Eraserhead

İzleyince noldu?

  • çıldırdım

    Oylar: 0 0.0%

  • Toplam oy veren
    76
Yaşasın sürrealizm, yaşasın Kara Film ;)
Bir David Lynch klasiği. En sevdiğim filmlerindendir. 1977 üstadın ilk uzun metraj filmi. Zaten bir önceki The Alphabet(1968- kısa metraj) filmini gördüyseniz, senaryonun birbirine çok yakın olduğunu anlarsınız. Lynch'in kafayı yediğini düşünmüyorum.Psikoloji, gizem, karanlık ortamlar, yüzeyselin altındakiler, belirsizlik David Lynch'i anlatan temel kelimelerdir zaten. Ona göre bir şeyi yorumlamak ya da anlamaya çalışmak, nehrin akışını bozar ve psikolojiyi gizemi büyüyü iki dakikada harcar. Anlam denilen şey boş iştir, relativdir, kime göre neye göredir. Bodozlama görünen herşeyin altında aslında gizemli bir şeyler yatar, önemli olan onu görmektir. Sinema okuyan ya da ilgilenen her kişinin izlediği, ayrıca Kubrick, Bukowski gibi isimlerin en favori filmidir. Eraserhead David Lynch sinemasını anlamak için sağlam bir örnektir. Mullholland Drive ya da Lost Highway filmleriyle karşılaştıranları gördüm, sözkonusu filmler üstadın yeni sayılabilecek filmleridir, Eraserhead benim dediği ilk filmidir. Bu filmin sonunda rüyaya yattım olanları izledim kalktım gibi düşünmek gerekir ;)

Minik not: Filmin esas oğlanı Jack Nance yakın bir zamanda seyyar satıcılık yaparken bir kavga esnasında talihsizce ölüyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
garip ama bu başlığı açıp da bi süre hiç cevap gelmediğini görünce aklıma sen geldin.her sinema başlığında bir yorumu bulunan o sarı saçlı kız cevap yazar buna demiştim.şimdi görünce bi garip oldum:)
neyse söylediklerin doğru tabiki.
lynch filmlerinde o belirsizlik hep var.o yüzden de çok eleştiriliyo ya,egosunu tatmin etmek için film yapıyo falan diye.katılmıyorum o konuya.garip bi etki bırakıyo üzerinde,önemli olan da o bence.
bak üzüldüm herifin ölmesine,bi de seyyar satıcı ha
bak şu işe
 
Filmin ilk sahnelerini hatırlarsan Henry'nin asansöre biniş anı var. Asansörün kapısı açılıyor ve bir süre bekledikten sonra kapı kapanıyor oradaki görüntü Kara Film'in simgesi haline gelmiş, çok efsanevi bir görüntüdür. Film Noir anlatan bir çok yerde o sahne görülüyor ki her izleyişimde o karanlık sahneden ayrı bir keyif alırım. Çok güzel filmdir. Ekmeğini ruyalardan, hayallerden kazanan David Lynch kadar başarılı bir insan az gelir herhalde.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
bide şu garip yaratık ağlayıp adamın karısını çıldırtıyor ya,kadın evden bavulunu alıp çıkıyor,o bavulu alma sahnesi beni çok etkiledi,orda çıldırdım baya bi
 
fil adam filmi hakkında ne diyo davıd..bence o filmde çok iyi..eraserheadten sonra mı fil adam..yapım tarihi daha eski sanki fil adamın..anthony hopkins çok iyi fil adamda..sanırım fil adam iki üç oscarlı bir film..futurist davıd lynch üzerine tez yazmış galiba ehheehh.o yüzden sana soruyom futu..
 
Elephant Man Eraserhead'den daha yeni bir film. (1980) Ancak izleyen herkes aynı şeyi söyler ;) çekim teknikleri bakımından daha eskiymiş izlenimi veriyor. Ancak Eraserhead üstadın ilk uzun metraj filmidir. 8 dalda Oscar a aday olmuştur ancak aday olmakla kalmıştır Fil Adam ;) Hoş, David Lynch'in umrunda olduğunu da sanmıyorum ;)
 
Bu arada o film daha ziyada david ustamın hayatını kapalı kapalı da anlatıyo.önce gayri-meşru velet,ardından zorunlu bi evlilik.bununn gibi çok enstantene war filmin içinde.hayatını biraz daha karıştırısak çok daha anlamlı hale geliyo eraserhead
 
David Lynch'in o filmi renkli çekecek parası var mıydı? sorusunun cevabını biliyorsan neden siyah beyaz olduğunu merak etmezsin :)
 
film izlenir.akabinde duraksanir.sonra kendine gelmeye çalisilir.daha sonra ard arda en az 3 kez siradan filmler (türk filmi olabilir:) seyredilerek hayata dönülür.filmin etkileri beyinden tamamiyle temizlendiginde -ki bu epey zaman alacaktir- çocuklarin ulasamayacagi bir yerde muhafaza edilir :p
 
hah

Yönetici Uyarısı: Mesaj içeriği anlaşılmayı güçleştirecek ölçüde yazım ve anlatım hatalarına sahip olduğundan yönetim tarafından silinmiştir. Kasıtlı olarak Türkçe'yi yanlış kullanmaya devam etmeniz durumunda siteden atılacaksınız. Lütfen Forum Kurallarını okuyunuz.
 
arkadaşlar ben şöyle bişeyler çıkarttım eraserhead den. gezegende oturup kolu çeken adamı o evrenin tanrısı olarak özleştirdim,çünkü filmin başında o adam kolu çekiyor ve o mutant çocuk meydan geliyor falan. filmin son sohnelerinden birinde kahramınımızın kafasının yerinden oynayarak koptuğu yerde cennet olsa gerek.mutant çocukların üstüne basarak öldüren sarışın kadın da şeytan olabilir.ve filmin sonunda şeytan kadınla adam beraberce cehenneme gidiyorlar heralde!!
 
Aslında herkesin kendine göre çıkarımlar yapması Lynch filmleri için en doğrusu sanırım. David Lynch'in ilk kısa filmlerinden The Grandmother ı izledikten sonra Eraserhead biraz daha anlamlı geliyor. Grandmother daki tuhaf biçare ufak çocuk Eraserhead filminde büyüyüp filmin esasoğlanı Henry Spencer oluyor. (ki David Lynch ile benzerliğini farketmişsinizdir belki, saçlar aynı ;) ) Eraserhead de David Lynch kendi yaşantısını anlatır gibi. Onun da ilk evliliğini yapmadan önce müstakbel karısının nikahtan önce hamile kaldığı düşünüldüğünde filmdeki Henry'nin yaşadığı bunalımı Lynch daha önce yaşamış olduğu görülür. Ayrıca Eraserhead filmindeki Henry'nin ucubik mutant bebeği büyüyor The Elephant Man filmindeki John Merrick oluyor. Böyle bir bağlama yapıldığında iyiki Lynch filmlerini kendi yazıp kendi yönetiyor diyorum. (Auteur kuramı)
*Hafta sonu David Lynch şenliği yaptım evde kendime. Başlığı bir kez daha hareketlendirmek istedim ;)
 
David Lynch'in Elephant Man dışında bir filmini izlemedim.Elephant Man'in kitabını önceden okumuş olsam da;David Lynch'in filmde yarattığı dünya,kafamdakiyle örtüşüyordu.Bu hoşuma gitmişti.Ama diğer Lynch filmlerine karşı bi önyargım var heralde.Lost Highway ve Eraserhead'i uzun zamandır bekletiyorum.İzlemek istesem de,hep birşeylerin eksik kalacağı düşüncesi beni filmleri izlemekten alıkoyuyor.
 
Geri
Üst