tellerin cızırdaması

merhaba,

elektro gitarlarda gitarı amfiye bağlamadan pena ile çaldığınız zaman tellerin cızırdaması normal birşeymidir? Amfiye daha bağlama şansım olmadı.
 
Slm,umarım yardımcı olabilirim.Tellerin cızırtı yapmasının farklı nedenleri vardır.
1-Kullandığın tel kalınlığı.Mesela 0.9luk bir telde tuning i E(mi) ye göre ayarlarsan sorun olmaz ama C(do) ye göre ayarlarsan teller cızırtı yapar.Yani bunun çözümü sesi kalınlaştırdıkça tel kalınlığını da arttırmaktır

2-Tellerin klavyeye olan yakınlığı veya uzaklığı

3-Tellerin eskimiş olması

4-Gitarının sap ayarının bozulmuş olması

Daha bunlara benzer nedenler de vardır ama en genelleri bunlardır
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
sap ayarı nedir? Nasıl yapılır, sap ayarı neden bozulur? Nasıl düzeltilir? Ve teller gitar amfiye takılmadan cızırdıyorsa takıldıktan sonrada cızırdarmı? (koyu renkli olan soruma yanıt buldum, öbürleri hala geçerlidir :) )
 
Sap ayarı (thrus rod) klavyenin eğimiyle ilgilidir. Tellerin uyguladığı basınca göre ayarlanır...

Klavyenin içinde boydan boya bir demir çubuk vardır. bu demir çubuğun ucu gitarın kulağının ordaki ufak üçgenimsi kapağın altındadır. bu vida sıkıldığında klavye iç bükey bir eğim alır. gevşetildiğinde ise dış bükey bir eğim alır. Tellerin yaptığı, klavyeyi "iç bükeyleştirici basınca" karşı kuvvat uygular, böylece klavye düz durur. Telin sabit bir basıncı olmadığından sap ayarının da sabit bir hali yoktur. bu yüzden tellerin basıncına göre yapılır.

Yalnız dikkat edilmesi gereken bir şey var ki bu sap ayarını herkes yapamaz. daha doğrusu yapmaya çalışıp da klavyeyi kırmak da var işin ucunda! Aman dikkat!

O yüzden sap ayarının bu işi iyi bilen biri tarafından yapılması gerekir. Ben mesela şimdiye kadar hiç yapmadım...
 
Cızlama ile yeni telin çınlaması karıştırılabilir dikkat et. Takma kafana çal. Her pozisyondan aşağı yukarı eşit sustain'de ve karakterde ses alıyorsan problem yok, bir gitarın her yeri cızlıyamaz kolay kolay :) Ama birkaç noktada varsa bu cızlama korkma.

Yapılan en büyük hıyarlık iyi bir enstrumanın cızlamamasının gerektiğini öğrendikten sonra gitar cızlıyomu diye kafayı yemek, tellere abanıp cızlatmaya çalışmak, sonra cızlıyo diye gitardan soğumaktır. Nasıl içtiğin şarabı sorgulamıyacaksan gitarıda kurcalamıyacaksın fazla.
 
Benim gitarımda şu an hala ufak bir cızlama var sap ayarı dümdüz kulanırken bu dahada yüksekti ama eğimi çok tatlı bi şekilde verdikten sonra en az safhaya indirdim bide ben acaip şekilde yakın kullanırım telleri rahatıma çok düşkünüm pamuk gibi yumuşacık olacak ohhhh
bide yeni tel taktığında 2-3 hafta teller'den ses gelir ama bu cızırdama değildir ''SİT'' markasının telklerini tercih et mükemmeldir özel alışımı sayesinde istediğin kadar sündürme yap çok esnek ve hafif ;)
 
dostum benimde soyle bir sorunum var benim teller cızlamıyo toptan klavyeyle kaynasıyolar asıl soru ben her ayar yaptırdıgımda daha cok artması ben evde goz kararı yaptıgım esık ayarı daha rahat oluyor.acaba sap ayrınıda kendim yapsam. (biraz sakarım) kırarsam sapı hic kullanılamaz halemi gelir?
 
eRenOCK sehire Ankara yazmışsın,istersen gitarını Evrensel Müzik(Kenan abi)e götür,o ayarları senin isteğine göre yapar ve çok da memnun kalırsın.Sap ayarına gelince gitarını seviyosan kendin yapmaya kalkışma.Televizyon bozulunca sen mi tamir etmeye çalışıyosun :)
 
Sap ayarı çok ayrı bir maharet yanlış bir hareketinle sapın dönmesine neden olabilirsin çok sakat dikkat haaa :!:
sit markasını laylaylomda bulabilirsin dostum şu ana kadar kullandıklarımın en iyisi floyd rose için özel yapım ;)
 
gitarıın köprüsü ne?
floyd rose sa köprünün açısı nasıl paralel mi gövdeye
tellerin yüksekliği nasıl
bütün bunlara bakmadan sap ayarı yapmaya kalkışma sakın belki daha kolay halledilecek bir şey

ayrıca sap ayarının yamuk olup olmadığını şöyle anlayabilirisin
1.perdeye bas sağ elinlede son perdeye bas kalın mi telinde
sonra sapın ortasına doğru bak perdelerle (demirlerin üst noktasına bakacaksın) telin alt noktası arasında boşluk var mı?
çok az bir boşluk olması normal ve hatta iyidir 0.4-0.5mm falan yani
daha fazla ise yada hiç boşluk yoksa yani tel demirlere yapışık duruyorsa bu durumda sap ayarı şart
 
Evet dostum eğim verirken kullanılan bir teknik birinci perdeye sol elinle son perdeyede sağ elinle basıp board'un orta kısmına bakarak anlaşılabilir sağlıklı bir sap ayarında bu işlem yapıldığında tel klavyeye deymemeli :!:
 
herkese slm.anfinin sesi yarıyı geçtiğinde cızırdama sesi geliyor(hiçbir şekilde tellere dokunmuyorum)ama elimi tellere dokunduğumda ses kesiliyor acaba bu normalmidir yoksa anfide veeya gitardamı sorun var(anfi:10 watt marshall gitar:eek:scarschmidt/washburn)
 
onuncukat,bu cızırdama(asında tam cırırdama diil) drive channel ının gainin fazla açık olmasından kaynaklınır ki bu çok normaldir.Eğer gürültü dayanılamayacak gibiyse topraklamada bi problem var ya da az bi ihtimal ama amplinde bi sorun var demektir.Bide gitarında single coil pickuplar varsa drive ı onlar ayarlıyken kullanıyosan mutlaka biraz gürültü çıkacaktır.Eğer drive kullanımını çok gerektiren sert bi müzik yapıyosan sana tavsiyem bi noise suppressor kullanmandır.
 
sagolun cok korktum valla sap ayarı falan elimi suremedim. gitarın icini surekli karistiran biri olamama ragmen tırstım 8O .Bu arada evrensel diyosunuzda orası cok dolu oluyor gitarın 1 hafta falan kalması lazım orda benim gibi sefil bir ogrencinin 2 tane gitarı var nasıl bırakıyım .
 
Geri
Üst