Midi Ve Usb Ses Kartı

Merhabalar,

Leptop üzerinden kullanacağım basit bir MIDI sistemi kurdum. Ancak MIDI klavye kullanmıyorum ve kullanmaya da niyetim yok o yüzden midi klavye kullan veya ona benzer yorumlar yapmayın lütfen. Kurduğum sistemi canlı performans ve stüdyoda kullanacağım. Bilgisayarın kendi klavyesini kullanacağım ve tamamen yeterli olacak bana.

Sorunum latency, yani gecikme. Dışarıdan bir enstrüman takmadığım ve bilgisayardan direk MIDI kullandığım için ASIO4ALL programı da işe yaramıyor. Kullandığım leptop da hp dv7 6000 serisi bir leptop, yani işlemcisi core i7, 8 gb rami var. Beats ses sistemi kurulu üzerinde ancak onboard ses kartının markasını bile bilmiyorum o derece kötü bir alet olduğunu düşünüyorum. Doğal olarak da soundfont ve midiyle alakalı şeyler hayal tek kelimeyle. Ve yaklaşık 0.8 saniyelik bir gecikme yaşıyorum ses alırken ki birşeyler çalmak neredeyse imkansız oluyor.

Bunu bir ses kartı alarak çözmeyi planlıyorum. Ancak hangi ses kartının işime yarayacağını kestirmek güç. Leptopa bağladığım için usb olmak zorunda cihaz ne yazık ki. ASIO driverının olup olmamasının bir anlam ifade etmediğini düşünüyorum ama gerekliyse sorun büyüyecektir tabii. Sadece cihazda soundfont desteği olsun istiyorum. Maddi olarak ayırabileceğim miktar da (midi klavye almamamdan anlaşılmış olmalı sanırım) çok düşük.

Diğer bir konu da latency düzenleyici ya da bir reducer varsa program olarak önereceğiniz ses kartı almadan bir çözüm nasıl olur onu da merak ediyorum açıkçası.

Creative'in usb cihazları veya m audio fast track gibi aletlere bakarsak nasıl bir çözüm önerisi getirebilirsiniz. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler...

Kemal
 
Sanırım yazılım ayarlarında bir sorun var, ya da benim afyonum patlamadı. Tam olarak hangi yazılımlarla ne yaptığınızı söyler misiniz ? Ben Reason, cubase ve diğer programlarda midi çalarken, yazarken bir gecikme olmuyor, bome's keyboard kullanıyorum yazılım olarak, bilgisayar klavyem bir midi klavye olarak çalışıyor. Bahsettiğiniz olay bu mu, değilse biraz daha açıklayabilir misiniz?
 
Yazılım sorunun falan yok kardeş, sorun ses kartından kaynaklanıyor tabi ki, gidip harici ses kartı alırsan asio4all geyiklerine ihtiyacın kalmaz kaldı ki o gecikmeyi az olsa düşürse bile bir imkan sunmuyor insana. Gecikme düzenleyici geyikleri falan bunları zamanında araştırmıştım, paraya kıyıcaksın gidip harici ses kartı alıcaksın. Midi sistemi nasıl kurdun onuda çözemedim ayrıca, midi hub yardımıyla çıkış mı aldın? eğer aldıysan neden klavye kullanmıyosun? e midinin ne önemi kaldı? tamamen bilgisayar keyboardunu kullanıcam diyorsan midinin ne önemi var? hı diyorsan ki canlı performans yapıcam ableton live 7 programı vardı en son onu öneriyorum sana, canlı 5 6 kişiyle falan aynanda kayıt alabiliyor, tatlı program nasıl desem iyidir. Son soruna gelirsek, m audio fast track alırsan(bu harici ses kartı oluyor) sorunun çözülecektir. Ayrıca dipnot: Creative'in ses kartları müzik yapmak icin değil, müzik dinlemek için, senin alıcağın kartlar; m-audio, roland vs bunları orada sakın karısıklık yapma, yani varsa da ben bilmiyorum creative'in o tarz ses kartlarını. Neyse midiyle uğraşmadığım için, dijital pek sarmıyoda, yorum yapamıycam ama gecikme olayın ortadan kalkıcaktır, saygılar..
 
Sorununun sebebi On-Board ses karti. Beats By Dre olmasi produksiyon icin bir sey ifade etmiyor. Veya kayit icin. Latency sorunu eger ki DIRECT MONITORING ozelligi bir ses karti alirsan yasamazsin.

Ses Karti aldiktan sonra : Muhtemelen stabilite bozulacak latency'i dusurdukce. Bu durumda ince ayarlara da genellikle Laptop anakart BIOS'lari musaade etmiyor.

Bende benzer bir model Asus var, 20ms Latency ile stabil kullanabiliyorum. MIDI icin sikinti yok. 0 Latency takiliyorum. ( D Monitor sayesinde 20ms'i 0ms olarak kullanabilirsin )

Mac Pro'da 2ms latency sadece. Istesem daha da dusururum. Bazi seyleri aciklamasi zor teknik olarak. Uretim kaynakli olunca meseleler.. Anlatabildim mi ?

Ayrica HP'lerin anakart topraklamasi da vasat oluyor. Eger referans monitor alirsan ileride, laptop prize takiliyken cizirti sorunu yasayabilirsin. Neyse onlara da fikir beyan ederim ileride bir mesele yasarsan.

***Sen kesinlikle Direct Monitoring'li ses karti al. Ses kartinin kendi driveri olsun. Asio4ALL masaustu pc'lerde guzel calisiyor da laptoplarda ayni sonuc alinmiyor her zaman.

M-Audio Fast Track hangi modelinde Direct Monitoring varsa onu alacaksin. Ya da baska uygun fiyattan ne buluyorsan.. 24-BIT 44.100 Khz olmasi yeterli. Zaten Projeleri 16-Bit Mp3 olarak cevireceksin Mix-Mastering'den sonra. Gerisine ihtiyacin yok.

Olasi Latency durumlarinda 30 MS latency bile olussa, Direct Monitoring bir yere kadar 0 Latency olarak durumu kurtarir. MIDI ile hic hissetmezsin o Latency'i.

Fakat ileride Midi keyboard alman sart. Onda da Tuse ozelligi olmasi lazim. Velocity hassasiyeti olan MIDI klavye lazim ki tuseleri hissettirsin. Diger dandik tuseliler sahnede kullaniliyor yumusak da sert de bassan ayni siddette veriyor sesi. Ve de birkac ayri sesin islendigi tek tusta dunyalari sunan muthis presetler var. Isin icine girince goreceksin. Bunlarda yumusak basinca farkli kafalar, sert basinca farkli kafalar yasarsin. Ayni presette farkli dunyalara gidersin. Bence bunlari hissetmek onemli. O yuzden klavyeye basarim olay cozulur diye sakin dusunme. Durumun olunca kesin al en azindan 32 tuslu guzel bi sey.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Yorumlar için çok teşekkür ederim gerçekten aydınlatıcı oldu. :) Evde tekrar uğraşırken FL Studio ve ASIO4ALL kullanarak gecikme yaşamadan ses almayı başardım. Maddi imkanlar olsa keşke de bir midi klavye alabilsem bu işin en güzel çözümü o olacaktır tabii ama şu an ona imkanım yok malesef.

Bome's keyboard yazılımını hiç duymadım ama midi klavye varmış gibi gösteriyorsa eğer ki o da ASIO4ALL'un kullanımını ufak programlarla bile aktive edebilmek anlamına geldiği için sorunumu çözecektir. Ona bir göz atacağım. Ama asıl sorunumu çözmüyor ki sorun kesinlikle ses kartı zaten. On-board olunca da işler fena hale geliyor ne yazık ki işte.

WasForgotten arkadaşım, Creative konusunda haklısın, dinleme amaçlı. Ama hani belki uygun fiyatlı olduğu için çoğu ses kartı işimi görebilecek seviyede bir şey bulabilir miyim diye düşünmüştüm. Çünkü masaüstü bilgisayarımda tarihi eser nitelikli bir creative takılı ve latency problemi 15 - 20 ms civarlarında ki bence bu büyük bir sorun değil o yüzden özellikle sordum. O da tolare edilebiliyor malum. Tabii o basit alette bile soundfont özelliği vardı, zamanında bu işlerle hiç uğraşmazken çok iyi bir seçim yapmışım anlaşılan :). Ama tabii ki m audio fast track gibi bir cihazla yarışabilecek düzeyde değil. Ableton programına da bakacağım ayrıca önerin için teşekkürler. :)

MIDI konusunda çok ayrıntılı bilgim yok aslında yeni yeni bir şeyler öğrenmeye başlıyorum. Direct Monitoring özelliğini de ilk kez duydum. Sanırım o özellikte bir ses kartı aramaya başlamak güzel olacaktır. :) Aklımda m audio fast track var hala onun direct monitoring özelliği varsa hiç kaçırmadan alırım yakın zamanda. Midi klavye de alınacaklar listesinde üst sıralarda duruyor. :)

Kafa açan yorumlarınız için tekrardan teşekkür ederim. Çok faydalı oldu hepsi.
 
Geri
Üst