Boss Gt-8

Piyasa konusunda aynen düşünüyorum ancak bunun nedeni line6 xt live olmasa gerek. Sonuçta tüm processor firmaları yeni nesil cihazları piyasaya sürmek zorunda, yoksa tutunamazlar. GT6 muhteşem bir processor. Yaratamadığım ton yok.

Ben de heyecanla bekliyorum GT8 den sonraki pedalı. Bakalım nasıl olacak..
 
Bi sonraki pedalın sound kalitesi bakımından fazla bişey getireceğini sanmam, Çünkü zaten son derece kaliteli şu an. Ama bilgisayarla daha fazla entegrasyon gibi bişey yaparlar muhakkkak. Bi de fazladan bikaç düğme daha koyarlar. 340 olan hafıza sayısını da 500 e çıkarırlar belki.
 
Efekt kalitesi iyi ama o kaliteyi sağlamak için aletin başına geçip kullanacağınız ses sistemine göre uzun süren ayarlar yapmanız gerekiyor. Bence daha ideal simulatorler ve drive tonları biraz daha vakitten kazandıracak şekilde, hazır olarak yaratılabilir.

Bana sorarsanız GT-8 den sonraki pedal gerçekten diğerlerinden ayrı olacak. Ve processor dünyasına yeni bir soluk getirecek.
 
Boss GT8 ve GT6 ile farkları

Açıklama: geyiğe karışan başka bir konuda yazdıklarımı ihtiyacı olabilecekleri için buraya derledim.

Boss GT8 gerçekten terfiye değer bi model mi? Yoksa, bir pazarlama hilesimi???

Bazı platformlarda aleti inceleme şansına sahip olamadan, "Eee??? bu GT6 nın aynısı, sadece rengi değişik, niye processsoru değiştirelim ki? Hem aslında GT8 piyasaya sürülmeyecekti; pod, live ile satışı patlatınca, Boss da yeni model diye piyasaya sürdü... Biz en iyisi GT8 den sonra çıkacak modeli bekleyelim. O, ortalığı kasıp kavuracak" tarzında yorumlar oldu. Ne yalan söyliyeyim bazılarına bende katılıyordum. Çünkü alet görünüş olarak GT6 ya çok benziyor. Her ne kadar aleti canlı olarak inceleme şansına sahip olamasamda internetten edindiğim bilgilere göre; GT8, GT6 nın siyah renklisi değil.

Görünüşe göre Roland biz gitaristlerin e-mailllerini, önerilerini kulakardı etmeyip, GT8 ile çok daha kullanışlı ve güçlü bir model piyasaya sürmüşler, GT6 ile farklarını karşılaştırdım;

1. Bi kere compressoru ayırmaları çok iyi olmuş, Bazı GT6 cılarda görüyorum; adamlar aletlerinin burnundan kıl aldırmamak için, compressor o kadar da elzem değil diyebiliyorlar, el insaf be. Yada FX1 deki efektlerden vazgeçeceksin ki ne anladım ben öyle işten.

2. Haricen bi gitar amfisi ile kullanıyosan, GT8'i kendi amfinin foot switch pedalı olarak kullanabiliyorsun. Tek pedal, tak fişi bitir işi

3. Dual COSM sistemi de başlıbaşına bi olay. Bunu GT6 ile yada başka bi processor ile karşılaştırmak hata olur. Farklı karakterdeki amfileri yada aynı karakterdeki amfinin farklı karakterlerini sağa ve sola göndererek şahane bi stereo etkisi yaratabilirsiniz. Yada farklı karakterdeki amfileri, layer mantığıyla istediğiniz oranda karıştırarak, kendinize özel tonlar yaratabilirsiniz.

4. Geliştirilmiş speaker simulasyonu sayesinde, istediğiniz çoklu speaker tiplerini, iki tip dynamic mikrofon yada Condenser mikrofonla, mikrofon uzaklığına göre simule ediyor.

5. İstediğiniz efekt bankından istediğiniz efekti birarada kullanabilirsiniz ki bu pek kolay "FX sınırlamalarını kaldırabilirsiniz" ile açıklanabilecek bişey değil. Bazı gitaristler sırf bunun için ekstradan harici efektler yada extra bir GT3 kullanıyorlardı. Phaser ile Flangeri birlikte mi kullanmak istiyorsunuz? Yoksa Silicer ile phaser i mi? Yoksa gitar synthesizerle Flanger mi? yada daha fazlası... Yaratıcılığınıza neden kısıtlama getiresiniz ki? Bir de yeni olarak sitar simulatörü koymuşlar ama nasıl bir performansı olduğunu denemeden söylemek güç.

6. Custom Preamp, overdrive/distortion, wah, ve speaker seçenekleri... Hayalgücünüz ne kadar geniş?

7. Solo Switch özelliği GT serisinde banka kullanılarak da halledilebilen bişeydi. Ama bir hafızanızı daha bu iş için işgal ediyordunuz. Bunu da estra bir özellik olarak koymuşlar, parça normal tonda giderken scream tonuna yada high gain gibi solo varyasyonlarını yapabiliyorsunuz.

8. Efektlere ekstra seçenekler gelmiş, örneğin eski GT6 daki pick up simulatoru yerine guitar simulator gelmiş; sadece manyetiğini değil, gitarın kasasını da seçerek simule edebiliyorsunuz. Tone efekti sayesinde Derin EQ ayarlarına dalmadan da, bir düğmeyle ton üzerinde gerekli değişikliği yapabiliyorsunuz.

9. Ve son olarak beni kopartan özellik; alete dokunmadan ton değiştirebiliyosun. Daha bunun ötesi varmı? Sahnenin her tarafında çılgınca, özgürce tepin, efekt değiştirmek, delay vs gib herhangi bir yada bikaç efekti ekleyip çıkartmak için aletinin yanına gitmene bile gerek yok. İstersen amfi tercihini, istersen gain miktarını, pena tuşesiyle değiştirebiliyorsunuz.

Yani görünüşe göre GT6 ile GT8 arasındaki fark sadece rengi değil (Gerçi rengin yeni hali çok daha hoş olmuş bence ) Aradaki benzerliği ben GT6 dan GT8 e geçerken daha kolay adapte olabilmek adına yapmışlar. Zaten GT3 ile GT6 nın menüleri de neredeyse birbirinin aynısıydı. Bu modelde USB bağlantısını da ekleselermiş güzel olurmuş, ama aletin digital out çıkışı var; onunla da 24 Bit, kayıpsız kayıt yapabilirsiniz.


GT8 cevaplar, cevaplarım;

Cevap:
Compressor' e gerek yok diyen bir gitaristin GT6 almasına mantık veremiyorum. Daha önce böyle birisine rastlamadım ilk defa senden duydum. Aslında Compressor ve Limiter' ı ayırmaları iyi olmuş ama gerçekten çok elzem bir değişim değildi bu...
...Yalnız FX1 de Acoustic ve Pickup simulatörü dışında zaten compressor ile kullanılabilecek bir efekt yok. Dolayısıyla aleti kötüleyebileceğimiz bir özellik değil bu. Ayrıca Humbucker simülatörü ile Compressor' ün beraber kullanımına alternatif ve hatta daha iyi bir çözüm buldum. Yakında GT6 Guide forumunda yayınlayacağım..

Cevabım:
Limiter, de-fretter, acoustic guitar simulator, pick-up simulator, tremolo, slow-gear, feedbacker, anti-feedback ile compressoru bir arada kullanamıyorsun işte... Daha ne olsun? Ayrıca senin buldum dediğin çözümü de biliyorum, ama bu bir çözüm değil; compressoru bir arada kullanamamış oluyosun işte. Oraya yazdığında onun da cevabını veririm. Tamam aletini sevebilirsin ama, bu kadar da polliana'cılık oynanmazki İnsanlar extradan başka bir pedal almış gibi oluyolar işte. Yani, "compressoru ayırmışlar, çok da güzel olmuş" demek bu kadar zor mu?

Cevap:
"FX sınırlamaları kaldırılmış" sözcüğü gerçekten gerçeği karşılamıyor. Çünkü gerçeğe fazla geliyor Halen üst üste sadece 2 FX kullanabiliyorum. Bence Compressor' ü ayırmak yerine FX3 scalası yerleştirilebilirlerdi.

Cevabım:
İstediğin 2 modulation efektini bir arada kullanabiliyorsun, GT6 da ise sadece 1... demogojiyi bi kenara bırak da söyle, hangisi daha iyi?

Cevap:
Tuşe hassasiyetine göre efekt değişimine gelince. Bu özelliği kullanarak konserde oraya buraya koşturup, tepinmek imkansız. Tam tersine gitara konsantre olup tuşenizin değişmemesini sağlamalısınız. 2.si halen bu özelliğin yaralı olabileceğini düşünmüyorum. Örneğin yumuşak tuşe için bir Clean ton ayarladık. Konserde güzel güzel çelıyoruz. Sert tuşeye geçtiğimizde ise bir Drive tonu var ve solo atıyoruz. Sweap Picking lerde ve çeşitli speed sololarda tuşemizin azalması kuvetle muhtemel. Dolayısıyla hangi iki kombinasyonu düşünürsem düşüneyim özelliği verimli kullanabilecek 1-2 kombinasyon aklıma geliyor sadece.

Cevabım:
Yani sen de amma yaptın Solo atarken sadece belli bir tuşeyi kullanmazsın ki, soloda pianolar forteler... duygunu daha iyi aktarmak için ne gerekiyosa o... Zaten solo atarken aynı zamanda zıplayabilen fazla adam görmedim. Yani her özelliği heryerde kullanacaksın diye bişey yok ama düşün; clean tonda arpej tadında bişeyler yapıyosun, ortam sakin, birden sert, drive'lı bi ritme geçtin, istediğin gibi tepin (tabii belli bi hakimiyete sahip gitaristler için söylüyorum, herkes zıplarken tuşe ayarını tutturamayabilir. o adamda en azından sahnenin istediği tarafında istediği gibi gezinme olanağını kullanır) Bu bile çok büyük bi özellik.

Cevap:
Solo tuşu amatör gitaristler için yararlı, profesyonel gitaristler için de zamandan kazandıracak bir özellik. Ancak her zaman aletin kendi preset tonlarının baştan salma tonlar olduğunu söyledik burada. Dolayısıyla solo butonunun ne kadar işe yarar olduğunu kullanıp görmek lazım.

Cevabım:
Solo olayını control pedalla kontrol edersen bence de (Preamp'in ayarlarını değiştirebilmekten başka ) çok fazla bir yenilik getirmiyor, ama control pedalla kullnmak istemezsen dynamic picking ile birlikte kullanırsan da kullanışlı bir özellik. Sadece bu özellik için terfiye gerek yok, ama diğer özellikleri için de alırken yanında exta bir özellik işte

Cevap:
Hani Matrix filminde Ajan SMITH, Neo ya şöyle diyordu: "Eğer konuşamayacaksan, telefon etmenin ne anlamı var?". GT8' in dual COSM olayını ben böyle görüyorum. Bence Dual olayına geçmeden önce COSM teknolojisine bir yenilik getirmelilerdi. COSM teknolojisi her ne kadar gerçekçi soundlar verse de ayarlaması çok zor bir sistem. Dolayısıyla GT6' nın bu teknolojisine bile tepkili davranan yurdum gitaristlerinin dual amp olayına pek sıcak bakmayacaklarını düşünüyorum. Benim hep istediğim bir özellikti, koymaları iyi olmuş ama başarısı tartışılır.

Cevabım:
Doğru, processor kullanımı öyle her eline gitar alanın hakkıyla becerebileceği bişey değil. Dikkat edersen size geldiğimde "Line'a bağlamıyorum, pek iyi bi sonuç elde edemiyorum" diye konuşuyodun. Sana biriki ipucu verdikten sonra daha iyi kullanabilmeye başlamıştın. Şimdi fena kullanmıyorsun, yada bana dinlettiğin tonlar fena değil diyim. Yine de Preamp simulatörünü kullanma yeteneğinin ona göstereceğin ilgiyle doğru orantılı olarak katedeceğin bir yol var. Ama bir kez de kavradıktan sonra insan başka bişey kullanmayı pek istemiyor. Nitekim sana satmama isteği uyandırabilecek kadar tatmin edici gelmiş.

Bir tane Preamp simulatörüyle zaten ben memnundum, istediğim tona problemsiz ayalıyordum, şimdi ikinciyi kullanabilme (stereo yada layer mantığıyla karıştırma ile) olanağını bulmuşum, organizma olurum heralde Konserlerde Boss processorlerinden direk çıkışı başarıyla alan yerli yabancı bi çok gitarist var. Memnun olmasalar onu o şekilde kullanmazlardı. Bununla beraber, processor yada efekt pedal kullanmadan, sadece gitarlarından amfilerine giren "gitarist" lerin amfiyi bile ayarlayamadıklarını, sadece amfinin drive'ı ile bile başedemediklerini de çok gördüm. Ama dışardan bakarsan onun da elinde gitar var öbürünün de. Bence beceremeyenlerin başarısı tartışılabilir

Ayrıca sadece çift Preamp simulatöründen bahsetmiyoruz burada; Çift kanaldan söz ediyoruz. Bu iki birbirinden ayrı kanala farklı efektler yada parametreler atayabiliyorsun. Özellikle stereo etkisi istediğinde müthiş bi özellik bu...

Gt6 nın başarısız olduğunu söylemiyorum ancak, senin GT8 hakkında yazdıkların, bana "Yaa abi, naapıcaz Hyper-threading'i, bence çok gereksiz yada o paraya değmeyen bi özellik" diyen birini hatırlatıyor. Gerekli optimizasyonu yaparsan Hyper-threading sana %20'ye varan performans artışları sağlar.

Ve sen istesen de, istemesen de elektronik pazarında daha iyi modeller çıktıkça eskilerinin fiyatı düşer. Bu kanunu ben çıkarmadım bana kızma Elbette insanlar ihtiyaçlarına göre alım kararı verirler. Gerçi bana bu extra özellikler alıma yeterli gelir, sana gelmeyebilir. Bu da ayrı konu. Ama sıfırdan biri processor alacaksa elbette ki yeni çıkmış, daha iyi modeli alacaklardır.

Ayrıca GT6 da bir fiyat indirimine gidilecekmiş. Benden söylemesi

GT8 in video demosu için; http://www.rolandus.com/Multimedia/Flash/gt8
 
Evet GT8 e PC den "ton yukleme" yapabilirsin, bilgisayarına bağlı bir midi çıkışlı ses kartı ile patchleri upload download yapabilrsin. Birde Türkiye de varmı bilmiyorum ama USB - Midi bağlantısı sağlayan bir kablo var onunlada yapılabiliyor... 8)
 
yok canım alet fazlasıyla yeterli.fakat benim gibi zoom gfx 707 gibi bir prosesörden sonra zınk diye boss gt 8'e terfi edince,kendi tonunu yazmak biraz kastırdığından dolayı öle yazdım.şimdilik int.ten bulup yüklemek daha iyi olur benim için zamanla kendi tonumu yazacak kadar çözebilirim aleti..
 
Geri
Üst