Pena Vuruslarinin Duyulmasi Ve Manyetik Hk.

Merhaba,

2006 yapımı Fender Mexico Strat'ım var.. Özellikle 9. perdeden daha sonrasına indiğim zaman sololarda falan her bir vurusum duyuluyor.. Yani normal ses haricinde amfiden tele vurma sesi geliyor.. Umarim ifade edebilmisimdir.. :) Normal alacağım sesin arkasinda baya yuksek olarak bu sesi duyuyorum ve oldukca rahatsiz edici.. Bu sesten kurtulmanin bir yolu var mi?

Bir de http://www.musiciansfriend.com/accessories/fender-hot-noiseless-3-pickup-set/301646000002000 bu manyetik hakkinda fikri olan var mi? mexico strat'in kendi uzerindeki manyetiklerle karsilastirildiginda nasil yorumlarsiniz?

tesekkurler..
 
Noiseless manyetiklerde single manyetiklerdeki dip gürültüsü fazla olmuyor diye biliyorum, pena vuruşlarının duyulmasını önlemeyebilir. Yanlış biliyor da olabilirim, bilenler daha doğru yanıt verecektir.
 
Pena vuruşlarının duyulma sebebi pena ile tele vururken pena yüzeyinin tele sürtmesi değil mi zaten ? Bunu engellemenin nasıl bir yolu olabilir ki ? Hiç temas etmemesi gerekir.
 
Pena kalınlığı, tutuş biçimi ve vuruş açısı değiştirilerek bu engellenebilir. Bir yerden sonra zaten bir çok mızraplı enstrümanda bunun tuşeye katkısı çok olacaktır, istemli olarak yapmak bile gerekebilir, çalınan partisyon bu sertliği barındırmak isteyebilir. Ama dediğim gibi, bu ses sizin el-pena-tel kombinasyonu ve telin neresine ne sertlikle vurduğunuzla alakalı bir şey.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
onceden yasadigim bir sorun degildi, vurus seklimin degistigini dusunmuyorum, pena da yillardir aynisini kullaniyorum.. mesela koprude bir degisiklik yaparak bunu azalmak mumkun olabilir mi?

manyetigi ise bu sebeple sormamistim, genel olarak degisiklik yapmak icin soruyorum.. kullanan ve dusuncesi olan var mi acaba?
 
köprü ile pena sesinin bir alakası olacağını sanmıyorum, üstte bahsettiğim sebeplerden başka sebep de bilmiyorum bu ses için. manyetiklerin tellere uzaklığı ile oynadınız mı peki ? Yaklaştırdıysanız bu tür sesleri daha fazla alması da muhtemel.
 
Manyetik uzaklığı, pena kalınlığı ve pena tekniğinizle alakalı bir durum. Bir de tel fark yaratabilir, örnek olarak fender teller epey yumuşaklar ve bu problemin telden kaynaklanan kısmını çözebilirler.
Manyetik modifikasyonu hakkında da yerinizde olsam strati stratlikten çıkartmaz, noislesslara hiç bulaşmazdım. Fender Custom Shop Texas Specialler, '69lar olur, Lindy Fralinler olur, Seymour Duncanlar olur bir sürü alternatif var. Çaldığınız tarzdan kullandığınız ampliye, ekipmana kadar bir sürü değişken var, direk manyetik tavsiyesi yapmak mantıksız olur.
 
Texas Special Strat'ı Strat'lıktan bayağı çıkaran manyetikler aslında,gürültüsüz manyetiklerde pena sesi daha fazla duyulabilir hatta.
Bu sesi sevmeyen kişinin yapacağı tek şey parmaklarıyla çalmak.Akustik gitar çalarken pena kullanmadığım yerlerde bazen ince pena sesi alabilmek için pena kullandığım oluyor.Birde flatwound tellerde genel olarak parmak gürültüsü azdır pena sesinede etki edebilir.
 
manyetik tepe noktası ile tel arası mesafeyi arttırdığınızda duyduğunuz pena sesi azalacaktır.denemeniz çok kolay ve geri dönebilir bir ayar...deneyin bayağı azalacaktır.....
 
''Hayır abi saçmalamayın. Kafasına göre adam sap ayarıyla oynayıp tellerin yüksekliğinimi arttırıcak. Bence bunun nedeni manyetik kalitesidir.''

Tel ile manyetik arasındaki mesafenin arttırılması için sap ayarı DEĞİŞTİRLMEZ.

Manyetiklerin iki yanındaki vidalar gevşetilir....ben çok basit olduğu için tavsiye ettim.manyetiklerin her iki yanındaki vidaların adı ''pickup height screws =manyetik yükseklik ayar'' vidasıdır.manyetik tele yaklaştıkça mikrofonik özelliği artar pena dahil tüm sesleri alır ama manyetik alan tele yaklaştığı için sustain vs azalır.aksi durumda manyetiğin sesi ise azalır.bilginize.......hatta bu ayar strat gibi 3 manyetikli gitarlarda manyetikler eğer farklı çıkışta ise volumlerini dengelemek içinde kullanılır.....gerçi les paulde de öyle....bu işlem ile sap ayarının alakası yoktur....önce sap ayarı sonra action ve entonasyon ayarı yapılır.bunla konunun alakası yoktur....onun için ne olur bilmeden atlamayalım.......yada saçmalamıyalım:)
 
Dostum burada bana teknik bilgi dersi veridiğin için teşekkür ederim. Hiç tartışmaya girmiycem çünkü orada demek istediğim genel birşeydi uzun yazmak istemedim. Kısacası "gerekilen ayarları değiştirip" telin yüksekliğinin arttırılması doğru bir hareket değildir demek istedim. Aydınlattın eyvallah. Sen eğer les paul alıyorsan, zaten onun ayarı standarttır. Pickup screws'le oynayıp neden onun ayarını değiştiresin ki. Adam bu konuda bilgisiz. Değiştireceği ayarların gitarı ne tür bir duruma sokacağından haberi yok. Peki bunun tek derdinin pena sesi gelmesiyse, senin kullandığın o zeki yöntem gitara daha büyük sorunlar yaratabilir. Ama değiştirdikten sonra sap ayarı yapılır değil mi? Oda kafasına göre tabi :) Bence bir bilgiyi paylaşmak değil mantıklı paylaşmak gerekir. Ben bunun kanaatindeyim. Hadi saçmalamayalım :)
 
manyetik yuksekligiyle sap ayarinin hic alakasi yok,bu yuksekligi degistirmekte gitarda en ufak bir soruna yol acmaz,begenmessen tekrar vidayi sikarak yada gevseterek eski haline getirirsin olur biter
tel yuksekligi arttirilmasi da yine tercih,aliskanlik meselesidir,(ton,calim kolayligi vs gibi nedenlerden)yani standart bir ayar yok
pick up screws un orada olma nedeni de suphesiz manyetik yuksekligini degistirebilmektir,les paul umu ilk aldigimda(gibson degil,les paul tarzi birsey :D) manyetikler arasinda bariz bir volume farki vardi,ve bu ayarla duzelttim ama sap ayari falan gerekmedi yani
 
''Sen eğer les paul alıyorsan, zaten onun ayarı standarttır. Pickup screws'le oynayıp neden onun ayarını değiştiresin ki. ''

Les paulün ayarı standard falan değildir.pickupların yanında ayar vidaları vardır aynı şekilde istediğinize göre değişitirirsiniz.

Peki bunun tek derdinin pena sesi gelmesiyse, senin kullandığın o zeki yöntem gitara daha büyük sorunlar yaratabilir. Ama değiştirdikten sonra sap ayarı yapılır değil mi? Oda kafasına göre tabi.

Manyetik yüksekliği ayarlandıktan sonra sap ayarı falan yapmaya gerek yoktur..2 tur sıkarsın beğenmessen eski haline getirirsin.Bunla sap ayarının uzaktan yakından ilgisi yoktur...
 
Naçizane fikrim manyetik yüksekliğinin standardı olmadığı yönünde. İsteyen istediği yükseklikte çalar, zevk meselesidir. Ben bazen iyice dibe gömerim mesela, ama siz bana bakmayın, dengesizimdir biraz ;)

Ben manyetikleri uzaklaştırınca pena sesinin azaldığını bilmiyordum, burada öğrendim. Öğrenmenin yaşı-zamanı yok gerçekten.
 
Valla arkadaşlar bu tarz bir işlem yapmadığım için sadece yukarıda tahmin yürüttüm. Ve hiç buna ihtiyacım olmamıştı. Mantıkende sap ayarıyla ilgisi vardır diye düşündüm çünkü telin yüksekliği arttırdıkça klavyeyle teller arası yükskelikte artıyor. Otomatik olarak böyle olmak zorunda. Benim herhangi bir tele vurduğum zaman tellerin daha yukarıda olduğunu görücem e buda direk sap ayarı ve entonasyonu etkiliyor diye düşündüm. Yokmuş öyle birşey kusura bakmayın nediyim. İyi forumlar..
 
Geri
Üst