Teoman Müziği Bıraktığını Açıkladı

estranged

admin
Rock müziğin ünlü ismi Teoman, müziğini bıraktığını duygusal bir açıklamayla duyurdu. Teoman.com.tr'de yer alan açıklama şöyle:

"Sevgili arkadaşlar; müziği bırakıyorum. Ya çok çok uzun bir süre. Ya da büyük ihtimalle, hiç dönmemek üzere. 3 Eylül Berlin son konserimdir.

Anlatayım nedenini;

Önce küçük bir açıklama; sanatçı denilen yaratık, dünyayla çözemediği bir sorununu başkalarına saçma gelecek bir işi çok Önemseyerek halletme yoluna giden kişidir. Benim durumumda gitar çalmak, şarkı söylemek vs. oluyor bu saçma iş. Ama ben şarkı yazma işini hep çok önemsedim, onu hep kolladım . Hayallerimdeki kahramanlarımla yarıştım, bu dünyaya inmedim bile. Çok sevdiğim şarkılarımı yazdım.

Hep olduğum kişi kalayım diye de çok uğraştım, çok çalıştım. Birkaç prensibim oldu, onları da kollamaya çalıştım. Her zaman istediğim kadar iyi bir insan olamadım . Ama çalıştım.

Küçücükken bu ülkede rock müziğe dair bir hayal kurdum , nerede ne varsa takip ettim, ardına düştüm, her şeyini gözledim, inandım. Hayal olduğunu bile bile.
Neyse, işte bu hayal artık beni tatmin etmiyor. Kendimi, arkadaşlarımı hayalkırıklığı içinde görüyorum. Bir özgürlük ve gerçeklik duygusu peşine düşmüştüm, pozisyonum meğer onu temsil etmiyormuş. Sadece sahnede yaşayabildiğim bir hayal bu çünkü. Birçok arkadaşımdaki hayal kırıklığı bende de var.

Bu hayal beni tatmin etmeyince, önemli olmadığını bildiğim diğer bazı hayallerimi sembolik olarak şu önümüzdeki 1,5 senede gerçekleştirip müziği bırakayım bari dedim, daha da çok çalışmaya karar verdim. Gizli tuttum kararımı, kimseye de söylemedim. Hatta yalan bile söyledim çalışanlarıma.

Ama bir süredir kendime bakıyorum ve çok yorgunum. O yüzden pes diyorum. Böylece düzelmesi aslında çok uzun yıllar sürecek problemleri 1,5 senelik bir intihar saldırısına dönüştürmeyeceğim. Gerçekte bir önemleri yoktu, hayatın gerçekleriyle uğraşmamak için hayal edilmiş şeylerdi. İnanması her zaman kolay olmuyor.
Böylece, boşu boşuna kendimi de, çalışan dostlarımı da yormamaya karar verdim. Kendimi yorarken, onları da çok yordum, üzdüm. çok teşekkür ederim hepsine .
Sizlere de.

Bu bir hüzün yazısı değil, bir rahatlama yazısıdır."

Bu yazının ardından gerçekleşen tartışmalar üzerine Teoman aşağıdaki 2. yazıyı gönderdi:

Arkadaşlar bir mektup yazdım, hayatım değişti! Gazeteye, internete bakmıyorum ama herkes bana bunlardan bahsediyor. Tam da benim kaçtığım şey. Konuyu sizlere daha arkadaşça anlatmaya karar verdim. Mektupta, edebiyatın şehvetine kapılıp metaforlar kullanmışım, "son bir intihar saldırısı" dedim, kendimi öldürüyorum zannedilmiş. Hem de müzik için!

O kadar da değil! Amcam arar, akrabalar- arkadaşlar arar, merak ederler. Hatta "Teoman müziğe geri dön" çağrıları yapılır, filan. Abartmayalım lütfen. Saldırı simgesel bir şeydi ve büyük ihtimalle beni sinirsel ve finansal açıdan mahvedecekti. Değmeyeceğine ve asıl sorunumun orada olmadığına karar verdim. Ortada sanki benim müzik dünyasına, sanat dünyasına bir kırgınlığım varmış gibi algılanmış sanırım.

Hayır

Ama Türk müzik sektörünün yanlış gidişatına hakikaten de çok kızgınım, öfkeliyim. Tamamen değiştirilmesi gerekiyor. Artık direkt olarak benim sorunum değil ama müzisyenler dikkatli olsunlar, hem müzik algısı, hem de müzik dünyası zor durumda. Konu şu; normal bir hayatı sürekli erteleyince, bir de ün gibi bir illet artık paçanızdan çekiyorsa, hayatınız tekrar ediyorsa, sıkılıyorsunuz. Yaşadığınız hayat patinaj yapıyor, önemli bir değişiklik olmuyor, siz de sadece alışık olduğunuz bir standard için çalışıp duruyorsunuz. Türkiye'nin şartları iyileşmiyor. Siz de artık deliriyor ve bu problemleri saplantı haline getiriyorsunuz. Benim, hatasını tamamen üzerime aldığım bir problemim var. Bunu kendimi bildim bileli yapıyormuşum, şu müzisyenlik-sanatçılık meselesine gereğinden fazla takıntılı olduğumu farkedemedim.

Hayatımda bir sürü problemim, gerçekleştiremediğim isteklerim olduğunda bunlardan kaçmak için sanata fazla sığındım. Ayrıca da artık müzikte yeni ürünler verebileceğime inancım da olmadığından, bunca zaman sonra bu biraz ayıp kaçıyor. Daha yeni anlayabildim. Çok uzun zamandır, müzik harici yapmak istediklerimi söylüyorum, hem kendime, hem arkadaşlarıma; şunu yapacağım, bunu yapacağım diye. O kadar uzun zamandır ki, artık ciddiye bile alınmıyorum. Biraz karıştırdım galiba, madde madde yazıyorum.

Benim gibi; 9 stüdyo albümü yapmış, çocukluğundan beri kendini hayali bir sanatçı olarak ciddiye almış, çok çalışmış, çilesini çekmiş şarkılarına -yine biraz edebiyat şehvetiyle- kan/ter/gözyaşı akıtmış, aslında, yapacağını yapmış, yeni müzik stilleri bulacağına, yeni şarkılar yazacağına, yeni soluk getireceğine inancı ve isteği olmayan ünden sıkılmış, daha normal ve rahat bir hayatı yaşayan arkadaşlarına özenen müzik sektörünün gidişatına bakıp, mesela bir 10 sene sonra , sadece sponsorlar yardımıyla konserler veren, şarkılarının değerini düşüren "Teoman"ı itici ve açgözlü, kendi şarkılarının değerini düşüren biri olarak bulan…. ….. sadece şöhretli olduğundan, midesinin bulandığı insanlar tarafından adının zikredilmesinden artık çok sıkılan…. ….ve bunun gibi bir çok maddeyi yazabilecek ….. BEN müziği bırakıyorum.

"Sadece ara verebilirdin vs." diyen insanlara cevabım ise şu; bu iş benim hayatımın çok önemli bir bölümü. Para için filan değil, benim ona yüklediğim anlamlardan dolayı, biricik aşkım. Eğer kesin bir karar vermezsem, her an kendimi kandırabilecek kadar aşığım ona hala. Ve bu sevgi - alışkanlık - olası bir ün ihtiyacı, beni ileride çirkinleştirecekse kendi gözümde, ben bunu reddediyorum. Kendimden çok, şarkılarıma saygımdan dolayı. Onları seviyorum ve kolluyorum bu şekilde.

Aynı zamanda kendimi de kolluyorum. Açık olacağım; çok kısa bir zaman içerisinde, çok sevdiğim iki insanı kaybettim. Ve bu acıları halledemeyince, her zamanki formülümle müziğe sığındım. Artık zor geliyor. İleride daha da zor gelecek. Onlarla geçiremediğim vakitlere üzülüyorum. Ve bundan sonra sevdiğim insanlarla daha fazla birlikte olmak istiyorum. Şarkılarımı yazdım, oradalar. Dinlenilirlerse, sevilirlerse, yaşarlarsa çok mutlu olacağım. Ama sadece alışkanlık nedeniyle, konserler verebilmek, oyunda kalabilmek adına savaşmayacağım, üstümü başımı kirletmeyeceğim. Ortalık çok çamurlu. Olay bu kadar aslında. Abartmaya gerek yok dememin nedeni bu.

Önümde iki tane konserim var. 3 Eylül'de son konserimi veriyorum. Ondan sonra da, kendimi emekli ediyorum. Yapmadığım, içimde kalan şeyleri yapacağım. Gençlere ise müziği şiddetle tavsiye ediyorum yine de. Harika bir histir insanın şarkı yazması, söylemesi, çalması vs.

Bir de isteğim olacak; son konserlerimle ilgili fazla drama yaratılmasın lütfen. Artık başka bir hayat peşindeyim. İçim rahat, şarkılarımı yazdım, onları kendi kendime çalacağım sadece. Belki de bir kaç dostuma.

Not: Biraz rahat bırakılırsam, çok mutlu olacağım

slider.jpg
 
Bütün bunlardan sonra Türk Rock Müziğine verdiği onca eser için takdir toplaması gerekirken, kendisini sevmeyen bir takım insanların gazabına uğrayan güzide müzisyen.
 
Bütün "kopyalama,üstüne söz yazma, çalma, çırpma" olaylarından sonra bunları "esinlenme" olarak tanımlayan insanlar tarafından çok sevilen eski müzisyen, yeni sosyolog.

Ayrıca 3 ay sonra yeni bir albümle karşınıza çıkabilir... Reklamın sınırı yok.
 
bu çekememezlik neden. yazık ve günahtır. türkiyede sanat bu mudur adam bıraksa ne olur bırakmassa ne olur demeyin beş albüm yapan bir insan ancak ve ancak türkiyede düş ve hakal kırıklığı yaşar. kimbilir o ortamda kimler kelek attı aynı camia yavuz çetinide yemedimi
 
Kimsenin kimseyi çekememezlik yaptığı yok. Adam ordan burdan toplayarak albüm yaptı, gelipte bunu inkar edecek haliniz yok herhalde? Tamam saygım var, şarkılarını çok da severim, güzel işler de yapmıştır, ama bırakmanın ya da ara vermenin vakti gelmişti. Adamın sesi içki ve sigara bağımlılığından bitmişti, yeni şarkıları da ilk 5 albüm kadar başarılı değildi hepiniz biliyorsunuz inkar etmenin anlamı yok. Geçen sene konserine gittim, bildiğin brutal vokal gibi söylüyor. Sesi bitik. E tabi bırakacak ve bizde destekleyeceğiz. Ne yani itelemenin anlamı nedir?
 
Çekememezlik? Kesinlikle yok öyle bir şey. Teoman'ın bir başarı abidesi olmadığına dikkat çekiyoruz sadece. Kaldı ki "beş albüm yapan birisi" nasıl bir standart? Beş albüm dediğin ne ki, ölçüt falan mı? Cevabımın kalanını bu sorunun cevabına saklıyorum.

OdaTV'ninki de bir bakış açısı tabii.
 
Beğennene tribinemi girmiş bazı insanlarımız. Hiç olmassa adamın çizgisi soundu vardı ya ötekiler gülbenler demetler yalınlar kenanlar serdarlarbu soytarılara vbvb ne diyeceksiniz
 
gülbenler demetler yalınlar kenanlar serdarlarbu soytarılara vbvb ne diyeceksiniz
Kenan dediğin Kenan Doğulu ise halt etmişsin sen. Yurdaer Doğulu gibi bir virtüözün oğludur ve inanılmaz derecede iyi gitar çalmaktadır; şu anki tarzı farklı olabilir ama senin savunduğun adamdan en az on gömlek daha iyi bir müzisyendir. Ayrıca eski yeni tüm parçaları da orjinaldir, yani oradan buradan arak bulamazsın. Ben senelerdir canlı seyrediyorum her ikisini de; git bir Teoman'ı canlı seyret bir de Doğulu'yu seyret bakalım ne düşüneceksin. Bence biraz ufkunu genişletmeye çalış..

Ayrıca bu konu "rock müzik" başlığı altında, demet serdar vs. demişsin; bunlar rock mı? Savunayım derken saçmalamışsın iyice..
 
dinle dinle sonra bok at.. Adam müziği bırakıyor evde atletle oturup ahkam kesiyosunuz bırakmış işte adam sonrası ne ? Çok mu biliyorsunuz siz, kenan doğulu olayına bittim zaten..
 
Geri
Üst