tellerin cızırdaması

Allah allah bir sap ayarı en fazla yarım saat sürer niye kalsınki bir hafta dostum ekstra bakımlık bir problemmi var fret şişmesi falan olur anlarım
gerçi onunda yapımı 1-2 günden fazla sürmez ''genel perdah''ayarı 2gün sürmüyor :roll:
 
Yok, Kenan abinin işleri çok yoğun da o yüzden bıraktıktan sonra alman uzun sürüyor... Hatta ben gitarı götürdüm "1 hafta sonra falan getir şimdi gitarı koyacak yer yok" gibi bişey dedi. Adamın işleri yoğun yani...
 
Perdah ayarını kim çekiyor istanbulda en iyi??benimkini hem gitar hocam olan hemde gitarla bağtarı karıştırıp ''Bağtar''ı icad eden Mehmet can göksu yaptı 3 gün uğraştı ama manyak oldu be alet kaymak gibi en alt seviyedeki noktada bile tellerde çok az bir cızırtı var ama sustain yada doruk noktasında en ufak oynama yok normalde böyle bir işlem en az 250$ a yapılır ben beleşe yaptırdım kendisine Sağolsun eline sağlık Burdanda saygılarımı sunayım kendine :D
 
bu arada saolun cash gitarda baska sorunmu var derken fret sismesi dedin o nedir yaw ilk defe duydum ?Jeff_Loomis dedigini anlatmaya calısmıstım bazen gittigimde bisey demeden dolu oldugunu anlayıp cıktıgım oluyor :roll:
 
fret nasıl şişer?
bunu anlamak için erbab olmaya gerek yok oke ;) özellikle gitar satın alacağınız sırada yapacağınız işilemlerden biride fret'lerin düzgün çakılmış olduğuna ve ağacın fret'i kabul edip etmediğine bakarız bu işlem için;
tel yüksekliğini oldukça düşürürüz(aşırıya kaçmadan)özellikle 12. pereden sonra yüksekliği düşmüş olan tellere teker teker full bend yaparız eğer bir perdede full bend çektiğinde ses gıyyk!! diye bir ses çıkarıp yaptığın bend belli bir noktadan sonra sesin çıkışını engelliyorsa ya bastığın perdede yada onun bi ilerindeki perdede fret problemi vardır ;) özellikle dandik ürünlerde tellerin çok yüksek olduğunu görürsünüz , bu olayda gitardaki fretlerin sağlıksızlığından oluşacak sorunları kapama yöntemidir
bu olay illaki satın aldığın sıfır gitarda olacak diye bir şey yok kullanmış olduğunuz gitardada olabilir bu olayı düzeltmek için bir gitar atolyesine giderseniz sorununuz sapın eş düşümüne göre halledilecektir ;)
illaki ucuz gitarların problemi deyil bu ben gitarımı alırken 6-7 tane ürün denedim ve emin olun içlerinden 2 sinin bu problemi vardı bu markada jackson haaa :!:
siz siz olun kaliteli bir ürün almak istiyorsanız yanınızda kesinlikle bilen bir kişi getirin zaten bu durumda sakat bir ürün alma olasılığı yoktur ;)
 
tellerin cızırdamasıyla ilgili bir sorunum var.. gitarı yeni aldım ve sürekli tel yükseklik ayarıyla oynadım(sadece köprünün yüksekliğini değiştirdim) telleri cızırdatmadan minimum yüksekliği yakalamak için. gitar çok küçük bir kaza geçirdi(içinde gitar varken case devrildi) şu anda tellerde hafiften bir cızırdama var. telleri çok yaklaştırdığımdan mı oldu yoksa gitar da bir problem mi oluştu anlayamadım. sormak istediğim şu , elimdeki gitar ibanez japon rg serisi, ideal tel yüksekliği ne olabilir ? sap atması gibi ciddi bir problem yok gayet iyi çalınıyor ama dediğim gibi hafiften cızırdıyor. telleri daha çok yakınlaştırmama engel olacak ve sap ayarı yapılsa bile düzeltilemiyecek türden bir sorun oluşmuş olabilir mi?
 
cash demiş ki:
özellikle 12. pereden sonra yüksekliği düşmüş olan tellere teker teker full bend yaparız eğer bir perdede full bend çektiğinde ses gıyyk!! diye bir ses çıkarıp yaptığın bend belli bir noktadan sonra sesin çıkışını engelliyorsa ya bastığın perdede yada onun bi ilerindeki perdede fret problemi vardır ;)

Bu her gitarda olur arkadasim. Ozellikle radiusu dusuk olan saplarda telleri indirirsen daha cok olur. En cok da kendini ince mi telinde belli eder. Sebebi klavyenin yanlara dogru ovalligidir. Radiusu dusuk saplarda telleri cok fazla indirememenin sebebi de budur. Radiusu buyuk olan saplarda ise(jackson, ibanez) klavyenin daha duz olan yapisi telleri daha cok indirebilmene izin verir.
 
Xenomorph demiş ki:
tellerin cızırdamasıyla ilgili bir sorunum var.. gitarı yeni aldım ve sürekli tel yükseklik ayarıyla oynadım(sadece köprünün yüksekliğini değiştirdim) telleri cızırdatmadan minimum yüksekliği yakalamak için. gitar çok küçük bir kaza geçirdi(içinde gitar varken case devrildi) şu anda tellerde hafiften bir cızırdama var. telleri çok yaklaştırdığımdan mı oldu yoksa gitar da bir problem mi oluştu anlayamadım. sormak istediğim şu , elimdeki gitar ibanez japon rg serisi, ideal tel yüksekliği ne olabilir ? sap atması gibi ciddi bir problem yok gayet iyi çalınıyor ama dediğim gibi hafiften cızırdıyor. telleri daha çok yakınlaştırmama engel olacak ve sap ayarı yapılsa bile düzeltilemiyecek türden bir sorun oluşmuş olabilir mi?

Cizirdama daha cok hangi perdelerde kendini belli ediyor telleri indirdigin zaman?
 
Xenomorph demiş ki:
9-15 gibi, daha çok sol teli
Anormal bir durum bu. Bir kontrol ettir derim.

Truss rod genelde klavyeyi daha çok 12-15. perdeler arasından büker. Yani sap ayarında yapılan değişikliğin tele basılıyken genelde 12.perde sonrası cızırtısına pek bir etkisi yoktur. 12.perde sonrasının cızırtısını tamamen köprü yüksekliği belirler.


Truss rod fazla sıkılı ve sap gereğinden fazla arkaya eğik olduğu zaman telleri indirdiğimizde cızırtı genelde 1-5. perdeler arasında kalın tellerde kendini gösterir. Yüksek perdelerde ise hissiyat farklılığı(tellere vuruş anında "çat" diye bir his) haricinde pek bir cızırdama olmaz.

Truss rod gevşek ve sap gereğinden fazla öne eğik olduğu zaman telleri indirdiğimizde cızırtı genelde 15-24 perdeler arası ilk perdelerde entonasyon problemleri ile birlikte gösterir. İlk perdelerde entonasyon problemleri oluşur açık akorlar problem yaratır. 0-12-24 perdeler aynı tonu verse de gitar bir türlü entone olmaz. Bunun sebebi perdelerin doğal düz konumlarından az da olsa yer değiştirmiş olmasıdır. Klavye öne eğik olduğundan teller bir türlü alçalmaz, telleri alçaltmak için köprüyü indirdiğimiz zaman da olması gerekenden fazla indirmemiz gerekir, tellerin klavyeye en yakın olduğu noktalar 1. ve 24. perde iken mesela 7.perde en yüksek nokta olacaktır. En başta dediğim gibi sap ayarı cızırtıyı doğrudan etkilemediğinden, köprüyü boş tel yüksekliği azalsın diye olması gerekenden fazla indiririz. Bu sebepten cızırtı son perdelerde başlar. İnce tellerde yapılan bend'ler ölür.


En iyi sap ayarı kanımca görsel gözlemlerden çok (ilk ve son perdeye basıp 7.perdenin telden uzaklığını kontrol etmek) telleri yavaş yavaş köprüden indirirken cızırtının tüm klavyede oluşmaya başladığı ayardır. Tabi kişiden kişiye değişir bu.


Gitarı düşürdükten sonra tel yüksekliğini köprüden değiştirdin mi? Düşürdüğünde sap ayarı öne doğru bozulmuş, teller yükselmiş ve sen bunu düzeltmek için telleri köprüden indirmiş olabilirsin. Bu durumda ancak 9-15 arası bir cızırtı oluşabilir.
Sap düşmeyle truss rod ile düzeltilemeyecek şekilde kolay kolay eğrilmez zaten, ya kırılır ya da eklem kısmı çatlar yamulur, sap eğrilmesi kolay kolay bir anda olabilecek birşey değil. Bir süre sabit kuvvet uygulamak lazım yani.
 
Arkadaşlar geçen gün gitarın tellerini değiştirdim bir neyi bakımını yaptım daha sonra yeni telleri taktım biraz çaldıktan sonra si telinin 1. perdesi ve kalın mi telinin 1.2.3.4. tellerinde cızırdama var acaba sap ayarımı bozuldu acaba. gitarıda daha 2 ay önce değiştirdim yeni yani kaç yıldır tell değiştiririm ama hiç böyle bir problemle karşılaşmadım. izmirde sap ayarı yaptırcağımız sağlam bir yer varmı veya herhangi bir müzik magazaında falan yaparlarmı bkz.trigon, farfisfon falan gibi.
birde ortalama ne kadar tutar sap ayarını yaptırmak valla 7 senedir atmadı atmadı bide sap ayarı parası çıktı pedal dı amfiydi derken cepte beşkuruş para kalmıyor ya
 
Geri
Üst