David Lynch

Senaryolarında mantık, hikayelerinde devamlılık aranmaması gereken bi yönetmendir kendisi.Çok yaratıcı bi adamdır. Hatta annesi ona küçükken boyama kitabı almazmış, boyama kitaplarının yaratıcılığı öldürdüğünü söylermiş.
Filmleri sorunlu insanların rüyalarına benzer. Hiç bi filmini anlaşılması için yapmamıştır. Bazıları sırf bu yüzden filmlerini sevmez hatta tiksinir ama, bende o tiksinenler ne kadar tiksiniyosa o kadar severim.
Filmleri hakkında akademisyenlerin söylediklerini, çıkan tartışmaları bir çırpıda yok sayıp, üslubunu seven herkesi "entel özentisi" ilan edenlere gıcık olurum.
Filmlerini şööle sıralayabilirim;
-Kısa filmleri:
Six men getting sick(six times) - 1967,
The Alphabet - 1967,
The Cowboy and the Frenchman - 1987,
The Grandmother - 1970,
-Uzun metrajlı filmlerin de şööle:
Eraserhead - 1977,
The Elephantman - 1980,
Blue Velvet - 1986,
Wild at heart - 1990,
Twin Peaks:Fire Walk With Me - 1992,
Lost highway - 1997,
Mulholland Drive - 2001.
 
davıd lynch kayıp otoban filmiyle kült yönetmenler arasına girmiştir..en son filmi mulholland drive da tam bi davıd lynch filmiydi..kısa fimlerinden the grandmother filmini çok izlemek isterim..umarım bir yerlerden bulurum ve izlerim..grandmother hakkında çok şey duydum..fil adamı filmini izleyip hala bişey anlamayan biri diğer filmlerinden bişey anlayamaz..ele kayıp otoban mulholland drive..zaten üstadın en karmaşık filmi mulholland çıkmazıdır..
 
barış üniversitesi ne demek ki..ne yapcaklar orada ya..hiç bilgim yok..sadecde ntvde gördüm o kadar..şimdi fransa da mı neymiş..orda kuruyormuş üniversiteyi...lynch in bunun içinde olması da ilginç..iyi bişey canım..ama boş uğraş gibi..bunun yerine film çekse daha iyi olur..
 
en son lost higwayi izledim wallahi herf bilinçaltı profesörü mükemmeldi8filmin soundtracklari de şahanedir bu arada)....corvus oğlum şu cdleri de çek bi zahmet lem :twisted:
 
uzun metrajlıları arasında, 99 yılında çektiği 'the straight story' unutulmuş, ama unutulmuş olmamalıydı. ayrıca digiturk dizimax'de her perşembe 22:00'de 'twin peaks' yayınlanıyor.
 
En karmaşık filmi kesinlikle Mulholland Drive değil. Bazı ayrıntılar dışında rahatça çözülebilecek bir film. En anlaşılmaz filmleri Eraserhead ve Lost Highway'dir kesinlikle :) Tabi kısa filmlerini saymıyorum.
 
eraserhead ı seyretmedim..o yüzden yorum yapamam da..muholland çıkmazını anladınız mı ya cidden.lost highway hakkında iki tane kitap okudum ondan karışık demiyom pek herhalde..
 
hayatimda gordugum en iyi yonetmenlerden biri . butun psikanilizi, symboleleri ve buna benzer her seyi yalayip yutmus bi amcamidir
insanlar onu anlayamamaktan yakinirlar(mesela twin peaks diisi basta bayaa tutlmustur ama sonralari anlasilmamasindan dolayi dizi bir filmle sonlanmisti hatta bu filmin akilda kalan lafida "FIRE WALK WITH ME"dir ve bence ilenilmeye deger bi filmdir hatta superdir.) bence herseye ragmen super bir yonetmendir
 
Ben Mulholland Drive'ın baştan aşağı Betty'nin zihinsel kurgusu, fantazisi ve hayalleri olduğunu düşünüyorum. zaten 3 hafta boyunca evden çıkmamış. zihin sağlığının bozulmasıyla ve gördüğü halüsinasyonların da etkisiyle en son yatağında intahar ediyor. bence böyle.
 
Geri
Üst