Dip gürültüsü sizce doğal bir rahatsızlıkmı yoksa...??

ya bende jackson ps4(orj pickup) ve zoom gfx707 ile cayır cayır ötüyordu,
halbuki arkadaştaki vision marka bi gitar gayet sessizdi :D
ama benim ton 10 basıyodu o ayrı :D
 
drive ı gain i sonuna kadar köklememekte herzaman fayda var bu konuda, zaten gerekte yok pek çok grupta duyduğumuz çok sert tonlar aslında tek başlarına hiçte duyulduğu gibi abartılı drive lara sahip değiller, bunu deneyip anlamakta gayet mümkün açın nekadar dist. varsa kaydedin sonra değerleri düşürüp bidaha deneyin, herhangi bir davul bass sample (digitalde olur farketmez) v.s. ile daha anlşılır olur...
 
dip gürültüsünün en büyük nedeni topraklama elektrik hattıdır. genelde bi çok evde topraklama sadece mutfakta buzdolabı için kullanılıyor :bilmem

boss un sitesinde pedal seslerini dinleten bi bölüm var. solo veya ritm atarken arada veya tam sonda hafif bi "s" yapıyolar.tık ses yok....aynı şekilde sadece kayıtlarda deyil,,,canlı tv programlarına katılan rock sanatçıların programlarında(trt'lerdeki) hiç bi alette tık ses yok. hatta birinde bi gitar sürekli arda blues doğaçlama yapıyodu.drive vıda baya açıktı. (drive süresi baya uzundu) ve tık ses yoktu.

gitar clean sesdeyken gitarın herhangi bi metal bölümüne eli, temas edip geri çektiğinde cızırtı sesi gidip gelir. drive kullanıldığında manyetikler hassaslaşıyor ve daha kuvvetleniyor.gitarın ön plastik bölümüne penayla vurduğunda bile sesi amfide verecek kadar kuvvetlenir. bu dip gürültü sesi gitarın clean deyken cıkarttığı cızırtı sesinin kuvvetlenmiş halidir.

en büyük ve alternatifi olmayan en büyük sorun bu.diğer nedenleri yukarıda da yazan tv,monitör elektronik eşyalar. dip gürültü sorununda emg manyetikler insanı şaşırtacak sonuclar veriyor..
güçlü ama sessiz!!

gitarların topraklamasının sağlam olması gerekir.

saygılar.......
 
solo veya ritm atarken arada veya tam sonda hafif bi "s" yapıyolar.

Çünkü noise gate kullanılıyor. Toprak hattı sağlam olsa bile high gainde bir miktar dip gürültüsü kaçınılmazdır. Sinyal seviyesi belli eşik değerinin altındayken bütün sesi komple kesen "Noise gate" denilen edevatlar ile sessizlikteki dip gürültüsünden kurtulmak mümkündür.

Sonda duyduğun "ss" sesi aslında noise gate olmasa sürekli duyacağın gürültü. Noisegate devreyi kapıyor(kapayana kadar o yarım saniye o gürültüyü duyuyorsun iyi ayarlanmadıysa) ve hoperlörlere ses gidişini kesiyor böylece duyulmuyor.
 
hayır o "s" den bahsetmiyorum

duraklama "s" inden bahsediyorum.solodayken solo attığı teli kaydırıyor bekliyor devam ediyor.ses kesilmesi olmuyor.solo bitincede bekliyor tık ses yok,1sn sonra ses kesiliyor tamamiyle.dip gürültü önleyici "noise gate " i kullanıyorum.ne olduğunu biliyorum.ama bahsettiğim olay bu değil.senin söylediğine yanlış demiyorum.
 
arkadaşlar ben pafpro ve fred kullanıyorum. pafpro da hiçbir dip gürültü olmazken fred de bu var. nası desem perdeye basıyorsunuz gitar boşta ötüyo mesela alt telle geçiyorsunuz gene gitar boşta daha farklı tonda ötüyo. süper bişi ama bu bi sorun değil değil mi? çünkü satriani de flying in a blue dream parçasında böle şeyler var. ne dersiniz...
 
bi de bir sorum daha var. dip gürültüyle ilgili olabilir. Korn un konserinde munky arka efekt yaparken volume düğmesini çevirmeyecek şekilde hafif hafif belli aralıklarla volume üstten dokunuyo. seste bi değişiklik yok. anlayamadım. sorry..
 
yani dip gürültüsü telden tele (daldan dala gibi oldu) değişiyor öyle mi? arkada ahenk katıyo yane çalarken :D iyiymiş,
ya şöyle çalarken, arkada 5li akort sesi veren dip gürültülü gitarlar olsa ne güzel olur di mi :D
 
çalarken susuyo öle bi sorun var :) dip gürültüsü mü manyetiğin özelliğimi anlayamadım. solonu atıyon diyelim geldin sonuna vuruyon böle mesela basmışsın perdene ses devam ederken az sonra o tona yakın bir değerde ötme geliyo. kaydırdın yanperdeye ötme sesi değişiyo. çözemedim tam ama tonları süper manyetiğin daha önce x2n vardı ama bu manyetiklede çok güzel hardcore yapılıyo kim ne derse desin...
 
Lic_x ona feedback denir. Steve Vai kendi deyimiyle kariyerinin bir kısmını o sesle yapmıştır. :)

Tamamen doğal bir şey bu, amfinden çıkan sesin şiddeti, ses bastığın perdedeki telin titreşim frekansı ile aynı olduğu için teli rezonansa sokuyor ve sonsuz bir sustain elde ediyorsun. elini perdeden çekmeden gitarı amfiye yan ve düz tutarsan, aldığın sesin değiştiğini(frekansının) farkedeceksin. :) Bir pozisyonda aynı notayı, yan durursan da 5lisini alırsın. Bu doğal bir şeydir. Müzikal olarak da kullanılır, kullanılmıştır. Satrianinin pek çok parçasında bu sesin nasıl müzikal anlamda kullanılabileceğini görebilirsin.
 
evet dediğin gibi, çalarken dip gürültüsü olmuyor bende de..
ama hem manyetikten hem de kullanılan pedallardan da kaynaklanıyor (toprak vs.)

örneğin ben şemadan yaptım Boss ds1, az biraz dip gürültüsü var yani, ama Tube screamer da yaptım, dip gürültüsü "0".

yani nedenleri çok farklı, manyetikler, devreler, kablolar..
 
benim jackson ps6t marshall ve gnx2 var. Dip gürültüsü hiç yok ama daha farklı bi ses var.sanki mısır patlaması gibi ama sesin şiddeti çok düşük.Ampliyi kayıt için kullanmasam dikkatimi çekmezdi. gnx2nin noise filterindan mı kaynaklanıyordur acaba diyorum ama her tonda yapmıyor. gnx2teki bazı tonlarda oluyor sadece. Gainden mi yoksa amplidemi problem var.Prizler toprak. Bir fikriniz var mı?
 
Selam Arkadaşlar,
Ben birşey sormak, söylemek için konuyo dalıyorum!
büyük gitarist diye adını andığımız amcalar "steve vai" örneğin dikkatinizi çekiyorum G3 de gitarına vuruyor ama nedense gitardan gıkk çıkmıyr?
mesela gördüğüm birşey daha for the love of god ın sonunda abi tremolo kolundan gitarı kaldırıyo ama bir miktar olsun nota kaçmıyor?
ben bu konularda biraz asabiyet sahibiyimde ondan başlığınıza bulaşıyorum! yani adamlar öyle aletler kullanıyolarki yaptıkları hataları bile tölare edebiliyorlar!

2. olarak dip gürültüsünden kurtulmanın yolu olarak geniş bantlı bir grafik equalizer olarak tahmin ediyorum! orda sorun olan sesi görerek onu düzenleyerek bu işe başlanmalı diye düşünüyorum!
 
di pgürültüsünün de bant genişliği artabiliyo, yani tam anlamıyla kurtulmak mümkün değil,
hadi onu kıstın, gitarın sesinden de ödün vermiş oluyosun...

o bahsettiğin Steve vai, yani izlemedim ama anladığım kadarıyla, adam gitarının volume unu elle kısıyodur,
adamlar sihirbaz gibi zaten ben de anlamıyorum bazen.. kullandığı aletler de çok akıllı değildir, gitaristin hareketlerini takip etsin :D
 
seyret hoca steve çıgın bi adam kayıptır seyretmemek.. hele son g3 te malmsteen iresmen rezil etmişler vai indikten sonra bu adam çıkmasın diyosun artık :D vai ile ilgili bide acı bir anım var konsere geldiğinde (sene kaçtı hatırlamıyorum) gidememiştim para v.s. hesabına, çok yakın tanıdığım bi abi vardı koruma işleri yapan onu gördüm daha sonra nevar neyok die sordum "noolsun steve vai geldi geçen gün yakın korumalıını yaptım kumkapıya falan götürdüm herifi bi görücektin halin.." dedi ..hööeaa!!??*@#! yıkıldım.. :(
 
Geri
Üst