kulak duyarsızlıgı

selam arkadaslar uzun zamandır sitede yokum ama yine geldim.
sizlere danışmak istedigim bir konu var:
barda bas gitar çalıyorum ve kapalı bir mekan tahmin edeceginiz gibi.ilk bir saatr iyi geçiyor ama daha sonra kulagım basa doyuyor ve artık kendi çaldıgımı duyamaz hale geliyorum.sebebini biliyorum sorun mekanın yalıtımsız ve kapalı olusu ama ben bu konuda ne yapabilirim.
 
Müzisyen icin kulak cok önemli,
mutlaka ciddi özen gösterilmesi gerek.
Mekanda degisiklik yapsanda yapmasanda mutlaka kulak tikaci kullanmani öneririm.
 
Mekanın yalıtımsız oluşu ve kapalı olması ile pek alakası yok. Zira bas sesler 360 derece yayıldığı için yalıtımlı bir ortamda dışarı gidemiyen dalga boyları dönüp içeride kalır volüm içeride daha fazla olurdu.

Kulağının basa doyması diye adlandırdığımız şey ise aşağıdaki sebepten olur :

Orta kulağımızda akustik refleks adı altında yüksek volümlerden korunmak için bir mekanizma vardır. Bu mekanizma 2 kasdan oluşur; Tensor tympani ve stapedius kasları. Aşağı yukarı 75dB(spl) (@kulak) geçen sesler bu sistemi uyarır. Bu kaslar sıkılaşınca kulağımızın empadiansı artar ve sonuç olarak 1kHz'in altındaki frekansların duyumunda -12, -14dB arası bir azalma sağlar.

Sizin çaldığınız müzikte arasıra vuran peak'ler bu sistemi uyarıp devreye sokar. Açılması 60 milisaniye süren bu sistemin kapanması ise sessiz bir ortamda yarım saat'i bulur.

Demek ki ne yapacaz :

1. Volümleri yeticek seviyede tutacaz
2. Peaklerimizi abartmıyacaz program sırasında
3. Durduğumuz konumu iyi belirleyecez. Yüksek volüme maruz kalmadan çaldığımızı ve gurubu duyabilecez
4. Arada kolonların direct path'ına girip yüksek sese kısa sürelide olsa maruz kalmayacaz. Kısaca maruz kaldığımız en yüksek sesi ( çok kısa bir vakit bile olsa ) belli bir seviyenin altında tutmaya çalışacağız

Kulaklara iyi bakmak lazım aman dikkat :)
 
Hadise kulaklık değil; Eric Johnson'un ezikliği kendinden kaynaklanıyor; kulaklıktan değil :D Mesela Linkin'in de gitaristi kulaklık takıyor... ama... dur bakim... ona da bir eziklik katıyor tabi.. :D

Belki silikon kulak tıpaçları kullanabilirsin. D'addario'nun var müzisyenler için; ben sürekli bara falan giderken takarım. Zaten tamamen susturma gibi bir olasılığı yok, daha çok müziği kulağının tolere edebileceği seviyeye indirmesi açısından güzel. Hem böylece genelde tındırık ses sistemi olan barlardaki gereksiz fazla tiz ve bas kalabalığını compress ederek daha dengeli bir sound alabilmene yardımcı oluyor.
 
çok şık tasarımlı kulaklıklar mevcut ama ses yalıtımı varmı bilmem, saçların uzunsa bence biraz kafanda saçları dağat yataktan kalkımış gibi kulaklığın üstünü tamamen kapatmadan çok şık bir görüntü eld edebilirsin. du bakiim freestyler ın klibini seyrettinmi ordaki sarı saçlı uşağa yakıiıyo yani ama kafayı 3 numaraya vuruyosan akinu yu dinle tıpa tak :)
 
paul gilbert'ta takıyor duyma ile ilgili sorunları olduğu için.hatta sitesinde nine cabinets diye bir bölüm var.nin cabinets sound better jus one diye.altında da kulak raporu var grafik gitgide aşağı gidiyor:)
 
algi duyarsizlasmasi denio ona.. (adler amca sagolsun)..

cozum: yarim saat gitar, 10 dk kahve.. 1 saat gitar, 10 dk sigara.. 2 saat muzik yarim saat atistirmaca falan..
 
sorun mekanın yalıtımsızlığı olabilir...ince sesler çok yutulduğu için ve bas seslerin zolasyonu sağlanamadığı için ses hacim içinde distorsiyona uğruyodur...o yüzden de senin deyiminle bas a doyuyor olabilirsin..tabi bu hacim içerisindeki herkes için de geçerli..eğer sadece sana oluyosa bu bas a doyma olayı o zaman ses sistemiyle ve ayarlarıyla alakalı bir sorundur....görmek lazım mekanı;)
 
cevapları geç okuyabildim.öncelikle kulaklık o bar için abartılı bir görünüm olur.ayrıca bas gitar sussa bile salonun cevresi sert malzemelerle dolu oldugu için hep bir ugultu var.yani sesler çok dagılıyor.sanırım 4 olan kolon sayısını biz program yaparken 2 ye düsürürsek sorunu biraz çözmüş oluruz.volume yüksekliği konusuna gelince mixeri ben kontrol ettiğim için en asgari düzeyde tutuyorum.

sanırım asıl sorun kolonların sayısı yönü ve mekandaki kapalılık.iki kolon birbirine çapraz ve yukarda bizse salonon boy kısmının ortasındayız ve hem sağ hem solumuzda birer kolon daha var .iste bu iki kolonu iptal edip çapraz olan kolonlarıda çaprazlıktan kurtarırsak biraz çözeriz herhalde sorunu.
 
Bu yontemle bence programi sonlari uguldamadan kurtarirsin ama uzun vadede yine de kulaklarina zarardir derim. 10-20 yilda tiz frekanslar kaybolmaya basliyor duyus yetisinden. Tipaclara alisinca tum aletleri cok dengeli duyuruolar aslinda.
 
Ya basın yaydığı ses kısa dalgalı olduğu için cisimlerin içinden diğer enstrumanlara nazaran daha fazla geçebiliyor.Bundan faydalanarak grupla çalarken izolasyon kulaklığı ya da kulak tıkacı vb. şeyler kullanırsan bass'ın seslerini normal dengeden daha fazla duyarsın.Hem fazla sesten dolayı kulağın reaksiyon vermesi gibi bir olay da meydana gelmeyeceği için sabit performans alırsın.Ben davulcuyum;bu benim de işime yarıyor...
 
accenT'in kulak tıkacı önerisine katılıyorum. Yani ciid bir müzisyen sahnede yüksek volumede mutlaka ve mutlaka kulaklarını korumalıdır. Gürültülü bir bar ortamına giderken bile kulaklıklarını tıkayıp gitmeyi düşünmelidir kişi, çünkü 18 yaşından itibaren duyumumuz zayıflamaya başlıyor, ve kulaklara ne kadar kötü davranırsak, bu süreç o kadar hızlanıyor. 35 yaşında 14khz üstünü duymaz hale gelmek istemiyorsak kulaklarımıza iyi davranmalıyız.

Bu arada accenT, orada ters söylemişsin sanırım, bas frekansların dalga boyu daha büyüktür. Söylediklerine katılıyorum.
 
Merhaba.. Meslektaşın olarak bir önerim olucak,
Şimdi nasıl sound yapıyorusunuz bilmiyorum tabiki her barın akustiği farklıdır yada senin tuşen, bass gitarının tonu bunların hepsi kendi sesini duymanla alakalı konular. Özet ve kabataslak birkaç önerim olucak sana.
Eğer kendini duyamama gibi bir problemin varsa bardan bir monüter iste kendine yahut tonlarını değiştir. Misal hafif baslı yoğun mitli bir ton dene.. Buna abiyane tavirle kemik ton denir. Fakat yaptığın tarzla ilgili olarakta ton ayarı çekebilirsin. Tiz mit,mit, hafif tiz ve hafif baslara yüklenirsen sonun kalkıcağını düşünüyorum.. Tabi dediğim gibi kullandığın bass ın tonlarına bağlı olarak bunlar değişebilir. Yani kendi tonunu bulmalısın.

Sana yardımcı olur diye kendi ton ayarlarımı yazıyorum:
Ekipman : Bass collection sr320
Bas:saat 11.5 yönünde
Tiz : saat 10
Mizt: saat 14
Tiz mit: saat 13
Bas mit : flet

Saygılarımla..
 
Geri
Üst