7 Telli Gitara 8. Tel ( Bas Teli )

P

Procyon

RG7321 gitarıma en ince teli iptal edip en üste F akordlu tel takmak istiyorum. Fakat duyduğum kadarıyla tellerinin başlangıcı olan yuvarlak parça bas tellerinde daha büyükmüş. Birde akort burgusundan geçememe gibi bir drum varmış.

Bu gitara hiç bir delme vb. işlem uygulamadan en uygun kaç inc. lik tel almalıyım ? .65 gibi bir kalınlık düşünüyorum.
 
Sap kırılmaz ama çok zorlanır, istediğin sustaini de elde edemessin, onun yerine tel kalınlığını mm olarak artırman daha sağlıklı olacaktır, keyifli çalmalar..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Bak şimdi gerçekten korktum. Böyle yapan çok kişi var özellikle youtube da sorunsuz bir şekilde yapanlar var. Neden sap zorlanır ki ?
 

Kullandığın akort düzeni için doğru çapta teller kullanırsan hiçbir şekilde sap kırılması-zorlanması vesaire türü bir problem oluşmaz, ancak hesaplarını doğru yapmalısın.

http://www.daddario.com/upload/tension_chart_13934.pdf

Ibanez 7 telliler 0.09-0.54 setle gelir, bu listeye bakıp gitar fabrika çıkışı geldiğinde her tel standart akortta iken kaç lbs çekiyor onları yaz bir kenara.

mesela ince 0.09'luk tel standart akortta ince mi'de 13.1 lbs çekiyor.

Yeni kullanacağın tel setinde, kullanacağın akort düzenine göre bu değere yakın bir tel kalınlığı seçmelisin. Mesela en alt teli si yapacaksan eğer 0.12'lik bir tel kullanmalısın orada, listeye bak, pl012 kodlu tel ince si'de 13.1 lbs çekiyor. Bu şekilde kullanman gereken optimum tel kalınlıklarını bulabilirsin.

Mesela fabrika çıkışı gelen en kalın tel (0.54) kalın Si'de 13.8 lbs çekiyor. O teli La'ya akortlayacaksan 0.60 kullanmalısın, bu durumda 13.5 çekiyor.

Gerçi burada Kalın La'nın altı için gerilimler verilmemiş ama senin istediğin kalın Fa için değeri şu formülden hesaplayabilirsin;

T (Tension) = (UW x (2 x L x F)^2) / 386.4
L=scale uzunluğu (inç)
F=notanın frekansı
T=gerilim
Uw= Telin birim başına düşen ağırlığı

En kalın telde kalın Fa için hesaplayalım. Kalın Fa frekansı 43.64Hz , gitarının scale uzunluğu 25.5 inç.

13.8 = (UW x (2 x 25,5 x 43,64)^2) / 386.4

UW=0.001076 civarı geliyor buradan, yani NW074 veya NW080 gitar tellerinden birini kullanmalısın.

Eğer bass teli kullanacaksan XLB075 kullanmalısın.
Bu söylediklerim d'addario için geçerli tabi, yine de diğer markalar da buna yakın çıkacaktır.

Bununla birlikte normalde kullanman gerekenden daha ince bir tel takman gitarına zarar vermez, ancak teller don lastiği kıvamına gelir. Gitar teli takayım diyorsan 0.75-0.80 gibi telleri türkiyede bulamayacağın için zaten ince tel kullanmak zorunda kalacaksın. Yine de diğer tellerde de gerilimleri kontrol etmen önemli.
Yani "hop ben en üst teli atayım, diğerlerini aşağı takıp aynı şekilde akortlarım" dememen gerekiyor, zira tüm tellerin standart gerginliği birbirine eşit değildir, çalarken bile farkedebilirsin, bazıları daha gergin bazıları daha gevşektir.

Standartların dışında bir akort düzeni kullanacaksan aradığın kalınlıkları set olarak satılan tellerde bulamayabilirsin, tek tek tel aramak istemiyorsan bulduğun değerlere en yakın olan seti seç.

Bunun yanında gitarını Gitarını fa'ya akortlamayı seçerek normalde bariton ve bass gitarların kullandığı bölgeye girmiş oluyorsun. Elinde bariton veya bass gitarlar gibi scale'i (üst eşik - alt eşik mesafesi) uzun olan bir gitar olmadığı için epey bir entonasyon problemi yaşayacaksın, aynı şekilde pes notaların temiz ve rahat duyulabilir gelmeyecek, daha ince olan tellerin power akorlarda baskın gelecek.

Bunun yanında Ibanezler standart akortta 0.11'e kadar setleri kaldırır rahat rahat. Tavsiye edilmez o ayrı. :)

Eğer anlayamadığın bir nokta olduysa sor, cevaplamaya çalışırım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Ben en iyisi bu işi fatih hocaya devredeyim yoksa gitar elimde falan kalır. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst