Teller Gitarı Tam Ortalamıyor

İbanez prestijlerde özellikle çoğunda böyle. Son perde de kalın mi telinin üstünde kalan klavye payı ile ince mi teli altında kalan pay aynı değil. Üstteki pay daha çok. Sıfır gitar resimlerine bakıyorum onlarda da var benim gitar da da. Bu bilinçli yapılmış bişey mi bilinçliyse amaç nedir? Hafif bir fark ama benim gibi simetri manyagından kacmadı :D Bu konuda bilgisi olan aydınlatabilir mi? Mydukkandan rg2550z yada 2620e vs birinin resmini kaydedip büyütün göreceksiniz. Çalımı falan engellemiyor ama kafama takıldı özellikle çoğu ibanezde böyle.
 
RG prestige gitarda öyle bir durum var...
Tabi ki var bir mantığı. Kalın teller salınımı ve bend imkanı fazla olduğu için daha fazla yere ihtiyaç duyuyor olabilir ve bu amaçla yapılmış olabilir. Ayrıca farkına varmadığımız bir ağırlık denge konusu da olabilir. Ya da firmada sürekli bir "kafa olarak çalışma" durumu var :p
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Bende bend olayını düşündüm. Sadece belli modeller de değil çoğunda böyle o yüzden bilinçli bişeye benziyor. Birde sebebini açıklasalardı güzel olurdu :)
 
Entonasyon ayarıyla alakalı bir durum o. Hepsi aynı yükseklikte olsa do notasına basığında, re diyez falan duyardın. :) Öyle olması gerektiğinden öyle, hepsi aynı boyutta olduğunda bir problem var demektir.
 
Benim ibanezde de aynı durum var, ince mi telinde özellikle 12. perdeden sonra vibrato yaparken tel klavyenin altına taşıp beni rezil ediyor (kendi kendime rezil oluyorum, dinleyen kimse yok :facepalm:) Tabi bu benim gitar çalmayı bir türlü öğrenemememle ve beceriksizliğimle alakalı, 27 yaşında gitara başlayınca ancak bu kadar oluyor. Yine de klavyenin aşağı doğru biraz daha geniş olmasını isterdim. O zaman da klasik gitar klavyesinden farkı kalmazdı herhalde :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
@sheliakonur

Abi aynı şeyden bahsediyoruz demi sanki tel yüksekliğinden bahsediyorsun gibi geldi bana. Ben tel yüksekliğinden bahsetmiyorum. Zaten her gitarda yok o genellikle ibanezlerde prestij serisinde yada bazı diğer marka modellerde var. Yani boyut yada yükseklikten bahsetmiyorum. Gitarın kalın mi telin üstünde kalan klavye payı ve ince mi telinin altında kalan klavye payı aynı değil ustte hafif daha fazla pay var, yükseklik değil yani. Payderkenden bending payı gibi nası anlatsam bilemedim :D

@huseyin2550

Gitarın yaşı yok bende 24 yaşındayım 2 senedir çalmıyorum şimdi yeni gitar aldım inan ilk defa gitar tutuyorum gibi klavye baya yabancı. Ama yaşı yok gitarın zaten hastalık gibi bişey bırakılmıyor :D Vibratolarda telin aşağı takılmaması lazım yani arada fark olsada alta pay var. Benim tavsiyem alt telde yukarı doğru vibrato yap zaten hangi gitar olsa sorun olur aşağı doğru vibrota en alt telde sanırım.
 
Yani neckthru gitarda hiç görmedim ben ama bende de rg2570 vardı bir ara, onda da aynı durum sözkonusuydu. Şu an rg270dx kore var halen elimde, onda da tam tersi durum sözkonusu :D (alt taraftaki boşluk daha fazla). Sadece ibanezde değil birkaç bolt-on jacksonda da vardı mesela. Ama tabi ki her bolt-on gitarda da kesinlikle olacak diye birşey yok, belki sapın gövdesindeki oyuğa tam oturmaması veya belki vida oyuklarıyla alakalı olabilir bilemiyorum. Ama şu an neckthru bir jackson'ım var tamamen eşit. Bundan önceki iki neckthru gitarımda da tamamen eşitti. Ben de çok dikkat ediyorum ya bu duruma. Eğer abartı şekilde klavyenin dışında olursa çalarken fretin yan tarafına kaçıyor çünkü tel :)
 
Set Neck olduğu halde Gibsonların(Epiphone değil evet, Gibson) çok ciddi bir kısmında da vardır. Sorun değildir normalde, ama sorun olacak kadar kayanlarını(tel klavyenin dışına düşüyordu çok hafif dokunuşlarda bile) da gördüm yine Gibsonlarda dahil. Bolt-on olması ile hiç bir alakası yok kısaca.
 
Doğrudur. Benim demek istediğim neckthru gitarda üst eşik ve köprü zaten aynı ağaç üzerinde olduğu için böyle bir kaymanın sonradan pek mümkün olmayacağı (tabi eğer gitarın yapım aşamasında ince mi ve kalın mi telinin doğrultusuna göre köprü gövdede doğru yere takıldıysa) ya da daha sonradan bu şekilde bir durumun oluşması için sapın sağa sola eğilmesi gerekir ki bana pek mümkün gelmiyor. Bolt-on ile alakalı demekteki kastım ise gitarın sapı ve gövdesi daha sonradan ayrılıp birleştirilirse, vida oyukları bunu her tekrarlayışta büyüyecektir, ayrıca sap, gövdedeki oyuğuna gevşek oturuyor da olabilir. Bunlar sonucunda sapın doğrultusu daha sonradan bozulabilir (ki ince mi teli söylendiği gibi dışta kalan bolt on bir gitarın vida deliklerini ağaçla kapatıp sapın doğrultusunu ayarlayıp tekrar vidaladıktan sonra sorunu tamamen halletmişliğim de vardır). Set neck gibsonda veya neckthru olan herhangi bir gitarda da olabilir tabi ki. Neden olmasın? Ama fabrika işçiliğinden (köprünün normal olması gerektiği yerden milimetrik olarak sağa ya da sola takılması) kaynaklanmıştır diye düşünüyorum. Yani kısaca ya işçilik hatasıyla ya da sonradan oluşabilir bu sorun, ki gibsonlarda sonradan oluşabileceğini pek sanmıyorum, işçilik hatasıdır diye düşünüyorum. Ama rg prestige'lerin çoğunda var denilmiş ve benim şu ana kadar sahip olduğum iki ibanezde de vardı zaten. Sonradan oluşmuş olduğunu tahmin ettiğim için bolt-on kaynaklıdır yazdım buraya. Zaten ayrıca bolt-on gitarların hepsinde bu durum var ama set neckte veya neckthruda kesinlikle yok demedim, ben hiç denk gelmedim, ama sürekli bolt on'da denk geldim dedim. Umarım açıklayabilmişimdir :D
 
Köprü ve gitar nut unun kayık olmasından ve kalın telin daha geniş olasından kaynaklanan bir durum diye tahmin ediyorum bende. Robot gibi binde bir hata payıyla yapmak imkansız bu tür şeyleri. Çokta büyütülcek bir mesele değil :)
 
Sıfır gitarlarda da var. Hatta sıfır gitar resimlerinde hatta bu yeni 2550z serisinde bile. Mydukkanda yada başka sitelerde koyulan sıfır örnek resimde bile öyle.

Düzeltme nasıl yapılıyor klavyeyi söküp ortalayıp tekrar mı vidalıyorlar?
 
Fotoğraflar yanıltıcı olabiliyor. Şahsen gün içinde abartısız onlarca "sıfır" ibanez gitarla muhatap olduğum için biliyorum. (Fotoğraflarıyla değil, gerçekleriyle). En azından ben daha sıfır gitarlarda görmedim. Stud yuvaları doldurularak yeniden açılıyor.
 
Valla bütün fotograflarda şaşmadan aynı ölçüde bir fark var. Ve aynı şekilde çekilmiş başka gitarlarda öyle bir fark görünmüyor. İbanez prestijlerin resimleri özellikle yanıltıcıysa bilemiyecem. Kaldı ki yeni alınan arkadaşların gitarlarında da. Başka modellerin resimlerinde de aynı şekilde alttaki resimdeki gibi. Yada bende ki gitardaki gibi. Yanıltıcı olacağını sanmıyorum bu fotonun. Düz karşıdan çekilmiş.

ibanez.ibanezrg2550z.jpg


Neyse zaten önemli bişey değil. Sorun çıkarırsa düzeltiliyormuş düzeltiriz.
 
Geri
Üst