Old Boy

2003 Kore yapımı olan bu film nihayet Türkiye'de de gösterime girdi. Dahi yönetmen Chan-wook Park'ın imzasını taşıyor film.
Cannes'da bu sene büyük jüri ödülünü almış film.
Film hakkında yorum bile yapamıyorum, macera mı desem, dram mı desem... Filmdeki her şey inanılmaz. Yönetmenlikten tut oyunculuğa her şey süper. Hele öyle bir senaryo ve kurgu var ki... Filmin her yerinden zeka akıyor. Uzakdoğu sinemasının klasik öğelerinden olan kan ve gore bu filmde de çok sık olmasa da arada bi karşımıza çıkıyor.
Film birinin intikamını alması üzerine kurulu ama öyle bir senaryo var ki her yirmi dakikada bir filmin bittiğini düşünüyosunuz ama bir anda her şey tekrar değişiyor.
Aynı yönetmenin gene intikamla ilgili bir filmi var: Sympathy For Mr. Vengeance ama izleyemedim henüz. O da süperdir kesin.
Kesinlikle hayatımda izlediğim en iyi filmlerden biri.
Bu uzakdoğulular işi hakikaten biliyor. Son dönemde ne kadar uzakdoğu yapımı film izlediysem hepsi şahane çıktı: Ichi the Killer ve Hero bunlardan bazıları.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
Yok mu bu filmi izleyen hala? Gösterime gireli bir hafta oldu. Ben en az 3-5 kere daha gidecem bu filme sanırım :)
 
Gecikmeli olarak dün gece izleyebildim. Nefis bir filmdi. Müzikler, kurgu, çekim teknikleri ve de senaryo... Bir insan evladı senaryoyu yazarken bu kadar mı coşar da coşar... Hızını alamamış son raddine gelmiş konunun. Neyin ne olduğunu anladığımda ağzım açık kalmakla beraber adamın zekasına da hayran kaldım. Yani bu hinlik başka bir hinlik olsa gerek :) Uzakdoğu sinemasının gidişatı Old Boy filmiyle gözümde bir kez daha devleşti. Adamlar gerçekten çok başarılı. Oyunculuk konusunda hepsi birbirine benzediğinden midir :)nedir fazla bir şey söyleyemesem de özellikle son sahnelerde (dil kesme sahnesinde falan) insan ve gurur üzerine epey kafa yorduruyor. Görüntüler çok fazla gelebilir bir çok kişiye ancak dokunaklı geldi bana. Hani bir çok şiddet vahşet sahnelerinde bakmak istemez kafanı çevirirsin ya inadına bakası geliyor insanın. Diş sökme hadisesi de gece ruyama girdi :)
Chan-wook Park'ın ellerinden öper saygılarımı sunarım. Kore'nin gururu :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Chan-wook Park normal bir insan değil bence; kesin bazı sorunları var :)
Filmin hikayesini de Garon Tsuchiya diye biri yazmış ve bu adamın Old Boy dışında hiçbir filmi yok.
Ayrıca başrol oyuncusu Min-sik Choi'nin oynadığı birkaç film daha var. Hepsi süper eleştiriler almış.
Yalnız ben filmde Woo-jin Lee'yi oynayan şahsın oyunculuğunu pek beğenmedim açık söylemek gerekirse. Daha iyi birini bulabilirlermiş.
 
Senaryoyu ortak yazmışlar sadece Tsuchiya'nın değil yani. Woo-jin Lee konusunda sana katılıyorum yani Oh Daesu'nun yanında biraz körpe kalıyor :) sonuçta okul arkadaşı adamlar ve Daesu daha yaşlı gösteriyor ve daha oturaklı bir adam olabilirdi
Woo-jin Lee.
Bir de son dakikalarda Daesu'nun cama yapıştığı sahne vardı ya oradaki dublörü farkettin mi? Bariz belliydi Amerikalı mıdır nedir resmen sırıttı gözüme :) Yine de çok beğendim ben.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Evet, hatta senaryoya katkıda bulunan iki kişi daha var.
Woo-jin Lee de o tarz bir adam olmamalıydı bence. Hiç 45 yaşında gibi göstermiyordu :) Oyunculuğunu da pek beğenmedim. Gülerken kendini tuttuğu sahneler pek iyi olmamış.
O dublörü de farketmemiştim. Cdden izleyim o kısmı bir daha.
Çekiçle adamlara daldığı sahne de tüm aksiyon filmlerine ibret olsun :) Hayatımda izlediğim en süper kavga sahnelerinden biriydi.
 
Dha simdi izledim ve mukemmel bir film diyebilirim :D senaryo,cekim muzikler ne olursa olsun her sahne cok guzel cekilmis ve mukemmel bir kurgu ve sonundaki sir beni daha bi soka soktu :D

Oyuncularin performanslarida iyiydi genellikle pek kötu performans yoktu ama basrolu oynayan Min-sik Choi daha bir iyiydi herkesden :D

Ama tek kötu sey Amerika da simdi amerikan versiyonu yapilmasi :( bu cok sinirimi bozdu cunku birinci olarak filmi dogru duzgun cekemeyip mahvedecekler,ikincisi ise filmin sonunda ki sirri hayatta amerikan halki kabul etmez yani adamlar Janet Jackson in gögusu tv de 1 saniye gözuktu diye kendilerini öldurdu ki sonunda ki gercek hayatta kabul etmez ve o yuzden degistirmeye calisirlar ama filmin sonunu mahvederler...


Yine de son olarak tekrardan söyliyim cok iyi bir filmdi ve Sava nin dedigi gibi adamin cekicle daldigi sahne bitirdi beni 10 defa izledim resmen o sahneyi tekrar basa sara sara :D
 
kore filmlerini sevmeyen ben,bu filmi hayatımda izlediğim en iyi kore filmi olarak ilan ediyorum.
biraz tarantinovari olmuş ama tarantinoya basmış gibime geldi,aldığı ödülü de jüri sandalyesindeki tarantino sayesinde kazandığı söylentiler arasında olsa da,filmin özünü oluşturan olayı biraz basit bulmuş olsam da,ensestin ve intikamın ancak bu kadar iyi anlatılabileceğini düşündüğüm filmdir,hatta şu anda vizyondaki en iyi filmdir diyebilirim.
 
Tarantinovari demek cok yanlis olur cunku bu film her ne kadar cok iyi olsada yine de tipik kore filmlerini cok andirmakta ve Tarantino kendisi Kore,Japon ve ya Cin filmleri hastasi ve kendi filmlerini ordan esinlenerek bi seyler koyar bakiniz Kill Bill tamamiyle Kore filmi gibi :D

Yani bu film Taratino filmleri gibi olmaya calismamis tam tersine asil Tarantino bu film turleri gibi olmaya calisan biri...
 
Tarantino'nun filmi olan Reservoir Dogs zaten 87 yapımı bir Kore filminden alıntıymış.
Tarantino'nun bundan sonra çekeceği film de kung fu üzerine olacakmış zaten.
 
kim ne derse desin adam filmin sonunu mükemmel bağlamış. ayrıca yönetmen filmde üzerinde pek durulmayan ensest ilişki konusuna da değinmiş. güzel bir film! :twisted: :evil:
 
tek kelimeyle şahane bi film yapmışlar, tarantino beğendiyse iş vardır deyip izledim filmi, izlemekle kalmadım fanatiği oldum şimdiden, hele o paket olayı can alınır, can verilir öyle sahneye,
 
Son 1 yılda feci şekilde Güney Kore sinemasının hastası oldum diyebilirim ve bu film de izlediklerim arasında kesinlikle en iyilerinden biriydi. Buraya gelmeden çok önce elime geçen bir CD'den izledim.

Chan-Wook Park dehşet ötesi bir yönetmen. Joint Security Area ve Sympathy For Mr. Vengeance filmlerini de izledim ve kesinlikle azıcık bile daha kötü yapımlar değiller. Her biri bir başyapıt neredeyse. Şimdi de elime bir kısa filmi geçti en kısa zamanda izleyeceğim.

Min-sik Choi'nın oyunculuğu bana Gary Oldman'ın müthiş performanslarını hatırlattı. Zaten Hollywood bu filmin haklarını satın aldı 2006'da vizyona girecek ve başrolde ilk olarak Gary Oldman düşünülüyor! Tabi Park olmadan o filmin bir şeye benzeyeceğini sanmıyorum.

Park, özellikle odak kullanımı ve zekice kesme-geçişleriyle yönetmenlik dersi veriyor. Senaryoda Hollywood filmlerinde uzun zamandır hasret kaldığımız zekice ayrıntılara yer veriyor. Ayrıca görüntü yönetmenliği tüm filmlerinde sanat işi. O renklerin uyumu, alan derinliğinin, kadrajın tablo gibi içinize işlemesi tarfi edilecek gibi değil.

Mr. Vengeance'ın ve Oldboy'un ilk 2 filmini oluşturdukları intikam üçlemesinin son filmini de sabırsızlıkla bekliyorum. Bu arada aralarında Park'ın da bulunduğu 3 yönetmenin çektiği 3,Monster filmi de bizi bir süre oyalar sanırım.

Not: JSA'yı TR altyazısı olmadığı için daha önce izleyememiş olanlar; bi kaç gün önce altyazıyı hazırlayıp divxplanet'e gönderdim, bu filmi kaçırmayın....
 
ben de merak sardım kore filmlerine cidden!!!
hatta şu an
hana-bi diye bir film indiriyorum.....
oldboyu ırsat bulursanız mutlaka izleyin şahane yaf....
 
old boy mithiş bir film.
giriş sahnesiyle insanı merakta bırakan, ilginç diyaloglarıyla düşündüren, sonuyla dumur eden bir film. Min-sik Choi'nın performansına çok az oyuncu yaklaşabilir gibi geliyor.
açıkçası hollywood yapımı nasıl olur bilmiyorum ama kore yapımıyla aynı tadı verebileceğini sanmıyorum. gerçi belli olmaz. mesela the ring'in japon versiyonu hiç güzel değildi. amerikan versiyonunu tercih ederim the ring'in. ama old boy daha farklı. amerikan versiyonunda daha yumuşatırlar gibi geliyor.
 
snowflake demiş ki:
amerikan versiyonunda daha yumuşatırlar gibi geliyor.

Amerikan versiyonunda baya bir yumusatirlar...

Burdan sonrasini izlemeyenler okumasin...




Amerikanlar Alexander filminde Colin Farrell bir tane erkegi öptu diye kendilerini öldurduler ki ensest olayini kesinlikle baya bir yumusatirlar filmde. Filmde kötu karakteri oynayan adam kiz kardesim ve ben ne yaptigimizin farkindaydik ama birbirimizi seviyorduk falan demekte ve bunlar kesinlikle amerikan versiyonunda kaldirilir, adamin kendi dilini kesme sahnesi kaldirilir,o koridorda 20 adam dövme sahnesi yumusatilir, ahtapot yeme sahnesi kaldirilir ve bu baya uzar gider yani. Ben kesinikle amerikan versiyonuna karsiyim ama elden bir sey gelmez bu adamlar yapacak amerikan versiyonunu ve basrolde ben sahsen Gary Oldman i görmek isterim...
 
Geri
Üst