Zaman Var Mıdır, Yok Mudur?

GöreLeLik kuramInda bir oLayIn tanImLanabiLmesi için 3 farkLI koordinat sistemi tanImLanmIştIr.
1- Uzay (Space) koordinat sistemi = Bu biLinen x,y,z koordinatLarIdIr ve konumu beLirLer.
2- Zaman (Time) koordinat sistemi = Bu sistem ise şöyLe düşünüLebiLir..Uzay koordinat sistemindeki her noktaya bir saat yerLeştiriLmiş ve bu saatLer senkronize ediLmiştir.
3- Uzay-Zaman (Spacetime Coordinates) = bu iki sistemin birbirine bağLanmasIyLa oLuşur.Yani bu sistemdie bir oLayIn hem konumunu hem de oLuşum zamanInI görebiLirsiniz.

Uzay - Zaman 'In büküLmesi oLayI ise garvitasyoneL çekim kuvveti nedeniyLe oLmaktadIr.Buna şöyLe bir örnek verebiLiriz.Ekvatorda birbirinden meseLa 100km uzakta oLan 2 gemi , kendiLerine göre kuzeye gitsinLer.Bu 2 gemi beLirLi süre birbirLerine paraLeL giderLer ve daha sonra zamanLa araLarIndaki mesafe kIsaLIr ve sonunda bir noktada buLuşurLar.
Yada diğer bir örnek oLarak diyeLimki aydan kaLkan 2 uzay gemisi yine birbirinden 1000km uzakta oLsunLar.BunLar dünyaya geLirken iLk başta birbirLerine paraLeL hareket etsinLer.Dünyaya yakLaştIkça araLarIndaki mesafe azaLacaktIr.Çünkü ikiside dünyanIn çekimine yakLaştIkça , dünyanIn merkezine (çekim merkezi) doğru çekiLecekLerdir.Burada uzay-zamanIn büküLmesi oLayIyLa anLatILmak istenen budur.Yani kütLe çekim kuvvetinin etrafIndaki uzay zamanI bükmesi nedeniyLe siz düz ve birbirinize paraLeL gittiğinizi zannedersiniz ama dIşarIdan bakan bir gözLemci sizin birbirinize yakLaştIğInIzI görür.
KaradeLikLer kütLeLeri ve yoğunLukLarI gerçekten çok büyük oLan yILdIzLardIr.KütLeLeri okadar büyüktür ki kendi kütLeçekim kuvvetLerinden doLayI yaydIkLarI fotonLarI ( yada IşIğI ) biLe kendiLerine geri çekerLer.Bu nedenLe onLarI göremeyiz ve "karadeLik" deriz.2 veya daha fazLa karadeLiğin beLirLi geometrik düzende yerLeşmeLeri sonucu,sahip oLdukLarI yüksek kütLeçekim kuvvetiyLe etrafLarIndaki uzay-zaman koordinatLarInI yukarIda "fiLThY" arkadaşImIzIn verdiği şekiLde bükebiLmeLeri oLasIdIr (bu sadece bir teoridir).BöyLe bir durumda şekiLde görünen soLucan deLikLerinin oLuşmasI da oLasIdIr (bu da bir teoridir).SoLucan deLikLerinin oLuşum nedeni gravitasyoneL aLanLarI dağILImIyLa iLgiLi bir konudur.Sonuçta buLunmuş oLduğunuz uzay-zaman koordinatIndan daha iLeride (veya daha geride) oLan bir uzay-zaman koordinatIna geçiş yapmIş oLursunuz.Ama asLInda bu bir zamanda yoLcuLuk değiL sadece gitmeniz gereken yere daha çabuk gitmenizdir.GöreceLi oLarak uzun yoLu takip edenden daha az zamanda oraya uLaştIğInIz için eğer uzun yoLu takip eden kişi sizin ikizinizse ondan daha genç oLursunuz.Bunun nedeni ise soLucan deLiğine girmeniz durumunda karadeLiğin yüksek çekim kuvveti nedeniyLe röLativistik hIzLara çIkIp( v>0.1c) (bu da bir teoridir) sizin için geçen zamanIn , ikiziniz için geçen zamandan daha az oLmasIdIr.Ama sonuçta zaman da insanLarIn oLayLarI bir sIraya koyabiLmek için oLuşturduğu bir kavramdIr ve göreceLi oLarak akIş hIzI değişebiLecek birşeydir.Bu arada da IşIk hIzI teorik oLarak kesinLikLe aşILamaz.Çünkü bu hIzI eLektron gibi kütLesi çok küçük oLan birşeye aştIrmak bir yana eLektronu bu hIza uLaştIrmak için biLe sonsuz enerji gerekmektedir.Bunun bir uzay gemisine uyguLanabiLmesi imkansIz görünmektedir.Teorik oLarak ta imkansIzdIr.MutLu kaLIn...
 
Zaman bir ölçüdür sadece. Birimleri de yıl, hafta, gün, saat, dakika, saniye, salise ve benzerleridir.

PRaXiS'in verdiği linki okuyamadım henüz fakat yazdıklarını okudum ve genel olarak katılıyorum. Şahsi görüşüm de zamanda geriye gitmek gibi düşüncelerin sadece hayalden ibaret olduğu.
 
zaman konusunda kafa baya bi gidiyo ama hala zamanı yenebileceğimizi düşünüyorum ta ki "zaman" beni yok edene dek (beni zaman yok edemeyecek çünkü hiç birimiz yok olmayacağız sadece biçim değiştireceğiz
 
geleceğe dönüş filmini izledim..
adamlar zamanda yatay geçişten fln bahsediyorlardı :).
tek zaman diliminde 3 tane aynı kişi vardı..
-asıl kişi
-geçmişten gelen
-gelcekten gelen..
 
...

Zaman bır perıyottur...baslangıcı ve sonu olmalıdır,ama hayat degıl belkı ama evren ezelı ve ebedıdır...yanı zaman yoktur...Se atamunun bılmem kac tıtremesıyle sn felan hesaplanmıstır...Bunlar sadece hayatı kolaylastırmak ıcındır...
 
Zaman durumların ve olayların gelişmelerine dayalı ilerleyen birşeydir.Kısacası herşey durursa zamanda olmaz...Yani zaman bir harekete bir tepkiye bağlıdır.Hareket veya teki olmazsa bir zaman değişimide olmaz...Herşey durur...Ve zamanın durma süresini istediğin adar uzun bir zaman zarfında da tutsan -diyelim ki 10 yıl- herşey zamanı durdurmadan öncekinin aynısı olarak kalır...
 
Daha önce de bir yerlerde bahsetmiştim sanırım yine yeri gelmiş yazayım.
Sonsuz kavramını aklının alamayacağı insanlar bu kavramı nasıl böyle rahatlıkla ve kendilerinden emin kullanabiliyorlar şaşırıyorum.
Zaman sonsuzdur derken ne kadar iddialı bir laf ettiklerinin farkındalar mı acaba? İnsan beyniyle nasıl algılayabilirler acaba bir şeyin sonsuz olması fikrini?
 
Yönetici Uyarısı: Mesaj içeriği anlaşılmayı güçleştirecek ölçüde yazım ve anlatım hatalarına sahip olduğundan yönetim tarafından silinmiştir. Kasıtlı olarak Türkçe'yi yanlış kullanmaya devam etmeniz durumunda siteden atılacaksınız. Lütfen Forum Kurallarını okuyunuz.
 
zaman görecelidir derler..zaman harcama derler..zaman yeme derler..zaman öldürme derler..yani ilginç cümleler vardır bunu gibi daha çok vardır..yani zaman hakkıonda hiç birşeyin bilinmediği bu cümlelerden belli..biri yiyiyo biri öldürüyo fln..
 
"zaman öldürme", "zamanını iyi kullan", "zaman akıp gider" gibi deyimleri kullananlar için evet zaman mevcuttur. zaman onlar için vardır çünkü zamanı önemsedikleri için bu tip sözleri kullanırlar...

eğer okullarda dil bilgisi dersinde bize haber kipleri öğretiliyorsa müfredata göre de zaman mevcuttur.

zaman süredir vakittir. eğer saat kullanıyorsak, eğer hep bir yerlere yetişmek için telaş içindeysek, eğer doğum tarihimiz veya geleceğimiz bu kadar önemliyse :!: (tartışılır) o zaman evet "zaman" vardır diyebiliriz...
 
ben bi kere bişeyler yaptım ve her şeyi ağır çekimde görmeye başladım. zaman sanki ağır ilerliyordu. ve işte o zaman kendi kendime şunu söyledim. işte dünyanın sırrı budur.
 
Geri
Üst