Yabancı Şarkılara Yasak Tehlikesi

estranged

admin
MESAM ve MSG arasındaki anlaşmazlık yüzünden Haziran ayından itibaren yabancı sanatçıların eserlerinin satışı ve yayını engellenme tehlikesi ile karşı karşıya.

Habertürk'ün haberine göre Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) ve Musiki Eseri Sahipleri Meslek Grubu (MSG) arasındaki anlaşmazlık yabancı sanatçıların eserlerinin Türkiye'de satışının engellenmesi tehlikesini getirdi. Bu da yaz boyu diskolar dahil, radyo, televizyon gibi müzik yayını yapılan her yerde yabancı eserlerin susması demek...

YASAK HAZİRAN'DAN İTİBAREN BAŞLIYOR
Haziran ayından itibaren yabancı kaset, CD, VCD, DVC, Blu-Ray veya ücretli internet kayıtlı eserlerin yurtiçinde satışının engellenmesine kadar varacak gelişme MESAM ve MSG'nin Türkiye'de kullanılan yabancı şarkılar için ayrı ayrı, çifte telif ödemesi yaptığının tespiti üzerine ortaya çıktı.

Çifte ödeme yapıldığını tespit eden Kültür ve Turizm Bakanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı'nı görevlendirdi. Bakanlık, teftiş raporu sonrası mükerrer ödemelerden dolayı yurtdışına ödenecek para akışının kesilmesini istedi. Dünya Müzik Eserleri Telif Birliği olan CISAC, Türkiye'deki bu gelişmeyi masaya yatırdı ve "Telifler ödenmezse yurtdışından gelecek yabancı hiçbir şarkı Türkiye'de çalınamaz" uyarısında bulundu.

MESAM: ULUSLARARASI MAHKEMEYE DÜŞERİZ
MESAM Başkanı Faruk Demir: Yabancı şarkıların teliflerini dağıtma yetkisi uluslararası anlamda bizde. MSG ise bu hakları toplayıp dağıttığını iddia ediyor. Mükerrerlik buradan kaynaklanıyor. Yetkinin bizde olduğuna ilişkin CISAC tarafından Bakanlığa gönderilen, "Telif hakları MESAM'dadır" yazısı var. MESAM'ın 186 ülke ile karşıklıklı anlaşması var. MESAM bu anlaşmalara dayanarak yabancı repertuvarın parasını kanuna göre yıllardır yurtdışına gönderiyor. O ülkelerdeki Türk bestecilerin hakları da bize geliyor. Burada 2001 'de kurulan MSG korsan olarak yabancı repertuvar için para topluyor. Biz besteciye, aranjöre, söz yazarının parasını yurtdışındaki meslek birliğine gönderiyoruz. Yabancı müzik piyasası iç işleyişteki hatayı düzeltmeyi beklemez, 6 ayda bir alacağı paraya bakar. Para gelmiyorsa yabancı repertuvarı Türkiye'den çeker ve biz uluslararası mahkemeye kadar düşeriz. Birinci derecede Türkiye, sonra bakanlık ve meslek birliği zarar görür. O zaman asansörlerde bile yabancı müzik çalamazsınız. Olağanüstü kurul toplanıyor. Genel kurul yapmaktan işimizi yapamaz olduk.

MSG: MESAM ÖDEME YAPAMAZ
MSG Genel Sekreteri Barış Sensoy: MESAM'dan kaynaklanan bir sıkıntı var. Müfettiş raporunda da MESAM'ın telif ücretini dağıtmaması gerektiği ortaya çıktı. Bizde Türkiye temsilcisi olarak çalışan editör üyeler var. Bunlara MESAM ödeme yapamaz ve para toplayamaz. MESAM çift taraflı anlaşmalarından dolayı sadece eser sahip payını öder.

KÜLTÜR BAKANLIĞI: NE KADAR ÖDENDİ TESPİTE ÇALIŞIYORUZ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi: Mükerrer ödemeye engel olmalıyız. Kendi aralarında bir anlaşmalılar. MESAM uzun süre MSG'nin yetkili olmadığını iddia etti. Uluslararası kuruluşlardan yazı getireceklerini söylediler. Ödenen paraların ne kadar olduğunun tespitine çalışıyoruz.
 

Dosyalar

  • 110521-ladygagabanned.widec.jpg
    110521-ladygagabanned.widec.jpg
    27.5 KB · Gösterim: 636
Eyvah ki eyvah. Niye mi? Cuma günü Facebook hesabıma şunu yazmıştım:

"Son rock metal grubunun da resmi sitesi yasaklanana, memleketten tüm ecnebi etkileri ve dahi sazları silinene, tüm millet tek tip badem bıyıklı, sakallı, türbanlı, çok eşli ve hatta çok metresli (pardon cariyeli) ve arabesk hastası olana, yeniden restore edilecek av köşklerinde yeni padişahlar, vezirler gılman kovalama partilerine başlayana kadar demokrasi trenine binmeye devam :D"

Umarım "ecnebi etkilerinin ve sazlarının silinmesine" mazeret olmaz bu durum. Bu yorumum alakasız kaçtıysa eğer kusuruma bakmayın lütfen. Yaşım 37. İnanın bana, 90'lı yıllarda uzun saçım ve küpem yüzünden kavga ederken bile bu kadar endişe duymamıştım. O yıllarda, alt tarafı bir müzik türü için ("alt tarafı" derken küçümseme anlamında kullandığım sanılmasın sakın. Bizim için metal, rock, blues vb. elbette çok özel ve vazgeçilmezdir) bu kadar endişe besleyeceğim ne yumruk sallarken ne de yumruk yerken aklımdan geçmedi. Herşeyi yasağa bahane edenlerin seçim telaşının hatırına bu ayrıntı gözlerinden kaçar umarım :( :confused:
 
Sonrada korsan niye bu kadar yayılı diye feryad ederler... Hem albüm satmayacaksın sonrada millet korsanla savaşsın diye bekleyeceksin. Ne dir bu ayrımcılık bu kavgacı karşıt ruh bir türlü anlamadım, ya bu iki köklü kurum birlikte hareket edip de şu memeleketin müziğini, sanatını daha iyi yerlere getirmeye çalışsanıza... Başka bir köklü kurum olan Devlet Amca da bunu denetlese ya.. He bunun altında başka bir çapanoğlu var mıdır burası da ayrı muamma, yıllardır bir kez bile sıkıntı olmayan böyle bir konuda nasıl oluyor da bu zamanlarda böyle bir anlaşmazlık ve kararsızlık doğuyor tartışılır.
 
Geri
Üst