Büyük İskender (Alexander)

Büyük İskender (Alexander), 2004 yapımı bir Oliver Stone filmi.

Oliver Stone bu filmde, efsanevi bir kahramanın hayatının bir bolumunu anlatmak yerine, doğumundan ölümüne kadar geçen her süreyi kendine has detaycı üslubuyla perdelere yansıtmıştır.

Yönetmenin, Yunan Mitolojisi Bölümünden mezun olması bu filmin en büyük artılarından birisidir. Alexander bugune kadar çekilmiş epik filmler arasında mitolojiyi en iyi yansıtan film seçilmiştir.

Yunanistan'da oldukça yankı uyandıran bu filmi mutlaka izlenmesi gerekenler arasında gösteriyorum.

O dönemde yaşadığınızı düşünerek, İskender'le birlikte her savaşta çarpışmışcasına yorgun çıkıyorsunuz salondan...

Filmin künyesi:

Tür: Macera
Yönetmen: Oliver Stone
Senaryo: Oliver Stone, Laeta Kalogridis, Christopher Kyle
Görüntü Yönetmeni: Rodrigo Prieto
Eser: Laeta Katogridis
Müzik: Vangelis
Yapımcı: Thomas Schuely, Moritz Borman, John Kilik
Oyuncular: Colin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer, Anthony Hopkins, Jared Leto, Rosario Dawson, Gary Stretch, Jonathan Rhys Meyers, Christopher Plummer
Yapım: 2004 ABD
 
büyük iskender'in gerçege uygun olarak biseksüel gösterilmesini oldukça takdir ettim.
filmin troya'dan iyi olmasini umuyorum...
oyuncu seçimi oldukça iyiymis gibi gozukuyor, gerisi hakkinda filmi izleyince yorum yaparsam daha dogru olur.
 
Çok beğendim ben filmi. Son zamanlardaki tarihsel film furyası içinde çıkmış filmler arasında en kaliteli ve en gerçekçisi bana göre. Bir Troy kadar gösterişli değil belki ama daha gerçekçi, daha belgesel kıvamında işlenmiş bir film, bu yüzden çok sevdim.

Filmde en çok öne çıkan şey oyunculardı bence, hepsi çok iyi performans göstermişler, özellikle Colin Farrell.

Alexander ve biseksüellik olayına gelince, o dönemler, hatta 18. yüzyıla kadar "biseksüel", "eşcinsel" vs türü kavramlar yoktu zaten. Kimsenin "a bak bu eşcinselmiş" diye bir cümle kurmayacağı dönemlerdi. Pek önemli birşey değildi yani bu tarz ilişkiler. Ama filmde seyircinin gözüne sokulmaya çalışılmış. Biraz gereksiz geldi bana o açıdan.

Gişede bozguna uğrayabilecek bir film, seyirciye alışık olduğu şeyleri tam olarak vermekten yoksun çünkü. Klasik Holywood filmlerinden farklı olarak belgeselimsi bir film, o yüzden bazılarını sıkabilir.
 
ALEXANDER 'dan notlar:

-Gereğinden uzun tutulmuş bir filmdi,açıkcası sıkıldım çoğu zaman...

-Truva'dan daha güzel olduğu kesin ama yine de bu tarihi filmler furyasından bugün tiksindiğimi hissettim...(Arthur'a kasten gitmememe rağmen)

-Eşcinsellik olayına olan göndermeler çok daralttı,filmin bazen neyi anlatmak istediği konusunda şüpheye düştüm...Neyse ki bir ara roxane gözüktü de biraz nefes alabildim yani...

-İskender'in hayat hikayesini bir kitaptan okumaktan farksız olacaksa,bir sinema filmi neye yarar...?

-Şunu anladım ki,ne TRUVA ne İSKENDER,savaş sahneleri açısından YÜZÜKLERİN EFENDİSİ'ni geçemez...

-Görmesem de bir kayıp yaşamayacağım bir filmdi...İzledim çıktım o kadar...
 
Beklendiği kadar iyi bir film değil bence... En başta sayın yönetmen Oliver Stone nedense kendisini izleyiciye ders vermek zorunluluğunda hissetmiş. Doğu-Batı muhabbetleri hiç hoşuma gitmedi valla. İskender Doğuya Hellen medeniyetini götürüyor arada da Bush replikleri patlatıveriyor... Özgürleştiriyor doğuluları amcam...

Colin Farrell de bence kötü bir seçim olmuş... Çingene çocugu gibi kara bir adama İskender oynattirilir mi yahu???Bir de o küçük ERmrah gibi kaşları dikmiyomu havaya... offf... Bence bu film de Gladiator taktiğini kullansaydı daha iyi olacaktı. Russell Crowe Gladiator'den önce çok da bilinen bir aktör değildi, filmle birlikte o da tavan yaptı... Aynı yol izlenebilirdi bu filmde de...
 
bence bugüne kadar yapılmış en iyi savaş sahnelerine sahipti film. izlerken vay bea ne çaktı adama değilde ohaa savaş böyle bişeymiş dedirten ilk film benim gördüğüm.
 
Film 3 saatti ve sıkılmadan izledim uykusuzluğuma rağmen.
...
Truva Brad Pitt ve dövüş kareografileriyle süslenmiş, mitolojik bir efsanenin "gerçekçi" bir yorumuydu. Aşil'in (Achilleus) Patrokleus'un kuzeni olarak anlatılmış oysa ki aralarında eşcinsel bir ilişkide olması gerekir. Sadece kuzeninin ölmesi böyle bir savaşçının Hektor'un cesedini sürüklemesi için yeterli değildi. Brad'in karizmasıonı sarsmamak içinmi yapmışlar anlamadım. Truva'da Aşil'in büyük ve meziyetli bir savaşçı olduğu çok güzel anlatılmış. Ama bana daha çok Zeyna ve Herkül dizilerinin film hali gibi gelmişti.
...
İskender ise bütün genişliğiyle anlatılmış bir film. Collin Farell başta insana itici gelsede bu rol için, filmden sonra ondan başkası oynayamazmış gibi geliyor. Filmdeki iki ana savaş sahnesi gerçekten çok görkemliydi. Bir kargaşianın içinde kapışan adamlar yerine Gaugamela savaşını bir kartalın gözüyle ifade etmeleri gerçekten çok güzeldi. Film icabı da olsa bi kaç "yanlışlık" vardı. Alexandros, Darius'a mızrağı daha güneydeki bir savaşta atmıştır ama burda bunu bu savaşa vermişler mesela.
Bunların yanında, diğer kültürleri -Perslerin sakallı askerleri, Hintlilerin süslü kıyafetleri- çok güzel yansıtmışlar. Angelina Jolie'de gerçekten iyi oynamış.
...
Bunun yanında filmdeki "doğu-batı sentezi" vurgulamasından rahatsız olanlar olduğunu görüyorum. Bu Alexandros'un fetihlerini idealleştiren şeydi. Filmde bu az bile anlatılmış. Alexandros'un, Aristoteles'çi Grek kibirini terketmesşi ve "benim asyalılarım" demesi tüylerimi diken diken etmişti.
...
Tarihsel filmler hep hoşuma gitmiştir. Gladyatör, Kral Arthur, Truva gibi filmlerin yanında bu gerçekten en iyisiydi.
 
Eşcinselliğe değinmeyi unuttum. Bundan da rahatsız olanlar var bakıyorum. Eşcinsel bir adamın bunca "delikanlılık" yapmasını hayretle izleyecek bizim mal halkımız heralde. Bana kalırsa yeterince oturtmuş bu gerçeği.
 
O kadar kötu elestireler duydum ki bu film hakkinda izlemek istemiyor canim. Mukemmel bir oyuncu kadrosu var filmin ve mukemmel bir yönetmeni ama yine de nereye bakarsam bakiyim hep kötu elestiriler ama savas sahnelerinin cok iyi oldugunu duydum. Bu arada su escinsel sahneler hakkinda ise Colin Farrell i kutlamak istiyorum cunku adam cogu Hollywood aktöru erkek erkege öpusme sahnelerini bile yapmaya cekinirken bu adam seks sahnesi yapiyor ya kesinlikle takdirimi ve sevgimi kazandi bunun sayesinde.

Filmde reklamindan anladigim ve elestirmek istedigim tek sey Angelina Jolie nin aksani. Hic iyi olmamis ve resmen Amerika da ki rus hayat kadinlari gibi bir aksani cikmis ortaya :D Bir de 3 saat olmasi iyice beni korkuttu bu kadar kötu ise hayatta gelemem 3 saat filme.

Bu arada Oliver Stone bazi yunan avukatlar tarafindan mahkemeye verildi. Cunku Buyuk Iskender biseksuel degilmis ve Oliver Stone yanlis gösteriyormus tarihi ve herhalde Iskenderin biseksuel oldugunu bilmeyen yoktur ama bu yunanlilar ne yapmaya calisiyor anladim bir turlu...
 
yaa iziliyen arkadaşlar bişey sorucam çok merak ettim gitmeyede hiç vaktim yok fragman gibi görüntülerini izliyodum filimin bu iskender atın üstünde file attack fln diyodu atla fil karşılıklı şaha kalkıyo orda noluyo kestilerde devamı içimde kaldı :)

Söylersem olmaz şimdi en önemli sahnelerden birisi o bahsettiğin sahne. İstersen özel mesaj atarım :D
 
CedriX demiş ki:
Bu arada su escinsel sahneler hakkinda ise Colin Farrell i kutlamak istiyorum cunku adam cogu Hollywood aktöru erkek erkege öpusme sahnelerini bile yapmaya cekinirken bu adam seks sahnesi yapiyor ya kesinlikle takdirimi ve sevgimi kazandi bunun sayesinde.

Oha abi ya nerde seks sahnesi yapıyor,başka filmler mi izledik biz?Ben bir öpüşme hatırlıyorum ki o da ufacık bişeydi...??
 
Evet dogru İskender kendine boyle bir misyon ustlenmistir. İskenderiye'ler de bunun bir kaniti ama eger film dikkatli izlenirse alttan alttan mesajlar verdigi gorulur... Bilmiyorum belki ben paranoya yapiyorum ama Oliver Stone'un da dogu kulturlerine bakisi pek olumlu degil...

Ayrica escinsellik de bence izleyicinin gozune sokulacak kadar on plandaydi... Tamam bunu koymasi guzel de... bu adam sadece oglan cocuklariyla asna fisne yapip doguya yurumedi ki... insan bi gordion dugumu veya misir fln bekliyo ama bosuna bekliyo...
 
salon asiri sicakti.. salon mimarisi çok kötüydü öndekinin kafasi görüs açisina rahatlikla giriyor olmasi yetmiyormus gibi önümdeki dallama dimdik oturuyordu.. susadim.. belim agridi.. 1 saat 45 dakikalik ilk yari yüzünden afaganlar basti.. üstüne üstlük film gereksiz uzundu.. mazosistler için bulunmaz firsat!!!
 
10 dakikalık arada çıktım. Film beklediğim gibi değildi, uykum vardı, çok uzundu falan. Ben Angelica'nın aksanına o kadar takılmadım; herhalde otantik bir hava verilmeye çalışılmış. Film çok karışık olmuş, bazı diyaloglar saçma, savaş sahneleri çok başarısız; ayrıca o sahnelerde gümbür gümbür müzik çalınması da filmi basitleştirmiş. Bunlar tamamen yönetmenin hatası ve filmin tek iyi yanı oyuncuları bence. Uykum olmasaydı Jared Leto'yu daha fazla izleyebilmek için kalırdım; oyunculuğuna hiç dikkat etmedim. Sadece o yakışıklılığı hayranlıkla izledim. Bu arada bu yorumlar filmin sadece bitmek bilmez ilk yarısı içindir.
 
Ben ısrarla ve merakla Ramses II'yi ve beraberinde Kadeş savaşını bekliyorum. Hatti uygarlığını, demirin bronza üstün gelmesini..
hatta bu film sadece Ramses serisi (christian Jacq) kullanılarak bile çekilebilir :D
..............................
Filme henüz gitme şansım olmadı. 3 saat beni de yorar belki. Bu ne denle vcdsinin çıkmasını bekleyeceğim.
*********************

Kördüğümü kılıcıyla kesen İskenderdi değil mi?
 
Geri
Üst