Profesyönel'e Yakın Ses Kaydı Alabilmek?

Şöyle de bir durum var ki, piyasadaki harici Ses Kartları, bu Hi-Z fonksiyonunu zaten içermekte. Yani cihaza girdiğiniz zaman gitarınızı, neredeyse kayıpsız bir şekilde bilgisayara göndermeniz mümkün.
 
Doğru şeye bakıyorsunuz evet, mydukkan'da bir çok çeşidini bulabilirsiniz, en uygun fiyatlısı da şu herhalde:
http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=9910&gid=1415
Di-box'tan ses kartına 6.35 mm - 3.5 mm jack dönüştürücü ile bağlantı yapabilirsiniz.
http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=12555&gid=3170

Kafa karıştırmak gibi olmasın ama bilgilendirme amacıyla şunu da belirteyim, di-box sadece yukarıda bahsettiğim amaçla kullanılmıyor, yani sadece gitarı bilgisayara girmek için gidip bir di-box almanız gerekmez, ideal olanı di-box ama eğer elinizde herhangi bir pedal var ise gitar > pedal (mesela bir overdrive) > ses kartı şeklinde de girme imkanınız var.
Di-box daha ziyade konsola veya kayıt cihazına çıplak gitar sinyali göndermek, uzun kablolar yürütmek veya re-amp yapmak gibi daha detaylı işler için kullanılıyor.

Verdiğiniz bilgiler içinçok teşekkür ederim.En kısa zamanda bu aleti alıp denemeyi planlıyorum.Tşk.
 
Ben mesela SM57 almadan once THD Hotplate'imi DI Box olarak kullaniyordum, cok guzel is goruyordu sahsen, kabin simulasyonu kullaniyordum tabii.

Yalniz olay iyi kayit ekipmani almakta bitmiyor, yeterli derecede mixing/mastering tekniklerini ogrenmek lazim.
Mixing deyince de akla sadece compression ya da post-eq gelmemeli, panning olsun, gitar tonlarinin adamakilli ayarlanmasi olsun, double-tracking ya da quad tracking olsun, otomasyon olsun (ki hala ogrenemedim kendisini), birsuru incigi cincigi var.

Bir de nacizane tavsiyem, olabildigince post-eq'dan uzak durup, temel gitar tonunu amfinin ya da artik prosesorun/yazilimin eq'sundan halletmek, normalde duydugunuzdan daha dusuk gainde calmak ciddiye alinmali. 2 ya da 4 kanal kaydediyorsunuz gitarlari genellikle, kanal sayisi arttikca hacim ve gain de ister istemez artiyor. Ben sahsen 4 kanal kayitlarimda yari yariya daha az gain kullaniyorum, normal evde calarken kullandigim gain ayarina kiyasla.
 
Otomasyon yontemi kullandigin yazilima gore degisir ama mantigi aynidir. Otomasyon ayri bir olay ama. Mix ile alakali degil. Parcanin teknik yapisi, parcadaki teknik hadiseler ile alakali.. Parcanin belli yerlerini anlik saniyelik saliselik ya da 15 sn lik artik keyfinize gore fxlersiniz bazi kanallari yukseltir bazilarini alcaltirsiniz. Parcaya hayat verirsiniz. Uygulayamayacaginiz yer yok. EQ Automation dahi yapabilirsiniz, bir parcada sonsuza giden bir egride tek kanalda gitar EQ su ile otomasyon takilabilirsniz. Fantezi tabi :p
 
kafa karışıyor nerden başlayacağımı kestiremiyorum. amfi var gitar var biraz da çalma. kayıt olayı maafiş. anlamıyorum hiç.hatta nerden balşıyacam o bile yok.
 
e vokal yapiyorsan tabi mikrofon ve stand lazim. yapmiyorsan sadece ses karti al ve cal su aleti gec :) alt tarafi bpm sayip record'a basicaksin. gerisini de ogrenin abi biz sabah aksam calisiyoruz gelismek icin. saat sabahin 8 i hala ayaktayim bak, butun gun de isim var :)
 
:eek: sabahlara kadar tünemek gerek! :confused: öyle mi? latife. ;) stand amfi için. sm57 & fast track bir şey aklımdaki. kayıt ama zor. asio mesela! :confused: aynen böyle oluyorum. o olmadan programlar yalan. öyle değil mi?
 
ASIO denilen şey öyle korkulası birşey değil ki, aldığın herhangi bir harici ses kartı ile kendiliğinden yüklenen basitçene bir driver modeli sadece hepsi o :D
 
zamanında cakewalk ile pek çok kayıt yaptım on board ses kartında , hala dinler gülerim :) tabi dediğim neredeyse 10-12 sene önce. şimdi ufaktan ekipmanı küçültüp evde ufak çaplı bir stüdyo kurayım diyorum. bilgisayarı güncelleyeceğiz o belli. 2 gb 1333 mhz ram var e6500 işlemci ,win 7 32 bit işletim sistemi. rami yükseltsem ortalama bir kayıt için yeterli olur sanırım. ses kartına gelince ; elime takasla birçok kart geçti hep sattım. şu an elimde yine takasla gelip satmak için aldığım e-mu 0404 ses kartı var. 2 adet midi, 1 adet s/pd dif kablosuyla beraber. bu kartı satsam mı yoksa işimi görürmü. başlangıç için kolay destek açısından cubase 5 düşünüyorum. odamın fazla büyük olmaması nedeniyle 4 veya 5 inçlik referans monitörü düşünüyorum. yamaha hs50m olabilir. amfi EL34lü 50 watlık alltube head ve 1 x 12" celestion seventy 80 kullanıyorum. bunun içinde dinamik olarak sm57 sanırım işimi görür. mic preamfisi için bazı ses kartlarında gerek yoktur + , - db muhabbeti görüyorum. çok gerekli midir bilmiyorum. aslında amplitube da kullandım ama sistemi kurmuşken kendi setupıma uyumlu olsun istiyorum. fazla vst falan kullancağımı zannetmiyorum. midi klavye falan kullanmam sanırım. Bunun dışında kendim vokal kaydı da yapmayı düşünüyorum. yani ses kartının vokal kaydı için de başarılı olması lazım. zamanında ant abinin arkasında dikilen değil kapının önünde çay sigara geyik yapan tayfadan olduğum için biraz geri kaldık :) varsa bir eksik veya tavsiye öneren teşekkür ederim. ev alet edevat doldu çoğunu elden çıkarıp küçük bir stüdyo kurayım dedim.

bir de şu aletten var 2 tane. bordurmdan çıkardım işime yarar diye eşşek ölüsü gibi :) bunlar müzik dinlemek dışında işe yarar mı, yoksa bodruma geri dönecek :) eşim atmadan tespit yapmam lazım. :D

http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/143585-diffuser-ns-1000-a.html
 
Dostum onboard dan eşzamanlı ses için asio4all kur. Bilgisayardan mikrofon düzeylerini düşür kayıt programından sesleri yükselt.Bu şekilde sadece kayıt alırsın . Daha kaliteli bir kayıt için bir ses kartı edin.M-Audio fasttrack II 2.eli 250 lira fasttrack serisinin 2.elini 100 tl ye bulabilirsin.Bunun dışında youtube'da mix , mastering videolarını izle bunlar bu konuda bir fikir sahibi olmana yardımcı olur :) Arkadaşların yazdıklarını pek okuma şansım olmadı ama , gördüğüm kadarıyla umutsuz vaka sayısı çok fazla . Hoş bir durum deği. üstüne basa basa bütçem kısıtlı demene rağmen 300-400 bin pounttan söz edenler bile var. Bunun yanı sıra Jeo Satriani , Steve vai gibi adamların birçok albümünü kendi evlerinde kaydettiklerinide biliyoruz. Onun için bu işleri gözde çok büyütmeye gerek yok paranız varsa tabi 300 500 pount bayılabilirsiniz gayet tabi. Sana önerim sevgili dostum cubase ve amplitube 3 yazılımlarını edin. en azından kayıt nasıl yapılır onu öğrenirsin... VST lere gelincede analog - dijital holiganlığından ziyade iyi bir analog setup sahibi olmak iyidir , analog setupla kayıt yapmakta iyidir ama bu dijital sistemlerinde iş görmeyeceği anlamına gelmez. Analog analog diye bağıran arkadaşlarada dijital ve analogla kaydedilmiş parçalar yollayacam bigün aradaki farkı bulursalar yüzüme tükürmeleri için adresimi vereceğim. Her neyse bene bu şekilde bir kayıt al sevgili dostum ve bazı arkadaşları utandır. analog ve dijitalin ne olduğunu bilmemek ayıp değil nitekim bunu , şuanda yazdıkları ile yanlış anlamış olanlar bile mevcut :). Neyse.. Büyük paralardan konuşmayı gereksiz buluyorum sana tek tavsiyem sevgili dostum imkansızlıklar adamı mükemmele iter :) Kolay gelsin.
 
Orta seviye bir ses karti 500-600 TL , orta seviye mic 600-700 TL, orta seviye midi keyboard ( 500-600 TL ya da daha ucuz ) , gitariniz zaten vardir, orta seviye bir monitor ( 800-850 TL ) ve i5-i7 Windows 7 laptop yeterli. Ev sartlarinda iyice kasarlanmak icin bu kadar masraf yeter. Monitor alamam derseniz ucuz referans kulaklik alirsiniz, Superlux HD falan..

Digital ortam iyidir, elektronik muzik yaptigimdan sevdigim belli oluyordur :)
 
Ayrıca ekipmanları dizmek bazen yetmiyor.Oda içi akustik düzende gerekli.Vokal için kabin,Oda için bass düzenleyeci ve hem yansıtıcı hem emici paneller.Tavanı alçaltmak vs.. vs.. vs.. (y)

Ne kadar Pound, O kadar Sound :cry:
 
2 hafta once falan bir baslik actim 30$'lik kablo kullanip evde PC'de VST vs kullanmaya basladigima dair, hic kimse cevap yazmadi, burda kac bin liralik aletlerden bahsediliyo, bir suru cevap var :) Ucuza mal olan baslik acmiyacakmisim :)

Benim yaptigim sey
Gitar -> Rockmith USB cable -> (ASIO4ALL + Reaper + LePou + KeFIR + EZDrums) Yada LePou'yu PV Revalver ile degistir, reverb, delay, EQ vs seceneklerin daha fazla olur, ama LePou'nun amfi modellemeleri harika otesi. IR'yi de Revalver icinden kullanirsin KeFIR yerine. Bu sistemde latency 25ms ve daha az genelde. En son ayarlarda kontrol etmedim ama ikinci gun 17ms civarindaydi yanilmiyorsam.

Normal bir ev kullanicisi icin bundan daha ucuz bir gitar kayit sistemi dusunemiyorum acikcasi. Bu dediklerimin Reaper'da nasil kullanilacagina dair youtube'da bir suru video var.
 
Ustad senin gitarlar zaten fiyatlari direk yukari cekiyor, amfiler de cabasi :) Misal Plug-in'leri lisansli kullanmak zorundayiz biz producerlar. Sirf onlarin maliyeti bile binlerce usd tutuyor. Kullandigimiz sample libraryler de lisansli olmali. Ticari produksiyon yaparsaniz eger illegal tutumlardan uzak durmaniz gerekiyor. Ayrica bir suru kayit teknigi var, misal Anastasia'nin vokali icin uygulanan teknikler. Yani dunya standardinda sound icin yuzbinler gider. Bu is biz Turklerin dusundugu gibi islemiyor. Eger yurtdisi music magazine'leri takip ederseniz insanlarin studyolarinda neler var, dudagimiz ucuklar.

Misal Korn albumune bakin. Ciddi bir fabrikasyon calisma var. Inanilmaz bir Dubstep soundu. Eger profesyonel muhabbetlerden bahsediyorsak maliyet yuksek. Sirf vokal kayitlari icin birkac tane mic ve kaliteli preamp, compressor vs. lazim. Mic'ler de fena para. Her vokale her mikrofon gitmiyor. Audio Engineering egitimi aldigim icin 200-300 bin tutarinda bir studidoda calisma yapma firsatim oluyor. Gelen sanatcilar veya enstruman kayitlarinda mikrofondan mikrofona sound degisiyor. Herkese her mic uymuyor. Hepsini tek tek test ediyoruz. Real time compression uygulanmis veya uygulanmamis vs..

Muziktek forumuna bakarsaniz oradaki profesyoneller ve kullandiklari ekipmanlari gorebilirsiniz. Turkler bildigin muthis bir software synthesizer hazirladi o forumdaki. Emegin haddi hesabi yok.
 
:)
Ya ben evde pro kayit yapip piyasaya album surelim anlaminda yazmadim onlari :) Arakdas ilk mesajlarinda evde iyi kayit yapmayi soruyordu, sonra konu iyice dallandi budaklandi.
Sen o isten para kazandigin icin tabi ki lisansli yazilim kullanman lazim. Ama dikkat edersen yazdiklarim ya bedava, yada bedava muadili olan urunler (reaper parali ama calismaya devam ediyor 30 gun sonra da, Reaper 0.99, LePou, X50 ve KeFIR bedava, IR'lerin cogu bedava. Yilbasinda EZDrummer'da indirim vardi, simdi boyle kullanacagimi bilsem satin alirdim, simdi acikcasi korsanini kurdum, bikac gune silerim, para biriktirip alabilirim orjinalini umarim. Evde takilacaklar icin VST Host'lar hakkinda su kaynak cok iyi:
http://bedroomproducersblog.com/2011/05/16/bpb-freeware-studio-best-free-vst-host-applications/

Ha senin su anda oldugun gibi "ben bu isi pro olarak yapicam" diyen biri tabi bunun egitimini alacak, en iyi aletleri kullanacak vs, ama benim gibi tek yaptigi ancak bikac dk'lik kayit ise evde PC'de yapilabilecek cok sey var :)
 
Evde Pc'de yapilacak isler sonsuza kadar uzanir. Zaten gerekli olan birkac plug-in. Abbey Road Drums'a da bakmani oneririm usta EzDrummer disinda. Daha bir Live drums atmosferi oldugunu dusunuyorum.
 
Arkadaşlar merhaba,
Laptop'ımda giriş olarak sadece kulaklık girişi var, mikrofon girişi yok. Elektro akustik gitarımda direkt olarak laptop'a giriş yaparak kayıt almak istiyorum. Bunun için elimde şu an sadece bir bağlantı seçeneği var. USB girişli ve üzerinde mikrofon & kulaklık girişi lmak üzere iki bağlantı noktası olan ufak bir parça.
Bununla Laptop a gitar ve mikrofon girişi yapılabilir mi ?

Adsız.jpg
 
Geri
Üst