Evde PC ile Kayıt...

Skull_KruSher abi elleirn dert gormesin cok teşekkur ederim studyo için ev arıyorum hepinize bedava kayıt benden ozellikle sana abi.Yavas yavas ogreniyorum sizin yardımınızla allah razı olsun.

studyo materyal yakında hizmette :)

bu arada benan abi evlenmişmi biliomusun?
 
Herkese selamlar..Uzun yazacağım için ilk baştan özür diliyorum ama sanırım sorumu böyle daha iyi ifade edebilirim. Büyük şehirlere uzak bir kasabada çalışıyorum, haliyle para harcamadığım için bütün paramı enstrumanlara yatırdım. Ses yalıtımı tamamen sağlanmış bir odaya da sahibim.Sorum ise şu..Aşağıya yazacağım aletler ile bir kayıt yapabilirmiyim..yaparsam kalitesi ne olur. Sorum komik olabilir ama sonuçta daha önce hiç denemediğim bir şey ve üzerinde uğraşacak istemediğim kadar zamanım da var.
-İbanez rg370dx gitar
-İbanez bas, behringer 120 watt bas amfisi, digitech bp80
-Marshall avt 100 amfi,marshall bluesbreaker pedal, boss mt-2 pedal, dunlop cry baby wah pedal, boss octavier pedal
-Behringer 2x60 watt amfi
-Pentium 4 2.7 Ghz işlemci
-80 GB hard disk
-1024 ddr ram
Bunlarda almayı düşündüğüm ekipman:
-M-audio Radium 61 midi keyboard(bununla davul yazabilirmiyim?)
-M-audio audiophile 2496 usb ses kartı
-M-audio nova mikrofon
-Tahminimce Behringer marka bir mikser
Bu aletlerin yanına bolca zaman koysam ve uğraşsam tatmin edici bir şeyler çıkarmı, yoksa GP4 ün gitarlarını kısıp üzerine çalarak kendimi oyalamaya devammı edeyim. Herkese sevgi, saygı, müzik..Şimdiden teşekkürler..
 
gimli demiş ki:
Aşağıya yazacağım aletler ile bir kayıt yapabilirmiyim..
Millet ne aletlerle ne kayıtlar yapıyor .... Vakitte bolmuş nasılsa biraz kafa yorarsan çok güzel kayıt yaparsın.
gimli demiş ki:
yaparsam kalitesi ne olur.
Kalitenin seviyesini belirlemek amacına göre değişir? Ama kendi halimde takılacağım, arkadaşlarıma dinleteceğim. Albüm yapıp piyasaya sürmeyeceğim diyorsan tatmim edici şeyler yapılabilir.
gimli demiş ki:
Sorum komik olabilir ama sonuçta daha önce hiç denemediğim bir şey ve üzerinde uğraşacak istemediğim kadar zamanım da var.
Sende en önemli şeyden bol miktarda varmış ..Gerisi hikaye..
gimli demiş ki:
-İbanez rg370dx gitar
-İbanez bas, behringer 120 watt bas amfisi, digitech bp80
-Marshall avt 100 amfi,marshall bluesbreaker pedal, boss mt-2 pedal, dunlop cry baby wah pedal, boss octavier pedal
-Behringer 2x60 watt amfi
-Pentium 4 2.7 Ghz işlemci
-80 GB hard disk
-1024 ddr ram
Bunlarda almayı düşündüğüm ekipman:
-M-audio Radium 61 midi keyboard(bununla davul yazabilirmiyim?)
-M-audio audiophile 2496 usb ses kartı
-M-audio nova mikrofon
-Tahminimce Behringer marka bir mikser
-Bence biraz daha iyi bir gitar almalısın(para var diyorsun ya ondan dedim)
-Radium ile çok güzel davul yazabilirsin. Ancak ben software üzerinden programlamayla uğraşmanı tavsiye edeceğim. (Daha çok uğraştırır ancak sonuç daha tatmin edici olur)
-Tercih ettiğin ses kartı seni oldukça tatmin edecektir. s/pdif outu olan bir efektör kullanmayacaksan bu girişe boşuna para vermeni önermem. Birde ses kartını USB bağlantılı seçmenin sebebi nedir? Laptop ile kullanmayacaksan USB bağlantılı bir ses kartı almaya gerek varmıdır sence?
gimli demiş ki:
Bu aletlerin yanına bolca zaman koysam ve uğraşsam tatmin edici bir şeyler çıkarmı,
Çıkar çıkar.. Çok güzel olur.
gimli demiş ki:
Yoksa GP4 ün gitarlarını kısıp üzerine çalarak kendimi oyalamaya devammı edeyim.
Hayır tabi ki bu kadar aleti boşuna mı almışsın..Gp4lerle falan uğraşacaksın. Hele bir başla gerisi gelir merak etme.

Bu arada merakımı bağışla ama, meslek nedir ? Çırak lazım mı :) Hayallerimdeki şeye sahipsin acayip imrendim bir tarafım şişmeden gideyim hemen :D
 
tabi kayıt için program da lazım cubase nuendo falan bence çok pahalı korsana karşıysan tabi bide limitere ihtiyacın olabilir bide monitör lazım olabilir daha da iyi kayıtlar için.
 
Amplimden çıkan sesi en doğal haliyle evimde kaydetmek istiyorum. Ortaseviye bir bilgisayarım ve Philips'in profesyonel, yarı-profesyonel ses kaydı işlemleri için üretmediği normal bir ses kartım var. Yine Philips'in 20-25 YTL'lik masaüstü tipi olmayan (klasik mikrofon biçimli) bir de bilgisayar mikrofonum var. Kullanımı kolay ama az çok tatmin edici bir programla kayıt yapmak istiyorum (EQ'su olan bir program mesela). Tavsiyeniz nedir? Biliyorum sizler çok daha profesyonel konularla ilgileniyorsunuz ve bu konu çok basit geliyor size ama gitar çalmayı öğrenmek ve kendi tonumu tanımak bile bu kadar zamanımı alırken inanın kayıt işlerini yeterli bir şekilde öğrenmem imkansız benim için.
 
euphrates demiş ki:
Amplimden çıkan sesi en doğal haliyle evimde kaydetmek istiyorum.

İnan bunu herkes istiyor ancak bu o kadar kolay değil maalesef.
Elindeki ses kartı ve mikrofon ile bunu %50 olarak bile elde etmen mümkün değil ki, zaten birde preamp kullanmalısın mikrofon için.
Bunu sağlayabilmek için studyo sahipleri binlerce hatta onbinlerdce dolarları döküyorlar sen ise toplasan 100ytl maliyetle bunu elde etmek istiyorsun.
Bence gel sen vazgeç bu sevdadan :) Kendi imkanlarınla yapabileceğin en iyi kaydı yapmaya çalış.

Program önermiyorum buradaki programlara bir gözat istersen. Ondan sonra daha çok sorun olacaktır.
 
Sen var ya süper adamsın Skull_KruSher :D Ben sadece amacımı belirtmek istemiştim. İdeal şartlar altında. Demek istediğim noisegate, reverb vb efektler, pek anlamadığım bir ton işlem yapan bir program istemediğim. Ama yine de teşekkür ederim. Bütün forumu okudum merak etme :D Tercihimi WaveLab'dan yana kullandım. Bence gayet kolay bir program. Aslında plug-inleri de güzelmiş bak. Biraz kullandım, başarılı!

Ama asla bu kayıt işlerine girmeyecem, pek sorum olmayacak ileride. Ben şu gitarı adam gibi çalmayı öğrenmek ve kendi tonumu, enstrumanımı tanımak için 8 yıl harcadım, bir 10 yıl daha sürer bu tempo. İyi bir gitarist olmaya çalışan diğer arkadaşlara da tavsiyem budur. Kayıt işini başkalarına bırakın siz enstrumanlarınıza bakın. Çok canavar adamlar telef oldu bu yolda. Yapacaksanız benimki gibi küçük yaramazlıklar yapın.

Kendinize iyi bakın!
 
ya arkadaşlar bilgisayarın girişinden aldığı sesi çıkışa verirken efekt veren bi yazılım varmı??? varsa link saygılar
 
gitarı bilgisayara line-in'den alakalandırmak sureti ile cakewalk denen nev-i şahsına münhasır bir programda kayıt yapmaktayım. ancak dist. vb. tonları kaydederken bir problem yaşamazken clean tonların hepsi baslarda patlamak sureti ile problem yaratmakta. ne kadar EQ ayarı çektiysem nafile. sizce problem nedir ? nerdedir ?
 
Cho demiş ki:
gitarı bilgisayara line-in'den alakalandırmak sureti ile cakewalk denen nev-i şahsına münhasır bir programda kayıt yapmaktayım. ancak dist. vb. tonları kaydederken bir problem yaşamazken clean tonların hepsi baslarda patlamak sureti ile problem yaratmakta. ne kadar EQ ayarı çektiysem nafile. sizce problem nedir ? nerdedir ?


Cho,

Dist tonlar zaten cızzır cuzur sesler olduğu için bu patlamaları, çatlamaları farkedemiyor olabilirsin.
Clean tonda patlamasının sebebi bilgisayara girmeden evvel gitarı bağladığın prosesör vb. ekipmanlardan basları yüksek tutman da olabilir.
Ancak tahminimce senin sorunun şu;

Skull_KruSher demiş ki:
Artunsan demiş ki:
Selamlar, kayıtla ilgili bir sorunum var.

Yamaha Pacifica 112 gitarımı, behringer x v-amp üzerinden bilgisayarımın line- in girişine bağladım. Windows ses panelinden line-in'deki mute seçeneğini kaldırdığımda 5+1 ses sistemimden gayet güzel ses alabiliyorum. Hatta 15w fender amfime göre çok daha kaliteli oluyor ses. Ama durum şöyle ki kayıt yaptığımda bu güzelim ses mahfoluyor, cazur cuzur bir gürültüye dönüşüyor.

Yine windows ses panelininde özellikleri seçiyorum, ordan kayıt bölümüne girdiğimde "line-in, mikrofon, tv-out, cd-player" gibi bir çok seçenek var. Normalde mikrofon seçilidir hani.. işte orda line-in seçiyorum. Sonra herhangi bir kayıt programıyla kaydediyorum, ama sonra kaydettiğim şeyi dinlediğimde gelen sesle, kaydedilmeden gelen sesin alakası yok. Kaydetmeden yeri yerinden oynatan tok güzel gelen ses, kayıt sonrasında tiz ve kulak tırmalayıcı bir şekle dönüşüyor. Kayıdı line-in yerine stereo mix'ten yapmayı da denedim ama sonuç değişmedi.


Selamlar Artunsan,

Windowsta "Recording Control(Kayıt denetimi)" ve "Playback Control(Ses denetimi)" olarak iki farklı ses paneli vardır ve buradan;
1-mikrofon girişinden yapacağın kayıdın ses seviyesinin
2-mikrofon girişinden bağladığın enstrumanın çalım esnasındaki ses seviyesini ayrı ayrı kontrol edebilirsin.(bunlar line-in girişi içinde aynen geçerlidir.

Senin probleminin oluştuğu nokta ise,(tahminimce)
Kayıt denetiminden(recording control), mikrofon kayıt seviyesi(veya line-in)nin çok yükses olması ve kayıt esnasında "peak" dediğimiz patlamaların oluşması(daha doğrusu peakten başka bir şeyin olmaması)

Yapacağın çok basit.
Kayıt denetimi panelini açacaksın ve oradan mikrofon veya line-in(hangisini kullanıyorsan) seviyesini düşüreceksin. Tekrar kayıt yapacak ev sesin istediğin gibi çıkmasını sağlayacak en uygun seviyede bırakacak ve tavasiyem bu seviyeyi porsesörünün seviyesiyle beraber not alacaksın. Bu kadar basit.

Bunu bir dene olmazsa başka bir çare buluruz.(herkese aynı cevabı veriyor gibi hissettim kendimi sanki başka birşey bilmiyorum :p )
 
skull teşekkür ederim yardımın için. prosesörün eq ayarları ile birlikte tavsiyen problemimi çözdü. şimdi çözümünün herkes için farklı olduğunu tahmin ettiğim başka bi problemim var :) vokal hariç gitarları, bası, davulu vs. kaydettikten sonra ortaya çıkan şey gelende kendi içinde boğuluyor. yani kanalları tek başına dinlerken bir problem olmuyor ancak toplu halde dinlerken hiçbir kanalı temiz ve net bir biçimde algılayamıyoruz. nedir, nedendir bu durum?
 
Ses Kartı sorunu...

Selamlar, yaptığım arama ve taramalardan sonra bu sorunu(mu) buraya yazmanın uygun olduğunu düşündüm...
Muzdarip olduğum dert şu ki ses kartım gayet mantıksız bir şekilde stereo çıkış vermekten vazgeçti...
Elimde ASUS P4B266-C serisi mainboard ve bu mainboard ile birlikte gelen C-Media onboard ses kartı mevcut. Müzik yapımına her ne kadar uygun olmasada bir iki ufak ayardan sonra FLStudio ve Reason kullanımına uygun hale geldiğini söyleyebilirim. Problem şu ki birkaç hafta öncesine kadar gayet düzgün çalışan ses kartı sebepsiz yere stereo çıkış vermeyi bıraktı. Çalan müziği ne tarafa yönlendirirsem yönlendireyim sürekli iki speakerdan birden ses gelmeye devam ediyor. Bilgim dahilinde elimden gelen her türlü şeyi yaptım (driverları update etmek, silip yeniden yüklemek, vs vs vs..)ama uğraşlarımın sonuç vermemesi bir yana gün geçtikçe başka başka sorunlarda ortaya çıkmaya başladı (kayıtlı müzik dosyalarını dinlerken bile tiz frekanslarda, özellikle crashlerin patladığı yerlerde seste anlamsız bozulmalar gibi).
Bu konu ile ilgili yardım edebilecek birileri olursa çok sevinirim....
Şimdiden teşekkürler...
 
dostum arama yaptığın için seni kutlarım umarım en kısa zamanda derdine çözüm bulursun.
bence problem windowstan da kaynaklanıyor olabilir eq ayarları yanlışlıkla değişmiş olabilir
 
Silipion,
Birincisi bağlantıları kontrol et.Stereo uç yerinden hafif çıktımı mono olur veya kabloya birşey olmuştur.Veya sürekli takıp çıkartıyorsan ya uç yada giriş bozulmuştur.

İkincisi müzik kaydettiğin/dinlediğin programları bir daha kontrol et.Mesela Winamp'te kurcalama falan yaptıysan mono olmuş olabilir.Artı ses kartının mixerinede bir bak.
 
Sevgili Cho,
ben bu konuda muazzam deneyimleri olan biri değilim.Ama 2-3 senedir kendi çapımda kayıt işiyle uğraşıyorum ve dediğin bu problemle birçok kez karşılaştım.Şimdi sorunun özü aslında şurda, sen bir kanalı tek başına dinlediğin zaman sesteki bozuk tonlamaları, gürültüleri vb. aksaklıkları çok iyi farkedemeyebilirsin.Hepsini beraber dinlediğinde ise, tüm kanallardaki aksaklıklar üstüste biniyor ve dolayısıyla insanın kulağını rahatsız eden boğulmalar vb. oluyor.En önce sana tavsiyem, tüm kanallara, her ne kadar dipgürültüsü gibi sorunlar olmasa bile, makul ölçüde(sesin kalitesini bozmayacak şekilde) compressor uygulaman.Böylece o ufak gürültüler birleşip insanın dikkatini çeker bir hal almayacaktır.Ayrıca her kanala üşenmeden EQ ayarı mutlaka çekmelisin.Ve bu ayarı yaparken işlem bittikten sonra tüm kanalları tek tek birbiriyle kombinasyon sağlıyacak şekilde dinlemen gerekir.Bir terslik duyarsan ayarları geri alıp baştan yap.Örneğin; davul ile bası beraber dinle, elektro ile klavyeyi, klavye ile bası, klavye-bas-davul üçlüsünü vb vb...

En sonda da çorbanın tuzu hesabı :) makul ölçülerde ve ayarlarda istediğin kanallara(hepsine değil) reverb uygula.İnan bu basit işlemler ses kalitesinde bariz değişikliklere yol açacaktır.

İyi çalışmalar dilerim.
 
arkadaşlar ben de cubase sx 3 war ve kayıt yapmak istiyorum (ev pc) mic olayında takıldım iyi bi ses için mic mi iyi olması lazım? ne almamı tavsiye edersiniz pek anlamıyorum micden????
 
Geri
Üst