Fantastik Kurgu

fantastik kurgu kitap okurmusunuz?


  • Toplam oy veren
    62
Baktım göremedim. Umarım Doğru görememişimdir.
Kimse okumaz mı Fantastik tarzda kitaplar. yorumlarınızı bekliyorum.
Okurmusunuz okumazsanız niye.okuyorsanız beğendiğiniz karakter falan vs..

Benim bu tarzda okumaya başladığım ilk kitap Hobbit'di daha sona yüzüklerin efendisi ve ejderha mızrağı serileri geliyor.
 
fantastik edebiyat çok okurum.
son zamanlardaki favori karakterim kuskusuz MORAINE SEDAI. hatta kendisi idollerim arasinda yer alir. :twisted:

yalniz ben bir seyi çok merak ediyorum. zamanimizda geçen fantastik hikayeleri de fantastik edebiyat içine almali miyiz..? cyberpunk ile fantastik kurgunun sinirini kavrayamadim ben pek... offf yardim etsin birii :roll:
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
yüzüklerin efendisi aslında harika bi seri ama piyasa malı olunca çok sinir bozuyo.filmi çıktı özentleri çoğaldı.
 
eskiden frp'i de, fantastik kurgu kitaplarını da okurdum/oynardım.. Ama ne zamanki kitaplar arasında "Anne Rice", FRP'de "wampire the masquarade" çıktı; ortalıklarda gothic şahsiyetler çoğaldı, herkez fabrikadan çıkmışçasına bir gözükmeye başladı, bir de üstüne "kendini vampir sanan insanlar güruhu" iyice arttı; o zaman oynamayı da, okumayı da bıraktım..

En kötüsü de adamlar çıkıp saçma sapan ejderha mızrahı serisini "kutsal edebi kitap" olarak filan savunmaya başladılar..

Not: Ejderha mızrağı serisini ben de okudum. Tamam, eylenceli, güzel; ama her kitap edebi değildir...
 
violetta demiş ki:
bitmeyecek öyküyü öneririm michael ende

keşke küçükken çocuk kalbi yerine bunu okutsalardı bana.

bu arada elf gölgesi -elf şarkısı- gümüş gölgeler... okudum en son ama beğenmedim. amaaaaa barış müstecaplıoğlu var, ki perg efsaneleri var gerçekten iyiydi. ilk 3 var. 4.hala bekleniyor bakalım. en son dediğine göre 4le birlikte bi çizgi roman tarzı bişey daha olcakmış.

ayrıca şu zamanımızda geçen hikayeler ya da gelecek, teknoloji, falan işin içine girince pek hoşlanmıyorum niyeyse. dağ,taş olsun,toprak olsun. orman olsun. yürüsünler en fazla bi hayvana binsinler. garip sesler çıkaran silahları falan olmasın. bu konuda biraz fazla mı kısıtlıyorum olayı?
 
piyasada okumadığım çok az fantastik kurgu kitabı vardır. ingilizce ve türkçe birçok kitap okudum ama silmarillion un üstüne hayal gücü ve evren tanımam. tabi hepsinin kendine göre güzel evrenleri var ama bu bir başka.

ayrıca wheel of time serisini herkese tavsiye ederim inanılmaz bir seri. ve mümkünse ingilizce okuyun. çok daha iyi. türkçe çıkanlardan sadece ilkini okudum pek beğenmedim o yüzden ingilizcelerini okudum. herkese tavsiye ederim pişman olmayacaksınız.

drizzt serilerinin de son iki kitabı a thousand orcs ve lone drow dışındakileri okudum. içlerinde en iyisi bence ilk seri olan dark elf üçlemesiydi. icewind dale serisi de çok güzeldi ama en iyisi üçüncüsü. icewind dale dan sonrakiler beni baydı.

dragonlance zaten söylemeye gerek yok çok güzel. özellikle raistlin gibi bir karakter olunca ne verseler okurum herhalde :) dragonlance in de margaret weis ve tracy hickman ın yazdıkları dışındaki diğer hikayelerini okumadım okumam da.

tavsiye edeceğim son seri death gate cycle. çok başarılı bir seri. gene mw&th tarafından yazılan bir seri. çok güzel bir evren ve hikaye de çok akıcı.
 
Galad-tirin demiş ki:
eskiden frp'i de, fantastik kurgu kitaplarını da okurdum/oynardım.. Ama ne zamanki kitaplar arasında "Anne Rice", FRP'de "wampire the masquarade" çıktı; ortalıklarda gothic şahsiyetler çoğaldı, herkez fabrikadan çıkmışçasına bir gözükmeye başladı, bir de üstüne "kendini vampir sanan insanlar güruhu" iyice arttı; o zaman oynamayı da, okumayı da bıraktım..

En kötüsü de adamlar çıkıp saçma sapan ejderha mızrahı serisini "kutsal edebi kitap" olarak filan savunmaya başladılar..

Not: Ejderha mızrağı serisini ben de okudum. Tamam, eylenceli, güzel; ama her kitap edebi değildir...
Tamamen kafamdakileri yansıtmışsın..
 
Soulforged demiş ki:
piyasada okumadığım çok az fantastik kurgu kitabı vardır. ingilizce ve türkçe birçok kitap okudum ama silmarillion un üstüne hayal gücü ve evren tanımam. tabi hepsinin kendine göre güzel evrenleri var ama bu bir başka.

Silmarillion güzel hoş kitap dediğin gibi ama bi kere gitmiyo kitap akmıyo. sözlük olayı biraz abartı olmuş. kitabın 1\10 u kadar sözlük var kitapta. o kitabı 2 kere okudum ama tam anlamıyla anlamam için iki defa daha okumam gerek heralde :D
 
simdiye kadar okudugum fantastik kurgu vb kitaplarinin ve yazarlarinin en önemlileri hakkinda görüslerim söyle;

LOTR, Silmarillion..vs: Kuskusuz fantastik edebiyatin günümüzdeki formatina girmesini saglamis kitap. Ama herkesin okumasi gerekmedigini, fantastik edebiyata yeni baslayanlara tavsiye edilmemesi gerektigini düsünüyorum.
Drizzt & diger Salvatore kitaplari: edebi açidan da eglence açisindan da bir sey bulamadigim Drizzt karakteri disinda tahammül bile edemedigim kitaplar.
Ejderha Mizragi: Eglenceli ve ticari. Edebiyat arayanlar için yanlis seçim, sürükleyicilik için dogru seçim. Yaz Alevi Ejderhalari'ndan sonrasini okumadim, sevmedim.
Elaine Cunningham kitaplari: Diger FR ve DL yazarlarina oranla basarili ama ahim sahim basyapitlar beklemeyin karsinizda. Danismanlar ve Krallar okumasi son derece zevkli bir seriydi.
Ravenloft: Ilk kitabi Sislerin Vampiri disinda hiç keyif alamadigim seri. 3-4 kitaptan sonra okumayi biraktim zaten.
Elric: Kriz geçirebileceginiz melankolik seri. Ama gerçekten iyidir.
Ölüm Kapisi Serisi: Weis & Hickman'in okudugum kitaplari arasinda en iyisi bence. Ejderha Mizragi'ndan daha kaliteli bir seri.
LeGuin: Digerlerine göre çok daha yavas tempolu, felsefik ve uç. Kesinlikle okunmali ama ilk etapta agir gelebilir. Yine de çok, çok keyifli kitaplar yaziyor bu hatun.
David Eddings: En sevdigim yazarlardan biri. Yorumu açarsam susturulamaz hale gelebilirim.
Robert Jordan: Son dönemde okudugum en iyi fantastik eserlere imza atmis, Moraine karakterine taptigim, Lan karakterini de ayrica sevdigim süper yazar.

(fantastik edebiyat kapasaminda olusundan ne kadar süphe etsem de;)
Anne Rice: Vampir mitini en iyi ele alan bir kaç yazardan biri. Özellikle Hollywood'un yaptiklarindan sonra degeri ortada.
Laurell K. Hamilton: Kisisel favorim. Erotik, sürükleyici ve yaratici. Gölgelerin Öpücügü 'nü tavsiye ederim özellikle.
 
lotr ve silmarillion konusunda sana katılmıyorum. bence senin fikrinin tam tersine fantastik kurgu türüne yeni başlayanların okuması gereken en temel kitaplar.
 
yav benim ilk okuduğum kitap Hobbit'ti. onu okuduğumda 12 veya 13 yaşımdaydım ve gerçekten kitapta geçen karakterlerin gerçek olduğunu falan sanmıştım. Tolkien baba harbiden harika yazarmış ellerine sağlık.
akıcılık konusunda evet ağır bir kitap doğru. ama içerik olarak aşmış. sözlük olayı da bence gayet iyi olmuş. tabi bu bana göre iyi seni bilmem.
eyvallah harika kitap bencede sözlük bölümü de harika düşünülmüş. ama nikka'nın da söylemiş olduğu gibi:
LOTR, Silmarillion..vs: Kuskusuz fantastik edebiyatin günümüzdeki formatina girmesini saglamis kitap. Ama herkesin okumasi gerekmedigini, fantastik edebiyata yeni baslayanlara tavsiye edilmemesi gerektigini düsünüyorum
ben yeni yeni başladığım sıralar okumuştum o yüzden ağır geldi bana . ama gerçekten de o kitabın en az iki kere okuması gerektiğini düşünüyorum anlamak için
 
Günümüzde yada gelecekte geçen fantastik hikayeler ve/veya oyunların bence ayrı bi havası var...Yukarıda bi yerlerdeki Vampire The Masquarade eleştirisine katılmıyorum.Tam bir RPG; zaten Whitewolf'un yarattığı World Of Darkness harika bir evren. Ama tabii ki elindeki kılıçı, tüniğindeki az önce öldürdüğün orcun kanı kurumamışken bir yenisine saplamak ayrı bir zevk :) ona bişey demem ama futuristik temalı oyunlar yada romanlar da kendilerince eglendiricidirler..Ne yani hanginiz elinizdeki ışın kılıcı ve Force ile olan bağlantınız ile kahramanlık yapmak istemez?
Birde LOTR için birşey diyemem ama Silmarillion hakikaten ağır bir kitap..ama kesinlikle roman değil o nedenle sadece Fantastik "romanlara" ilgi duyanlar okumasa da olur..Hatta iyi olur sıkılmazlar..ama sıkıcı olması kitabı kötü yapmıyor tabii ki; LOTR'e 5 basacak hikayeler çıkar o kitaptan ne destanlar var. Ama dediğim gibi roman olsun diye yazılmış bir kitap değil zaten; J.R.R. Tolkien'ın notlarından oğlu tarafından derlenmiş bir kitap... Son olarak Drizzt Do'Urden'i tek geçerim :)
 
Geri
Üst