Feminizm

hemcinslerinizin eşitliği için değil bireysel eşitliğiniz için yaşayın,birey olun ama savaşmadan ,savaşı değil kendinizi kazanın, bi erkeğin kanatları altına girmeyi hayal etmeden,aynada gördüğünüz dünyayı yerinden bile oynatabilecek beyine sahip bir canlı değil mi ? yoksa ısrarla arka planda kalmak daha mı gurur verici oluyor, fiziksel güce boyun eğerek erkeğin gücüyle gurur oynamak.kadın ne zaman vazgeçer erkeğin soyuna girmekten ve bundan mutluluk duymaktan?ne zaman vazgeçer kadın erkeğin akşam eve gelemesini beklemekten yollarını gözlemekten,ne zaman vazgeçer onun veletini mutlulukla büyütmekten başka bi iş yapmamaktan,ne zaman vazgeçer söyleyim ;erkeğin de kadını kendisi gibi 46 kromozomlu bir insan olarak kabul etmesiyle,kadının bunu kabul ettirmek için adımlar atmasıyla,hatun kişilerin hatun "kişilik"ler haline dönmesiyle....
 
Türkiye garip bir ülke, çünkü halkı bir garip. İslam dininden midir nedendir bilmiyorum insanlar gerçekten tepkisiz.
Yalan söylenmesinin, adam öldürülmesinin bir sakınası yoktur, sadece iki şey kutsaldır, namus & devlet!!
Namusunuz kadınınız demektir, kadının teni demektir, anneniz, kardeşiniz, karınız etrafınızdaki her kadın mercek altındadır kısacası! Halkımızın namus anlayışını ve hayret uyandıran tepkilerini hepimiz biliyoruz.
Devlete gelince, o daha bile vahim belki de!! Varolan düzen en düzgün yönetimdir. Kanunlarda ufak aksaklıklar olabilir, ama bunlara tepki gösterilmesi gerekmez, gerekmez ötesi sakıncalı! Çünkü devlet kutsal arkadaşlar! Tanrı öyle istediği için her şey böyle ya!! Kadının hukuksal hakları 2004 anayasasında bile hala vahimdir, olsun, ne olacak ki!?


Al birini vur ötekine kısaca. Bunların hepsi (namus & devlet anlayışları) kadının g*tünde patlar. O kadar aptal, o kadar kişiliksiz yetiştirilir ki bu kadınlar ne kendi kapasitesini, ne de kendinden üstün sandıgı erkekciğin kapasitesini anlayamaz. Çocuklarını da kendi anlayışıyla yetiştirir, çevresine de onun gibi davranması konusunda baskı yapar. Sonra da “kocam beni sevdiği için dövüyor” gibi takdire şayan (!) cümleler söyler gururla! Şovenist erkeklerimiz ve karaktersiz kadınlarımızdan leziz bir toplumumuz olur işte böyle.

Ve günümüz dünyasında “feminist” bir hakaret olarak kullanılır…

Mülkiyetin sonuçları desek yanlış olmaz… Ama çözüm ne?.. Bilemiyorum.
 
slm herkese, bu foruma ilk defa giriorm ve geziniodm, bu topici gordum, sdce bana mantiksiz geldiginden ve bilgi edinmek icin konusuyorum, kavga etmek niyetinde deilim, istedigim sdce seviyeli, mantikli, objektif bir tartisma... neyse bunu geride biraktigimiza gore konuya gireblirim.

oncelikle sunu soyleyeyim, ben bir erkegim ve her zaman tamamiyle esitlik yandasi olmusumdur. erkek yada kadin ustunlugunu savunanlara hep karsi cikarim. bazi insanlarin aksine sunun farkindayim ki, kadin ve erkegin arasinda bilimsel olarak kanitlanmis tek farklar fiziksel farklardir -e haliyle, bariz yani fiziksel farklar- ve bunun disinda hicbir cinsin digerine ustunlugu olan herhangi bir konu -bildigim kadariyla- yoktur. sadece takintili olarak tanimladigim bazi insanlarin sapkin iddialari vardir. neyse soruma geceyim:

DaYs_oF_PuRGaToRY demiş ki:
iCe demiş ki:
Feminizm kavramını sadece Çocuklar Duymasın'daki "dominant teyze" tiplemesindeki gibi zanneden milyonlarca insanın yaşadığı bir ülkede kime neyi anlatacaksın, neresinden başlayacaksın bilemiyorum.

"Eğitim şart" lafı da artık komediden fazla şey ifade etmiyor insanlar için.

Sanırım en iyi özet bu oldu. ''Kadın üstünlüğü'' değil; ''Kadın-Erkek eşitliği''

bu topici okudugumda forumdaki genel kaninin feminizmin kadin ustunlugunu degil, kadin erkek esitligini savundugu yonunde oldugunu gordum.

herkese sunu soruyorum: (bilgim yok bu konuda sadece mantik kuruyorum) simdi, feminen, feminist, femininum gibi kelimeler kullaniorz, bunlarin hepsi kadinlarla ilgili, burdan su mantigi cikariyorum ki "femin" yada "femini" yada ole bisey herhalde latincede faln "kadin" ya da "disi" olmasi lazim. ve "ataturkculuk" kelimesi de kemalIZM diye cevirildigine gore "-izm" eki de "-cilik" ekine karsilik yada ona yakin bisey. o zaman "feminizm" de mantiken, "disicilik" anlamina gelir.

peki sorarim sizlere, eger bir dusunce x ile y arasindaki esitligi savunuyorsa bu dusuncenin adi nasil "x'cilik" yada "y'cilik" olabilir? bu bana tamammiyla mantiksiz geliyor. yani sanirim anlatabildim ne demek istedigimi ama, biraz daha aciklamaya calisayim. disicilik, nasil erkek-disi ustunlugunu savunabilir? adi ustunde, disicilik. tuttugu taraf, disilerin tarafi. ne erkeklerin ustunlugunu tutuyor, ne esitligi. disileri tutuyor. eger gercekten benim yukarida kurdugum mantik dogruysa, yani feminizm disicilik anlamina geliyorsa, o zaman esitligi savunan insanlar -kadin ve erkekler- savunduklari fikirlerin isminin feminizm olmadiginin farkinda olmalilar bence. kendimize -ben de esitligi savunuyorum dedigim gibi- baska bir isim bulalim arkadaslar, cunku ben sahsen, disici, yada kadinci, yada erkekci degil, esitlikciyim.

ayrica tanidigim, ve kendini feminist addeden bircok insan var, ve bunlarin hicbiri kadin erkek esitligini savunmuyor. feministlik bu mudur yoksa, ben sansima -sanssizligima- sadece bu tip insanlarla mi karsilasmisim hayatim boyunca? ayrica bahsettigim bu insanlarin sayisi azimsanacak gibi degil, bunu da belirtmek isterim.

tekrarliyorum, sozlerim yanlis anlanmasin lutfen, esitligin sonuna kadar arkasindayim. ama esitligin sonuna kadar arkasindayim, kadinciligin, disiciligin degil. esitlikciligin. simdi ben "esitlikci"yim ben bu dusuncemi "erkekcilik" ya da "kadincilik" olarak isimlendirebilir miyim? sanmiyorum. adi ustunde, erkekcilik, erkek ustunlugunun tarafini, kadincilik kadin ustunlugunun tarafini tutar... mantiken....
 
Eğer ''Feminizm'' in anlamı söylediğin şeye tekabül ediyorsa, ben söylediklerine aynen katılıyorum. Bu düşünce benim kafamda dağınık hallerdeydi; sen adeta beynimi okumuş, düzenli hale getirmiş ve yazıya dökmüşsün.

Dediğim gibi, ''Feminizm'' kelimesi ''Dişicilik'' anlamına geliyorsa, kelime anlamı senin kurduğun mantık doğrultusunda baktığımız zaman savunulduğu öne sürülen ideoliji ile bariz bir şekilde çelişiyor.

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar paylaşsın bizlerle lütfen.
 
Feminizm'in çıkış noktası ; toplum içinde, kadınların haklarının ve oynadıkları rolün iyileştirilmesini ve genişletilmesini amaçlayan eylemci harekettir.

Böyle bakıldığında durum kadıncılık gibi faşizan bir evrede görünmüyor. Bu tamamen kadın erkek eşitliğine dair bir başkaldırıdır. Ancak günümüz feminizminin dayanak aldığı nokta ise kadının erkekten, toplum içinde genel olarak üstün görülmesine dayanıyor. Durum kadın erkek eşitliğine yönelik değil hangi taraf tuttuğunu koparırsa kardır mantığıyla hareket ediyorlar.

Birde şu var ki; bu eşitliği sağlayacak olan kapitalist sistem, ataerkil bir yapılanma olduğundan kadına ne derecede haklar sağlayacağı günümüzde de ortadadır. Ezilen sınıfların kadınları bu ataerkil yapıdan payını burjuva sınıfı kadınlarına oranla daha iç açıcıdır. Bu da kapitalizmin sermaye sahibine mantıken sağlayacağı genişliktir.

Türkiye'de geçerliliğini sağlayan yarıfeodal yapının temelinde de kadın ezilmişliğinin devamı söz konusudur.

Biz marxistlerin savunduğu ise; ataerkil bir yapılanma ve özel mülkiyete dayalı olan bu sosyo-ekonomik sistemin (kapitalizm) kendi özü itibariyle hiç bir bireyi diğer bir bireye eşit olarak aynı hakları sağlamaz, sağlayamaz. İster kadın, ister erkek olsun., bu değişmez. Kısmen sağlanacak haklar geçici olup uygulanabilitesi iki yüzlüce ve kısmen yalandır. Bunu toplum yapısına bakıp kestirebilirsiniz.

Sınıf yaratılımının ve var olan farklılıkların yok edilmesi ancak ve ancak marxizm'de gerçekleşecektir. İşte bu yüzden, Feminizm'e karşı Marxizm diyorum...
 
DaYs_oF_PuRGaToRY demiş ki:
Dediğim gibi, ''Feminizm'' kelimesi ''Dişicilik'' anlamına geliyorsa, kelime anlamı senin kurduğun mantık doğrultusunda baktığımız zaman savunulduğu öne sürülen ideoliji ile bariz bir şekilde çelişiyor.

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar paylaşsın bizlerle lütfen.

Aman aman ne kadar da uygarsınız böyle size imreniyorum.Feminizm dişicilik demekmiş bu da eşitliğe aykırıymış.
Ortada bir eşitsizlik,sömürü varsa biraz sağduyu sahibi bir insanın yapacağı en akla yatkı şey baskı atlında olan tarafın yanında yer almaktır.Erkek kadından (somut olarak ve haksız biçimde) üstün durumdaysa yapılması gereken kadının yanında yer almaktır.Feminizm yani evet dişicilik yapılır ki kadınlar da biraz daha yukarı çıkıp erkeklerle eşit duruma gelebilsinler.
Bunu şöyle açıklayayım bir maçta 1-0 bir takım önde ve siz beraberlik sonucunu istiyorsunuz.Bunun için diğer takımın da bir gol atması gerekir ki eşitlik olsun.Kimse gol atmazsa bir takımın üstünlüğü devam eder.
Erkekler de toplumsal mücadelede şu anda öndedir ve bu haksızlıktır.O zaman kadınların yanında yer alırız ki onlar da kazanımlar elde etsin ve erkeklerle eşit hale gelsin.
Kadınlar için şu toplumsal durumlarda eşit muamele istemek kadınların ezilmesini kabullenmektir,zira bu şekilde hiçbir zaman zincirlerini kıramazlar.Buna pozitif ayrımcılık denir.Sözde eşitlik isteyen sizin gibi "uygar,eşitlikçi" orta yolcular bunu tabii ki istemez.Sizin istediğiniz sadece oturup bol bol nutuk atmaktır.Gerçekten kadınların eşit olmasını istemezsiniz,ikinizin de erkek ve cinsiyetçi olduğunuza eminim.
 
1000mirrors demiş ki:
DaYs_oF_PuRGaToRY demiş ki:
Dediğim gibi, ''Feminizm'' kelimesi ''Dişicilik'' anlamına geliyorsa, kelime anlamı senin kurduğun mantık doğrultusunda baktığımız zaman savunulduğu öne sürülen ideoliji ile bariz bir şekilde çelişiyor.

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar paylaşsın bizlerle lütfen.

Aman aman ne kadar da uygarsınız böyle size imreniyorum.Feminizm dişicilik demekmiş bu da eşitliğe aykırıymış.
Ortada bir eşitsizlik,sömürü varsa biraz sağduyu sahibi bir insanın yapacağı en akla yatkı şey baskı atlında olan tarafın yanında yer almaktır.Erkek kadından (somut olarak ve haksız biçimde) üstün durumdaysa yapılması gereken kadının yanında yer almaktır.Feminizm yani evet dişicilik yapılır ki kadınlar da biraz daha yukarı çıkıp erkeklerle eşit duruma gelebilsinler.
Bunu şöyle açıklayayım bir maçta 1-0 bir takım önde ve siz beraberlik sonucunu istiyorsunuz.Bunun için diğer takımın da bir gol atması gerekir ki eşitlik olsun.Kimse gol atmazsa bir takımın üstünlüğü devam eder.
Erkekler de toplumsal mücadelede şu anda öndedir ve bu haksızlıktır.O zaman kadınların yanında yer alırız ki onlar da kazanımlar elde etsin ve erkeklerle eşit hale gelsin.
Kadınlar için şu toplumsal durumlarda eşit muamele istemek kadınların ezilmesini kabullenmektir,zira bu şekilde hiçbir zaman zincirlerini kıramazlar.Buna pozitif ayrımcılık denir.Sözde eşitlik isteyen sizin gibi "uygar,eşitlikçi" orta yolcular bunu tabii ki istemez.Sizin istediğiniz sadece oturup bol bol nutuk atmaktır.Gerçekten kadınların eşit olmasını istemezsiniz,ikinizin de erkek ve cinsiyetçi olduğunuza eminim.

ben de bundan korkuyordum... neyse, umarim ki yazilarimi okumamissin yada yanlis anlamissindir, zaten erkek oldugumu belirtmistim, ve ifadelerinde bunu "tahmin" ettigini soylemen, yazdiklarimi okumadan yazdiklarima cevap verdigin yonundeki suphelerimi dogruluyor. ve umarim gercekten objektif, mantikli bir tartisma ortami yerine kavga etmeyi seven tiplerden degilsindir. eger yanlis birsey soylemissem kusura bakma, ama dedigim -ve sanirim okumadigin- gibi bu foruma yeni uye oldum, ve kimseyi tanimiyorum. ama sunu da biliyorum ki bircok forumda sozde "tartismak" isteyen insanlarin kavga cikarmaktan baska bir amaci olmadigini gordum, eger onlardan biri degilsen lutfen alinma. insallah degilsindir, ve sonunda dogru duzgun bir tartisma ortami bulabilmisimdir... gecelim cevaplarima:

1000mirrors demiş ki:
Sizin istediğiniz sadece oturup bol bol nutuk atmaktır.Gerçekten kadınların eşit olmasını istemezsiniz,ikinizin de erkek ve cinsiyetçi olduğunuza eminim.

objektif ve mantikli bir tartisma istedigimi soylemistim, ama hakaretlere, ve bu tip kaba sozlere boyu egecek degilim. hayatimda esitligi benim kadar savunan baska bir insan gormedim. her zaman her yerde esitligi savunmusumdur. erkek ustunlugunu savunanlara son derece sert cikistigim gibi, kadin ustunlugunu savunanlara da son derece karsiyim. kucuklugumde bunun yuzunden yemedigim dayak kalmadi, fikirlerimi, eylemlerimi kaldiramayan insanlar, baktilar ki mantikli bir cozum bulamiyorlar, ya kufurlerine ya da guclerine basvurdular. deger verdigim kadinlara yapilanlari gordum, karsi ciktigimda neler cektigimi sadece ben bilirim. suclamadan once kimi neyle sucladigina dikkat et. beni cinsiyetcilikle, oturup sadece nutuk atmak, hicbir efor sarfetmemekle suclayamazsin. esitlik benim hayatimda en cok deger verdigim prensiplerimden biridir, ve bana bu sekilde sucalamalarda bulunulmasini en agir cinsinden hakaret sayarim. eger gercekten yukarida bahsettigim tip insanlardansan o zaman senin hakaretlerine hakaretle cevap vermeyecegimi soyleyeyim. senin amacin kavga cikarmaksa, benimle bunu basaramayacaksin. ama umarim senin hakkinda hakliyimdir ve bu hakaretlerin sadece benim ve yazdiklarim hakkindaki bilgisizliginden kaynaklaniyordur.

1000mirrors demiş ki:
Bunu şöyle açıklayayım bir maçta 1-0 bir takım önde ve siz beraberlik sonucunu istiyorsunuz.Bunun için diğer takımın da bir gol atması gerekir ki eşitlik olsun.Kimse gol atmazsa bir takımın üstünlüğü devam eder.

goruyorum ki orneklerim demek istediklerimi yeterli aciklayamamis ki boyle bir ornek kullanmissin. guzel bir ornek, simdi demek istediklerimi senin bu ornegin uzerinde -sana ve forumun geri kalanina- aciklayayim:

oncelikle daha iyi aciklayabilmek icin ornegindeki 2 takima birer isim veriyorum -BU iSiMLER SADECE ORNEKTiR! allah bilir bu takimlar yuzunden de kavga cikar...- onde olan takim fenerbahce, geride olan besiktas olsun. bu durumda, bir besiktasli beraberlik istemez. tabiki 1 gol atmak -ve beraberlige ulasmak- ister, sonra 1 tane daha, sonra 1 tane daha... bir besiktasli her zaman besiktasin butun maclari kazanmasini ister. bir besiktasli, "hele bi beraberlige ulasalim, bidaha gol atmayalim." yada "ligde gs'le esit puana ulasalim, ama onlarin onune gecmeyelim" diye dusunmez. besiktasin ligde oynayacagi butun maclarda berabere kalmasini isteyen biri kendine besiktasli demez, cunku bjk-fb macinda bu "besiktasli", besiktasli oldugu kadar fenerlidir de, ve bjk-gs macinda, bu "besiktasli", besiktasli oldugu kadar galatasaraylidir da. o bir besiktasli degildir.

1000mirrors demiş ki:
Erkekler de toplumsal mücadelede şu anda öndedir ve bu haksızlıktır.O zaman kadınların yanında yer alırız ki onlar da kazanımlar elde etsin ve erkeklerle eşit hale gelsin.

su an dunyanin cogu yerinde, kadinlarin ezildigi, erkeklerin ustun tutuldugu, tabiki tartisilamaz bir gercektir. ve tabiki bu durumda biz esitlikciler (hala bir isim bulamadim dusunce sistemimize, boyle adlandiracagim bundan sonra.) dogal olarak ezilen tarafin, yani kadinlarin yaninda yer aliriz. cok ender de olsa, erkeklerin ezildigi durumlarda da ezilen erkegin yaninda yer aliriz. bir disici, -tekrar ediyorum- COK ENDER DE OLSA erkegin ezildigi bir durumda onun yaninda yer almaz, o bir disicidir, esitlikci degil, o taraflardan birini tutmaktadir, ikisi arasindaki esitligi degil. ayrica diyelim ki erkegin ezildigi durumlar diye bir kavram yok. (birinin cikip da bunu iddia edecegini bildigimden ustunde bu kadar durma geregi hissediyorum, onceden cevap vereyim.) ama eger bir gun bu feminist, yani disiciler bu "toplum yapisini" degistirmeyi basarir da dominant grup kadinlar olursa, disiciler, bu sefer esitligi saglamak icin ezilen tarafin yaninda yer almazlar. onlar disicidir cunku, esitlikci degil. onlar bu konudaki 2 taraftan birini tutmaktadirlar, disilerin tarafini. adi ustunde. dedigim gibi, cok ender de olsa, boyle durumlara sahit oldum, ve bunu daha once katildigim tartismalarda dile getirdigimde, bu sozde esitligi savundugunu iddia eden ve guyya objektif (!) bir sekilde "tartismak" (!!) isteyen, kendini feminist addeden arkadaslarim, kufurleriyle birlikte oyle durumlarin (erkegin ezildigi durumlarin) evrende var olmadigini cok sakin (!!!) bir sekilde belirttiler, onun icin vurgulama ihtiyaci hissettim, burda da ayni sey olmasin diye. her neyse, devam edeyim. dedigim gibi su anki durumda, biz esitligi GERCEKTEN savunanlar, tabiki ezilen kadinlarin yaninda yer aliriz. ama biz kendimize "disici" demeyiz. cunku bu bizim idealimize tamamiyle aykiridir. bizim zaten tum amacimiz, "erkekci" ve "disici"lere karsi cikmaktir. biz esitlikciler, disiler ezilince (veya gelecekte ezilirse) disilerin, erkekler ezilince (veya gelecekte ezilirse) erkeklerin yaninda yer aliriz. eger gercekten "esitlikcilik" dusuncesi "disicilik" diye adlandirilabilseydi, sizin iddia ettiginiz gibi, o zaman kadin ustunlugunu savunanlara ne denilecek? madem disiciler esitligi savunuyor, o zaman onlarin ismi ne? "gercektenesitligidegilonunyerinekadinustunlugunusavunandisiciler" gibi bir kelime mi icat etmeliyiz onlari tanimlamak icin? yani biraz komik bir ornek oldu ama anlasilamiyor herhalde dediklerim, onun icin boyle bir yola basvurdum.

tekrarliyorum: bazilarinin aksine, ben gercekten esitligi savunan biriyim, sadece bu dusuncemi(zi), esitlik dusuncesini, taraflardan birinin ismiyle anmanin ne kadar sacma oldugunu, en azindan bana ne kadar sacma geldigini belirtmek istiyorum, ve bilgisi olan varsa beni (bizi) aydinlatmasini istiyorum. LUTFEN YAZDIGIM HERSEYI, BU VE BIR ONCEKI POSTUMU OKUMADAN BANA CEVAP YAZMAYIN.

saygilar.

ha bu arada,

1000mirrors demiş ki:
ne kadar da uygarsınız

tesekkur ederim.
 
1000mirrors,

Açıkçası ihtiraslı çıkışına bir anlam veremedim. Ben kimseye nutuk atmadım ki. Ben Feminizmin anlamı ''Dişicilik'' demiyorum ''Öylemi? Eğer öyleyse, savunduğu ideolojiye ters duran bir ismi var'' diyorum. Bende burada kadın ve erkeklerin; yani kısaca insanların eşitliğini savunuyorum. Bilmediğim bir şey olduğu için yardım istedim hepsi bu. PRaXiS gibi aydınlatıcı ve sağduyulu bir cevap vermek varken bu şekilde çıkıştığını görmek beni üzdü. Eğer şüphen varsa daha önceki yazdıklarımı okuma yoluna gidebilirsin.

Ben, herkes kadar uygarım; ve herkes kadar uygar değilim. Kimseden fazlam veya eksiğim yok.
 
Lord Gunthar,
Öncelikle senin verdiğin tepki biraz abartılı olmuş.Benim yazımda hakaret falan yoktu.Birkaç itham vardı,fakat bu gibi tartışmalarda bunlar doğal karşılanmalıdır.Kimseye nezaket timsali olacağımı söylemedim,sana kabalık etmediğim sürece üslubuma karışamazsın.Bence bu kadar hassas olman gereksiz,bunları geçip asıl tartışmaya başlayalım,
Feministler hakkında önyargıların var.Şimdiye dek onlarla birkaç tartışmada bulunduğun için onların fikirlerine nesnel bakamıyorsun.Bir feminist
kadının üstünlüğünü değil kadın erkek eşitliğini savunur eğer bunu savunmuyorsa zaten feminist değildir.Eşitliği savunmanın yöntemi anlattığım gibi ezilenin yanında yer almaktır.
Şu noktada sana katılıyorum,bugün ezilen yarın ezen olabilir.Örneğin Yahudiler geçmişte ezilen,baskılarla karşılaşan bir ulustu.Bugün de onlar Filistinlilere aynı şeyleri yapıyor.Kim bilebilir belki birkaç yüz yıl sonra kadınlar erkeklerden üstünleşmiş erkekleri ezmeye başlamış hale gelecektir.Fakat bugünkü durum bu değil.Bugün kadınlar eziliyor,biz de onların yanında yer almalıyız.Dinamikler değişirse fikirlerimizi o güne göre değiştiririz.
Zaten bundan başka bir seçeneğimiz de yok.Bugünün dünyasında bugünün koşullarıyla yaşamalıyız.
Bazı arkadaşlar şunu kavrayamamış,kadın ve erkek toplumsal yaşamda çatışma halindedir.Bu nedenle kadının kazandığı her şey erkeğin kaybettiği olacaktır.Örnek verelim,kadının ev içi köleliği.Kadın ev içinde köle olmazsa ev işlerini erkek de onunla beraber yapmak zorunda kalır,ve üzerine iş alır.Kadın bir şeyler kazanır,erkek kaybeder.Anlatabildim mi?Feminizm yani dişicilik de kadının bir şeyler kazanması demektir.Eşitliğe doğru atılacak adım budur.
 
DaYs_oF_PuRGaToRY demiş ki:
1000mirrors,

Açıkçası ihtiraslı çıkışına bir anlam veremedim. Ben kimseye nutuk atmadım ki. Ben Feminizmin anlamı ''Dişicilik'' demiyorum ''Öylemi? Eğer öyleyse, savunduğu ideolojiye ters duran bir ismi var'' diyorum. Bende burada kadın ve erkeklerin; yani kısaca insanların eşitliğini savunuyorum. Bilmediğim bir şey olduğu için yardım istedim hepsi bu. PRaXiS gibi aydınlatıcı ve sağduyulu bir cevap vermek varken bu şekilde çıkıştığını görmek beni üzdü. Eğer şüphen varsa daha önceki yazdıklarımı okuma yoluna gidebilirsin.

Ben, herkes kadar uygarım; ve herkes kadar uygar değilim. Kimseden fazlam veya eksiğim yok.

Pozitif ayrımcılığa ve feminizme karşı çıkanların kendilerini uygar göstermeye çalıştığını biliyorum ve bu bana ikiyüzlülük gibi görünüyor,zira onlar mücadele veren insanları pasifize ederek gerçekte uygarca, demokratik olan tutuma karşı çıkıyor.Sana karşı herhangi bir düşmanlığım yok.
Praxis'in yazısını hiç de aydınlatıcı bulmuyorum,zaten marksistlerin kadın sorununda samimi davrandığına pek rastlanmıyor.Onlar işçileri kullandıkları gibi kadınları da kullanmak istiyor.Onun yazısına da ayrıca cevap vereceğim,şimdilik bu kadar.
 
Okumaktam yoruldum. Herkese göre ciddi veya önemsiz görünen bir konu olabilir. Eşitlik kavramını bildiğimize göre "eşit" davranıldığı sürece her türlü "-izm" zararsızdır. Sonuçta "humanizm" kazanır.
 
Mirrorsa katılıyorum. Sorgulanması gereken çok şey varken bu konuyla ilgili, oturup "dişicilik" kavramını sorgulamak bana gereksiz geliyor. Mesela komünizm diyoruz ama işçi haklarını savunuyoruz. Bu "işçi sınıfını yüceltmek" demek değildir. İnsanlığın kurtuluşunun işçi hareketine bağlı olduğunu düşündüğümüzden. Aynı şekilde kadın hareketinde de feminizm, yani ezilen kadınlar çıkış noktasıdır. Cinsiyetçiliğin, erkek egemenliğin, erkeklerinde dolaylı olarak mutsuzluğuna yol açan bu ayrımdan kurtulşmanın yolu da erkeklerle ortak ve eşit bir yaşam sürebilmelerine bağlıdır. Erkeklerinde kurtuluşu, kadın ahreketine bağlıdır. Bu yüzden ismi feminizmdir...
 
1000mirrors demiş ki:
Praxis'in yazısını hiç de aydınlatıcı bulmuyorum,zaten marksistlerin kadın sorununda samimi davrandığına pek rastlanmıyor.Onlar işçileri kullandıkları gibi kadınları da kullanmak istiyor.Onun yazısına da ayrıca cevap vereceğim,şimdilik bu kadar.
Öncelikle senin yola çıkmış olduğun her parti marxist değildir. (marxistiz biz dediklerine bakmayacaksın) Dolayısıyla işçileri ya da kadınları kullanmakla bir alakası yoktur marxizmin. Biraz marxizm bilgisi ve sağduyu yeter bunu anlamaya. Yazıma cevabını bekliyorum.
 
1000mirrors demiş ki:
Bir feminist kadının üstünlüğünü değil kadın erkek eşitliğini savunur eğer bunu savunmuyorsa zaten feminist değildir.

hmm... demekki ben, esitligi savunan biri, feminist, disiciyim, ama o disi ustunlugunu savunan arkadaslarim disici degil... anladim...

aydinlattiginiz icin tesekkurler.
 
şimdi bu feministlik kelime anlamı olarak dişicilik olabilir. gerçi baya düz mantıkla bulunmuş ama bi itirazım yok. lakin kelime anlamı bir görüşü açıklamaya yetmez yada bu görüşü açıklamak için kullanılmaz hatta adı üstündedir "kelime anlamı". görüşü açıklamak zorunda deildir bence hatta dişiler eskiden beri daha alt seviyede görüldükleri için dişilerin bir baş kaldırısı olarak ortaya çıkması bakımından dişicilik bence mantıklı bir kelime. neyse kadın-erkek eşittir ve öylede olmalıdır. tabi bunu uygulayan azdır yoktur bunu bilemem. sadece fiziksel farklılık vardır aramızda buda güzel birşeydir iş bölümünü kolaylaştırır. lakin bu fiziksel farklılıklardan kaynaklanan iş bölümünü bizim sizden ne eksiğimiz var şeklinde gurur yapıp ortalığı karıştıran insanlar sadece ego tatmini için uğraşmaktadır feministlikle uzaktan yakından alakası yoktur. bu arada ben bir erkeğim, hakkını arayan kadınları kutluyorum ve destekliyorum. bu arada sözüm kimseye deildir sadece görüş belirttim ama konuşulanlarla alakasız olmasın diye bazı konuşmalar hakkında yorum yaptım
iyi günler
 
LordGunthar demiş ki:
1000mirrors demiş ki:
Bir feminist kadının üstünlüğünü değil kadın erkek eşitliğini savunur eğer bunu savunmuyorsa zaten feminist değildir.

hmm... demekki ben, esitligi savunan biri, feminist, disiciyim, ama o disi ustunlugunu savunan arkadaslarim disici degil... anladim...

aydinlattiginiz icin tesekkurler.

Rica ederim.Anlayabildiğine sevindim.Fikirleri isimlerine göre algılarsan işin iştir,bunu da belirteyim.Örneğin,liberalizmin anlamı özgürlükçülüktür ama bir liberalin aklından geçen en son şey özgürlük meselesidir.Kendisine böyle bir isim verdi diye onun özgürlüğü savunduğuna inanamayız.Veya kendisine yurtsever diyen biri yurdu için en zararlı fikirleri savunabilir.Dediğim gibi,bu sadece isimdir.Etiket.
 
-PRaXiS- demiş ki:
Biz marxistlerin savunduğu ise; ataerkil bir yapılanma ve özel mülkiyete dayalı olan bu sosyo-ekonomik sistemin (kapitalizm) kendi özü itibariyle hiç bir bireyi diğer bir bireye eşit olarak aynı hakları sağlamaz, sağlayamaz. İster kadın, ister erkek olsun., bu değişmez. Kısmen sağlanacak haklar geçici olup uygulanabilitesi iki yüzlüce ve kısmen yalandır. Bunu toplum yapısına bakıp kestirebilirsiniz.

Burada ezbere bir mantık var.Yanılmıyorsam denmek istenen şu,kapitalizmde sömürü vardır,bundan erkek de kadın da nasibini alır.Bu yüzden komünist olun,kadın olarak mücadele etmeyin.Birbirinizle zaten eşit olamayacaksınız.
Şu ikisini ayırmak gerek,sınıf sorunu ve kadın sorunu.Evet kadın sorununun çözümü sınıfsal olarak eşitlik sağlamaz,fakat bu ikisi zaten ayrı iki sorundur.Bir yoksul kadın erkeğiyle eşit olsa bile zengin bir kadınla eşit olamayacaktır.Bunun nedeni iki sorunun birbirinden ayrı olmasıdır.
Marksistlerin,Stalinist Troçkist veya Ortodoks farketmeden kullandığı söylem de budur.Önce biraz kadınlara prim verirler."Evet siz eziliyorsunuz" deyip onların sempatisini kazanırlar sonra da şöyle eklerler "ama işçiler de eziliyor,sorun sınıflı toplumda".Bu demagojidir,kadının ezilmesine neden olan sınıf sorunu değildir.Bir erkek işçinin eşi nasıl evde bulaşık yıkamak zorunda bırakılıyorsa patronun eşi de dayak yer.Bu sorun kaynağı sınıftan bağımsızdır,çözümü de öyle olmalıdır.
 
Geri
Üst