Yırtık Uçurtma

Fazla bir bilgim yok grubun çalışmaları hakkında ama "Gitarın Asi Çocukları" albümünde Yırtık Uçurtma'nın da "Çığlık" adında bir parçası var...Dinlediğim kadarıyla Yırtık Uçurtma'nın Moğollar'ın yaptığı müziğe çok yakın bir tarzı var...
 
Yırtık Uçurtma, son derece sıkı rifflerle anadolu-rock tarzı müzik yapan ender gruplardan. 2001 yılında çıkardıkları ilk albümden sonra neredeyse sessizliğe gömüldüler.
 
Ekim 1996 yılında Mutlu, Ertan ve Yaren’in biraraya gelmesiyle kuruldu. zaman içinde farklı müzisyenlerle çalışıldı.Mart 97’de Şenel’in gruba katılmasıyla daha profesyonel bir bakış açısı kazandı ve bugünkü halini aldı.

Grubun temelini oluşturan Anadolu kökenli, Rock tabanlı müzik prensibi ile hareket edilerek beste çalışmaları, düzenlemeler yapıldı ve konserler verildi.Bu süre içinde grup çeşitli barlarda programlar yaptı.
Bar programları halen devam etmekte.

Grubun verdiği konserler:

Tekirdağ-Büyükyoncalı Belediyesi Konseri ( 22 Mart 97 )
Yıldız Teknik Üniversitesi Bahar Festivali (9 Mayıs 97)
İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü Bahar Festivali (22 Mayıs 97)
Mimar Sinan Üniversitesi Bahar Festivali (28 Mayıs 97)
Aydınlanma Şenliği (15 Haziran 97)
Mimar Sinan Üniversitesi Şenliği (13 Kasım 97)
İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü Bahar Festivali (18 Mayıs 9
İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü Bahar Festivali (27 Mayıs 9
İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü – İTÜ Rock Festivali (2000)
İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü – İTÜ Şenliği (2000)
İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü – İTÜ Şenliği (2001)

Grubun program yaptığı barlar:

Deniz Café Bar (Bakırköy)
Ferdane (Taksim)
Meis Café Bar (Taksim)
Asparagas Café Bar (Taksim)
West Side(Bodrum)
Fermentasyon Café Bar (Taksim)
Bachus Café Bar (Taksim)
Homeros Café Bar (Kadıköy)
Academy Bar (Kumbağ)
Anatolia (İzmit)
Sappho Café Bar (Taksim)





MUTLU ARI

1974 yılında İstanbul’da doğlu.Tekirdağ’a bağlı Saray ilçesinde ilk, orta ve lise eğitimimi tamamladı.Müziğe ilk olarak ilkokuldayken Klasik Türk Müziği söyleyerek başladı.Orta ve lise yılları amatörce okul etkinliklerinde şarkı söylemekle geçti.Asıl profesyönel müzik hayatı üniversite yıllarıyla başladı.Ekim 1996’da Ertan ve Yaren ile birlikte Yırtık Uçurtma’yı kurdu.İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu olan Mutlu halen bu grubun akustik gitaristi ve vokalisti.


ERTAN SUBAŞAT

1974 yılında İstanbul’da doğdu. İlk,orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı.17 yaşında hayatına gitarın girmesi, müziği bir dinleyici olmasının yanısıra enstrümanist olarak da algılamasını sağladı.Beş yıl amatörce gitar çaldı.Daha sonra Ekim 1996’da Yırtık Uçurtma’yı Mutlu ve Yaren’le kurdu.Böylece profesyönel müzik hayatı başladı.Ertan, halen grubun bas gitaristliğini ve tonmaisterliğini yapmakta.


YAREN KARAHASAN

1977 yılında Zonguldak’ta doğdu.İlk, orta ve lise öğrenimini Zonguldak’ta tamamladı.Müziğe amatör olarak ilkokulda blokflüt çalarak başladı.Bunu lise yıllarında gitar çalarak daha ciddi boyuta taşıdı.Üniversite öğrenimi için İstanbul’a gelişiyle birlikte Mutlu ve Ertan’la tanışıp Yırtık Uçurtma’yı kurdu.Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü menuzunu olan Yaren hâlen grupta elektrik gitar çalmakta ve arka vokal yapmakta.

ŞENEL AYTAŞ

1969 yılında Sivas, Koyulhisar’da doğdu.İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı.Müziğe ilk olarak ilkokul yıllarında soba borusundan yaptığı darbukayla başladı.Lise bitimi ile birlikte davula merak sardı.Daha sonra Mart 1997’de Ertan, Mutlu ve Yaren’le tanışıp gruba dahil oldu.Profosyönel grafikerlik yapan Şenel hâlen grubun davulcusu olarak müzik hayatına devam etmekte.


Grubun albümüne ilişkin yorumlar:

Vedat SAKMAN (8 Ekim 2001)

YIRTIK UÇURTMA’nın albüm çalışmasını çok içten buldum.Geleneksel formlara kendi yorumlarını katmışlar. Parça seçimleri de bütünlük açısından çok doğru olmuş.Çıktıkları müzik yolculuğunda önlerinin açık olacağına inanıyorum.




Feridun HÜREL - 3 HÜREL (6 Ekim 2001)

Üzerinde yaşadığımız topraklardaki kültürel birikimin ve müzikal zenginliğin bilinciyle yola çıkan, bu zenginliği kaynak alarak başarılı sentezlere ulaşan YIRTIK UÇURTMA’yı kutluyorum.

Kültür ortamımızın, özellikle de bu günlerde, size ve sizin gibi düşünen gençlere daha çok ihtiyacı var...



Bahadır AKKUZU – KURTALAN EKSPRES (7 Ekim 2001)

Rock altyapısı ile yetişmiş bir gruptan beklenen güzel bir sound...

Albümün tamamında ticari beklentilerin bir kenara bırakılmış ve bu düşünce altında yapıtların gerçekleştirilmiş olması ayrı bir zevk.

1960’larda başlayan Anadolu Rock tarzının 2000’li yıllara taşınmış halini ve bağlamanın başta gitar omak üzere batı sazları ile buluşmasının güzel örneklerini dinliyoruz.

Zaman zaman kendimizi sakin bir deniz kenarında hissederken bazen de Anadolunun sert doğasını bu albümde birlikte yaşıyoruz.

Sazların yerinde ve gereken kadar kullanılması kayıt kalitesini yükselterek müzikal karambolden kurtarması, her enstrümanı tek tek duyabilme keyfini veriyor.

YIRTIK UÇURTMA bu albümde sadece bir isim,aslında UÇURTMA SAÐLAM...



Onur AKIN (9 EKİM 2001)

YIRTIK UÇURTMA !... Uçar mı sizce? Uçuyor uçuyor ; ben gördüm...Hem de yüreğinizin tellerini en naif, en lirik ve en ritmik dokunuşlarıyla titreterek.Yıldızlara dikmiş gözünü bulutlarla dans ediyor; aşkı ve hayatı kutsayarak..

Yolun açık, kuyruğun dik olsun...
 
barışarock programında izledim kendilerini kanaltürk'te, performansları oldukça iyiydi. albümleri var bende, delioğlan-askaros deresi-çanakkale ve çığlık bence albümde öne çıkan şarkılar..
bi de konserde davulcu keltoş abiye hayran oldum, o ne karizmadır ya :D
 
YIRTIK_U_URTMA.JPG.html
 
grubun yeni albümü ve klibi 1 hafta içerisinde tv kanallarında ve müzik marketerde yer almaya hazırlanıyor.
 
Tam anlamıyla anadolurock yapan ender gruplardan biri...
Çığlık parçası tam bir protest müzik ellerine sağlık yırtık uçurtma ;)
 

Benzer konular

Geri
Üst