Profesyönel'e Yakın Ses Kaydı Alabilmek?

başlıkta da belirttiğim gibi genelde amfinin önüne microfon koyarak ses kaydı yapıyorlar. bunu için öncelikle çok iyi ses kayıt cihzları gerekiyor.

Peki şimdi ben jack kablosunun bir ucunu amfinin RECORDING bölümüne; diğer bir ucunu dönüştürüylce bilgisayarın microphone girişine taksam; 2. bir jack ile input'a da gitarı taksam. amfiden çıkan sesi kayıt programıyla kaydedebilirmiyim?

elimde line 6 var. kayıt cihazları pahalı o yüzden böyle bir yöntem düşündüm acaba mümkünmü?

Çünkü Guitar rig de sadece clean ton gitara ait. gerisi hep programın tonlamaları ve gürültü de cabası..
 
Dijital bi sound yakalamak istiyosan ki öyle, pek yardım edemiycem çünkü guitar rig gibi programlar sana kaliteli distortion tonları vermez, ayrıca gecikme yaşarsın harici ses kartı almazsan, elinde line6 varsa birkaç dijital güzel tonlar yakalayabilirsin ama tatmin olanı var olmayanı var şimdi keza ben olmazdım. Sonuc olarak kendi görüşüme göre dijital olarak sadece reverb,delay vs effectleri yardımcı olabilir sana oda ücretli waves pluginleriyle cok güzel şeyler bulabilirsin, tabi bulabilirsen falan filan..Saygılar..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Dijital bi sound yakalamak istiyosan ki öyle, pek yardım edemiycem çünkü guitar rig gibi programlar sana kaliteli distortion tonları vermez, ayrıca gecikme yaşarsın harici ses kartı almazsan, elinde line6 varsa birkaç dijital güzel tonlar yakalayabilirsin ama tatmin olanı var olmayanı var şimdi keza ben olmazdım. Sonuc olarak kendi görüşüme göre dijital olarak sadece reverb,delay vs effectleri yardımcı olabilir sana oda ücretli waves pluginleriyle cok güzel şeyler bulabilirsin, tabi bulabilirsen falan filan..Saygılar..

evet line6 dijital biliyorum fakat birazda bütçeyle alakalı diyim. yani line6 ya verceğim parayı gidip 15lik marshala vermezdim.
guitar rigde hiç gecikme yaşamıyorum. tabiki sesler kötü.
bide mesela dijita sound yalamaktan bahsetmişsiniz. bunun tam tersi nasıl oluyor? bana dijital ses ile doğal sesin farkını gösteren bir video yollayabilirmisiniz?
Ses kartın var mı? Eğer yok ise istediğin şey zor.

onboard realtek 7.1 yani ses kartım yok. elimde minton mikrofon var acaba amfinin önüne koysam nasıl bir ton verir bilemiyorum tabi.
 
Dostum yanlis anlama da baska yere yazsan dalga geciyor bizimle deyip laf ederlerdi. Minton mikrofonla olsaydi, kimse binlerce lira para dokmezdi kayit ugruna. Tut ki sen iyi kayit aldin, o kayidi tonlaman gerekir. Mastering'den gecirmen gerekir. Her seyi gectim. Uluslararasi standartta bir mastering odasi 300-400.000 pound tutuyor. Millet bu masraflari ederken, senin Minton mikrofonu amfinin onune koysam demen hos olmuyor tabi.

Elindeki Line 6 ses karti gorevi goruyorsa, onun uzerinden kayit al. Cunku Guitar Rig ile Pod kullanmak ayni mantik tamamen. Biri varsa otekine gerek yok. Veya Overloud veya Amplitube..

Sunu bil ki, elinde klasik gitar olsun. Ve tek basina sessiz ortamda cal. O duydugun ses bile kalitesiz bir ses. Iyi bir kayit ile o caldigini cok daha iyi duyabilirsin. Profesyonel kayit dedigin sey kapsamli bir konudur o yuzden.
 
evet line6 dijital biliyorum fakat birazda bütçeyle alakalı diyim. yani line6 ya verceğim parayı gidip 15lik marshala vermezdim.
guitar rigde hiç gecikme yaşamıyorum. tabiki sesler kötü.
bide mesela dijita sound yalamaktan bahsetmişsiniz. bunun tam tersi nasıl oluyor? bana dijital ses ile doğal sesin farkını gösteren bir video yollayabilirmisiniz?

Kardeşim dijital ve analog vardır. Daha bunu bilmiyorsun profesyonele yakın kayıttan bahsediyosun yani..Ayrıca yukarıdaki arkadaş konudan hafif bahsetmiş mix mastering olayı zaten aşmış bir olaydır, o adamlar şarkı başına 30 bin 40 bin dolar alıyorlar neyse bana sordugun soruya dönersek;

http://www.youtube.com/watch?v=OLhjcc3l7io al bu benim videom, distortion, eq, ve kabin simulatorunu analog kullandım, diğer reverb ve gain, noise gate effectlerinide dijital kullandım.. buradan ne kadar anlayabilirsen artık..
 
Guzel video, parca clip'e girmis ama. Bir de sesler ust uste. Sade bir mix ile daha temiz duyulabilir aslinda. Referans monitor kullaniyor musun WasForgotten ? Rejenerasyon calismasi yaptigim icin, butun yayinladigim parcalari sildim hemen hemen. Tuttuklarimdan bir tane koyayim ben de.

http://soundcloud.com/gorkemadir/gorkem-adir-love-exists

Bir de bu var. Produksiyona ilk basladigim zamanlarda yapmistim. Sezen Aksu'nun vokalisti ile calismistim. Ama vokal kayitta cok problem yasanmisti, home studio'da alinmak zorunda kalmisti. Ben kayitta bile bulunamadim. Elimden geldigince toparladim oyle..

http://www.youtube.com/watch?v=8nzllHJXj6g
 
Yazılan cevaplar biraz korkutucu olmuş. Anladığım kadarı ile yeni başlıyorsun. Sana tavsiyem bir an önce bir ses kartı al söylediğin ses kartı ile hiç bir şekilde dediğin kalitede ses kaydı alamazsın. Mesela M-Audio Delta 1010LT modeli internal (kasa içine takılan) ses kartları var 200TL civarı biraz zor bir ses kartı fakat biraz araştırma sonucu çözebilirsin. Daha basit bir şey istiyorsan M-Audio Mobil Pre Usb ses kartı var external (usb ile kasaya takılan) ses kartlarından alabilirsin fakat yine biraz gecikme yaşayabilirsin. Fakat external ses kartları ile daha basit kayıt yapabilirsin. Ses kartına kafadan 200TL civarı bir şey ayırman gerekecektir. Dediğim gibi yine tavsiyem Delta 1010LT den yana Digital girişleri var. Çok sıkıntı yaşamadan çok kaliteli ses alabilirsin. Ve 2. aşama olarak digital out olan bir gitar prosesörü almalısın. Bu şekilde prosesörün digital çıkışlarından ses kartının digital girişlerine tek bir kablo ile istediğin kalitede ses kaydı alabileceksin. Bu aşamada amfini kullanmayacaksın. sadece gitarını prosesöre bağlayıp prosesorde ayarladığın tonu direk cubase ya da hangi programı kullanıyorsan oraya atacaksın. programda çok fazla mix mastering yapmana bile gerek kalmayacak çünkü bu sana uzun süre yetecek.

Mikrofonlama işine hiç girme bu iş çok sonraki aşamalar.

Delta 1010LT senin işini fazlasıyla görebilecek bir ses kartıdır. Ayrıca eğer uzun süre beni idare etsin diyorsan ve gerçekten sağlam tonlar yakalamak istersen - ki rock müzik yaptığını düşünerek söylüyorum - paraya kıyıp Boss GT8 almanı tavsiye ederim. Sana çok çok uzun bir süre yetecek ve mükemmele yakın tonlar yakalayacaksın. Boss GT8 tavsiye etmemin diğer nedeni ise amfin ile yada daha sonra alacağın ekipmanlar ile tam uyumlu olmasıdır fakat fiyatını tam bilmiyorum bütçeni biraz aşabilir.

Dediğin kalitede bir kayıt yapabilmen için en basit yolu anlattım. Uzun lafın kısası bu iş için belirli bir bütçe ve zaman gerekiyor. Eğer gerçekten bu işi yapmak istiyorsan biraz fedakarlık etmen gerekecek, sıkılmaman gerekecek ve kafanı baya bir yorman gerekecek.

Saygılar....
 
Tavsiyem dijital analog kavgasına fazla takılmayın, zaten "dinleyici" miks içinde duyduğu zaman fark etmiyor veya umurunda bile olmuyor böyle şeyler, müzikle daha ilgili insanlar bile ticari kayıtların içinde enstrüman diye vsti dinliyorlar haberleri olmuyor (ben de dahil), ayrıca youtube amplitube, guitar rig veya ezdrummer gibi plugin'ler ile çok ta güzel ev kayıtları yapan insanlarla dolu. Şu aşamada elinizdeki ekipmanın kalitesi daha önemli, bütçenizin yettiği en iyi ses kartını, eğer amfi mikrofonlayacağım veya akustik gitar / vokal kaydı alacağım diyorsanız en azından orta karar adı sanı belli (shure veya samson gibi) bir dinamik mikrofonla "başlangıç için" gayet yeterli kayıtlar yapabilirsiniz. Zamanla deneyim kazandıkça kavramlar yerli yerine oturacaktır, o zaman neye ihtiyacınız olduğuna kendiniz daha net karar verebilir ona göre spesifik ekipmanlar alarak daha kaliteli kayıtlar yapabilirsiniz.
 
Ticari kayitlarin en az %50'si Vsti zaten. Film muziklerinin cogu yine Vsti. Ona buna enstruman kayit aldirmakla, bpm tutturmaya calismakla ugrasmiyorsunuz. Ya da nazini cekmiyorsunuz. Zaten Vsti ses kaliteleri cogu kisinin elindeki muzik ekipmanindan daha iyi.
 
Yıllardır bu işle iç içe olan birisi olarak söyleyebilirim ki, gitar VST'leri, düzgün kullanıldığı müddetçe "Analog" (hoş kullandığınız pedallar ne kadar analog o da tartışılır..) kadar iyi ve stabil tonlar sağlamaktadır. Bunun için ise gereken şey, biraz teorik bilgi, ve çokça "ne istediğini bilmek" dir..
 
progressiva, referans monitoru kullanmıyorum, speakerlar'dan ses alıyorum ama genelde bunun bi önemi olmuyor, sound direk ses kartından gittiği için onu bi derece kulaklık gibi düşün, yani zaten monitor alsamda açamam sesini ayrıca kabin simulatoru kullanıyorum gitar cok dandik olsa da alabileceğim en iyi tonlardan birini aldım o videoda..
 
o zaman iyi bir kulaklık işini görecektir, videoyu izledim, gain'i az, çok ham bir distortion tonu seninki. Ayrıca kabin simülatörü derken neyi kastettin tam olarak?
 
Aynen. Zaten tonlamada kulakliklar da daha efektif. Ben butun EQ ve Mixing ince ayarlarimi kulaklikla bitiriyorum. Akg Q701 diye bir model. Cok guveniyorum basarili kulaklik. O tarz seyler bakabilirsin.
 
Yazılan cevaplar biraz korkutucu olmuş. Anladığım kadarı ile yeni başlıyorsun. Sana tavsiyem bir an önce bir ses kartı al söylediğin ses kartı ile hiç bir şekilde dediğin kalitede ses kaydı alamazsın. Mesela M-Audio Delta 1010LT modeli internal (kasa içine takılan) ses kartları var 200TL civarı biraz zor bir ses kartı fakat biraz araştırma sonucu çözebilirsin. Daha basit bir şey istiyorsan M-Audio Mobil Pre Usb ses kartı var external (usb ile kasaya takılan) ses kartlarından alabilirsin fakat yine biraz gecikme yaşayabilirsin. Fakat external ses kartları ile daha basit kayıt yapabilirsin. Ses kartına kafadan 200TL civarı bir şey ayırman gerekecektir. Dediğim gibi yine tavsiyem Delta 1010LT den yana Digital girişleri var. Çok sıkıntı yaşamadan çok kaliteli ses alabilirsin. Ve 2. aşama olarak digital out olan bir gitar prosesörü almalısın. Bu şekilde prosesörün digital çıkışlarından ses kartının digital girişlerine tek bir kablo ile istediğin kalitede ses kaydı alabileceksin. Bu aşamada amfini kullanmayacaksın. sadece gitarını prosesöre bağlayıp prosesorde ayarladığın tonu direk cubase ya da hangi programı kullanıyorsan oraya atacaksın. programda çok fazla mix mastering yapmana bile gerek kalmayacak çünkü bu sana uzun süre yetecek.

Mikrofonlama işine hiç girme bu iş çok sonraki aşamalar.

Delta 1010LT senin işini fazlasıyla görebilecek bir ses kartıdır. Ayrıca eğer uzun süre beni idare etsin diyorsan ve gerçekten sağlam tonlar yakalamak istersen - ki rock müzik yaptığını düşünerek söylüyorum - paraya kıyıp Boss GT8 almanı tavsiye ederim. Sana çok çok uzun bir süre yetecek ve mükemmele yakın tonlar yakalayacaksın. Boss GT8 tavsiye etmemin diğer nedeni ise amfin ile yada daha sonra alacağın ekipmanlar ile tam uyumlu olmasıdır fakat fiyatını tam bilmiyorum bütçeni biraz aşabilir.

Dediğin kalitede bir kayıt yapabilmen için en basit yolu anlattım. Uzun lafın kısası bu iş için belirli bir bütçe ve zaman gerekiyor. Eğer gerçekten bu işi yapmak istiyorsan biraz fedakarlık etmen gerekecek, sıkılmaman gerekecek ve kafanı baya bir yorman gerekecek.

Saygılar....

Herkese görüşlerinizi bildirdiğiniz için teşekkür ederim. Gitara başlayalı 7 ay oldu. Fakat dediğim gibi sadece gitara başlayalı. yani kayıt konusunda zerre bilgim yok. daha analog'un ne oldugunu bilmiyorsun diyen arkadaslarada cevabim sadece evet bilmiyorum sadece arastirrdigim kadariyla line6 lar dijital,marshallar analog'mus. gerisini bilmem.

Bu arada dediğiniz ses karti ve processor e bende bakmıştım. Ve sanırım aradığım cevapları verdiniz teşekkürler.
 
Herkese görüşlerinizi bildirdiğiniz için teşekkür ederim. Gitara başlayalı 7 ay oldu. Fakat dediğim gibi sadece gitara başlayalı. yani kayıt konusunda zerre bilgim yok. daha analog'un ne oldugunu bilmiyorsun diyen arkadaslarada cevabim sadece evet bilmiyorum sadece arastirrdigim kadariyla line6 lar dijital,marshallar analog'mus. gerisini bilmem.

Bu arada dediğiniz ses karti ve processor e bende bakmıştım. Ve sanırım aradığım cevapları verdiniz teşekkürler.

Yararlı olabildiysem ne mutlu bana.

Bu VST olaylayları yada kabin simülatörleri ilerki aşamalar kayıt hakkında bilgisi olmayan insanları teşvik etmek yerine korkutmak bence yanlış bir hareket artık herkes az çok bu konularda bilgili ve evinde ses kartı, kulaklık ve monitörü olan piyasaya şarkı sürüyor ve bu Türk müzik endüstirisinin gelişmesi için çok güzel bir hareket. Youtube sitesine eğer biraz bakarsak yurtdışındakilerin hemen hemen hepsinin bir stüdyosu var ve gerçekten yaptıkları amatör kayıtları bizim ülkemizdeki profesyonel kayıt diye geçinen çoğu kayıttan iyi. Tabi ki bunun sebebi tamamen ekipmanlara erişim hızı ve bütçe.

Müzik ile uğraşan herkes biraz daha uğraşıp kendilerinden daha iyi olan kişilerden yardım alırlarsa kısa zamanda Türk müziği de gelişecektir. Umarım kısa zamanda bizler de mükemmel kalitede kayıt alabillicez.

Saygılar...
 
Yararlı olabildiysem ne mutlu bana.

Bu VST olaylayları yada kabin simülatörleri ilerki aşamalar kayıt hakkında bilgisi olmayan insanları teşvik etmek yerine korkutmak bence yanlış bir hareket artık herkes az çok bu konularda bilgili ve evinde ses kartı, kulaklık ve monitörü olan piyasaya şarkı sürüyor ve bu Türk müzik endüstirisinin gelişmesi için çok güzel bir hareket. Youtube sitesine eğer biraz bakarsak yurtdışındakilerin hemen hemen hepsinin bir stüdyosu var ve gerçekten yaptıkları amatör kayıtları bizim ülkemizdeki profesyonel kayıt diye geçinen çoğu kayıttan iyi. Tabi ki bunun sebebi tamamen ekipmanlara erişim hızı ve bütçe.

Müzik ile uğraşan herkes biraz daha uğraşıp kendilerinden daha iyi olan kişilerden yardım alırlarsa kısa zamanda Türk müziği de gelişecektir. Umarım kısa zamanda bizler de mükemmel kalitede kayıt alabillicez.

Saygılar...

işte bende youtube'daki amatör ama bi o kadarda ülkemize göre profesyönel olarak müzik yapan kişiler var. bende amatör olduklarına dayanarak böyle bi kayıt nasıl yapılır sorusu sordum. Orada evinde kurmus oldugu home stüdyo burda gerçekten ticari amaçla açılmış stüdyolarla eşdeğer..
 
işte bende youtube'daki amatör ama bi o kadarda ülkemize göre profesyönel olarak müzik yapan kişiler var. bende amatör olduklarına dayanarak böyle bi kayıt nasıl yapılır sorusu sordum. Orada evinde kurmus oldugu home stüdyo burda gerçekten ticari amaçla açılmış stüdyolarla eşdeğer..

Bunun sebebi demin belirttiğim gibi ekipmanlara erişim hızı ve tamamen bütçedir. En ufak örnek olarak fiyatı 3500TL olan ve dünyanın sayılı ses kartlarından olan RME Fireface 800 ses kartının USA fiyatı 2000TL olmasını verebiliriz. Bunun anlamı bizim 2000TL ye alacağımız en kaliteli ses kartının onların alabileceği 2000TL lik ses kartından daha kötü olmasıdır. Ve yine bunun anlamı onlar düşük bütçeye daha iyi ses kalitesi yakalayabiliyor olacaktır. Tabi bunlar basit örneklerdir ve çok fazla çoğaltılabilir.
 
Ekipmanların önemi kadar, kayıdı yapan kişiin (tonmaister) tecrübesi ve ortam akustiği de çok önemlidir. Hatta bir noktada ekipmandan bile önemlidir. Bu nedenle bence ekipmana odaklanıp "Ne zaman yüksek bütçe ayırabilirim, o zaman güzel kayıt yapabilirim" düşüncesine sakın kapılma :)

Ortamın gerçekten iyi bir akustiği yok ise, kayıt teknikleri konusunda yeterli bilgi ve tecrübesi bulunan biri yok ise, iyi bir kayıt alabilmek sadece hayaldir...
 
Vsti deyip gecmeyin. Bilhassa Mac'in built-in Vst'lerine buyuk saygim var. Cok ozel buldugum bir projem var ornek olarak dinlemek isterseniz ; http://soundcloud.com/gorkemadir/gorkem-adir-ambiente

Yazilimlar sektorde cok buyuk yer kapliyor. Ve muzigin limiti yok. Sonsuz is yapabilirsiniz. Ben ses muhendisligi egitimine basliyorum bu yil, 3 yillik bir surec. Cunku yapmak istedigim cok sey var. Bence Vst ve Vsti leri inceleyin. Canli enstruman kayit uzerine profesyonel eklemeler yaparsiniz. Ortam akustigini de yazilim size sagliyor zaten:) Atmosferi saglamak da bizlere kalmis :)
 
Geri
Üst