Ibanez S520ex'imin Sapı Kırıldı :(

Selam arkadaşlar,
gitarımın saptaki vidaların olduğu yerden yani tam bilekten kırıldı, ama yapışabilir bir şekilde. Bunu kendim yapıştırabilirmiyim yoksa illaki usta mı lazım?
 
Geçmişler olsun arkadaşım! İçim kıyıldı inan!:cry: Başlığını görür görmez az önce çeşitli üretim, tasarım, tamir vb. işlerle ile uğraşan kardeşime danıştım. Yanlış anlamadıysam, sapa dört vidanın girdiği, gövdeye oturan uçtaki kısım kırılmış. Dediğine göre sap ancak "ağaç tutkalı" denilen farklı bir tutkal ile yapıştırılabilir. Piyasada bulunması zor bir tutkal değil ancak yine dediğine göre sapı işkenceye alman gerek. Bu işi iyi bir işkence olmadan halletmen zor görünüyor. Zira sap işkenceye girmez de adam gibi yapışmazsa aynı noktadan tekrar kırılmak, ayar tutmamak gibi riskler sözkonusu. Bu yüzden gitarını işin ustası birine götürmen daha sağlıklı.

Unutmadan, kırığı görmediğimiz için tuşe nasıl etkilenmiş bilemiyorum. Sap hala tuşeye yapışık ta olsa tuşeden ayrılmış ta olsa, bu ayrıntı da önemli olduğu için bir luthier elinin değmesi bence şart

Tekrar tekrar geçmişler olsun. Umarım derdin en kısa zamanda çözülür.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Fotoğraf0242.jpg
 
Aman kardeşim dur, ben durumu ters anlamışım. Kırılan kısım headstockmuş. Eğer bir işkence bulma şansın varsa ağaç tutkalı ve iki de tampon gibi kullanabileceğin tahta parçası kullanarak kendin de halledebilirsin. Şöyle ki:

Kırılan kısımın iki tarafına da ağaç tutkalını sür. Alttan ve üstten tampon olarak kullacağın iki tahta parçasının yardımı ile headstocku işkenceye al. Klavyeyi işkenceye direk sıkıştırırsan işkence iz bırakır. İşkenceye aldığın anda taşan tutkalı hemen sil ki tutkal izi olmasın en azından. En az 12 saat işkencede tut headstocku. işlem bitiminde headstock yapışır ama elbette ki kırığın çatlak şeklinde bir izi kalacaktır. Neyseki tuşeyi ilgilendiren bir durum yok. Bu iyi en azından.
 
gitar pencere kenarında amfiye yaslı olarak duruyordu. Babam da pimapen taktırmaya karar vermiş, pencere ölçüsü almak için metreyi açarken sol eliyle gitarı devirmiş. bide demesinmi suç sende gitarı oraya koymasaydın diye :D
 
Çok daha değerli gitarlarda çok daha kötü 2 kırık onarttım. Ne görsel olarak ne tonal olarak beni veya başkasını hiç bir şekilde rahatsız etmedi. Sizinki yine basit, kolayca halledilir :) Geçmiş olsun. Hatta İzmir'de iseniz Mavi Keman'da komik bir ücret karşılığı muhteşem bir işçilikle yardımcı oluyorlar. Kendilerine 90' RG670 ve 89' RG550 tamir ettirdim aynı şekilde.
 
ne bileyim ağacla ağac arasna tutkal vs.. dış madde girince tona muhakkak etkisi oluyordur diye düşünüyorum fakat öle aşırı anlaşılabilecek bişey değil. + bigün gene biyerden patlak verir aynı hayal kırıklığını yaşamak kötü olsa gerek
 
ne bileyim ağacla ağac arasna tutkal vs.. dış madde girince tona muhakkak etkisi oluyordur diye düşünüyorum fakat öle aşırı anlaşılabilecek bişey değil. + bigün gene biyerden patlak verir aynı hayal kırıklığını yaşamak kötü olsa gerek

Böyle bir durumda eğer doğru tutkal kullanılır ve iş biraz özenle yapılırsa sorun tamamen düzelir, ümitsizliğin gereği yok. Göz koyup ta elden kaçırdığım bir Gibson Nighthawk ta aynı sorun yüzünden tamir görmüştü. Talip olurken gitarı denemiş ve sakınca görmemiştim. Ama iş güç yüzünden gün farkıyla elden kaçırdım, hala yanarım o gitara. Ebay'da da arada bir böyle "broken headstock" başlığıyla öyle güzel gitarlar ucuza düşüyor ki bir fırsat bile sayılır aslında.
 
Çok çok geçmiş olsun. Ahşap tutkalı işinizi görür ama yanında mutlaka bir de sertleştirici kullanılması gerekir. Yapı malzemeleri satan büyük mağazalarda her iki ürüne de rastlayabilirsiniz ancak çeşit o kadar çoktur ki bu sefer hangisi doğru ürün ona karar vermek problem olur. Bildiğim kadarı ile Caparol'ün tutkalı kullanımı en kolay ve pratik olanı. Birde ufak ev kullanımı için 2 veya 3 adet mengeneye ihtiyacınız olacak, farklı noktalardan eşit oranda baskı yapabilmek için. Eğer bu mengenelerden bulamaz iseniz bu işe tek başınıza hiç girmeyin, yamuk veya boşluklu bir yapışma olacağı kesindir. Ama tüm bunları temin ettiğinizde geriye bir iki ıslak ve kuru bez bulup kolları sıvamak kalıyor.Şanslısınız kırık çok düzgün ve tek parça. Bu arada tutkalın ne kadarlık bir alanda ne kadar oranda sürüleceğinin bir önemi yok. Asıl olan tüm yüzeyi kaplayacak şekilde bol miktarda kullanmaktır. Donma uzun süreli olduğundan ilk etapta taşkınlıkları rahatlıkla silebilirsiniz, hiç bir şey olmaz, merak etmeyin.

Tekrar geçmiş olsun.
 
Teşekkürler arkadaşlar, içim rahatladı valla. Elimde mengene vs olmadığından ustaya götüreceğim bayram dönüşü. Kaç para alırlar bilmiyorum ama başka gitar filan almak gibi bir niyetim yok. Alsam da yine bunun aynısından bulmaya çalışırdım.
 
Kenan abiye götür bence, bayramdan sonra gelir muhtemelen tatilden. Hem ucuza yapar, hem de eskisinden bile sağlam olur. Boya da yaptırabilirsin sapın arkasına, iz belli olmasın vs. dersen.
 
Geri
Üst