Tek Parça Akça Ağaçtan, Elektro Gitar Sapı Yapımı

merhaba fatih abi eline koluna sağlık.


merak ettim. fret kanallarını açmadan önce mi radius u ayarlıyorsun, yoksa radius u ayarladıktan sonra mı sapın üzerine mi fret kanallarını açıyorsun?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Woody dostum, önce fret yerleri açılır ve ardından radius verilir.

Sap düz iken gönyelidir, en rahat ve güvenli işlemler bu şekilde (gönyeli iken) yapılır :)
 
bunu bi kenara yazdım teşekkürler fatih abi.

hazır konu saptan açılmışken uzun zamandır aklımı kurcalayan bi soru vardı. sap profilleri ile ilgili.
normal sap profillerine baktığımızda 2 çeşit sap görüyoruz. biri içeri doğru bükülen diğeri de düz bi şekilde devam eden.

ibanez, jackson, senin yaptığın exporler ve solak gitarın (gördüğüm kadarıyla) sapları içe doğru kıvrılmış. mesela jem lerin sapları bile nerdeyse 20 derecelik bi açıyla, içeri doğru bükülmüş gibi. bu sapların içe doğru kavis verilmesi veya düz olarak yapılması neyi kazandırır neyi kaybettirir.
yada 20 derecelik bi açıyla bükülmesinin sebebi firma nın "düşerse kırılsın yenisini alsın" mantığı mı :D
 
kn.jpg
Yuvarlak içine aldığım kısım

kn.jpg
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Sapların düz olması ve büyüklüğü daha iyi sustain ve daha doğrusal sesler almamıza yardımcı olur, ibanezinde düz apları vardır (blazer-j.s. gibi). Geriye doğru yatık saplar daha estetik görünür, ses de daha fazla kırılma yaratır, eğer sap tek parçadan yapılmışsa yada tam eğilme noktasında delikler varsa (örn: ibanezin wizard neck medellerinin arkadan kilit vidalı olanlar) oları tehlikelere çok daha açıktır (gitarın sapı ufak bir dikkatsizlik ile büyük sıkıntılara yol açabilir).

Geriye açılı saplar da; string retainer-string tree kullanmamıza gerek kalmaz. Çoğu gitarist bu parçaları sevmez. Bazı modellerde sap düz fakat string tree nin de kullanılmadığı tasarınlar vardır. Bu modellerin bazılarında boş tele sertçe vurduğumuzda tel yuvadan fırlayabilir (örn: yamaha) ama bazı tasarımlar bunun önünü kesmişlerdir (örn: fender deluxe).

Sapın geri açısının en büyük maduru da gibson kullanıcılarıdır, sap tek parça ve lif yoğunluğu düşük bir maundan yapıldığı için en ufak bir kazada ÇAAAATTTIIIRRTTTTTT...ve gözyaşları :)

Dikkat ettim gibson eskiden bu zayıflığın önünü almak için volute adı verilen bir desteklibir form kullanıyormuş, fakat şimdilerde buna rastlamak olanaksız..69-85 yılları arasındaki gibsonlar en iyileridir, bu tarihten sonrakiler ise kanaatimve çok değerli aletler değillerdir. bu yıllara "Norlin çağı" adı veriliyor ve gitardaki tüm zayıflıklar ortadan kaldırılıyor..ama sonrasında donanımsal yapıyı sağlamlaştırmak yerine; daha kolay üretilen daha çok kazandıran bir arayış içine girmeye başlıyorlar ve malesef güzel günler geride kalıyor..

İlginçtir, ibanez de bir ara volute destekli saplar yapıyordu, sonradan yenilik olsun diye kaşla göz arasında kayboldu bir çok modelden.

Volute şu işe yarar: Eğimli saplarda, sap ayar kafasının olduğu yer zayıftır..yani kesit olarak baktığında mevcut sapın sadece 1/3 ü yükü taşır. Bu yüzden arkaya hafifi bir ense yaparlar ki sağlam olsun..olay basitçe budur.

Bazı yasarımlar da volute yoktur ve hafif açı vardır, ama kırılma olmaz..örnek: prs..sadece 1 tane kırık prs gördüm, 30-40 kadar kırık ibanez ve 100 den fazla kırık gibson..e gerisini sen hesap et..ama hiç strat görmedim :DD
 
bilgilendirme için çok teşekkür ederim Fatih abi.

yukarıda bahsettiğin wizard sapı çok yakından inceleme fırsatım olmuştu . gitarın üst eşiği yalama olmuştu ve değiştirmem gerekiyordu. eşiği yerinden çıkardım ve ister inan ister inanma ciddi anlamda şok geçirdim...... o ufacık tahta nasıl olurda o yüke maruz kalır diye kara kara düşünmüştüm. ayrıca yukarıda da belirttiğin gibi üst eşiği tutmak için de 2 ayrı delik... pess dedirten bi manzaraydı...
 
Geri
Üst