Evde PC ile Kayıt...

Merhabalar. forumda kapsamlı bir araştırma yaptım fakat alt alta gelen farklı farklı sorunlar ve çözümler nedeniyle istediğim bilgiyi tam anlamıyla toplyamadım :). konuya girmek gerekirse, davulcu bir arkadaşla küçük bir ev stüdyomuz var ve makul bir demo kaydı yapmak istemekteyiz. dediğim gibi basit bir demo kaydı ve profesyonel çözümlere ayırabileceğimiz bit bütçemiz yok.

Ilk şöyle bir çözüm düşündüm. notebooka firewire yahut usb destekli bir kart alıp davulu ve amfiyi birlikte mikrofonlayıp hücum kayıt gibi birşey yapmayı. bu şekilde basit bir demo için saatler süren mastering, mixing işlerinden kurtulurum diye düşündüm. Sizce ne kadar verim alabilirim. stüdyonun ses yalıtımını tatminkar, kayıt mikrofonlarının da vasat veya üzeri olarak ele alalım :)

Bir başka soru olarak, gitarı amfi kullanmadan ultra g yardımıyla direkt ses kartına girsem, tabi araya gerekli efektleri ve amfi modellemesi sağlayarak, daha sonra kartla kayıt esnasında davulcu için çıkış alarak, davul kaydınıda mikrofonla yapsam daha iyi bir sonuç alırmıyım ? Ayrıca almayı planladığım maudio fast track usb yanında gelen gt express adlı vst efekt programıyla ne kadar verim alabilirim sizce. ?
 
GT Express' in ses örneklerine bakmıştım gayet güzeldi. Ama gitarı ses kartına girmeden önce araya preamp gerekiyor.

Davul için vasat üstü yalıtım ve mikrofonlar demek, vasat altı bir kayıt demek bence. Beklediğinizden de kötü olabilir. Gitar kaydının yanında çok kötü durur. En iyisi sample kullanan bir vsti ile davul yazmak; BFD, NI Battery gibi. Böyle daha ucuza gelir.

Bir de davulla gitarı aynı anda hücum falan demişsin, o zaman en az üç dört mikrofon girişi lazım sana. Yani ufak bir mikser de gerekli o halde.
 
Naçizane tavsiyelerimdir ciddiye almayın fazla :)

1. Evde kayıt, demo kaydı vs gibi tanıtım amaçlı kendinizi ifade edeceğiniz, ticari amaç gütmeyen, sadece tanıtım ve başlangıç için yapacağınız işlere servet dökmeyin. Elinizde en iyi gitar olmasına, en iyi davul, mikrofon vs olmasına gerek yok. Evde idare edecek bir ses kartı, bir gitar bir efekt aleti ya da VSTi, davul için sampling bence yeterlidr. Çok fazla uğraşmayın canlı kayıtlar yapmak için. Sonuç hüsran olabilir. Mikrofonla kayıt işi göründüğünden zor bir iştir. Evde o ortamı sağlamak çok zor.

2. Yaptığınız kayıt ile dünyayı yerinden oynatmayı hedeflemeyin. Sadece kendi fikrinizi insanlarla paylaşacağınızı fark edin. Kimse evde yaptığı kayıtların 10000lerce dolarlık prodüksiyonlara kafa tutacağını düşünmesin. Elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın sadece.

3. Her zaman iyi alet edevat değil, iyi müzisyenin ve performerın kıymetli olduğunu unutmayın. Dandik aletlerle şaheser yaratan birsürü insan var etrafınızda.

Daha anlatılacak çok şey var aslına 20 tane madde çıkar belki. Ama son ve en önemlisini söyleyim. Sürekli araştırın, okuyun, ilgilenin. Bilgili insanların ağzından çıkacak parmağından dökülecek bilgileri toplayın değerlendirin. Ve en önemlisi "ÜRETİN" Fazla söze gerek yok, İyi bir gitar olmasa da, iyi imkanlarınız olmasa da deneyin kendiniz olun. İçinizden geleni insanlara beğendirmek için değil anlatabilmek için ortaya koyun.

Saygılar
 
mRb..ilk defa evde demo kaydı yapıcaz biradan biraz fazla acemiyiz...şimdi sormak istediğim bi kaç soru var...

elimizde Peavey 500 Unıty series bir mixer

Behribger VIRTUALIZER PRO

Ve M-Audio Axiom 25 MIDI Klavye var...

bu aletlerle evde sadece vokal ve gitar kayıtlarımızı yapmak istiyoruz en sağlıklı sonucu almak için bunlar yeterlimidir...

şimdiden teşekkürler...
 
Preamp var mı? Gitar ve vokal kaydınızı nasıl yapmayı planlıyorsunuz. Kendi deneyimlerimden yola çıkarak preampli bir ses kartıyla gitar ve vokal kayıtlarımdan memnunum.
 
chromatickey demiş ki:
Preamp var mı? Gitar ve vokal kaydınızı nasıl yapmayı planlıyorsunuz. Kendi deneyimlerimden yola çıkarak preampli bir ses kartıyla gitar ve vokal kayıtlarımdan memnunum.

Preamp yok.. M-Audio Axiom 25 den ses kartı olarak iş görür dediler onu kullanım dediler....

gitar kayıtlarını amfiyi mixer'e bağlayıp yada mıkrodonlayıp yapmayı düşünüyoruz((sizce hangisi daha sağlıklı olur elimizdekilerle))

vokalleride yine mikrofonu mixer'e girip yapcaz...bu arada elimizdeki mikrofon Behringer Süper Cardıod xm1800s ağustos başı gibi başlıcaz kayıtlara o zamana kadar neyi nasıl yapıcaz elimizden geldiğince çok yardım ve bilgi edinmek istiyoruz...
 
Tahminen 100lerce vardır... Biraz araştırırsan forumu görürsün. Buraya insanlar anlık cevaplar için yazmıyorlar arama butonuna basıp arayabilirsin
 
06rock06 demiş ki:
Preamp yok.. M-Audio Axiom 25 den ses kartı olarak iş görür dediler onu kullanım dediler....

gitar kayıtlarını amfiyi mixer'e bağlayıp yada mıkrodonlayıp yapmayı düşünüyoruz((sizce hangisi daha sağlıklı olur elimizdekilerle))

Ekipmanlarınızı tam olarak bilmiyorum. Her ikisinide deneyin ve kulağınıza güvenin. hangisi hoşunuza gidiyorsa onu yapın. Ama profesyonel kayıtlarda mikrofonlanma yapıldığını bilin. Ancak mikrofonun ve amfinin kalitesi, ses kalitesini oldukça etkiliyor. Ayrıca mikrofonun yerleştirilmesi, mesafesi, hoparlörün boyutu ve kalitesi de çok önemli. Bu konuda da bence deneme yanılma yolunu seçme durumunda kalıyorsunuz. :)

06rock06 demiş ki:
vokalleride yine mikrofonu mixer'e girip yapcaz...bu arada elimizdeki mikrofon Behringer Süper Cardıod xm1800s ağustos başı gibi başlıcaz kayıtlara o zamana kadar neyi nasıl yapıcaz elimizden geldiğince çok yardım ve bilgi edinmek istiyoruz...

Kısa bir süre var ancak bu konuda yazıları takip etmelisiniz. Bu forumda da bir sürü başlıkta tartışılmış, başka kaynaklarada başvurabilirsiniz, ancak kayda başladıktan sonra deneyimleriniz artacaktır ve bir çok şeyi deneme yanılma yoluyla iyi bir yola koyabilirsiniz tabiki temel noktaları bildikten sonra.

Kolay gelsin.
 
Şimdi bilgisayarda kayıt için amfiden çıkış almak gerekiyor öyle değil mi? Ancak benim amfimde herhangi bir out vazifesini gören bir çıkış yok? Kayıt yapmam için illa ki yeni amfi almam mı gerekiyor?
 
Clickboy demiş ki:
Şimdi bilgisayarda kayıt için amfiden çıkış almak gerekiyor öyle değil mi? Ancak benim amfimde herhangi bir out vazifesini gören bir çıkış yok? Kayıt yapmam için illa ki yeni amfi almam mı gerekiyor?

Phone yazan bir çıkış da mı yok? Varsa orası da olur. Markası nedir ?
 
selam.samson r21s marka bir mikrofon aldım.mikrofonda sorun olduğunu düşünmüyorum fakat bilgisayarda kayıt yapmaya kalktığımda sorun oluyor.2 tane ek kullanmak zorunda kaldım bilgisayara bağlamak için. 1.si 3lü girişi jack girişi yapan bir ek.diğeri de jack küçültücü.mikrofonu pc ye bağlayıp kayıt yaptığımda çok çok düşük bir ses çıkıyor ve arkada telsiz gibi "fışş" sesi var:) girişi yarım taktığımda dip gürültüsü oluyor.bu ses herşeyi bastırıyor.mono stereo falan öyle birşeyden mi kaynaklanıyor sizce sorun? web kameramın mikrofonunu takınca gayet sorunsuz kayıt yapabiliyorum güzel de ses çıkıyor.profesyonel mikrofon işime yaramıyor şu an için malesef bilgisayar kaydında.ne yapmalıyım? ses kartım trust ve 5.1 ses sistemim var... :(
 
O giriş oraya pro bir mic girsin diye yapılmadığından öyle fışş diye bir ses veriyor ki onu yokedebilsin diye bu 3 lü giriş var balanslı iletim yani. Bunu ya bu iş için dizayn edilmiş bir ses kartı ile yada bir mic preamp alıp onun çıkışı ile bilgisayar girişi arasını mümkün olduğunca kısa tutarak çözebilirsin(mümkünse 1mm ) tabi bu yönteminde dezavantajları olacak bunlarında sebepleri var o yüzden işin astarı yüzünden pahalıya çıkmadan sen bir ses kayıt arabirimi edin kendine. Web kameranın mikrofonuda karşılaştırılabilir bir öğe değil ne yazıkki aynı şey değiller.

İyi günler.
 
Me_ThuS demiş ki:
onun çıkışı ile bilgisayar girişi arasını mümkün olduğunca kısa tutarak çözebilirsin(mümkünse 1mm )
1 milimetre mi ? :LOL: 1 m diyecektin herhalde. Neden mümkünse 1 m onu anlamadım. 1 metrede keramet mi var ? :)

Eğer balanssız bağlantı ise kablo 2-3 m olabilir. Balanslı ise 50 m.
 
Kastetmeye çalıştığım mesafe uzadıkça kablonun toplayacağı dip gürültüsünün artacağı idi ve evet 1mm den bahsediyorum. Kullanılabilir seviye için 2-3 m haklısında kayıtlar daha kesin ve mümkün olan en yüksek kalitede sinyale ihtiyaç duyduğundan böylesi makbul. Balanslı içinde 50m diye bir sınır yok git gidebildiğin kadar. Tabi iletken direnci giriş çıkış meselelerini çözebildiğin sürece.

İyi günler.
 
Selamlar ben arama yaptım ancak istediğim sonuca ulaşamadım. O yüzden sormak istiyorum... Elimde m audio audiophile2496 ses kartı var. Güzel bi şekilde yükledim. hiç bir problemi yok. Ancak ben bilgisayarda veya bi sitede çalan bir şeyi kaydetmek istiyorum ancak kayıt ederken sinyali görmüyor. Bunu sağlamak mümkünmü bütün ayarları kurcaladım ama sonuç nafile.. Umarım bir yöntemi vardır.. Cevap için şimdiden teşekkürler...
 
İçerdeki sesi direk içerde kaydetmenin bir yolu yok ona özel bir program varsa bilemiyorum tabi ama bir metod varki şöyle kartın çıkışını girişine tak aç kayıt programını kaydet bilgisayarında çalan herşeyi. Tabi biraz kalite kaybı olması mümkün ama çok dikkate çekici olmayacaktır sanırım.

İyi günler.
 
Emu ile bir ara yaptığımı hatırlıyorum. Çıkışları asio girişlerine auxluyorsun herhangi bir recorder ile kaydediyorsun. gayette basıt oluyordu denerim bir ara. Ama Maudio yapıyormu bilemiyorum.
 
Geri
Üst