Bas ve Ekipmanı hakkında herşey

Sevgili earmanz detaylı anlatım için teşekkür ederim. Gerçekten gitardan bas gitara geçenler konusundaki düşüncelerine katılıyorum. Gitaristlerin her zaman önde olup "heyy bana bakın" psikolojisine sahip oldukları tespitinde çok yerinde olmuş.

5-6 tel konusunda birşey sormak istiyorum. Şimdi ben yeni başladım ve 6 telli bir gitarım var. Ben halimden gayet memnunum ancak senin yorumun ne olur bu konuda? Hata yapmışsın mı dersin yoksa 4-5-6 fark etmez olay sende biter çalışırsan yaparsın mı diyorsun?
 
bu bir secimdir neden almissn diye kimse kimseyi yargilayamaz. sadece daha fazla calisman gerekecektir.
5 / 6 tellerin ilk baslayanlardaki temel sorunu mekanik problemler degil b telini susturabilmektir.
yani ilk basta 5 / 6 ve altiyla basladigin anda etud yapip parmaklarini gelistirirken b telini de ayni anda susturmaya caba gostereceksin.
bu arada 4 telli seninle ayni anda baslamis arkadas mekanik egitimi senden susturmaya ugrasmadigi icin daha hizli gecer. diger tellerde calarken e teli b teli kadar rezonansa girmediginden 4 telli bas calanlar ilk asamalarinda sadece mekanik etudlerine konsantre olurlar.
ama sonuc olarak onlardan daha fazla calisarak arayi kaparsin olur biter :)

ben 6 telliyi genelde fusion / jazz / kisisel emprovize projelerim haricinde kullanmiyorum.
mesela kadin soliste eslik edeceksem 5 telli kullaniyorum.
yanlis anlasilmasin ama ( istisnalar kaideyi bozmamak uzere ..myung falan ..) 6 telli bass gitarin rock muzik icinde fazla yeri oldugunu dusunmuyorum...5 telli icin bir nebze evet. eb / d akordlu birsuru grup var, kendi entonasyonumu dusurmem diyenler icin gecerli secim olablir.
bunun yaninda 4 telli d tuner ile de is gorenler var. artik kulaktan halletmek sarki icinde bile bir tik ile e teli d ye dusebiliyor. tercih meselesi bunlar.
uzun yol gercekten 6 telliyi hakki ile calabilmek. yas buyudukce muzik zevkleri degistigi zaman donup baktiginda hic calamiyorum bu aleti diyebilmek de var isin icinde
8)

sevgiler.
Cem

not : mekanik derken sagak isen sol elinin dogru teknikler ile dogru yerde durmasindan ve bunun icin yapilan calismalardan bahsediyorum ;)
 
Yorumun ve bilgiler için teşekkür ederim. Rock müzik içerisinde 6 telin gereksiz kaldığı konusunda sana katılıyorum. B teli hakkında da çok yerinde bir teşhiste bulunmuşsun. B telini kullanmasam bile arkada hep "b" telinin yarattığı bir ses oluyor. Teli susturmaya çalışmakla, bırak ötsün ben etüdüme çalışayım düşüncesi arasında gidip geliyordum. Senin bu yorumunun üzerine susturmayı boşvermemeye karar verdim teşekkür ederim.

Birde benim 6 telli seçmemin sebebi hem içime sinen tek gitarın bu olması hemde çok uzun süre gitar değiştirmeye para ayıramıyacağım. 1-2 yıl sonra "ya ben 6 telli istiyorum" diye birşeyler hissedip alamamak istemediğim için böyle bir seçim yaptım.
 
earmanz demiş ki:
Melih_Mlh_1 demiş ki:
Aksine 5 ve 6 tel çalımı kolaylaştıran bir etmendir aşmakdan ziyade olayı basitleştirir...

yani tel arttikca calim kolaylasiyor diyorsun? ya da ben anlayamadim

fazladan si , do olmasi gamsal esigini yukseltir. evet. 5 telli icin pes sese transpoze olanagini , 6 telli icin hem transpoze hem de solo olanagini genisletir. iki turlu de daha fazladan etud, gam,armoni ve pozisyon bilgisi demektir, kolaylasacagini hic zannetmiyorum.
sonucta bass gitardan bahsediyoruz, sesi pes olan bir enstrumandan. yani oncelikle kok sesleri calmasi gereken bir enstrumandan. demek istedigim sweep falan mi yapacaksin alette???

tabi bass gitara mekanik etudumu yaparim sonra elim nereye gelirse onu basarim kromatik bile bir solodur nasilsa, elektro gitarin kalin 6 telli versiyonu mantigi ile bakiyorsan baska. bu durumda bile bascilar icinde yuzdeye degil bindeye giremezsin..

daha 4 telliyi ogrenmeden electro gitar teli kadar olanlara oykunup calim kolaylasiyor diyebilmek ilginc gercekten.

bence insanalri yanlis yonlendiriyorsun. burada gercekten hic bilmeyip anlamaya calisan arkadaslarimiz var. ;)

saygilar.
cem
sonuç olarak rock muzık ve turevlerinin çalındıgı bir ortamdır burası ve rock kökenlı şarkılarda zaten bass mantıgı eşlik uzerine kurulur funk gibi pop muziği gibi aşırı süsleme gerektiren bir olay degildir bildiğim kadarıyla
bas gitarın temel mantıgı olan eşlik üstünde degerlendırme yaparsak evet işleri kolaylaştıran bir etmendir elin pozisyonunu degıstırmeden üst tellerı kullanarak şarkılar çok daha rahat calınır sonuç olarak o "ben aşamayı dusunmuyorum 5 6 telli almayacagım eşlik uzerine çalışacağım" tarzında şeyler yazmış sanırım eşlik uzerınde ise 4 tel, 5 veya 6 tellı bas gitara kıyasla daha zordur...ikincisi asıl gerçek bas gitaristlik yada sizin tabirinizle "bass gitar"istlik (20 yıllık bas gitaristsiniz sanırım ama hala isminin türkçe karşılığını zikredemiyorsunuz gördüğüm kadarıyla) 6 tel veya 5 telde yapılanları 4 telde yapabilme kabiliyetine sahip olmakdır zaten virtüöz diye adlandırgımız bütün bas gitaristlerde 4 telli bas kullanmakdadır ve 6 telli bas gitar kullananlara kıyasla çok daha iyi işler öne sürmektedirler sonuç olarak kendiniz demişsiniz transpoze ve solo olanağını genişletir diye bizim burda çalımda kolaylıga denk gelir. benim zordan kastım teoride ,bilgide degil pratikdedir elvette tel sayısı artınca bilginin daha fazla olması gerekebilir ama önemli olan bas gitarın temel mantıgı olan 4 teli kavrayıp transpozeyi 4 tel olmasına rağmen zengin bir şekilde sunmaktır... herhangi bir bas soloyu 4 teldemi çalmak daha zordur sizce yoksa 6 teldemi ?Birde 4 telin mantığını bilmediğime dair kesin yargın için teşekkür ederim ne diyebilirim yıllarda geçse insan ne kadarda profesyonel olursa olsun önyargılarından kurtulamıyor anlaşılan....
 
Melih_Mlh_1 demiş ki:
earmanz demiş ki:
Melih_Mlh_1 demiş ki:
Aksine 5 ve 6 tel çalımı kolaylaştıran bir etmendir aşmakdan ziyade olayı basitleştirir...

yani tel arttikca calim kolaylasiyor diyorsun? ya da ben anlayamadim

fazladan si , do olmasi gamsal esigini yukseltir. evet. 5 telli icin pes sese transpoze olanagini , 6 telli icin hem transpoze hem de solo olanagini genisletir. iki turlu de......................önyargılarından kurtulamıyor anlaşılan....

talihsiz aciklamalarda bulunmussun.
hemen tek tek ozellikle dayanagin olarak dusundugun rock tan orneklerle tum yanlislarini gosterelim , hem de dogrulari ogrenirsin. ( tabi serinkanli olabilirsen. )

"rock muzık ve turevlerinin çalındıgı bir ortamdır burası ve rock kökenlı şarkılarda zaten bass mantıgı eşlik uzerine kurulur funk gibi pop muziği gibi aşırı süsleme gerektiren bir olay degildir bildiğim kadarıyla
bas gitarın temel mantıgı olan eşlik üstünde degerlendırme yaparsak evet işleri kolaylaştıran bir etmendir elin pozisyonunu degıstırmeden üst tellerı kullanarak şarkılar çok daha rahat calınır sonuç olarak ben aşamayı dusunmuyorum 5 6 telli almayacagım eşlik uzerine çalışacağım" tarzında şeyler yazmış sanırım eşlik uzerınde ise 4 tel, 5 veya 6 tellı bas gitara kıyasla daha zordur...ikincisi asıl gerçek bas gitaristlik yada sizin tabirinizle "bass gitar"istlik (20 yıllık bas gitaristsiniz sanırım ama hala isminin türkçe karşılığını zikredemiyorsunuz gördüğüm kadarıyla) 6 tel veya 5 telde yapılanları 4 telde yapabilme kabiliyetine sahip olmakdır zaten virtüöz diye adlandırgımız bütün bas gitaristlerde 4 telli bas kullanmakdadır ve 6 telli bas gitar kullananlara kıyasla çok daha iyi işler öne sürmektedirler sonuç olarak kendiniz demişsiniz transpoze ve solo olanağını genişletir diye bizim burda çalımda kolaylıga denk gelir.
"


rock haricindeki muzige ortam ne olursa olsun muzik olarak bashetmiyormus izlenimin ne kadar yanlis, hemen eskilere donup buyuk ihtimal haberinin olmadigi yes, ozric ve camel falan dinleyip ozumseme tavsiyesinde bulunuyorum. ustune susleme yada fazla attack ile calmanin tel sayisi ile alakasi olmadigini, ne fazladan ne de az tel sayisinin bunu pratiklestirmeyecegini kesinleyeyim.

simdi diger bi haber oldugun dunyaya gelelim :
4 telli enstruman icin ister eslik ister solo digerlerinden zor ya da kolay soylemim asla olamaz.
oyle olsaydi talihsizce bahsetmis oldugun daha profesyonel muzigi yapan buyuk ihtimal henuz isimlerini duymadigin basini gelistirdiginde zamanla belki de fanlari olacagin john pattitucci jamaha jp6p, anthony jackson fodera 6 str signature, kai eckhardt 5 str fretted / frettless double neck, matthew garrison fodera 5 str signature,gary willis 5 str kullanmayip 4 telli kullanirlardi...bir marcus miller 4 telli kullaniyor, sarkisina gore 5 telli kullanmakta. yani kisaca muzik rock ile sinirlandirilamayacagi gibi enstrumanlar ise asla sinirlandirilamaz.

sahsinca tamamen yanlis olan ise 5 / 6 telli enstrumanin pozisyon degistirmeyecegin icin 4 telliden daha pratik oldugu..bunu yabanci forumda soylesen gercekten guler gecerler. ( gamlari kontrabas altyapili olanlar yatay olarak daha basarili calarlar, tel sayisi artsada farketmez bu durum zira 2 telli basin olsa senin kromatik caldigini farzederek 5 nci sesinde alt tele gecip 8 sesini tamamladiginda adam 8 ses tek telde bitirivermis olur.....) 5 / 6 telli calmak 4 telliyi veya diger telli enstrumanlari asmak degildir, sadece muziginin kendi dinleyis uretis durusuna gore range ini genisletmektir.
evet 5 / 6 telde transpoze ve/veya solo olanagi daha fazladir, fakat ogrenmek icin harcayacagin caba ve ozellikle sahsinca rock muzikte kullanacak olman onu tamamen depratik yapar. ustune rock ( progressive olani haric..bunlarda belli. yes ve simdiki donem dream theater..) muzigin neresinde o gamlari kullanacagini cok merak ederim, hatta izlemek isterim.
eminim bilmedigin ama nota olarak konusmak gerekirse, 6 tellide do telinde kullanacagin notalar sol anahtari ile yazilir. bana coverlayacagin progressive rock dahil do telinde calacagin rock sarki; ustune rock olarak sol anahtari ile notasi yazilmis rock sarkilarin sayisinin 15 / 20 yi gececegini soyleyebilirsen (- ki yok..) 6 telli enstrumanlarin daha pratik oldugunu bir dereceye kadar kabul edebilirim.( ha ben varim yaratacagim sentez olacak diyebilmek bu kibirini hakkettirecekse sonradan, orasina diyecek lafim yok! ) peki calarken hemen hemen hic kullanmayacagin bir tel sana calimda rezonansini susturma kulfeti bir yana nasil bir calim kolayligi saylayabilir ???( bu dedigim 5 telli icin tamami ile gecerli degil, cunku daha evvel de yazdigim gibi si ye sahip olmak grubunda eb/d veya c tune edilmis elektrogitarlar sebebi ile entonasyon dusurmek istemeyen bilgili bascilar icin akor dusurmeden calim kolayligi saglar...ozellikle yeni donem death muzik yapan gruplar bariton ve profond bass ses range ine sahip vokalist kullandiklarindan bu gerekli olabilir. )
kisacasi rock muzikte bahsettigin sekilde solo mantiginda calacaksan gitarist olmani ve oralarda bu sekilde konusmani tavsiye ederim.

tum bunlari dikkate almadan 5/6 telli enstrumanlar pratiktir ve calim kolayligi sunarlar( bence sana gore elini hic kipirdatmadan 2.5 oktav calabilmek pratiklik...ama rock muzikte bass calarken progressive olani haric hic kullanmayacagin bir meleke olacak olmasi ustune de goruntu icin istemis olma gercegi de ironik ) diyebiliyorsan yazdiklarina gore daha haketmedigin bu kibirde devam edebilir ve yazdigim belki seni birkac sene sonra dusundurecek kelamlarimi dikkate almayabilirsin.
kisacasi muzik icinde bilmediklerin icin konusmak ve ustune eksik bilgilerini desteklemek acisindan bunlara onyargi diyebilmek benim senin yaslarinda internet bile yokken hic yapmadigim birseydi. uzucu ama yeni nesilin gaz ile buyutulmesi sonucundaki gercekler oldugunu da es gecmemek gerek. nedense ben 2000 lerde 20 lerde olmadigimin farkinda ve teknoloji icinde buyumenize empati le bakabilirken, bilgi eksikligi oldugunda ukalalik yapmamayi, ustune boylesi hayatimi harcadigim konuda bile bilmedigim durumda konusmamayi tercih ediyorum.


sert bir cevap oldu. ama onyargi suclamasi geldiginde bilgi ile karsilasmak isterim, zira tersi durumda her ortamda bilgiyi usenmeden yazar esirgemem..

sonuc olarak uzgunum ki 4 telin mantigini bilmemeni degil bass gitarin mantigini bilmedigini ( en azindan henuz bilmedigini ) ya da pratiklik konusunda kelime anlami olarak problemin oldugunu kesinlerim. ;)

Cem.
 
Merhabalar, yeni bir bas gitar almayı dusunuyorum bu yakınlarda almanya'ya gitme ihtimalim var, gitmisken 1 adet warwickle birlikte doneyim diyorum. Malum warwickler orada daha ucuz. Ankara'da Warwick satan yok bildigim kadarıyla, Tunele gidip deneme sansım yok gibi... Biraz araştırma yaptım, yorumları okudum ama yine de bir de buraya sormak istedim. Streamer $$, ya da Corvette $$ butcem sınırları icinde kaldı. Elbette gidip elime almadan, tonlarını duymadan bu iş olmaz ama bu gitarlardan calmis olanlarin goruslerini yine de duymak isterim.
 
enjv demiş ki:
Merhabalar, yeni bir bas gitar almayı dusunuyorum bu yakınlarda almanya'ya gitme ihtimalim var, gitmisken 1 adet warwickle birlikte doneyim diyorum. Malum warwickler orada daha ucuz. Ankara'da Warwick satan yok bildigim kadarıyla, Tunele gidip deneme sansım yok gibi... Biraz araştırma yaptım, yorumları okudum ama yine de bir de buraya sormak istedim. Streamer $$, ya da Corvette $$ butcem sınırları icinde kaldı. Elbette gidip elime almadan, tonlarını duymadan bu iş olmaz ama bu gitarlardan calmis olanlarin goruslerini yine de duymak isterim.

ankarada zuhal muzik de warwick ler mevcut ve almanya ile aralarında da fazla fiyat farkı yok. Şimdiden hayırlı olsun.
 
Ankara zuhale sordum sadece thumb ve infinity varmis ne yazık ki...:( neyse gidince bakıcaz artık....
Bu arada esas niyetim Musicman Sterling HH idi ancak Warwicklerle kıyas yapınca Warwicklerin agac kaliteleri bana daha iyi gözüktü... Sizce?

Warwicklerde manyetikler pasif ancak devre aktif, ilginc bir hibrid sistem var, manyetikleri hum canceling parallel/series, single coil modlarında kullanabiliyorsun eger istersen aktif devreyi bypass yaparak direk pasif olarak calabiliyorsun.

Hem Sterlingi hem de Warwickleri elime almadan olmayacak bu iş.
 
Merhabalar,

Fender'lerle ilgili bikaç sorum var. Eğer bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevineceğim.

Highway One Jazz Bass'ların Amerika yapımı Standart Jazz Bass'lardan farkı nedir? Sanırım manyetikleri farklı ama bu konuda pek fazla bilgim yok.

Highway One'ların Meksika yapımı Jazz Bass'lardan ne gibi artıları var, Amerika'da üretiliyor olmaları dışında?
 
herkese merhabalar...

ben elektrodan bass gitara geçeceğim bu yaz.Fakat bass gitar piyasasını pek iyi bilmemekteyim.O yüzden sizlerin tavsiyelerine çok ihtiyacım olacak...
Genel olarak çaldığım müzik tarzı Rock ve Metal dir. Almışken en iyisini alayım diyorum, o yüzden bir fiyat sınırım yok (tabii 2000 ytl nin üstünde olmazsa iyi olur :)) Bana hangi gitarı önerebilirsiniz???

Bir sorum daha olacak. Yazın İngiltere'ye gideceğim de, bass gitar piyasası Türkiye'ye göre nasıldır, bileniniz varmı? Eğer fiyatlar arasında çok fark varsa İngiltere'den alayım...


Yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.Şimdiden teşekkürler...
 
kesinlikle çalacağın tarza göre gitar seçmelisin. imkanın varsa marka, model saplantısına takılmadan bir müzik dükkanına girip çeşitleri tek tek denemeni tavsiye ederim. hazır ingiltere'ye da gidecekmişsin. orada çok fazla çeşit bulabilirsin.

mesela ben heavy metal çalıyorum. sahnede rahat hareket edebilmem için ağır olmayan ve güçlü manyetik çıkısları olan bir gitara ihtiyacım vardı. tercihimi ibanez sr-505 ten yana kullandım.

sen de beklentilerini iyi belirleyip doğru bir tercih yapabilirsin. kesinlikle acele etme. forumları takip et, yorumları oku derim. şu forumda faydalı bilgiler bulabilirsin ;)

www.basgitarist.com
 
Borknagar demiş ki:
kesinlikle çalacağın tarza göre gitar seçmelisin. imkanın varsa marka, model saplantısına takılmadan bir müzik dükkanına girip çeşitleri tek tek denemeni tavsiye ederim. hazır ingiltere'ye da gidecekmişsin. orada çok fazla çeşit bulabilirsin.

mesela ben heavy metal çalıyorum. sahnede rahat hareket edebilmem için ağır olmayan ve güçlü manyetik çıkısları olan bir gitara ihtiyacım vardı. tercihimi ibanez sr-505 ten yana kullandım.

sen de beklentilerini iyi belirleyip doğru bir tercih yapabilirsin. kesinlikle acele etme. forumları takip et, yorumları oku derim. şu forumda faydalı bilgiler bulabilirsin ;)

www.basgitarist.com
tavsiyelerin için çok sağol, bakacağım foruma...
 
feanor2732 demiş ki:
arkadaşlar ESP F-404 düşünüyorum da, olumlu ya da olumsuz görüşlerinizi bekliyorum...


megadeth'in şu anki değil de tekrar toplandığında ilk kısa süre duran bi basçısı vardı, onda bunun 5 tellisinden vardı galiba. metal ve rocka güzel gidere benziyor, türkiyede varsa ve bütçem yetiyor diyosan al tabi :) yanlız tel uzunluğu 35", ben bir kısa sap yanlısı olarak pek tercih etmezdim, ellerin büyük değilse bi deneyip sapta rahat edeceğine emin olmadan alma derim yine de.
 
sizzle demiş ki:
behringer analog setup kullan varmı memnun mu overdrive ve flanger ını almak istiyorum

behringer flanger pek tavsiye etmem, ben şahsen pek beğenmedim. overdriveı hakkında da pek iyi şeyler duymadım. behringerden bas için analog pedal alacaksan eq, tuner, wah ve bdi21 dışında tavsiye etmem.

vamp'a gelirsek de, bas prosesöründe gitar fena olmuyor ama gitar prosesöründe bas denemeden bişey demek zor sanırım, çok iyi sonuç alamayabilirsin.
 
merhaba arkadaslar.cok guzl bi form olms..ben samet..ibanez sr 500 bass gitar almayi dusunuormm.dolasrken burayi bldm ve music123 ile ilgli olan yaziyi okudum..hangi ulkeden gelior bnlar?herhangi bi sorun felan oluormu ?yani urunun parasini yatirip gelmeme gibi bi sorun felan.bide gumrukte yokmus eger gercekten saglam bi siteyse hemen alacam bnde...yardimci olursanz sewinirm teskkrler?
 
samet01 demiş ki:
merhaba arkadaslar.cok guzl bi form olms..ben samet..ibanez sr 500 bass gitar almayi dusunuormm.dolasrken burayi bldm ve music123 ile ilgli olan yaziyi okudum..hangi ulkeden gelior bnlar?herhangi bi sorun felan oluormu ?yani urunun parasini yatirip gelmeme gibi bi sorun felan.bide gumrukte yokmus eger gercekten saglam bi siteyse hemen alacam bnde...yardimci olursanz sewinirm teskkrler?

music123 amerikada, music123 musiciansfriend gibi siteler de bildiğim kadarı ile belli gitar markalarını (aşağı yukarı hepsini) buraya göndermiyor, ısmarlamaya çalıştığında zaten öyle bi mesaj çıkıyor. gönderen site bulabilirsin avrupa siteleri de var bunlara benzer, ancak yine de gümrük sorunun olabilir, kargo masrafı da az olmaz sanırım gitar getirtmenin. ibanezlerin fiyatları bildiğim kadarı ile türkiyede fena değil, burda bulabiliyorsan burda deneyip alman başını daha az ağrıtır, yine de bilen ısmarlayıp getirten arkadaşlar varsa onlar açıklar sanırım nasıl oluyor.
 
Geri
Üst