köprü tarafından ortaya doğru gelindikçe hafif çukursal olacak şekilde yapıyorum öngörüldüğü gibi.ve 1 - 24.perdelere basıp 7 - 8.fretlere tap yaptıgımda hafif bir boşluk kalmasına dikkat ediyorum.Bu hafif boşlukta tam bir standart kartvizitin tel ile perde arasından geçebileceği ölçüğde.
 
benim anlıyamadığım bir diğer şey var.
Sap ayarının tamamen mükemmel olduğu bir gitarda sap üzerine cetveli dikey koyduğumuzda dümdüzmü olması lazım yoksa,benim yaptığım gibi orta kısma doğru geldikçe perdeyle cetvel arasında ufak boşluklarınmı kalması lazım ? yani düzgün sap ayarı demek sapın dümdüzmü olmasıdır yoksa hafif konkav mı olmasıdır ?
 
Çok çok az içbükey olmalı. Sap ayarını yaptıktan sonra köprüden yükseklik ayarı da yapın. Benim taktiğim;
>Eğer ilk perdelerde cızlama var ama son perdelerde yoksa sapı biraz daha içbükey hale getirip duruma göre köprüyü biraz daha indirebilirsiniz.
>Eğer ilk perdelerde cızlama yok son perdelerde varsa sapı fazla içbükeyleştirmiş olabilirsiniz, ilk perdelerde de cızlama başlayana kadar düzleştirip sonra köprüyü biraz yukarı seviyeye çekebilirsiniz.
 
yanıt için çok teşekkür.metalupyourass

benim şuanki sorunum ilk perdelerde değilde orta perdelerde bızlama var hafiften.ve gitar biraz içbükey durumda.tel yüksekliğide 12.perdede 2 mm civarında.Eğer dediğin gibi sapı fazla içbükeyleştirmişsem diye bende düşündüm ve sapı sıktım biraz fakat bu seferde tel yüksekliğini 2 mm de koruduğum halde boş kalın mi teline vurduğumda perdelere çarpıyor.tellerdemi bir sorun var anlıyamadım açıkcası.3-4 haftalık d'addario 0.10 takım var üzerinde.yarın ernia ball 0.9 tel alıp standart E akordlayıp tekrar denemeyi düşünüyorum açıkcası.önerisi ve söyleyeceği olan varsa dinlerim.
 
normalde gitar orta perdelerde biraz çukurdur bu çalım kolaylığı için pek sorun teşkil etmezz.. fazla sap ayarıda gitarın bazı perdelerin artıkk pess etmesine sebep olur benim 9 perdemde ufak bi bızlama olayı var ki ben böle hallettim olayı başka türlü gitarı kusursuzlaştıramadımm bi yerden muhakkak sıkıntı verecekkk çünkü sap iki kısımmış gibi davranıyooo 12 den öncesi ve sonrası ..benim gitarı zuhaldeki adam bile yapamadıı üstelik gitarın içindeki demirin ucu bile çıktıı çevirmektennn boktan bi durumm..bence çok elleme ayrıca kalın telden inceye geçecen gene sap ayarıba ihtiyacın olacakk ben öle biliyorumm dore müziktekiler bana entonasyon gerekir demişlerdi
 
fark olur dostum tel kalınlığını her farklılaştırdığında sap ayarı gerekir gitarın markasına modeline ağacına göre de ufak yada büyük sorunlar çıkartır (büyükten kastım; tel kalınlığıyla oynadığında sap atar, entonasyon kayar tel yüksekliği artar veya azalır tümüyle uğraşırsın).
 
evet. eğer .09 telleri .010'a yükseltmek isterseniz ve aynı akort düzenini kullanacaksanız sapa fazladan 7 kg ağırlık biner (d'addario için). bu nedenle sap öne gelir. truss rod'un gerilmesi gerekir. bunu yaparken entonasyon ayarı bozulabilir. ek oalrak tel yüksekliğine etkisi olmaz. tremololu bi gitarınız varsa tremolo ayarı bozulur o kadar.
 
gitarım sabit köprülü tremolo yok.şuan 0.10 telleri DGCFAD sistemde kullanıyorum.0.9 alıp E standart yapıcam,aralarında tek ses fark var ve daha sıkı akord edeceğimden sapta herhangi bir değişiklik yaratmayacağını düşünüyorum.
 
Geri
Üst