Gitar Teli Yüksekliğini Alçaltabilir Miyim?

yıllar önce bu olay benimde başıma gelmişti. sırf bu yüzden gitarımı çok ucuza satmıştım. tabii sonradan bu sorunnun çok basit olduğunu gördüm :D
bahsettiğin gibi sorun 1. ve 6. tel miş. 1. tel için yapabileceğin;

üst eşiği yerinden söküp 1. telin olduğu kısma bi parça gazete koyman olacak. böylelikle tel daha yukarıda olacak ve sorunun %50 si çözülmüş olacak. bu işlemi yaptıktan sonra tabii ki mi si sol 1.2.3. tellerde biraz yükselme olacak. bunu da;

köprüden çözeceksin. köprünün alt tarafındaki vidayı 1-2 tur saat yönünde çevir. 1.2.3. tellerin indiğini göreceksin. bunu yaparsan sorun çözülecektir.
AMA;
GİTARIN SABİT KÖPRÜLÜ OLDUĞU İÇİN ÜST EŞİĞİ YERİNDEN SÖKMEKTE ÇOK AMA ÇOK ZORLANACAKSIN. HATTA ÜST EŞİĞİ YANLIŞLIKLA KIRABİLİR GİTARA ZARAR VEREBİLİRSİN.. EĞER ELİN BU İŞE YATKINSA BU İŞLEMİ YAPARSIN. DEĞİLSE ANLAYAN BİRİNE GÖTÜR 20 TL YE İŞİ HALLEDERSİN.
6. teldeki cızırtı için ise:

gitarı ters olarak kucağına al. yani üst boynuz ayağına gelecek şekilde. ve 6. perdeye bas. 6. perdeden sonraki fretlere dikkatlice bak. tel hangi fret e temas ediyorsa o fret i hafifçe törpüle yadatahta bi çekiçle o fret e hafifçe vur. sorun büyük ihtimalle çözülecektir.

DEDİĞİM GİBİ. EEĞER ELİN YATKIN DEĞİLSE KESİNLİKLE YAPMA. GEÇMİŞ OLSUN
 
yorum için teşekkürler. yalnız üst eşiği sökersem tüm teller fretlere değecektir. çünkü gitar jumbo fret ve üst eşiğin biraz yüksek olması fretlere değmemesi için.
ibanez , jackson klavyesine alıştığım için les paul klavyesi zor geldi.
 
:) daha bikaç saat önce arkadaşlarla program yapıyoduk. Bi arkadaşımız godin klasik gitar almış getirdi çaldık falan. dedim bunun teller çok yüksek sap ayarından indirelim çünkü köprü ayarı yok, sabit piezzo. Dediki ben dore müzikten aldım, orda yaptılar ayarını. Dedimki; arkadaş, 3binlik godin gitar diyosun ve en son perdede neredeyse parmağım girecek tel-klavye arasına.. Neyse biraz indirdim, bazı bölgelerde teller inanılmaz sürttü, mecbur geri yükselttim. Yani arkadaşımın aldığı gitarın perdelerinin tesviyeye ihtiyacı var ama dore müzik bu gitarı tesviye ettirmeden sap ayarından telleri yükselterek çözmeye çalışmış. Buda dore müzikle ilgili 2. olay olmuş olsun..

aslında bu olayın fiyatla alakası yok. arkadaşımda usa fender var ve telleri ne yaptıysa istediği kadar alçaltamadı. yine bir arkadaşıma usa'den dean getirttik (janjanlı razorback modeli) gitar gelince hüsran olduk. keza 15 sene evvel sıfır aldığım japon bir ibanezim vardı. ne yaptıysam istediğim gibi olmadı. malezya kore ibanezleri elime alıyordum daha güzel geliyordu çalımı. erkan sızarlar dahil birkaç ustaya götürdüm sapın hatalı olduğunu ya da iyi kurumadığı için onarılmaz duruma gelmiş olabileceğini söylediler. yani eğer teller ne yaparsanız yapın istediğiniz yada standartlarda olmuyorsa en büyük neden olarak ya sapın ağaç işçiliğinde hata vardır ya perde işçiliği düzgün değildir ya da truss rod düzgün çalışmıyordur. ağaç işçiliğinden anlayan bir ustaya göstermenizde fayda var.

Yukarıda yazanlara aynen katılıyorum,

elimden bir sürü gitar geldi geçti, pahalı/ucuz olsun. Ancak 1-2 gitar dışında bende hiçbir zaman tel yüksekliğini istediğim seviyede ayarlmayamımış ya da ayarlatamamışımdır.
Aslın bu işin yukarıda bahsedildiği gibi marka model fiyat ile alaaksı yok, gitara denk gelen ağaç malzemesi, uygulanan işçilik ile alakalı.

Örnek vermek gerekirse, geçen yıl t&t sister maple kalvyeli sıfır 160-170 tlye aldğım gitarın tel yüksekliği okadar azdıki, nerdeyse klavye ile yapışık? denk geldi işte..
Ancak bir sürü ibanez rg serisi gitar çaldım pahalı olmalarına karşın teller hep yüksekti, en ufak alçaltma durumlarında cızırdamalar...

ŞU AN GENE denk gelen, 200tl ye s-s-h dizilim sıfır aldığım start bir gitarım var. Teller okadar alcakki, fabrika çıkşından öyle geldi, ben dahada aşağı indirdim seviyei ve en ufak bir cızlama yok. ÜSTÜNE BİRDE Ernie Ball 2223 Nickel Super Slinky teller taktım süper bend yapabiliyorum, harika clean ve blues tonlara sahipken humbucker manyetik modifiyesi ile daha sert tonlarda elde edilebilir. 200tl ye ses karateri olsun, çalım rahatlığı, sapı olsun beni hayrete düşürdü..

birkaç resim eklemek gerekirse,


Böyle çok fazla kafamı karıştıran ucuz gitarlar olmuştur, ama denk gelme meselesi işte 1000 de bir çıkabilecek bir durum.

Herkese iyi forumlar dilerim.
 
Sevgili northerner, çok ilginçtir aynı hadise benim de başıma geldi. Ibanez Rg 170, 370dx, 1570, 570 ve çeşit çeşit Cort marka gitarlar aldım/kullandım. Ve isim vermeyeyim ama, Ankara'da en iyi denilen ustalara götürdüm gitarlarımı. Çok düşük action istiyorum, çok rica ediyorum bu konu benim için çok önemli, ben kendim bir türlü yeterince indiremiyorum, cızırdıyor dedim. Ancak ayar için bıraktığım bu gitarları ustalardan her teslim aldığımda hüsrana uğradım. Asla istediğim gibi alçak olmuyor teller ve en iyisi benim diyen ustalar da yapamıyor. Ve ne ilginçtir, ben de eğlencesine/denemesine t&t sister gitar aldım. Teller neredeyse fretlere değecek ama yağ gibi kayıyor klavye ve ne cızlama, ne bızlama var. :LOL: Klavyesinin radiusu nedir çözemedim ama, bu kadar düşük action da böyle sorunsuz çalım hiç görmemiştim.

Ağaç uzmanı değilim ama gözlemlediğim birşey var ki; o da Ibanez gitarların sapları ısıya karşı aşırı hassas gibi geliyor bana. Evde kombiyi çok düzensiz yakıyorum. Çabuk pişen ve çabuk üşüyen birisi olarak bazen ateşler basıp ev ısısını 19-C ye düşürüp bazen de 24-C ye çıkarıyorum. O anki ruh halime göre. Ama bunu çok sık yapıyorum. Bu durumda öğlen ayarlarını yaptığım ve nispeten cızırtısı kesilmiş Ibanez gitarımı gitar standına koyuyorum. Akşama doğru alt üst komşular da kombilerini köklerdikleri için ateş basıyor ve akşam kombiyi kısıyorum. Bu durumda ev ısısı 19-C ye kadar düşebiliyor. Hele bir de gitar çalacaksam iyice terleyip sıcak basacağı için 19-C 20-C lerde takılıyorum. Ama bu durumda öğlen evde 22-C 24-C derecelerde ayarladığım Ibanez imin akşam perdeleri başlıyor cızlamaya bızlamaya.:mad:

T&T Sister da böyle bir durum yok. Sabah, öğle, akşam sürekli düzgün stabil bir action. Onun sapı ısıdan hiç etkilenmiyor. Artık ne malzeemesi kullandılarsa ağaç olarak onu bilmiyorum tabi:LOL: Gerçi Jackson Dinky im ve Charvel 475 Deluxe gitarlarım vardı. Onların sapları da ısıdan etkilenmezdi. Ama ne hikmetse bu Ibanez saplarında mı birşey var, nedirse bir türlü ısı beğendiremedik.:D Bilmiyorum belki de saçma düşünüyorum. Ama birebir tecrübe ettiğim böyle bir hadise var.
 
sacthers,

t&t modelli gitarım beyaz renk, maple klavyeydi =) 5-6 ay kadar kullanıp elden çıkartmıştım zaten, o an acil para ihtiyacı vardı ondan dolayı satmak zorunda kaldım. Sattıktan 2-3 ay sonrada tekrar almak için araştırdım hatta bir sürü yere sordum artık bu model gelmiyor dediler..

Yukarıda resimleri koyduğum gitarda aria markalı s-s-h dizlim bir strat :) 200tl gibi bir fiyata sıfır aldım bundan 4-5 ay kadar önce .

Bunun dışında
epeyi önceler, ilk elektro gitarlarım hep 2.el di. Ondan sonra ilk aldığım sıfır gitar cort kx5 di, o dönemlerde sabit köprülü uygun fiyatlı işçilikli muazzam bir gitar gibi geliyordu bana. Tel yüksekliği orta seviyede idi. Zaten çok pahalı bir gitar olmadığı içinde yüksekliği kafdama dert etmedim. daha sonra gene bir sürü gitarlar geldi geçti elimden. 2.el ürünlerle çok uğraştım, ve ilk başlarda bu tel yüksekliği ile ilgili herhalde bu gitar 2.el ve benden önceki kullanıcılar yalnış ayarlarla bu gitarları bu hale getirmişler diye diye kendimi avutup durdum.
Bunun üzerine dükandan seçerek ayar yaptırarak İBANEZ SIFIR bir gitar almak için istanbuldaki akrabalarımı hem ziyaret etmek hemde tünele gitmek için bulunduğum şehirden yola çıktım.

500-600 tl bütçe ile zuhal müziğe girdim, ibanez rgr321ex sabit köprülü modelli gitarı seçtim. Ve dedimki ben vitrinde duran gitarı istemem bana varsa depodan çıkartın. 3-4 saat beklemişimdir tünelde =)
Neyse gitar geldi, standart fabrika çıkışı ayarları bana biraz yüksek geldi. Daha sonra rica ettim tekrardan ayarlayarak biraz daha indirdiler ve daha da inmez bukadar olurd dediler.. yapacak birşey yok aldım gitarı çıktım... daha sonra evde tekrardan telleri aşağı çekerek hafiften cızıltılıda olsa 1yıl kadar kullandıktan sonra gitarı yok pahasına elden çıkarttım..

Dün program yapmak için mekana gittiğimde sahnede bir ibanez duruyordu, herhalde 170dx gibi bir modeldi. Bakımsız bir kenara atılmış bir gitar açıkcası. Elime aldım ve tel yüksekliği okadar aşağıdaydı ki hayret ettim açıkcası.. Bukadar bakımsız ölmüş bir gitarın yükseklik ayarı muazzam derecede idi...
 
Öncelikle herkese yorumlarından dolayı teşekkür ederim. Üst eşik problemini sökerek veya kazıtarak cözmek mümkün olabilir tabi fakat bana göre 1000 liralik bir gitari bu islere maruz birakmaya icim el vermiyor :) Keske baska bir cozumu olsaydi diyerekten sanırım boyle kullanacagim. Sololarda bend,sweep picking gibi teknikler yapilamayacak kadar yüksekte. Haftaya lüthier'e götüreceğim belki bir hâl çaresi bulunur. Problemimi daha iyi anlatmak icin son 1-2 resim ekledim.

300 liralik ibanezim. Teller dümdüz geliyor herhangi bir yükselme alcalma yok. Tam bana göre ideal :)
dsc0009iq.jpg


ve Problem gitar Schecter'im .. Üst eşik burgulardan yükselerek geliyor. ve dikkat ederseniz üst eşik yüksek.(Sanırım sorun burguların alçak olması.)

dsc0016vb.jpg

Köprüden bir görünüs daha.. 1 parmak kadar bosluk var..

dsc0017tp.jpg
 
Geri
Üst