Astronomi

Nikko demiş ki:
Bir ışık yılı, ışığın bir yılda katettiği uzaklıktır.
Bir ışık yılı = 9.3 x 10 üzeri 12 km
ben bunu biraz daha açsam...
ışık hızı=300.000km/saniye (yaklaşık üçyüzbin)
ışık yılı=ışığın 1 yılda aldığı yol. yani 3 yüzbinx60(saniye)x60(dakika)x24(saat)x30(gün)x12(ay) kilometre...
doğru oldu mu ya???? ulan açayım derken daha da karıştırdım :D
bidaha deneyim
ışık yılı=300.000x60x60x24x30x12 km.
 
revolte demiş ki:
stein_87 demiş ki:
Bu arada 4. boyut zamandir
Bunu biliyorum :) Zaten bu yüzden zaman ile ilgili sorularıma 4. boyutu kattım. 4. boyutu nasıl algılıyoruzu sormak istemiştim.

ilk olarak ozur diliyorum zaman azligindan dolayi okumadan o mesaji attim.

Bildigim kadariyla 3 boyutlu cisimler zaman ile yer degistirirler(Bu uzayin merkezine gore yani big bang in basladigi yeri merkez olarak kabul edersek) Fakat 4. boyuttaki cisimler zaman ile yer degistirmezler cunku onlarin zamanida gosteren koordinatlari vardir.(x,y,z,t gibi).
 
slm

ışık hızıyla ilgi bir tartışma olmuş sanırım eğer bellirliyici bir örnek isterseniz

ışık aydan dünyaya bir saniyede geliyor aslında bunun bir diğer anlamı ise aslında ayın 1 saniye önceki haline bakıyorsunuz güneşe baktınızda ise onun yaklaşık 3 dakkika önceki halini görüyorsunuz güneşten ışınların buraya ulaşması 3 dakkika alıyor ayrıca yıldızlara baktığınızda ise nerdeyse
onların insanlık tarihinin başladığı dönemlerde yola çıkan ışıklarına yani baya bir zaman önceki halini görüyorsunuzdur misal saturn ele alalım saturnden ışığın buraya gelmesi 2 saat alıyor 2 saat önceki hali görüyorsunuz
sonuç olarak uzayda ne kadar uzağa bakarsanız okadarda geçmişe bakıyorsunuz demektir.
 
Galaksimize en yakın olan Andromeda Galaxisini araştırdınız mı hiç ?
çok akıl zorlayıcı ama ufkumuzu geliştiren bilgiler var bu konuda:

Bu galaksinin bize uzakllığı 2 900 000 ışık yılı
Yani buda demek oluyor ki Teleskopla baktığımızda bize ulaşan bu görüntü 2 milyon 900 bin yıl öncesine ait
Bu durumda galaksinin şu anda uzayda hangi koordinatlarda olduğu ve halen var olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi oluşmuyor
Ayrıca 2 galaksinin birbirine saatte 500bin km hızla yaklaştığına dair bilimsel veriler var

Andromeda ile ilgili benim aklıma şu sorular geliyor:
Şu an acaba orda uzerinde hayat yaşanan kaç gezegen var Ordaki duşunen varlıklarda bize benziyor mu? Gezegenlerin doğal yapısı nasıl ?
onlarda doğayı katletmekle ve birbirini yemeklemi meşgul yoksa birlik beraberlik içinde Bilim ve teknolojide mesafe alıp, başka gezegenlerde kentler,istasyonlar kurmuşlar mıdır. Ne dersiniz?

Bunu anlamak için Teleskoplar ve uydular yeterli değil
Bu galaksiye ulaşmak ise gezegende şu anda var olan teknolijik şartlarda imkansız gorunuyor Şoyle açıklayabiliriz:

Andromeda Galaxy'si = 2 900 000 ışıkyılı mesafede
2 900 000 ışıkyılı = 27 455 112 000 000 000 000 kilometre
Ve bu 27 kentilyon,455 katrilyon,112 trilyon km mesafeyi aşabilsek bile
Andromeda Galaxy'sinin şu an var olup olmadığını goruruz diyemiyoruz Çunku bu mesafeyi ne kadar surede aşabiliriz sorusu akla geliyor bu seferde ?
 
Arkadaşlar hatalı bir bilgi verilmiş. 4.Boyut zaman değildir. Sadece Fizikte, işlemlerde kolaylaylık olması nedeni ile zaman olarak alınır. Ve kimi Fizikçiler gerçekte de böyle olduğunu iddia eder. Hiçkimse 4.Boyutun zaman olduğunu ispat edemez. Çünkü boyut sevgisel değil maddeye yönelik bir kavramdır. Adı üzerinde: "boyut".
 
Uzun zamandır Astronomi üzerine konuşup bilgi alabilecegim bir yer arıyordum. Sanırım buldum :)
Neyse merak ettiğim şu: 4 yıl önce bir teleskop aldım supersonic bir şey değil 500*60 tı galiba. Benim sorunum teleskobumun ay ve güneş lenslerinin olmayışı acaba Ankara'da bunları bulabileceğim bir yer bilen var mı?
Başka bir sorum da bu "nebula" lar ne ola?
Ayrıca zaman ve 4. boyut üzerine konuşulmuş, benim de bildiğim kadarıyla zaman 4. boyut olarak geçiyor çoğu yerde. Hatta okuduğum H.G. Wells romanında da (The Time Machine) bu şekilde açıklanıyordu. İlgilenen varsa okumalarını tavsiye ederim.
Astronomi hakkında konusmak vebilgilerini paylaşmak isteyenler varsa icq: 258327413 beklerim
 
nebula galaksi topluluğu demek. tübitak yayınlarının "gezegenler kılavuzu" diye bi kitabı var ordan bakabilirsin. ve güneşi incelemeni pek tavsiye etmem.türkiyede sağlam malzeme bulman çok zor çünkü ve yeterli önlemleri almazsan ne olacağını zaten biliyosun ;) .

tübitakın antalyada her yıl gökyüzü şenlikleri falan oluyo.onlara katılıp gerekli bilgileri toplaman da mümkün.
 
Bilgilerin için çok teşekkürler Kosovian. Bu "gezegenler kılavuzu" baya işime yarayacak. Ben aslında ay lensi istiyorum çünkü şu an bendeki teleskopla dolunayı izleyemiyorum.
Antalyadaki gökyüzü şenliklerini daha önce de duymuştum ama biraz uzak geliyor :) Onun yerine Ankara'da Ahlatlıbel de Ankara Üniversitesinin gözlemevi varmış oraya gitmeyi planlıyorum :)
 
evrenin bizim algılayamadığımız bir boyutta bizim sandığımız gibi düz değil,eğri olduğunu,solucan delikleri vasıtasıyla da bir noktaya ışıktan önce ulaşılarak zamanda yolculuk yapılabilmesi teorisi :)
 
kosovian demiş ki:
evrenin bizim algılayamadığımız bir boyutta bizim sandığımız gibi düz değil,eğri olduğunu,solucan delikleri vasıtasıyla da bir noktaya ışıktan önce ulaşılarak zamanda yolculuk yapılabilmesi teorisi :)
Bu bir soru değil, bir açıklama olmuş!

"Zaman sadece bir yönde ilerler, geçmişten geleceğe ve bu tersine çevrilemez.

Büyük Patlamadan önce ne olduğuna ilişkin münasebetsiz sorunun kıyısından dolaşmak için, her an varolan ve güya birbirine “solucan delikleri”yle bağlı “bebek evrenler” düşüncesi ileri sürüldü.

Bu konu sonsuzluk fenomeniylede ilişkidedir; “Sınırsız bir sonlu evren” düşüncesi de, sürekli olarak değişen, ebedi ve sonsuz bir evren gerçekliğine dayanmayan bir başka matematiksel soyutlamadır. Bu bakışı bir kez benimsediğimizde, “solucan deliklerine”, süpersicimlere, tekilliklere vb. ilişkin mistik spekülasyonlara da ihtiyaç kalmaz. Sonsuz bir evren, bir başlangıç ya da son aramamızı değil, yalnızca hareket, değişim ve gelişmenin sonu olmayan sürecinin izini sürmemizi gerektirir.

Eric Lerner’in alaycı bir şekilde değindiği gibi: “Bir çeşit kozmik doğum kontrolü için dilenir gözüken bir görüştür bu. (Solucan delikleri teorisi)"

Bu konular Zaman varmıdır? başlığındada ksımen tartışıldı, göz atarsan iyi olur.
 
slm

nötron yıldızları herzaman ilgimi çekmiştir sadece nötronlardan oluşan bi yıldız bi madde değil atom altı parçacık bunun oluşmasının sebebi ise gayet basit çok büyül bi yıldız ele alalım güneşin 10 katı büyüklüğünde bi yıldız böle bi yıldızın yok oluşu sırasında bütün dış katmanlarını uzaya büyük bi patlama ile savurur buna süpernove adı verilir bu patlamanın ardında kalan çekirdek kendi içine çöker yer çekimi kuvveti o kadar güçlüdürki atomlar birine değer ve artık elektronlar çekirdeğe düşerek proton + elektron : nötron bütün maddeler en sonunda bu muazzam çekim kuvveti yüzünden nötrona dönüşür ve yıldızın maddesinden 1 kaşık aldığınızı var sayın bunun ağırlığı 1 milyar ton olacaktır yaklaşık olarak
 
Astronomi kesinlikle en çok sevdiğim ve merak ettiğim doğa bilimidir.. Yazın kumsala uzanıp gökyüzündeki yıldızlara bakarak isimlerini saymak hoşuma gider. Dipsiz karanlık boşluk...harika!
 
Geri
Üst