Amfiden Gelen Konuşma Sesleri ?!

Bugün çok ilginç bir olay yaşadım. Gitarımı amfime bağlayıp açtığımda, drive kanalındayken amfiden bir takım konuşma sesleri gelmeye başladı. Yabancı dilde konuşmalar, sanki bir radyo yayınını andırıyordu. Mantıklı bir açıklamasını bulamadım. Sizce neden olabilir?
 
Bu bir işaret, o kadar lambalı transistörlü amfim oldu, hiç böyle bir şey yaşamadım, kafa güzelken oturup dinleriz, nasıl oluyor bu ? nedir yani radyo falan mı karışıyor, niye karışıyor ?
 
Seneler önce 535q wah pedalımda wahı açtığımda radyoyu çekiyordu. :) Herhalde TRT'ye çok yakın oturduğum için olabilir. Kızılay'a inip aldığım yerde denediğimde en ufak birşey yoktu. Yanılmıyorsam topraklı prizler önlüyordu bu olayı.
 
evet onlar normal, ama konuşma sesi enteresan, tv den radyo dan falan mı alıyor sesi, hangi mantıkla alıyor ? Gitarın manyetikleri aracılığıyla alması muhtemel ama zaten arkadaş da onu farkederdi, kendi duyamayacağı sesi manyetiğin alması çok saçma.
 
Muzik setinizde dusunun olayi.Kaset moduna aldiginizda sesi acinca yine radyo yayini alirsiniz.Amfideki de buna benzer muhtemelen jack veya baska bir eleman anten gorevi goruyor.
 
Aynen çok ilginç, o değil de, tamam gitar ya da çalan kişi anten görevi yaptı da, alıcı görevini yapan durum nedir ? Elektrik yolulya radyodan falan etkilenmesi çok ütopik geldi bana, radyo alıcısı benzeri bir devre mi var ki amfinin içinde ?
 
Amfide radyo alicisi gibi birsey yok.Sadece anten gorevi goren bir nesne ve hoparlor yayin almanizi sagliyor.Benim evim TRT'nin 200-300 metre ilerisinde ve cocuklugumdan beri muzik setimden bilgisayarimin hoparlorunden ve amfimden radyo yayini aliyorum :)
 
Oturduğunuz yeren yakın olarak radyo yayını vs yapılıyorsa genelde bu durum ile karşılaşılıyor. Amfinin birşeyi resmen anten görevi görüyor. Taşınmanız sorunu kökten çözecektir. :D
 
Amfiler normal olarak Tone kanalı ve Amp kanalından meydana gelir,gitarınızdaki frekans'ı alıp yükseltip tone kanalından geçirip sinyal üzerinde oynayıp çıkışa yani hoparlöre verirler, radyo'lar ise kabaca alıcı,filtre devresi ve amp'dan meydana gelir kısaca ne alaka diceksiniz ama sizin gitar ile amp arasındaki kablonuz alıcı kısmıdır ve radyo frekans'ını çeken kısım orasıdır arkadaşım büyük ihtimalle.Elektronikte bu tarz şeylere parazit denir ( yani sistemde istenmeyecek başka frekans ya da bozukluklar). Sorunu çözmenin yolu topraklamadır. Eğer oturduğun yerin topraklaması yada amp'ın topraklaması iyi değil ise bu tarz şeyleri yapar. Genel olarak bazı markalarda amfi'nin metal olan kasasını direkt şase'ye(topraklamaya) bağlamışlardır normalde bu aslında "Faraday Kafesi" olarak bilinen bir nevi güvenlik tedbiridir. Yani istenmiyecen tüm parazitleri ve ya dışarıdan karışan frekansları amfinin elektronik aksamına ulaşmadan direkt kasa üzerinden şaseye (topraga) gönderilmesi. Neyse kafanızı şişirdim sen kısaca evin topraklamasına bak dostum hiç olmadı az biraz anlıyorsan internetten "Faraday Kafesi" yaz bir kaç konu oku amfine ufak bir modifiye yapıp daha temiz ve berrak sesler alabilirsin tabi anlamıyorsan bulaşma :)
 
Genelde lambalı amfilerde topraklama ve manyetizmadan dolayı radyodan gelen sinyaller amplifiye edilebilmekte ve internette görebileceğiniz çözümler amfinin şasi kısmının alüminyum bant ile kaplanması şeklinde. Mesela Tweed deluxe klonlarında amfinin arka kapağı açılırsa direk devre gelir önünüze, o kaldırılan kapağın önüne alüminyum bantla kaplanıyor. Böylece devrenin dışarıyla etkileşimi bir nebze önlenmiş oluyor.
 
Geri
Üst