Evde PC ile Kayıt...

Benimki bayağı komando usulü olmuş ta m-audio nun benim kullandığım modelinde yoktu şu anki presonus umdada yok. emu nun routing opsiyonlarıda lezizmiş yani.
 
Evde amatör olarak PC ile kayıt yapmayı düşünüyorum ve bu konuda yazılımlar dışında hiç deneyimim yok.

Ben davulcuyum, ve grubumla beraber hücum kayıtlar yapmak istiyorum. Davul benim için önemli olduğundan 8 kanal direk davula gidecek, geri kalan kanallar ise şu şekilde: 1 vokal, 2 elektro gitar, 1 bas gitar. Bir de midi klavyem var.

Fazla analog modüller olsun istemiyorum yani sadece ses kartı ve/veya mixerle kaydımı gerçekleştirmek istiyorum ve tercihim Firewire. (preler ve eqlar içinde olmalı)

Mikrofonlara gelince, davul için uygun fiyata shure mikrofon seti, gitarlar için sm57 düşünüyorum. Bunlarla uyumlu (fiyat/kalite oranına göre) vokal mikrofonu sm57 olabilir mi yoksa başka önerileriniz olur mu?

Bu ihtiyaçlara göre yeni bir başlangıç için (uygun bütçe) ses kartı ve/veya mixer tavsiyeleriniz nelerdir? Konnektörler hakkında çok az şey biliyorum. Bu mikrofonlar ses kartı ve/veya mixere direk girilebiliyor mu? Son olarak, bu kadar enstrüman için o kadar giriş şart mıdır, yoksa herhangi az girişli bir ses kartının girişleri çoğaltılabiliyor mu?

Bilgisayarda ise XP işletim sistemi ve her türlü kayıt ve mix yazılımı mevcut.
 
Vokal için Sm58 daha tercih edilesi ama yoksa Sm57 de olur. Şu haliyle bütün kanalların bilgisayara ayrı ayrı kaydedilebilmesi için 12 analog kanala ihtiyacın var. Midi klavyeyi de usb den kullandığını düşünürsek. Açıkçası bu kadar girişe uygun bütçe civarında bir seçenek yok. Sen ciddi anlamda bir stüdyo kurmak istiyorum diyorsun. Pek ev stüdyosu kavramına uygun değil. Uygun boyutta analog bir mikser ve yine uygun giriş sayısına sahip ses kartını alman gerek fakat. Piyasadaki seçenekler 8 girişe sahip çoğunlukla (ki onlar bile fazlasıyla pahalı)

Mikrofon preamfisi varsa evet direk girilir. Açıkçası ses kartının girişleri çoğaltılamaz ancak kayıt sırasında mikser üzerinde mikslersin ve o şekilde kayıda sokarsın bu şekilde daha az kanalda kayıt yapabilmek mümkün.

Mesela 8 kanal davulu 2 kanal stereo miksle gitarları 2 kanal stereo yine ve vokalide 1 kanal mono toplam 5 girişle işini halledebilirsin. Tabi bu şekilde kayıt seni sınırlayacaktır. Kayıt sonrası mikste çok özgür olamayabilirsin. Yada davulu 8 dan daha az mikrofonla kaydedip daha az mikrofonla işi halletmeyi deneyebilirsin.

Yani dediğin davul benim için önemli cümlesi pek birşey ifade edemiyor paran varsa her şeye önem verebilirsin yeterince ama hem uygun fiyatlı olsun hemde pro stüdyo kıvamında özgürlüğe sahip olsun diyemezsin. Evde amatör kayıt kavramının içine de pek yerleşmiyor senin dediğin. Eve bariz bir stüdyo kurman gerekecek.

İyi günler.
 
Me_thus naber? bak ben hala yukarıda yazdıklarıma bakmadım hep unutuyorum.

thedrumperformer,
Me_thus haklı eğer "8 kanal davul istiyorum ben banane banane" diyorsan 8 kanallı iki tane ses kartı kullanman gerekir bu da zaten tek başına en az 1000-1200 USD civarı para demektir. Girişler çoğaltılamaz ama extra giriş için ekipman sağlanır tabi neden olmasın tabi para bunların hepsi.

Sonra Prova maksatlıda kullanacaksanız mekanınızı en az 16 kanal bir mixer edinmelisiniz ayrıca monitör sistemi yapacaksanız stüdyoya yine en az 2 tane 500watt üstü power amp ve monitör amanız gerekecek ki öneml bir husustur ucuza getirmemek lazımdır bunları.
mixere 800 power amplara totalde 1000 USD monitörlere de 800-1000 arası diyelim ortalama uygun fiyatlı olanlarından.
Ne etti? 4000$
Güzel Mikrofonları almış olduğunu var sayıyorum(ki bahsettiğin mikrofonlar tr fiyatıyla minimum 1300-1400$ sm57 200$ civarı shure drum kitler de 800 ytl civarıydı ama çokta beğenmiyorum bu kitleri)

"Eğer ciddiyim ben bu konuda arkadaş" diyorsan daha fazla yazarız ikimizde ama ortalama olarak yekün 5000$ civarı olur haberin olsun
 
Skull_KruSher demiş ki:
Me_thus naber?

"Eğer ciddiyim ben bu konuda arkadaş" diyorsan daha fazla yazarız ikimizde ama ortalama olarak yekün 5000$ civarı olur haberin olsun

Abi iyiyim işte :D tatil felan sende iyisindir umarım.

Yekün konusundada abi tam bir dost acı söyler modu olmuş o kadar çıkarsa yine iyi derim ben.

Kolay gelsin.
 
arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler, fiyat konusunda bu fiyatları bekliyordum tabii ki, ayrıca gerçekten de ev stüdyosu olmayacak pek, bir prova ve bir monitör odası olmalı zaten; evin bodrumunda yapmayı düşünüyorum bunları. Profesyonel standartlarda değil, herhangi bir stüdyoda yapılan demo kalitesinde hücum kayıtlar almayı planlıyorum, ekipmanlar ise 2. el olabilir tabii ki böylece fiyatlar yarıya inebilir.

Mikrofonlar için AKG, Sennheiser falan düşünmüyorum yani Shure'un sm57, sm8 gibi meşhur modelleri uygun bu konuda. Davul önemli derken, davulun her parçasıyla mix yapabilmek anlamında demiştim, Davul mikrofon seti olarak uygun fiyata ikinci el setler de var ki (250 ytl) kayıtları dinlediğimde bir sorun yoktu bence. (demo standartlarında)

Monitörlerde de tabii ki almışken iyi bir şey almak önemli: örneğin Bx5A olmaz mı?

Mixer ve ses kartına gelince, iki tane ürün göstereceğim, acaba bunlar sayesinde donanım sayısı azalır mı?

yani bir tek arabirim: http://www.musiciansfriend.com/product/MOTU-896HD-Digital-Audio-Interface?sku=240116

ya da bir tek dijital mixer: http://www.behringer.com/DDX3216/index.cfm?lang=eng (0 fiyatı 1500 ytl'ydi diye hatırlıyorum)

bu ikisini aldığımda başka arabirimlere ihtiyaç duyar mıyım?
 
Monitörler biraz da alışkanlık ve dinleme odana bağlı birşey yani Bx5a dan daha iyisi olsada o olmaz diye bir kaide yok.

Motu olan 8 kanal analog giriş sağlıyor kalanları nasıl gireceğin muamma.

Behringer ise öncelikle kalitesizliği sebebiyle tavsiye etmeyeceğim bir firma. Sadece birkaç ürünü başarılı kalanları çok kötü kopyalar. Herneyse bu alette de 12 kanal analog giriş sağlıyor açıkçası çevrim kalitesi ve mic pre kalitesi olarak Motu her koşulda döver. Yanına 8 kanal micpre ADAT arabirimi alarak 16 kanala yükseltebilirsin. Aslında bunu Motu yada yapabilir onuda 16 kanal girişli olarak kullanabilirsin.

Davulun her parçasını nerde miksleyeceksin işte mesele orda kayıttan sonraysa aynı anda bir yığın girişe ihtiyacın var yok kayıt öncesi soundcheck alırız sonra komando usulü direk stereo bi kayıt alır bitiririz işi dersen o zaman la yeterli boyda kaliteli bir analog masa. Birkaç outboard compressor eq. 2 veya daha fazla kanal girişli bir ses kartı ile bilgisayara kaydet. Tabi bu yöntem kayıt sonrası teknik destek ve parçalara müdahale şansını nerdeyse minimuma indiriyor.

Büyük ihtimalle başka arabirimlere de ihtiyaç duyacaksın misal bu dijital mikserden geçen kanalları ne ile bilgisayara taşıyacaksın vs...

Mikrofon konusunu da sona bıraktım çok tartışmalı çünkü. Açıkçası 250 ytl lik mikrofon setiyle yapılmış kayıdın nerelerden geçtiği önemli olsada yinede kayıt kalitesinden şüphe etmek lazım. Eğer sana sorunlu gelmiyorsa zaten beklentilerin oldukça düşük gibi. Bilemiyorum ben bu kadar para dökerken mikrofonda çokta kısmazdım musluğu.

Kolay gelsin.(sanırım en çok lazım olucak olan bu :D)
 
Teşekkürler, öyleyse bu iki arabirimden vaz mı geçeyim yoksa motuya 8 kanal daha mı alayım, daha mantıklı tavsiyeleriniz var mıdır yoksa?

Davulu mixerden ve mikrofonların konumundan yapılacak ufak ayarlarla kayıda alıp, asıl mixlemeyi ve gitar da dahil bütün efektleri kayıttan sonra yapmayı planlıyorum. Analog ekipman yığınını hiç mi hiç istemiyorum.

Benim ihtiyacımı görecek, tekrar dediğim gibi demo kalitesinde diğer bir deyişle kötülerin iyisi ya da iyilerin kötüsü ayarında, direk kabloları girip bilgisayarda çalışabileceğim yeterli kanallı mixer ve firewire ses kartı olarak marka model tavsiyelerinizi öğrenebilir miyim?

Bir de konnektörler olarak XLR mi kullanacağım? Dediğim gibi hiç bir deneyimim yok yardımlarınız için teşekkürler..
 
Miksi kayıttan sonra yapmak istiyorsan o zaman Motu ya 8 kanal daha almak daha mantıklı.

Seçenekler arasında PreSonusun Firestudio'su + DigiMax FS si Firewire arabirim üzerinden 16 kanal mikrofon girişi sağlar. Compelden bakabilirsin.

Yada 2 adet Presonus FirePod yine 16 kanal mikrofon girişi sağlar.

RME Fireface 800 istemediğin kadar giriş sağlar :D BL Müzik'ten bakabilirsin.

Bunlardan başka arabirimlerde var tabiki de şu an direk aklıma gelmedi. Biraz daha araştırabilirsin

STD Müziktede var bu tarz cihazlar.

Bu bağlantıyla miksere ihtiyacın yok mikrofonları direk ses kartına girerek sonuç alabilirsin.

Konnektörleri evet XLR kullanacaksın.

Ve son olarak. Kayıt yapmaya başladıktan sonra o analog ekipman yığınını ne kadarda çok istediğini farkedeceksin. :D

İyi günler.
 
öneriler için çok teşekkürler, bana iki adet FirePod uygun geldi.

Gelelim bunun özelliklerine:

Yani eğer bundan alırsam mixer e hiç ihtiyacım kalmayacak mı?

16 tane çıkış ne anlama gelecek? Bunları ne amaçla kullanabileceğim?

Ve son olarak bu arabirimi nasıl bilgisayara bağlayacağım? (firewire bağlantı olayını biraz açıklayabilir misiniz?)
 
Yani 16 adet mikrofonu bu arabirimler sayesinde direk olarak dijital ortama aktarabilirsin evet. Preamp ihtiyacını karşılayacak. Fakat kayıt sırasında şu kicke biraz bas ekleyeyim öyle kaydedeyim diyemeyeceksin. Mikrofonları uygun pozisyonlara yerleştirip ham kayıt alıcak sonra onu biçimlendireceksin ki bu müdahale imkanı açısından en geniş durum. Yani sadece kullanım açısından evet ihtiyacın kalmayacak. Ama kalite öğeleri işin içine girdikçe durum değişebiliyor.

16 tane çıkış şu anlama geliyor misal miks yaparken bunu bilgisayarda (mix-in-box) yapmak yerine kanalları bu çıkışlara yönlendiriyorsun. sonra bunları bir miksere veya outboard cihazlara gönderiyorsun hepsinde istediğin miksi yaptıktan sonra toplamını stereo yada yine ayrı ayrı kanallar olarak karta tekrar giriyorsun. Büyük kayıt stüdyoları bu şekilde çalışırlar genelde kayıtları analog veya dijital masalara gönderip miksi bilgisayar içinde değil dışarda yaparlar. Tabi bu elindeki ekipman kalitesine bağlı senin buna ihtiyacın yok pek.

Bu arabirimden bir tanesi master diğeri slave. Master olanı bilgisayara firewire kablosu ile bağlıyorsun. Eğer bilgisayarında firewire çıkışı yoksa (IEEE1394 de denir) bir ufak firewire kartı alıp bu çıkışı ekleyebilirsin. Sonra ikinci kartınıda ilk kartına firewire ile bağlıyorsun. Sürücüleri zaten tanıyor ve ona göre ayarlıyor kendilerini. Fakat bu bağlamada firepod un şu dezavantajı var Spdif girişleri iptal oluyor.

Sanırım bu kadar. Kolay gelsin.
 
"sadece vokal mikrofonu için stüdyo monitörlerine ihtiyaç duyarsam"

Bu ne demek tam olarak anlayamadım referans monitörlerini kayıdı yapan kişi kullanacak müzisyenler değil müzisyenler kulaklıklardan dinlerler kayıt edilen şeyi. Amplifikatör nerden çıktı anlayamadım.

Spdif e o iletişim formatını destekleyen her türlü dijital cihazı bağlayabilirsin.

Evet o şekildede olabilir başka bir şekildede bağlayabilirsin ihtiyaçlara göre şekillenir bu durum.
 
"sadece vokal mikrofonu için stüdyo monitörlerine ihtiyaç duyarsam":

Konuyla alakasız olarak: diyelim bir prova sütdyosuna gittik, gitarlar amfilere bağlı, davul akustik ve mikrofonsuz, vokalin sesi ise iki tane hoparlörlerden geliyor yani, mikrofon mixere oradan da stüdyo içindeki iki tane hoparlöre bağlı.

Yani vokalin sesini çalan herkes hoparlörlerden (power amp deniliyor galiba) duyuyor. (Kayıt odasında değil, prova odasında)

Yolladığım şekilde ise hp4 diye bir headphone amp. kullanılmış kulaklık monitörü için. Prova odasına hoparlör için ne yapmam lazım onu anlamadım.
 
O zaman evet power amp denen alete ihtiyaç duyacaksın çünkü o kabinler pasif kabinler. Fakat hücum kayıt ortamlarında kulaklık ile kayıt yapmak daha makbule geçer tabi sadece kayıt değil prova da olacaksa lazım power amp kabin kombinasyonu.
 
özür dilerim ben bir şey sormak istiyorum.şimdi ben iyi bir ses kartı ve mixer alırsam pre amp 'a ihtiyacım olumu? bilgilendirebilirmisiniz beni?


şimdiden teşekkürler.
 
arkadaşlar saçma ve karışık bi kayıt hadisesinin içinden çıkamadık bizim gitarcıyla yardım ederseniz seviniriz çok :D

şimdi bizim elimizde 2 adet fender frontman amfi, 1 adet laptop var.

şimdi bize öyle bi ses kartı lazım ki 2 mikrofon çıkışı olsun(vokaller için) ve amfileri de bir şekilde karta bağlamamız lazım.ancak amfilerde input, aux in ve headphones girişleri var sadece.

bunu nasıl hallederiz.benim aklıma amfileri mikrofonlama fikri geldi ama o zaman 4 tane mikrofon çıkışı ve 4 mikrofona harcanacak para lazım...ne önerirsiniz?
 
Geri
Üst