Home Studio Kurmak Icin Bilgili Kişilere Basvurmak Için Burdayım. Detaylar Içeride :)

Merhaba Öncelikle...
Ben bu agustos sonunda yada eylül sonunda home studio kurmak için kollarımı sıvadım. :)
Ve siz değerli turkrock üyelerinin bilgili abilerimizin veya kardeşlerimizin güzel deneyim ve ekipmanlar hakkında bilgisi olan herkese basvurmak istedim...
Herşeyiyle birlikte güzel bir home studio kurmak hayalim var.
Limit En fazla 4500-5000 tl arası sizden önerilerinizi bekliyorum .
Saygılar şimdiden değerli bilgilerinizden dolayı :)
 
4500-5000 liraya şahane home studio kurulur :) çok detaya girmeyeceğim lakin ana başlıklar şeklinde hareket edersen daha kolay sonuca ulaşırsın.

* Stüdyoyu kuracağın yer

eğer fazla mikrofonlama yapacak ve akustik aletler kullanacaksan bence bu çok önemli. biraz büyükçe bir oda hem aletlerin birbirine yakın olunca yaydığı manyetik etkileri azaltır hem de akustik açısından daha başarılı olur. söz gelimi pc , kabinler , amfiler , ışıklandırma çük kadar odaya sokarsanız pc fanı bile amfide gürültüye sebep olur. hem çalışma açısından geniş yer daha kullanışlı olur. hatta imkanın varsa odaya klima taktır ve komple ses yalıtımı yaptır. ışıklandırmada eski tip floresan olmamasına dikkat et.mümkünse tüm aletleri tek priz üzerinden bağlama. yakınlarda buzdolabı varsa o bile sıkıntı olabiliyor.

* Bilgisayar

Yine fazla detaya girmeden sessiz çalışan ( sıvı soğutmalı v.s.) , daşşaklı ramlere sahip (8-16) , güçlü işlemcili herhangi bir pc işini görecektir. yalnız ekran kartı çift monitör desteklemesi ilerisi için önemlidir. sonra toollarla çalışırken tek monitör yetmiyor. monitör 22"lik 2 tane ws iyi olabilir. ses kartında çok seçenek var . genelde çalışacağın programa uyumluluğunu araştırdıktan sonra kaliteli alacağın herhangi bir kart işini görecektir.(midi - firewire olmazsa olmaz)

* Mikrofon

aslında işin en basit kısmı. çünkü piyasa zaten birkaç markanın elinde (SM 57 v.s.) condenser mikrofonlar vokal kayıtları için iyi olsa da hem pahalılar hem biraz daha uğraştırıcılar. bu yüzden gitara dinamik sn57 veya muadili koyduktan sonra bulabileceğin en ucuz condenser mikrofonu vokal ve akustik tınılar için kullanabilirsin.ha ben uğraşmam aga dersen gitar işini prosesörden halledersin , davulu da ez drummer v.s. programdan midiyle kendin yazarsın.tabi bu arada unutmadan ses kartın midi formatını desteklesin iyice dandiği de olmasın. midi olayına gireceksen midi klavye ve midi controller alman laızm. çok para değillerdir büyük kolaylık sağlarlar. pc programlarını kullanarak piano , bass , davul , keman bile çalmanı tabi bunları şarkılarına eklemeni sağlar. bunu klavyeden de yapabilirsin ama hem zahmetlidir hem de vakit harcar.

* Mikser

alet edevatı tek tek ses kartına sokup çıkarmaktansa güzel bir mikser sana yardımcı olur. powered mikser alırsan daha çok kabin monitörleri daha verimli kullanabilirsin. poweramp olayına ayrıca para vermene gerek olmaz.hatta eve gelen arkadaşlarınla hücum kayıt yapıp yaratıcı sonuçlar alabilirsiniz. usb destekli 8 veya üstü kanallı en az 250 wattlık bir mikser işinizi görür. hem ilerde sokakta düğün kınagecesi yaparsanız çıkartıp kullanabilirsiniz. ayrıca kaliteli bir mikserse mic preampa bile gerek yoktur.

* Monitör
Piyasa da çok monitör olmasına rağmen bir kaç marka yine başı çekiyor. yamaha ns serilerini öneririm aktif monitör olarak oldukça başarılılar.

Başlangıç için mikrofonlama olayı yerine voice ve gitar prosesörler kullanarak maliyetten ve zamandan kazanabilirsiniz. misal lambalı bir amfiyi mikrofonlayıp ideal sesi almak , on axis off axis uğraşmak maliyetli olabilir. bunun yerine netten güncellenen bir line 6 ürünü almak hem ton çeşitliliği hem de kolaylık açısından faydalı olur.
deneyimle sabittir bildiğin pc + maudio firewire + pod 2.0 + boss vocal prosesör + ez drummer evde yapılmış bir kaydın parayla koca koca stack amfilerle stüdyoda yapılmış kayıttan daha iyi sonuç verdiğini gördüm.tabi ki bu stüdyodan daha iyi olduğu anlamına gelmez lakin ev kullanıcısı için ufak rakamlarla iyi sesler almak mümkün.

aklıma gelen bunlar tabi alt başlıklar halinde tüplü complara kadar bir çok şey var ama dediğim gibi ana başlık halinde başlayıp sonradan deteya girmek daha önemli.

tabi için software kısmı var. aslında teknik alet edevattan çok sonar , pro tools , cubase , logic gibi yazılımlara hakim olmak bence daha önemli. çünkü işin içine girdikçe ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. cubase 5 ile beraber ez drummer kullanıp şahane kayıt yapan bir dünya adam var.ben olsam işin bu kısmına ağırlık verirdim. bir ara baya merak sarmıştım lakin şimdi vaktim yok. çalışmaya başlayınca insan vakit bulamıyor bu işlere. daha güncel takip eden arkadaşlar varsa yardımcı olacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
çok teşekkür ederim bilgilendirmen için dediklerin herşeyi dikkate alacagım . Minnettarım duyarlı müzisyenlere ...:ninja:
 
Geri
Üst