Aldous Huxley

1894 doğumlu İngiliz yazar. Öncelikle her konuda bilgili muhteşem bir adam. Her konuda fikri olan ve tüm bu fikirlerini gerçek temeller üzerine oturtan biri.

William Blake'ten ve doğu kültürlerinden (özellikle tantrizm) etkilenerek kendi ütopyası Ada'yı ve anti-ütopya olan Cesur Yeni Dünya'yı kuran Huxley gelmiş geçmiş en iyi düşünsel roman yazarlarından biridir.

Kitaplarından en ünlü olanları: Algı Kapıları, Ada, Cesur Yeni Dünya, Cennet ve Cehennem.

Bu kitaplarının yanı sıra makaleleri ve incelemeleri de olmuştur. İlerleyen yaşlarında mistisizme yönelmiş, doğu felsefesine ilgi duymuştur. Bütün bunların üzerinde her zaman zihnin yapısı ve algı üzerinde durmuş, romanlarında bu konulara değinmiştir. Algı kapıları ve Cennet ve Cehennem'de insan zihni, zihnin işleyişi ve algı sınırlarının aşılması konularına özgün yaklaşımlar getirir. Huxley'e göre mutluluğa giden yol duyumsal sınırımızı arttırmaktır. Bu amaçla meskalin kullanarak buna ulaşmaya çalışır. 60'ların hippi gençliğini etkilemiştir diyebiliriz bir bakıma.

The Doors'un ismini aldığı kitap olarak Algı Kapıları gösterilir ama aslında William Blake'in şu cümlesinin üzerine Huxley bu kitabı yazmıştır: "Algının kapıları aralandırılırsa, her şey, insana gerçekten olduğu gibi sonsuz görünecektir." Morrison da bu ikisinin üzerine The Doors ismini koyar grubuna.

En ilginç özelliklerinden biri uyuşturucu maddelere (Algı Kapıları da LSD'nin hammaddesi meskalin üzerine kurulmuştur.) çok ilgili olmasıdır. Bu maddeler üzerine yapılan deneylerin çoğuna gönüllü olur ve bazen karısını da bu işe ortak eder. Bu deneylerde edindiği tecrübeleri yazar daha sonra. Ayrıca deneylerle yetinmeyip, sıkı bir uyuşturucu kullanıcısı olmuştur aynı zamanda.

Birkaç güzel sözü:

"Bilimde ve sanatta en üstün başarılar, tek başlarına çalışan kişiler tarafından elde edilmiştir. Hiçbir parkta bir kurul için dikilmiş bir anıt yoktur. Hayatta ya tozu dumana katar birinci olursun, ya da tozu dumanı yutan kalabalığın arasında olursun."

"Belki de bu dünya başka bir dünyanın cehennemidir."

"Hiçbir tenkide uğramadan kolayca 10 tane şiir yazabilirsiniz. Ama binlerce tüketici karşısında tenkit konusu olmayacak bir reklam metni yazmak zordur."

''Bekaret cinsel sapkınlıklar arasında en önde gelenidir.''

"Tecrübe, insanın başına gelen şey değildir; o insanın başına gelen şeyle ne yaptığıdır."

"Evrende kesin olarak değiştirebileceğiniz bir tek şey vardır: Kendiniz."
 
Brave New World (heralde cesur dünya türkcesi bilmiyorum)...bu kitabi okunmasi gereken kitablardan biri cok iyi bir kitab...beni cok etkilemisti...
 
brave new world tabiki...
lisede ingilizcesini okumaya mahkum edildiğinde doğal olarak işkenceden öteye gitmemişti ama gerçekten güzel kitap...
 
cesur yeni dünya ürkütücü ve başarılı bir anti-ütopyaydı fakat okuduğum ikinci kitabı olan ada doğu mistisizmi ve budist felsefeye bir övgüydü. orada da dikkat çetiğiniz üzere uyuşturucu maddeleri yücelten bir değinme vardı. düşününce ADA da karamsar bi mesaj içeriyo aslında, çünkü bize mükemmel bir düzenin yeryüzünde varlık bulamayacağını anlatıyor. tüm gezegen bir olmadıkça böyle bir sistem, böyle bir devlet saldırıların hedefi olacaktır. kitabın sonu bunu açık biçimde veriyodu.
 
algi kapilarini okuyorum.
meskalin in buyusune kapilmamak elde diil.
duydugum kadariyla yazarin, gorme duyusunda bir sorun varmis, bazi renkleri algilayamiyormus.bunun icin meskalin deneyine gonullu olmus.
dogrumu bilemiyorum.
ama sanki buyulu bir kitap.....
kitapta anlatilanlara gore ego, bir vana gorevindedir.disardan gelen her etkiyi kabul etmez, benligi korumak ve onemli olanlara oncelik vermek icin(turun devamliligi).bu nedenle aslinda, beyin uretici diil eleyicidir.
meskalin deneyinde, bu suzgec ortadan kalkar, normalde gormedigimiz pek cok renk, form, his ortaya cikar.uzay ve zaman kavramlari yok olur.
fakat meskalin etkileri kisiden kisiye degisiklik gosteriyormus ve tam olarak neyle karsilasiliyor kestirmek zor.
kisaca; farkli bir algi boyutundan, zararsiz, parlak notlar....
 
cesur yeni dünya_ kitapta anlatılan dünya, içinde bulunduğumuz dünyadan veya oluşturulmaya çalışılan dünyadan pek de farklı değil, sadece bir disütopya özelliği olan abartı mevcut... edebiyat yasak, hissetmek sakıncalı, uyuşmak/düşünmemek serbest.... bunlar yeni dünya düzeninin insanında olması gereken/beklenen özellikler... cesur yeni dünya'da insanlar zaten bu özelliklere sahip doğuyor, daha doğrusu üretiliyor; kazara biraz duygu barındırıyosanız "defolu" addediliyosunuz ve dışlanıyosunuz, ki zaten böyleyseniz bu dünyaya fazla katlanamıyosunuz... 1932 de yazılan bu disütopyayla yaşadığımız zaman arasındaki benzerlikler insanın tüylerini ürpertiyor... ve huxley'e bilmemkaçıncı kez tapıyosunuz...
 
Brave new world gercekten de cok etkileyici ve sasici bi kitapti. Gelecegin duzenli, baris dolu, suc olmayan dunyasi acik acik fasist bir duzene donusmus. Su anda da pek farkli bir yone gitmiyoruz kanimca. Adamin kitapta yazdiklari asiri abartili olsa da gercekle uyustugu noktalar rahatsiz edici derecede fazla. Bir de su "gen devrimi" hakkaten olursa ve insanlar dogumla degil de uretimle ortaya cikarsa o zaman Huxley "Ben Demistim!" diye hortlar heralde. Ama neyse biz gormeyiz o zamanlari muhtemelen.
 
"Algının kapıları"nı okuyupda lsd'ye başlamayan herkesi tebrik ederim öncelikle. :) lsd öyle bir sihir gibi anlatılıyor ki sanki onu kullanmayan kişiler asla yaşadıklarının farkında olamayacak. Asla lsd kullananlar kadar "özgür(?)" ve "şeffaf(?)" olamayacaklar.
Bu arada Iron Maiden "Brave New World" albümünün adını Aldous Huxley'in aynı adlı kitabından esinlenerek koymuştur.
 
Dünyanın en önmli korku ütopyasıdır(Brave New World)!Dolayısıyla Aldous Huxley de dünyanın en önemli düşünsel roman yazarıdır!
 
Üstadın 'Ada' kitabını okuma şerefine nail olmuştum. Ayrıca daha önce de belirttiğim gibi bizleri, haz aldığımız unsurların önce uyuşturup,zevk vererek denetleyip,köleleştirip,bilinçsiz bir yığın haline getireceği tezi günümüz modern(!)yaşamında tamamen doğrulanmıştır(Önce kendine sonra,etrafına bak)..
 
"algı kapıları" ve zaten bu kitapta anlatılanların devamı niteliğinde olan "cennet cehennem"in aynı ciltte bulunduğu kitabı okuyorum bu aralar.yalnız arada bi durup hazmediorum okuduklarımı.bi de yine arada bi durup kitapta adı geçen bazı terimleri ve bazı sanatçıları/düşünürleri araştırıyorum.(çünkü bunları bilmeden ne demek istediğinin tam olarak anlaşılamayacağını düşünüyorum)buna bi de bikaç kitabı birden okuma alışkanlığım eklenince epeyce yavaş ilerlediğim söylenebilir.henüz "cennet cehennem" kısmına geçemedim bile!

halen okumakta olduğum kitabın kapağından öğrendiğime göre,bilim ve edebiyatla iç içe bi ailede büyümüş,trajik sayılabilecek bi yaşam hikayesine sahip (annesinin ölümü,kör olma tehlikesi,kardeşinin intiharı..) olan ingiliz,yazar,şair,denemeci aldous huxley'ye ait tüm eserler şunlarmış:

*crome yellow-1921
*antic hay-1923
*those barren leaves-1925
*point counter point-1928
*brave new world-1932
*eyeless in gaza-1936
*time must have a stop-1944
*the doors of perception-1954
*heaven and hell-1956
*brave new world revisited-1958
*island-1962
 
Geri
Üst