Genel Fizik

:) yinede dersLere gir bence sen :p....bu arada Türkiyedeki üniversiteler içinde fiziği en teorik ağırlıklı veren üniversite diye bir sıralama yapmak bence doğru değil..eminimki birçok üniversitede gerçekten iyi şekilde veriliyordur.Daha doğrusu bunu karşılaştırabilmen için hepsine gitmen gerekir ki bu da imkansız gibi :)
Bu arada bende geçen asistan bir arkadaşımla konuyu biraz daha derinlemesine konuştum.Kendisi yazın Feza Gürsey Enstütüsünde teorik fizik hakkında verilen 2 aylık bir sertifika programına katılmıştı.Kendisi de benle aynı fikirde...çünkü antiparçacığın zamanda geri gitmesi olayı Feynman Diyagramlarında geçiyor.Bu diyagramların oluşturulmasının nedeni de uzun bir matematiksel işlemin kısa yoldan yapılabilmesi...neyse istiyorsan bu söylediğimi araştır biraz çünkü ben hala söylediğimde ısrarlıyım.
Kitap olayına daha giremedim ama emin ol ilk dışarı çıktığımda alacağım.
Ya birde bu arada fizik mühendisliğini pek bir mühendislik gibi görme çünkü gerçekten çok daha farklı.Gerçekten teorik ağırlığı çok yüksek.Bizim mesleklerimiz arasındaki tek fark seçmeli mühendislik dersleri ki seçmeli derslerimizin çoğu da teorik dersler.Biz analiz görmedik...Fizikte matematiksel yöntemler adlı dersi gördük ki bu dersi veren adam da teorik fizikçiydi...inan bana bizdeki sınavlar sandığın gibi sayıları formülde yerine koy sınavları değil.Çoğu sınav kağıdında tarih dışında sayı olmuyordu.Biryere en basitinden F = m.a yazman gerekse bile onu dp/dt = F den türetip kütlenin hareket boyunca değişmediğini göstermen gerekiyordu.Yani sadece adı mühendislik...bir nevi etiket gibi...ama ben hala bir fizikçi kadar yetkin olmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum.Ayrıca bence fizik başa bela değil bir zevk...bu arada ödev olayı için search motorlarından arama yaptığında karşına çıkan sitelerin %80 'i zaten intermediate seviyede...bulunması zor olmuyor...bence arkadaşın bunu yapıp arasa kendisi için daha iyi olur...
 
fizikte matematik metodları bizde gördük analiz farklı hala son sınıfa gelip bu dersi veremeyen arkadaşım var. matematik analizi bahsettiğim fizikle alakası yok..ki bu 1den 2. sınıfa kadar verilir kurt delikleri hakkında ne düşünüosun bununla ilgili bişey yazmamışsın. konu sadece feynman diyagramları değil.benim amcamda fizik mühendisi daha sonra makine müh bitirmiş.o da benimle aynı fikirde. senin yetkin olman gerekmiyor benim kadar bunu söyledim zaten.ayrıca derslerimizin çoğu ortak olmasına rağmen göteriliş kapsamı farklı
donah zohar üzerine konuşmak isterim.biranönce okumalısın.birde pozitronun lab. koşullarunda saklanabildiğini söylemişsin benim bildiğim bu parçacıkların ömrü (10 üzeri -8)sn mertebesindedir bir de bunu açıklayabilirmisin..
dediğim gibi okul yardımcıdır sadece yönlendirir.benim gibilere pek katkısı yok
fizik bela değil diyorsun deniz kenarında uzanıp güneşlenmek varken ne diye yazın ortasında zorlu diferansiyel denklemlerle boğuşalım artı ben belayı severim:) yani sende sevmiyosundur diye düşünerek söledim
analiz görmemiş adama ben fizikçi demem..fizik mühendisi deniyor demekki:) bu arada vizelerim başladı.en kısa zamanda emine rızaoğluyla konuşup sana cevap yazıcam.
yökün üniversiteleri ne hale getirdiği açık çok bilimsel ve çekici gelmiyor bana okul bu yüzden...neyse ben artık çalışmaya başasam ii olur..bide neden dışarı çıkamıyosun bacağını filanmı kırdın.
 
:) ya analiz dediğin ne ki ...birçok bölümde verilen türev ,integral , diferansiyel denklemlerle ilgili matematik dersi değilmi..zaten 1.ve 2. sınıfta veriliyor.merak etme aldık :) neyse ya bu fizik - fizik mühendisi tartışmasını bir kenara bırakalım.Böyle tartışmanın bir anlamı yok sana göre öyle bana göre böyle.
hey bu arada pozitronun manyetik alanda haftalarca saklanabildiğini söyleyen ben değil sensin.Siteden alıntı yaptığın yazıda yazıyor.Ben onunla ilgili birşey söylemek için senden almıştım.O yazıda zaten 50 tane yanlış var.Birdaha alıntı yaptığında daha dikkatli okumalısın.
Tabi içinde elektron bulunmayan bir ortam oluşturabilirsen belki biraz daha uzun saklayabiliriz.
Yok bacağım kırık felan değil sadece dışarı çıktığımda saat 22 olduğu için genelde kitapçılar kapalı oluyor.Bu ara barlara takılıyorum da...
Bak bu arada foruma bir site adresi yazmıştım kesin işine yarayacak full sürüm kitaplar bulursun (ör : Goldstein Mechanics ) bedava bide... :)
Kurt delikleri demekle Einstein - Rosen köprüsünden bahsediyorsun heralde.Yine biryerden biryere çabuk gitmek istiyorsun sanırım :) . Genel rölativitenin bir ürünü , mantıklı geliyor ama sadece teorik.Henüz göremedik.Zaten genel rölativitenin deneysel kanıtlanmasından 10-12 yıl geçti...konu hakkında daha noktasal tartışmalar açabilirsen daha hoş olur.Neyse sana sınavlarında başarılar...
 
hayır birşeyin analizini yapmak ne kadar zordur hele bu matematikse türev integral değil türevin integralin limitin nereden gelip nereye gittiğini sorgulayan bir ders...yani matematiksel işlem içermiyor..daha çok mesela 1 doğal sayımıdır öyleyse neden ilk sayılarla ve diğer konularla ilgi ispatlar.size verilen matematiksel işlemlerin hesabı bize verilen ise daha çok bunları ispatlamakla ilgili
tümevarım tümden gelim çelişki gösterme gibi bir çok ispat yöntemini kullanıyorsun.bu dersi almak için önce bir matematiği yalamış yutmuş olman lazım.yani sizin gördüğünüz çok basit ve yüzeysel
gelelim pozitron olayına..zamanda geri giden bir elektron bize pozitron olarak görünür aslında bunun anlamını bende çok çözemedim fakat işin sadece matematik olmadığını önsezilerede dayandığını düşünen bir fizikçiyim.burada ve diğer okuduğum kitaplarda genelde parçacıkların akılalmaz hareketlerini okudum.ve bir oxfordlu profun bu konuda yanılacağını düşünmüyorum..en iyisi ikimizde şu pozitronun yaratılması ve yok edilmesiyle ilgili bir araştırma yapalım.ben şahsen sağlık fiziği dışında pek bir şeye rastlamadım.bu da şüpelerimi dahada derinleştiriyor.bu konularda eminim saklanmak istenen çok şey var.
bunun yanında kuantum sadece bir matematik oarak algılanmasını kınıyorum.bunun bir şekilde sosyal yaşama aktarılması gerekir.newton mekaniğinin olduğu gibi fakat bunun izlerine rastlıyabilmiş değilim. okulda da bunun sadece bir matematikmiş gibi anlatılmasının dayatmaları benim şüpelerimi katlıyor.okula pek inancım yok bu yüzden.
hawkingle ilgili düşüncelerini birde arkadaki yazıyı tekarar okursan kurt delikleri ve onları bulma yöntemi açıkça verdim. yani bu zaten kanıtlanmış birşey.yöntem üzerine konuşmanı istiyorum.anlıyomusun..yoksa seni cezalandırmak zorunda kalıcam :)
 
karapisiğin dediği gibi anti parçacık zamanda geri gider.kurt delikleri deneysel olarak atom altında belirlenmiştir.ve zaman makinesi yapılmış bile olabilir...unutmayınki gizli teknolojiler devletlerin sırları var mevcut düzende..zaman makinesi yapılabilir
 
Zaman yolculuğunun mümkün olduğunu kabul edersek ortaya tonla paradoks çıkıyor.
Zaman makinesinin yapıldığını sanmıyorum. Ayrıca bu zaman yolculuğunun şu anda organizmalar üzerinde değil de küçük parçacıklar üzerinde mümkün olabileceğini düşünüyorum.
 
Öncelikle şunu söylemeliyim, zaman bir boyut olarak tanımlanmasının yanında negatifliği yoktur zamanın.. Sadece kağıt üzerinde tanımladığımız sistemlerde negatifliğinden bahsedebiliriz..

zaman yolculuğu dediğimiz şey ancak ışık hızına yakın hızlarla seyrederken mümkün olabilecek birşeydir.(Görelelik İlkesi, İkiz kardeş paradoksu)
Zaman gerçektende göreceli bir kavramdır. eğer ışık hızına çıkabilseydik şu deneyi yapabilirdik;

Bir çift aynı yaşta kardeş alınır, biri jupitere,yada daha uzak bir yere, gönderilir(ışık hızıyla) ve diğeri dünyada bekletilir. burda bekleyen kardeş normal olarak yaşlanırda yaşlanır fakat jupitere seyahatte olan kardeş ışık hızında hareket ettiğinden dolayı daha yavaş yaşlanır.. nihayet kardeşler bir araya getirildiğinde biri diğerinin dedesi yaşına gelir.
Tabiki bu denel olarak incelenmiş birşey değil fakat teorik olarak çok olası..

Zamanda yolculuk bu şekilde mümkün olabilir fakat geçmişe gidipte birşeyleri değiştirmek yada bi' ileri bi' geri gitmek ciddi bir hayaldir..

Ayrıca Fizik Mühendisliği ile Fizik Bölümü arasındaki fark ,yanlış bilmiyorsam, belirli mühendislik dersleriyle alakalı olsa gerek..bir sidik yarışı varmış gibi geldi ya..neyse..
 
Zaman yolculuğunun paradoksu yolculuğun tek bir zaman çizgisi üzerinde yapıldığını varsaymaktan çıkmaz mı? Mesela geleceğe dönüş 2 deki "paralel evren" teorisi zaman yolculuğunu paradoksalardan kurtarmak için kullanılamaz mı?

>--------------> bu bizim zaman çizgimiz olsun (timeline)


--2------------1---- şimdi 1'den 2'ye zamanda geriye doğru yolculuk yapalım. Sonra klasik paradoksumuzu uygulayalım, dedeni öldürmek gibi falan. şimdi tekrar zamanda ileri 1'e gidelim:


--2------------1----
---\-----------3----- artık 1'de değil 3'teyizdir, çünkü yaptığımız değişiklik zaman çizgisini değiştirir. Bu yeni gerçeklikte dedemiz öldürülmüş ve soyumuz bambaşka bir ilerleme yaşamıştır. Belki anne babamız bile ortada yok, dolayısı ile biz de hiç varolmamışız. Şimdi paradoks varolmaması gereken birinin (yani bizim) varolması ise hatırlamalıyız ki biz bu gerçekliğe ait değiliz, biz tarihin daha farklı geliştiği bir zamandan geldik. Ama bu yokolmalıyız anlamına gelmiyor.

Benim zaman yolculuğu anlayışıum hep böyle olmuştur, yani zamanda değil aslında paralel evrenlerde gezmek. Sonsuz olasılık, sonsuz bir zaman çizgisi.... düşünmesi zor. Ama esas bu evrenler arasında atlama yapabilmek (deminki örnekte olduğu gibi değişim yapıp kırılmaya sebep olmak yerine) çok muhteşem olurdu... Nazilerin savaşı kazandığı bir dünya, ya da 2. dünya savaşının hiç olmadığı bir dünya? Amerika'ya ilk ayak basanlar kızılderililerin toplu tüfekli savunması ile karşılaşsa neler olurdu???

Tam bilim kurgu işte. çok eğlenceli. :)
 
zaten gökyüzüne baktığımız anda zamanda yolculuk yapıyoruz. gökyüzündeki yıldızların o andaki halini görmüyoruz, çünkü ışıkta aradaki mesafeyi katediseye kadar zaman geçmiş oluyor ve biz yıldızların daha geçmiş zaman hallerini görüyoruz. Aynı mantıkla ışık hızındaki bi trenle seyahet ettiğimizde geriye doğru baktığımızda herşey durgun görünecektir, ilk kalktığımız yerden ayrılmamış gibi olur. biraz daha hızlandığımızda geçmişi görebiliriz ama etki edemeyiz.

ayrıca zaman kütleyede bağlı bişey olarakta kabul ediliyor genel görelilik teorisine göre. çünkü zaman ışık hızına bağlı ve ışık hızı sabit ama kütlenin çekim gücünden kaynaklanan ışık dalgası peryodunun uzaması ve ya kısalması durumu var.. bence zamanı anlamak için içinizden 1,2,3,4 diye sayın : p İster ışık hızında gezin ister evde kanepede oturun, size göre geçen zaman hep aynı, hissettiğiniz zaman hep aynı.

valla çok sınırlı bilgilerimle yüzeysel bi açıklama oldu sizinkilerin yanında ama artık neyse mazur görün : p
 
Çok güzel birşey demiş hasicktear..
zaman göreceli bir kavram, einstein derki;

Belli hızla giden bir cisim uzay-zamani eğer, yani zaman o cisim için hızın karesi oraninda daha yavaş geçer. Tabi cismin hızı arttıkça uygulamamiz gereken güç de zamanın daha kısa olması nedeni ile artar. tabi c'ye yaklaştıkça uygulanması gereken güç hiperbolik oranda artar. (br. zamanda uygulanması gereken kuvvet artar yani.)

Evren o kadar büyükki bir yıldızdan ışığın dünyamıza gelmesi bile yüzyıllar alıyor.. gördüğümüz gökyüzünün büyük bir kısmı yüzyıllar öncesinin gökyüzü belkide..Zamanda yolculuk yapabildiğimiz söylenebilir..
Bu bağlamda şöyle bir şey aklıma geldi..Şimdi dünyadan ışık hızından daha hızlı bir şekilde uzaklaşsak ve hızımız / c oranına göre bir yerde dursak ve süper bir teleskopla dünyaya baksak ne görürüz??
Zamanda yolculuk yaparız elbet..
 
sidik yarışı değil bence herkes bölüm okumanın ne kadar zor olduğunu ve mühendislik bilimlerinin ne kadar kolay ve yüzeysel olduğunu bilir.
bir şeyin teorisini üretmek onun pratiğini yapmaktan herzaman daa zor olmuştur.zaten yurtdışında puanı en yüksek ve dahi mertebesi ve özel yetenekli insanların okuduğu bölümdür mühendislik değil.fizik, astronomi, matematik okunması en zor bölümler arasındadır.ve özel yetenek gerektirir.burada direkt zaten yöntem belirtilmiş yani elimizde deneysel bir sonuç var.şunu unutmayınki eğer elimizde deneysel bir gerçeklik varsa iddea doğrudur.yani mikrodünyada süper ilettken süper çarpışmalı hızlandırıcıda kurt delikleri varlanmıştır ve makrodünyada bu varlanmalar gerçekleşirse boyut değiştirme başka bir deyişle zamanda yolculuk kaçınılmazdır.
 
Geri
Üst