Demo Kayıtlar Ve Teknik Yorumlar

Silenoz;
Kaydını dinledim, orijinalinide seviyorum, bana kaydınla ilgili en çok kulak tırmalayan nokta ziller gibi geldi, herşey birbiri ile bütünleşmiş ama onlar ayrı kalmış gibi geliyor kulağa. Onundışında bence geyet başarılı bi kayıt.
 
Yorumlar için sağolun. Çok acele yaptığım bir mixti. Duyum sorunlarım oldu yaparken. Şimdi uğraşıyorum yeniden adam gibi bir sound oluşturmak için. Bitince vokalleri tekrar yapıp asıcam foruma.

Metalsong, genelde ritm soundu anfinin distortionu.
Sadece solo da processörü kullandım. Bir de Gfx te kullandıgım ton çok basit.Anlatayım sana da fakat anfi yoksa facia bir sound çıkar haberin olsun

Distortion, Gain :30 Pregain :10
Efekt hiç yok. İki Fx katı da kapalı.
Anfi simülatörü kapalı.
Bass:0, Tiz:0, Mid:0, Presence: 8
başka da bir şey yok zaten. Geri kalan ayarları anfi üzerinden yaptım solo için.

Saygılar.
 
silenozun kaydettiği parçaya birazda duygusal yaklaşıyorum açıkcası,sevdiğim parçalardan çünkü :) Ama kayıt beklediğimin kat kat üstünde çıktı. Gitar kayıdı ile ilgili bir sorum var. Mkrofonluyarakmı kaydettin yoksa anfinin line outu falanmı var? Birde ses kartını merak ettim. M-audio 24/96 olabilirmi?
 
Mikrofonla kaydettim. 1 sayfa önceye bakarsan detaylı bir açıklama yaptım kayıtlarla ilgili. Alet edevat da yazdım. Kartı doğru tahmin ettin :)
 
Evren'im kaydı dinledim. Tek kelimeyle perfect-1 olmuş??. Ellerine sağlık.. Sound şarkının orjinaline çok yakın olmuş. İyi yönlerini yazmaya kalsam herşeyi yazmam gerekir, o yüzden - diyebileceğimiz(keşke tek eksiğimiz bunlar olsa) şeylere dikkat çekmek istiyorum.

Sen vokalist değilsin bildiğim kadarıyla(yada ben bu yönünden haberdar değilim) ama sesin istesen vokalist de olabileceğini gösteriyor. Vokalde ufak tefek gereksiz şeyler olmuş ama dediğim gibi keşke tek eksiğimiz bu olsa..
Ben kapalı Hi-hatlere takıldım. Sanki bagetin uçları yokmuş gibi çok "mush" bir ses geliyor(nasıl ifade edebileceğimi bilmiyorum ama bana böyle geliyor) Hani compressorlerde Attack vardır, sesin ilk anını yumuşatır birazını yok eder falan onun gibi bir hi-hat sesi duyuyorum. Kapalı hi-hatin keskin net vuruşları olmalıdır derim.
Gitar tonların gerçekten çok güzel ama arpejleri chorus kullanmadan çalsan daha güzel olur gibi geliyor bana, çok yumuşamış gitarın sesi.

Daha iyi kayıtlar duymak insana hem hırs veriyor hemde gurur.Güzel oluyor. Burası da bayağı bir hareketlenmiş nasıl dinleyeceğiz bu kadar şarkıyı.

Evren geçen sene Infectedle barışarock'ta çalmışsınız siz yahu, bizde sinden önceki grup çıkmıştık DirtyBlack olarak. Hatta o zamanlar sizle çalan baterist(sonra ayrıldınız herhalde) Benan'la daha evvelden aynı grupta çalıyorduk. Infectedle devam ediyormusun hala?
 
SiLeNoZ demiş ki:
Merhabalar.

Forumda genellikle kendi yaptığımız çalışmalara yer vermemiz gerekiyor biliyorum. Fakat bu kaydı yapma amacım aslında demo kliniğine koymak değil sadece elimdeki aletlerle neler yapabileceğimi görmekti sadece. Bu kaydı forumun müzik teknikleri bölümüne koymayı bile düşünmüştüm aslında. Mesele şu ki oluşturacağım soundu karşılaştırabilmek için de bir cover parça yapmaya karar verdim. Buraya asmamdaki amaç da sadece ortaya çıkan sound ile ilgili genel yanlışlıklarımı öğrenmek. Yakın zaman içinde kendi parçalarımın kayıtlarıyla ilgilenecem. Ne yazık ki onlar bitse bile buraya asamama durumum olabilir. O yüzden yaptığım çalışma ile ilgili olumlu olumsuz bütün yorumlar bana kendi projelerimde yol gösterecektir.

Kayıt için tıklayınız :Deep (Anathema)

Öncelikle şunları belirteyim.

Eser "Anathema" adli gruba ait olup 1999 yilinda "Music For Nations" firmasi tarafindan çikartilan "Judgement" albümünde yer almistir. Parçanin tüm haklari Anathema grubu ve yayinci firmaya aittir. Bu çalismanin ticari bir degeri yoktur.

Kullandığım ekipmanlar :

Jackson SL1 gitar
Crate Bluevoodoo Anfi
Zoom GFX 8 Prosesör
Focusrite Platinium Penta kompressör ve mikrofon preanfisi
Shure Sm58

VST :

Groove Agent
Trilogy
Atmosphere

Akai Sample :

Distorted Reality

Software :

FL Studio 4
Cubase SX 1.02
(Bir kaç ufak Eq ayarı vs)

İlk başta tamamen bir rastlantı üzerine bu parçayı seçtim. Elimdeki AKAI leri karıştırırken introdaki sample ı buldum. Aklımda direk bu parça geldi.
Aldığım ekipmanlarla ev ortamına nasıl bir kayıt yapabilirim diye düşünürken bir cover yaparsam sound karşılaştırma şansım olabilir dedim kendime.

Toplam 3 gün civari bir zamanımı aldı. Yaklaşık 25-30 saat kadar zaman geçirdim bilgisayar başında. İlk gün tamamen FL studio da Groove Agent ile uğraştım. Davulları baştan sona yazdıktan sonra 2 güne basslar ve klavyeler kalmıştı. FL studioda davul yazmak daha kolay geliyor bana. Bu davul yazım faslı bitince kanalları midi halinde export edip Cubase e taşıdım. Bassları, davulları klavyeleri projeye yerleştirdim. Daha sonra gitarlara geldi sıra. 1 günden kısa sürecek bir evde de gitar kayıtlarını hallettim. Mikrofon olarak SM58 kullandım. Gitarları tamamen kuru ve sade bir tonla kaydettim. Clean gitar kayıtlarından pek memnun olamadım aslında. Ama distortion soundu hoşuma gitti :). Parçanın solo kısmında GFX 8 in tonlarını kullandım. Cleanler tamamen anfi soundudur. Distortion ritm kısımlarında 2 gitar anfi distortionu, diğer 2 gitar da Gfx 8 in tonudur. Çok fazla mix ve kayıt bilgim olmadığını biliyorum. Genel olarak yaptığım şey gitarları 2 şer 3 er kere çalarak %90 civarı ayrı ayrı sağa ve sola panlamak.

Mix konusuna gelince de majör sorunlar olduğunu biliyorum. Hatta bazı enstruman sorunları bile mevcut. Aralarda splash lere baget değil de çekiçle vurulmuş sanki. Biraz loudness sorunumuz var. Bazı yerlerde level ayarlamaları kötü oldu. Kompressör kullanımını tam olarak öğrenene kadar fazla bulaşmıyorum kompresleme olayına. Vokal kayıtları için de en korktuğum konu bu aslında. Onları da yavaş yavaş öğreniyorum. Bazı kaynaklari araştırarak daha iyi kayıt nasıl yapabilirimin peşindeyim. Bu konuda sizlerin de yardımınıza ihtiyacım var.
Gördüğünüz en ufak kusurları bile dile getirirseniz kendi projelerim için bana yol göstermiş olursunuz. Alet edevat açısından gayet iyi durumda olmama rağmen en önemli konu olan monitörlerin eksikliğini çok çekiyorum kayıt sırasında. Tam olarak nasıl bir sound ortaya çıktı bilemiyorum pek. Sadece uzun zamandır kullandığım kolonların karakterine ve bu tarz müziklerin duyumuna kulağım alışık. Çok da kötü olmamıştır heralde.

Bir büyük sorun da vokal ne yazık ki. Rahatsızlığımdan dolayı ne yazık ki ertelemek zorunda kaldım. En kısa zamanda şarkıyı tekrar vokalleriyle mixleyip buraya asıcam. Bu eksiklik için şimdiden özür dilerim. (Bir de sonda çok kötü bir fade out olmuş. Dediğim gibi yeni versiyonunda herşey gayet düzgün olacak biraz sabır.)

Baştan da dediğim gibi bu demo formatına aykırı bir fikir olabilir. Fakat amacımın ne olduğunu anlamışsınızdır. İlgilenen ilgilenmeyen herkese teşekkürler ..

Eksik kalan birşey olduysa aklıma geldikçe yazarım.

Saygılar.

genel olarak beğendim, iyi şeyler çok, saymak uzun sürer ondan eksikleri yazacağım kendimce =) davul kiti biraz hafif kalmış anathema için bence, açık hi-hat biraz yapay olmuş, ride da fazla tiz olmuş diyebilirim.. bir de china kullanmasan daha iyi olurmuş :D, bir de clean gitarda çok fazla chorus var (umarım yanılmıyorum), o bence bariz bi hata, chorus'un miktarını tutturmalı her zaman, onun haricinde distortion gitarı tuttum bayağı ama gain fazla birazcık, hangi zamanlar teled okunduğun pek anlaşılmıyo, çok büyük bi eksi değil ama bu.. aslında bayağı bir şey saydım ama biraz ince eleyip sık dokudum..
miksaj iyi gibi ama ben genelde biraz abartı, brickwall'a yakın mixleri (the mars volta, tea party, oceansize gibi grupların albümleri mesela) sevdiğim için çok dolu gelmedi bana.. ama temiz..
ama en çok gitar kaydını takdir ettim ben, mikrofonlu gitar kaydı pek tercih etmem, simülatörler kullanırım genelde, ama seninkini çok tuttum =) bir de davulları da iyi yazmışın bayağı, davul çalmışlığın var mı hiç?


valla bayağı birşeyler yazdım ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim, türkiye'de bazı rock gruplarının "albüm" diye çıkardığı kayıtlardan iyi olduğunu söyleyebilirim çok rahatlıkla..
 
Skull, yorumun için teşekkürler. Dediklerinde haklısın. Salaklığımdan kaynaklanan bir hata nedeniyle chorus abartı olmus bıraz :). Zaten deneme amaclı bir mixti bu heralde bir daha oturup adam gibi tonlayıp mixleyecem o zaman tekrar asarım buraya. Demiştim zaten vokalist değilim sadece üstü boş kalmasın diye doldurdum. Mix ve tonlar konusunda da haklısın. Ride ve hihat biraz sorunlu. Groove Agent ile uğraşıcam baya düzeltmek için.

Infected olayı halen devam ediyor. Benanla da konuşuyoruz nadiren msn den. Ben de şimdi Dirty Black'in İtu Rock Festivalindeki konserinden geliyorum. Güzel çaldılar. Eğlendi baya millet :)

Antisocial sana da yorumların için teşekkürler. Davul çalmışlığım var kısa süreliğine. China konusuna gelince fazladan crash bulamadım ya o yüzden koydum china :) ben de rahatsızım o konuda :)

Saygılar.
 
Dörti Börek iyidir yaa.. Şeytanın bacağını kıramadılar bir türlü ama devam ederlerse(edecekler) geleceği en parlak olan amatör gruplardan biridir. Birde şu gitarist sorunları hallolsa....

Bir de benim imzaya uygun tanıdığınız birileri var mıdır yahu.. :p
 
skull benan abi benim cok yakınımdır infected la otanıştırdı bnei goruyorsanız selamımı soleyin evlenecekti o. he bu arada PERGAMON muydu eski gurubun adı salih abinin abisi vokaldi o grupta saglam adamdırlar hepsi. Öz abimden ayırmam
 
Vay anasını Benan'ım ünlü olmuş :p Neyse konuyla ilgili gereksiz sohbetlerimi irc.turkrock.com dan yapayımda burası kaldığı yerden devam etsin. Bakın herkes ne güzel şarkılar yapmış hadi ekşın ekşın :)
 
hocam bende kayıt işlerinde iyiyimdir. iddialı bi kayıt yapayım, atıcam buraya link i... ve hatta on board ses kartıyla yapıcam, pahallı kartlarla yapılmış olanlara kafa tutcam :)
 
Buzz tanıdım fotoğraftan.
Senin sahne performansı güzel gaz adamsın..
Biz de zamanında on board kartlarla neler yaptık neleer :). Kart değil işlem önemli emin ol. Bazı eski kayıtlar yenilerden daha iyi olmuş sonradan farkettim. Ayrıca üstadım müzik yarış değil emek işi. Yap yolla kayıtlarını dinleyelim görelim öğrenelim. Yarışmıyoruz beraber gelişiyoruz.

(ne destansı yazdım be)
 
Hatta çocuğumu keserim bu evo'ya(Silenoz) ben:), Bende ADA MP-1 ile yaptığım ton denemesini amaçlı (cover demiyelim tam çalmadım çünkü evo bilir tembel gitarcıyım) backing track üstü kaydımı koyuyorum.
For the Love Of God
 
Geri
Üst