Dans

Kaçımız içimizi hareketlendiren bir müzik duyduğumuzda vücudumuzla ritm
tutmadık ?
en azından aykalarımız ya da elerimizle belki de dans bir cesaret işi tabiiki herkes güzel dans edemez ama herkesin içinde sakladığı bir ritm var kalbinden gelen .
onu nasıl dışarı vurduğuda önemli tabii bazıları kalbindeki ritmlerle hareketleri iyi uydurur bazılarısa hiç önemsemeden sadece ritmleri dinler ikiside dans dır sonuçta
dans için çok fazla tanım yapılmıştır
*insanın beyin gücünün,beden üzerinde motiflenerek sunulmasıdır.
*Doga olaylarının,günümüz yasantısına adapte edilerek müzik,mimik,kostüm,dekor gibi yardımcı sanatlarla süslenerek sergilenmesidir.
*insanoglunun içindeki dogallıgının,yaratıcılıgı ile birlestirerek özgün davranıslar ve hareketler altında sunması olayıdır.
*Müzigin ve duyguların hareketlere dönüştürülerek en zengin biçimde icra edilmesidir.
*Tarihlerden ve geleneklerden yola çıkarak,klasizm ve modernizmi birleştirerek,müzik ve hareketlerle emprovize (Dogaçlama) yaratmaktır.
*Hareketleri belirli adım ve kalıplara bölerek,müzigin ve duyguların yardımı ile parçadan bütüne bir olgu yaratarak sunmadır.

Bu tanımları sonsuz sayıda çogaltmak mümkündür.

insanı insan yapan duygularını geliştirmeye başka bir deyişle iç oluşumuma en katkıda bulunan sanat etkinlikleri dir .önce müziği duyarız çeşiti hiç önemli değil denerseniz kalp atışlarınızla bile dans edebilirsiniz ? müzik ve dans ayrılmaz bir bütündür tıpkı hayat ve ritmler gibi müzik işitme dans sa görsellik le alakalıdır .
peki ya bize yararı nedir bu hareketlerin bu ritmlerin bana göre şimdiye kadar dansla ilgili yapılmış en iyi tanım isveçli bir koreograf olan Mats EK in dans nedir ? sorusunu da verdiği yanıttır " Dans nedir? Eğer bu soruyu cevaplıyorsanız, size güvenilemez. Ama gene de ben bir deneyeyim; dans, vücudunuz ile düşünmektir.
Vücudunuz ile düşünmek gerekli midir? Hayatta kalabilmek için değil belki ama, yaşamak için evet. Sadece vücudun düşünebileceği pek çok fikir vardır. Diğer şeyler; örneğin barış, danstan daha önemli olabilir. Fakat barışı kutlamak için gene de dansa ihtiyacımız olacak. Ve Nijinsky'nin yaptığı gibi savaşın kötülüklerini lanetlemek için. Belki de en güzelini anarşist Emma Goldman söylemiş: 'Dans etmeme izin vermeyen bir devrim, uğruna savaşmaya bile değmez.
Tanrı Shiva, evreni dansı ile yarattı. Fakat dans ruhani şeylerin tam karşıtıdır.
Dans, suya yazı yazmak gibi, sonsuza dek sürecek bir şeydir. Dans hayat değildir, fakat bütünü oluşturan tüm küçük şeyleri canlı tutar."
evet düşünmek başka bir deyişle var olmak belki bunu bize hissedirmesi için ritmler bizim için bu kadar önemli .Mehmet emin arının dediği gibi "aklın çözemediğini ayaklar çözer"

insanlıkla aynı yaşta olan dans nesillerden bu yana gelene kadar gelişmiş ve yayılmıştır hatta her bölgenin kendine ait ritmelerine ve hareketlerine sahip olabileceği kadar ...

1789 Fransız Devrimi ile çok sayıda gelen yeniliklerden biriside, dansın bilinçli gelişim sürecine girmesi oldu.

İlk olarak 'Country' dansları çıktı ve Avrupa'yı sardı. Arkasından her figürün ayrı bir anlatım olan 'Kadrıl' dansı moda oldu. Bu orijinal danstan sonra dans tarihinin en uzun ömürlüsü 'Vals' dansı bütün gönülleri fethetti. Bu arada vals Viyana'ya yerleşirken Paris'te aynı türde daha hareketli ve hızlı bir dans olan 'Polka' moda oldu. Sonra 'Mazurkâ ile birçok hareketli danslar ortaya çıktı, Amerikan Kadrili ile 20. yy. başlarına kadar gelindi. 20. yüzyılın başlarında sıcak ülkelerden gelen çok değişik bir dans sevilmeye başlandı; bu dans Tango idi.
Hareketli ve zarif bir dans olan Tango hızla yayıldı ve klasikleşerek dans dünyasında ölümsüzleşen yerini aldı.
Yıl 1908'in başı idi. Atlantik ötelerinden gelen 'Boston' ve'Two Step' isimli danslar bir fırtına gibi dans salonlarına girdi.
rumba ,çarliston,karyoka,kokoraça,pasodoble,
samba,Rock'n Roll, Twist, Shake, Hully Gully Jerk, Bogolca, Surf ve aklıma gelmiyen dans çeşitleri hepsi belli dönemlerin en popüler danslarıy dı ...
Dans sadece sanat alanında değil daha bir çok alanda inasanların kendisini geliştirmesini sağlamıştır başta spor olmak üzere.Bugün bir çok spor dalının ( Buz dansı, Ritmik jimnastik, senkroniye su sporları v.s ) alt yapısında dans yer almaktadır dansa, estetiğe, ritme ve görselliğe dayalı diğer spor dallarıda büyük bir başarı göstermektedir.

Dans eğitimi gören sporcuların ritim duyguları gelişecek, vücut estetikleri ve estetik hareketleri artacak, ana spor dalındaki çalışmaları ve antremanları için kendilerine güven gelecektir. Fiziksel ve ruhsal yörıden daha rahat olacaklardır.

dans bir iletişimdir evet insanların kullandığı iletişim yollarından biride hareketlerdir. Hiç bilmediğnizyabancı bir ülkede zararsız olduğunu düşündüğünüz bir hareketin o ülkede hoş olmayan bir hareket olmadığını görebilirsiniz . Veya sizin yanlış bildiğiniz bir jestin o ülkede doğru olduğunu iltifat olarak bilindiğini dahi görebilirsiniz. Tüm ülkelerde ise tek ir jest ve hareket anlayışı olan sadece DANS'tır.
Dans edenlerin yaptığı yalnızca iç duygularını ifade eden dansın karakterini taşıyan hareketlerdir. Dansedenler iç dünyalarınını dışa vurarak özgürlüğün tadını çıkarmak isterler. Farkında olalım veya olmayalım bedenimiz hareketlerle konuşur. Bu yüzden dans bedenin dilidir ve tarih boyuncada bir iletişim yolu olarak kullanılmıştır.
Bir kutlamanın sevinç ve çoşkunluğundan dinsel ayin ve geleneklerin ciddiyetine kadar insanlar tüm duygularını dans yoluyla ifade etmişlerdir.

Dans bir cesaret işidir dedim ya gerçekten öyle tam bir cesaret işi içinizdeki duygularınızı sevinçlerinizi üzüntülerinizi hepsini yine içinizden gelen ritmlerle dışarı vuruyorsunuz .
Peki ya siz ne kadar cesursunuz ?
 
dans hep gereksiz gelmiştir bana, belki (yok belki değil kesin :) ) yeteneğim olmadığındandır, içimdende dans etmek gelmez hiç, ritm tutarım elbet ama dans başka birşey, içinden gelmeli(herşey gibi) dans ederken kendini kaybetmelisin belki. İzlemek zevkli, bale, modern dans topluluklarını vs. takip ederim(2 sene önceye kadar ederdim yani) ama ben korkağım dans edemem :)
 
Bana da dans saçma bişey geliyor..Adam evleniyor düğünde adama ağlamaklı arabesk şarkılar çalıolar bi de romantikmiş gibi dans ettiriyorlar..şarkıda şarkı olsa içinde hep sewipte kavuşamamak var, ayrılık var..Ama ben sadece İdioteque(radiohead'in şarkısı) de kendimi kaptırırım..Dans etmek gibi bişi işte.. :)
 
eskiden bale yapardım 5 sene kadar sürmüştü sonra aksilikler çıkınca bıraktım artık vücüdumun da esnekliği eskisi gibi olmasa da bazı hareketleri hala yapıyorum (kimseye bale yaptığımı söylemezdim aslında hatta utanç verici bişey artık bu benim için) .
dansa gelince severim ya keyiflidir, rahatlarsın.
dans edelim, ettirelim :p
 
Belinda demiş ki:
eskiden bale yapardım 5 sene kadar sürmüştü sonra aksilikler çıkınca bıraktım artık vücüdumun da esnekliği eskisi gibi olmasa da bazı hareketleri hala yapıyorum (kimseye bale yaptığımı söylemezdim aslında hatta utanç verici bişey artık bu benim için) .
dansa gelince severim ya keyiflidir, rahatlarsın.
dans edelim, ettirelim :p
utancın geçmesinin en iyi yolu yalnız olmadığını bilmektir bende bale yaptım vaktiyle belinda şimdi bale dışında her dansı yapabilirim :)
aynı utanç bende de vardı :)
yaz boyunca dans kursundaydım maket grup olarak zevkli birşey dans etmek :)
 
dansss !!! hmmmmm!!!
ünlü düşünürlerden biri "dans bir tutkudur" demiş ya doğru demiş :LOL:
sözü tam olarak kimin söylediğini bilmediğimden düşünür dedim ama kimse üstüne alınmazsa da ben üstlenebilirim :LOL:
dans benim için vazgeçemediklerimden!hayatımın her dönemimde beni rahatlatmıştır.valla :D okuldayken fit fit fit çizim yapmaktan beynim dönerdi hemen ekibi toparlayıp saatlerce dans ederdik :twisted:
ve iştede; işlerden bunaldığımda kapımı kapatıp müziğimin sesini biras daha açıp kendime gelene kadar oynuyorum :D
müziği çok sevdiğimden olsa gerek dansı da çok seviyorum.müziği dansla harmanlamak terapi gibi bişey valla :LOL:
herkese tavsiye ederim.
hatta gönüllü öğretmen bile olabilirim ;)
ki hakkımı yemeyiniz dans üzerine teklif almışlığım vardır.ödüllerimden hiiç bahsetmiyim :dans
ve bu yüzden belkide dansı sevmiyorum diyenleri anlamıyorum.yani anlamak istemiyorum.ayıp yaa :LOL:
ve flamenko da buluşmak üzere :D henüz hiç şansım olmadı ama bigün flamenko yuda öğreneceğim....
dansın ruhunuzu tamamlayıp sizleri düşler aleminde gülümsetmesi dileklerimle....
 
bence dans sadece ogrenilerek yapılması gereken bi sey degil icten gelmeli oncelikle sonrada muzigin ezgileri arasına bırakmalı insan kendini sadece klasik foklarda degil ne biliyim bi KorN dinlerken de moda girip kafa sallamak da bi dans bence ;)
 
kesinlikle :!: evet,sadece öğrenmek dans ettiğimizi başardık anlamında değil tabiiki.hissetmek herşeyde olduğu gibi dansda da ilk kural :)ve yine kesinlikle evet dans sadece klasik danslarla sınırlı değil :) farklı bi egzotikliği vardır o olayın başka bi boyutu :p
dans bende hobi gibi;bi koleksiyonun her parçasının bende olmasını isteyişim gibi dans içinde aynı çabayı sarf ediyorum.bilmediğim her dansı yeni yeni keşfetmek acaip mutlu ediyo beni :D
koleksiyonumu tamamlamama azz kaldı :twisted:
herkesin rtim duygusunu;doğallığıyla dışa vurumunu yaşayabilmesi dileğimle....
 
ben çok severim dans etmeyi..
her türü hoşuma gider ama en iyi yapabildiklerim oryantal ve rock'n roll :D
farklı yörelerin halaylarından tutun da tangoya kadar her çeşidini severim.yetenek de var ;)
rahatlama yöntemlerinden biridir bence dans etmek.
 
8 yılımı verdim dans işine..lisans vermediler bitti sonra...dans okulu falan açıyosanız haber verin...aerobic,step,modern dans,jimnastik konusunda ders veririrm..hemde ücretsiz :)
 
Ayça aklımda bulunur ;) ayrıca bukadar iyi olma saatine en az 50 milyon aldıklarını biliyorum hemde hiçbirşey yapmayarakve bilmeyek istemeyerek :twisted:
Aslında çokda iyi bir terapi şeklidir dans ben hüngür hüngür ağlarken biryandanda dans ettiğimi biliyorum :LOL:
 
dans etmek güzeldir ya...kendini müzigin akisina birakmak.. o anda hic birsey duymamak..sadece kendinle olup kendini unutmak..harika bence!!!
 
ben bi türlü ısınamadım bu dans olayına :p bi ara latin dans dersleri alıyodum,çaça da sıkıldım o derece :D:D bana göre diil ya,zevk almıorm yaparken...ama gösterileri izlemesi güzel :)
 
Baleden nefret ediyorum ya yanlış anlaşılmasın dans anlayışı farklı falan denmiş de ben bale yapmıyorum ya nefret de ediyorum yani "bale dışında!" dans etmeyi de severim hani :) :)
 
Geri
Üst