Truss Rod Dışa Çıkması

Merhaba,

Elimde bir gitar var, teller bızladığı için sapa biraz kavis germek için sapı gevşetiyordum. Aşırı bir zorlamada bulunmamama ramen bir çat sesi geldi saptan, önce ne olduğunu anlamadım sonra farkettim ki truss rodun içinde olduğu ağaç sapın içinden 2 mm kadar dışa çıkmış. Bu olay olduğunda sapa verdiğim kavisin bir kısmı geri eski haline geldi.

İlk defa böyle bir olayla karşılaşıyorum. Bu nedir? Şu anda gitarın sapında işlevsel bir sorun yok düzgün ve çalınabilir halde. Konuyla ilgili saptan anlayan arkadaşların yorum ve önerilerini bekliyorum.

Edit: Gitarımın neckplate inde bir alyan girişi var araştırığıma göre sapın gövdeye olan açısını değiştirmek için bu ayar vidası kullanılıyormuş. Galiba ben bunu kullanmam gerekirken sapı bükmeye kalkıştım. Sap ayarını fenderin kullanma klavuzundan anlatıldığı gibi yapmaya çalıştım.

12-13 sayfa http://support.fender.com/manuals/instruments/Fender_Guitars_and_Basses_(2003)_manual.pdf

Önceki hali;



Şimdiki hali;

 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
hiç ama hiç endişe etmeyin birebir aynısı başıma geldi.2 3 sene evvel bir stratımda benimde bir stratımda başıma geldi.arasanız bayağı detaylı bilgi verebilirim.düzeltilmesi vs çok kolay bende ilk anda biraz panik vs oldum .
msn [email protected]
05335615174
02324128092
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
hiç ama hiç endişe etmeyin birebir aynısı başıma geldi.2 3 sene evvel bir stratımda benimde bir stratımda başıma geldi.arasanız bayağı detaylı bilgi verebilirim.düzeltilmesi vs çok kolay bende ilk anda biraz panik vs oldum .
msn [email protected]
05335615174
02324128092

Çok teşekkür ederim yüreğime su serpildi bunu okuyunca. Truss roda da ya da sapta herhangi bir hasar oluşma durumu olabilir mi? Msn'e ekledim müsait olduğunuzda ordan da konuşabiliriz.
 
yapım aşamasında sapın üst kısmında truss rod ayar yuvasında normalde önce trussrod vdası takıldıktan sonra oraya çeperdeki ağaç hasar görmesin sadece alyanın sığacağı küçük bir delik olsun diye vs diye aynı sapın arkasındaki şerit şeklindeki ağaç gibi koyu renkli sert halka şeklinde bir ağaç kesilip o yuvaya oturtuluyor.
siz eğer truss rot vida sını aşırı gevşetirseniz bu sefer truss rod vidası önündeki halka şeklinde ağacı dışarı itiyor.yapmanız gereken truss rod vida başını tekrar sıkmak daha sonra o parçayı içeri itmek.tavsiyem o parçanıun üzerine kalın bir kumaş vs koyup künt ve geniş bir aletle itmeniz bir miktar zorlayınca oturuyor.gerite sadece o ağaçla sapın birleştiği yerdeki cila ayrılması kalıyor.sap ayarı yaparken truss rodu çeyrek tur gibi gevşetip akort yapıp 5 10 dakika beklerseniz sap yavaş yavaş gevşiyor.bekleme yapmadangevşetmeye devam edince bu sefer siz düzelmedi diyerek daha da gevşetiyorsunuz sap ta birden gevşiyor ve truss rod vidası o yuvadaki ağacı dışarı doğru itiyor.vintage aletlerde sap hazırlanırken yine o kısımdan delinerek truss rod sokuluyor ama bu sefer oraya masif ağaç konuluyor.neyse umarım işinize yarar....
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Açıklama için teşekkürler. Ben bu boru şeklindeki ağacın tüm truss rod boyunca uzandığını tahmin ediyordum neyseki öyle değilmiş. Yani truss rod'un anchordan kurtulması/kayması/kırılması ya da sapın atması gibi bir durum yok. Truss rod fazla gevşemeden dolayı iyice uzadı koruma amaçlı koyulan o ağaç parçasını dışarı itedi.

Ben çeyrek tur çevirip tekrar akor edip mesafe kontrol edip tekrar çevirdim. Bu da ortalama 1-2 dk sürüyor. Ve dediğiniz gibi çevirmeme rağmen relief dediğimiz mesafede çok bi değişiklik olmayınca da epey bi gevşettim truss rodu.Sonuç da böyle oldu.

Kendim daha fazla oynamayıp usta ya mı götüreyim yoksa kendim halledebilir miyim?

Bir de gitarımın neckplate kısmında bi alyan girişi var. Neck açısını ayarlamaya yarıyormuş araştırdığım kadarıyla. Sap ayarı yaparken bununla alakalı birşeyler de yapmak gerekiyor mu?
 
evet
buda sapın gövdeyle olan açısını değiştirmeye yarıyor.daha eskilerde 4 ağaç vida sökülüp oraya kalınlık yapsın diye zımpara kağıdı vs. konuyordu.bu micro tilt ile sadece gövde tarafındaki iki vida gevşetiliyor ve oradaki alyan sıkılıp gevşetilerek sap ile gövdenin birbiriyle olan açısı ayarlanıyor. bu işlem action ayarı sırasında truss rod ayarından sonra yapılıyor.truss rod ayarı ile sapın düzlüğü konkavlığı ayarlanıyor.sonra bridge yüksekliği ayarlanıyor. eğer buna rağmen son fretlerde sorun varsa bu işlem gerekebiliyor.....
 
highway, standard. american ve vintage seri thin skin 54 dahil bayağı bir stratla uğraştıktan sonra olayı çözdüm aslında mantığını ve yapısını bilirseniz gayet basit işlemler....bire insanlar dikkatimi çekti bu ayarları vs bilmediğinden bir çok gitarın diğerinden kötü olduğu kanısına varıyor beu işlem yapıldıktan sonra taze telli ve güzel bir actionlı stratla alacağınız haz çok ama çok fazla....özellikle american ve standard üstü gitarlarda bu çok iyi seviyede.meksika standardlradki truss rod tek yönlü iken american standardlarda bi flex yani iki yönede eğilebilen truss rod aslında çok başarılı...s. bu arada şehir izmir ise seve seve yardımcı olabilirim.dediğim gibi birebir aynısı başımdan geçti....ondan bu kadar detay yazdım....hatta o zaman teşhis amaçlı sapın gövde ve headstock tarafından röntgenini bile çektim...
 
Malesef Ankaradayım. Eskişehir falan deseydiniz arabaya atlar gelirdim ama İzmir çok uzak :( Detaylı açıklama için tekrar teşekkürler. Röntgen olay süpermiş :) Röntgenleri merak ettim :p

Saddleların 2 tanesi de bridge plate e paralel durmuyor iyi ayarlanmamış ve bende 1.5 luk alyan saddle vidalarına büyük geliyor. Daha ufağı var mı bilmiyorum. Ben en iyisi gitarı Luither'a götüreyim.
 
1/16 " lik alyan ım var dün praktikerden aldım ama saddle deliklerine halen büyük geliyor.. Benim saddlelarda paslanma/kir dolma gibi nedenlerden ötürü bir daralma olmuş olabilir mi?
 
keşke memnuniyetle....buradaki dostların çoğunun seve seve yapıyprum hatta öğretiyorum da.izmir e yolunuz düşerse beklerim de.....hatta en son 54 thin skin strat var wildwood dan alınma onunla uğraştım bayağı...bir dostumun sağolsun bana verdi ayr vs için.stratla uğraşmak keyif işi...memnun oldıum bu arada tanıştığımıza ....hakan koca ...
 
Kenan usta gitarın tamirini başarıyla gerçekleştirdi, resmini akşam yüklicem :) Gitarda hiç bir problem yok cillop gibi nazar değmesin ;)

Hakan bey aydınlatıcı bilgiler için tekrar teşekkür ederim.
 
Geri
Üst