İbanez JEM/UV

Hangi model Jem favoriniz?


  • Toplam oy veren
    199
Son bazı başlıklardaki tartışmaların başka bir meşrepe kayması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca ek olarak belirteyim, bu başlık kimseye bir fikri, beğeniyi empoze etmek gibi bir amaçla açılmadı. Amaç hala bilgi ve tecrübe alış verişi.
05.jpg

1987-1988 yılları arasında ilk kez üretilen bir "superstrat" gitardır Jemler.
Steve Vai için üretilen bu modeller için Vai Mayıs 88 tarihli Guitar Player dergisinde;
"I asked Ibanez if they would build me one. A bunch of different companies approached me - all good companies - but nobody really delivered exactly what I wanted, and Ibanez did. Then we talked about mass-producing it, and I didn't want to put my name on it, because who wants to buy a Steve Vai guitar? What is it going to be in 20 years? It's better that the guitar actually speaks for itself. It's a very fine instrument that will transcend my popularity as a guitarist. As time goes on and other great guitar players some along, I don't think the guitar will bow out, because it's a good guitar and it should live on."
Demiş.
Vai'in talimatları vs. Hoshino Gakki Co.dan cevap gelmiş:
"Hoshino spent two weeks anxious for Vai's response - when it came, his reaction was so positive that within three months he and the Hoshino team had completed a new model, designed from the ground up.

Five months after Hoshino sent Vai a 'Christmas' guitar, the company had completed the first production samples of the new model in Japan. The JEM guitar, and the RG range - a lower priced derivative - were launched at the NAMM industry trade show in June [1987] to instant acclaim. (The Electric Guitar An Illustrated History - by Paul Trynka)"
İlk Jem şimdikilerin biraz uzağındaydı;
m_bp_jm1.jpg


Bu kadar tarih yeter herhalde;)

Herşeyden önce Jemler,benim kişisel görüşüm olarak, çok rahat gitarlar. Dengeleri, sap rahtlıkları, perdeleri, perde figürleri, boyası/desenleri (ki başka her hangi standart model/markada bulunması zordur), köprüsü,jack girişi, son perdelerdeki ulaşım rahatlığı vs. ile pek çok gitardan açıkara öndedir. Ayrıca Jemlere karakter katan en önemli özellik ise "monkey grip" olarak adlandırılan üstteki bir tutma boşluğudur. İşlevsel olarak aman aman bir şey olmasa da estetik açıdan ben çok beğenirim.

Bu güne kadar üretilen en güzel Jemleri/UVleri ise;
Jem 10;
jem10f.jpg

Jem 77Bfp;
77bfp_b.jpg

Jem 7Vwh;
7vwh_02.jpg

JEM77BRMR;
gtr113LRG.jpg
 
Ahhhhh ahhh o gitar bende olacak minübüs işletmeye başlarım valla hatta minübüste şiki şiki baa ba bile çalarım

şöförsen bas gaza aşıksan vur jem'e :!:
 
Nieturi , UV deimişsin başlığa am bir tane Uv yok ne resimlerde ne başka yerde.. Ben yazıyım dicem ama sen varken bana laf düşmez.. :p

http://www.jemsite.com/ yapılan büyük bir ankette en güzel steve vai gitarlarını seçti.. Jem 10 şu an birinci ve UV777BK - sevgili gitarım 8) - ikinci sırada.

Jem ve Universe modelleri dışında Vai nin boyasına kendi kanını kattığı modeller olan DNA serisi vardır ki onları çook ayrı değerlendirmek gerekir.. Hepsi kırmızımsı swirl ler , yeşil/siyah/kırmızı manyetikler ve farklı Dna inlay leri taşır..Uv leri yazarken onları da yazarsın.. ;)

Ayrıca ilk JEM 10 , Ibanez'in Vai ile 86 yılında anlaşması dolayısıyla 96 yılında piyasaya çıkarılmıştır.. Gelecek sene 2006 .... Jem 20 ye hazırlanın şimdiden. 8)
 
anatolia999 demiş ki:
arkadaslar ibanez jemin en ucuz japon modeli nedir bildiğim kadarıyla 3 tane jem var

En ucuz JEM , Jem555 modelidir.. Üretimden kalkmış bulunmakta.. 800-1000 $ gibi bir ikinci el piyasası var amerikada.. Burda sıfır olarak 1600 euro ya satıyorlar sanırım..


Şu an üretimde 2 Jem , 1 Universe , 1 de akustik gitarı var Vai in..
 
Aslında en ucuz jem, bir çoklarına göre ki buna ben de dahilim, jem olarak kabul edilmeyen jem333 tür. RG 350'lerin monkey grip açılmış hali diye özetleyebilirim sanıyorum :) Ayrıntılı bilgi ve resimlerini www.jemsite.com forumlarında da bulabilirsiniz.

UV'lere gelince. Steve Vai'in deneylerinin bir sonucu olduklarını söyleyebiliriz. Vai elbette daha önceden de farklı tel sayılarında, hatta 7 telli de, gitarlar olduğunu biliyordu. Ancak bunları farklı ve versatil bir boyuta taşımak istiyordu. Nümerolojiye olan ilgisinin de etkisiyle 7 telli gitar için ibanez ile denemelere başladılar. İlk deneylerinde 7.tel ince A teli olarak düşünülmüştü ama her seferinde telin kopması bu fikri kalın tel olarak değerlendirmeleri sonucuna götürdü onları. Ve nihayetinde UV'ler ortaya çıktı. Jemlerden türetilmişlerdi. Ayrıca İlk modellerin hatta sapları daha kalınmış vs. Prototipler geliştirilirken ilk ortaya çıkanlardan birisi de Vai'in de yer aldığı "Slip of the Tongue" videosunda görülebilecek olan swirl UV idi. Ki Vai SOTT albümünün kayıtlarının çoğunda UVlere yer vermiştir.

Bu güne dek 2 tane UV çaldım; Birisi UVMC ki tüm gitarlar arasında en sevdiklerimdir desem yalan olmaz :) Herkes sevmez ama, yine de fanıyım. Diğeri de UV777PBK. O da hayatta çaldığım en güzel şeylerden birisiydi diyebilirim. Bana göre 7 telliler arasında sapı en rahat olanlardı (diğer tecrübe ettiklerim RG, wasburn,ltd/esp). Harikulade gitarlardır desem yine boş. Denk getirirseniz kaçırmayın derim :)
 
jem 555 kore değilmi japonu yok diye biliyorum... japon jem in en düşük ucuz modelini sormuştum
 
Jemdbk
artık üretilmiyor ama
avatarımdaki gitar
jembrmr ile aynı özelliklere sahip diyebiliriz (mirror top dışında)
usa fiyatı 1300 dolar idi (music 123 vs)
 
Geri
Üst