Kendi stüdyomuzda kişsel bilgisayarla kayıt yapıcaz ama....

slm arkadaşlar...12 metrekare bnüyüklüğünde bir çalışma stüdyomuz var...kendi kayıdımız yabilmek için duvardaki straforun üstüne yumurta kolsi yapıştırdık..tüm duvar+tavan yumurta kolleriyle kaplandı...şimdi evimdeki bilgisyarla kendi parçamızı demo halinde kaydetmek istiyoruz...ama birkaç problem var...

1-)studyonun tavanından kalorifer boruları geçiyor..fakat boruların hepsi alçıyla (hani kolumuz kırldığında sarılan alçı var ya)kaplanmış...bu bir sorun teşkil eder mi??

2-)daha önce mahcenin yazdığı bir yazıyı okudum..bilgisayarımın özellikleri:
amd 64 3000 işlemci
nx 6800 ekran kartı (320$ :mrgreen:)
120 gb sata harddisk
512 mb ddram 400
ve onboard ac97 ses kartı...ses kartı 7 kanallı ve optic girişi var....öncelikle şunu belirteyim ki çok profesyonel birşey istemiyoruz..sesler ayırt edilebilsin ve enstrümanların sesi iğrenç çıkmasın yeter...bu sistem sizce bu iş için yeterlimi???

3-)gitarları ve bası amfiden mikrofonla kayıt edicez..,bas amfis marshall 60w gitarlar ise laney hardcoremax 15w...ama bizim için en büyük sorun davulun kaydı...davul kaydı için yukarıdan sarkıtılan sure mikrofon yeterli olur mu??

4-)kayıt esnasında kullanacağımız programı cubas sx olarak belirledik..ama daha önce hiç kullanmadığım için pek bir fikrim yok..bu konu hakkında çok kısa bir bilgilendirme yapabilirmisiniz???

5-)önce bateriyi kaydetmek istiyoruz..fakat bateristimi şu an antalyada ve biz onun gelmesini bekleyemeyeceğiz..ben şarkımız daha önce gp4 programında midi olarak yazdım.. bir arkadaşımın söylediğine göre midi'yi cubase'in bir sentezcisnden (ingilizcesini yazmayı unuttum :mrgreen: )geçirip en yakın davul sesine çevirebiliyormuşuz.. bu doğrumu???

6-)bir mikser kullanmak şart mı...mikserimiz var fakat bayağı eski bişey...ama bulabiliriz..eğer bulmamız gerekirse ne önerirsiniz..mesela arkadşımda 15 kanallı güzel bir falt mixer var bu yeterli olur mu???

şimdilik merak ettiklerim bu kadar.. özellikle cubas sx hakkında bilgisi olanların ve gibi bu konuda deneyimli kişilerin yardımı bizim çok işimize yarayacak...şimdikten sağolun..şarkıyı eğer kaydedersek ilk size dinleticem..turkish progressive band KEF-N(all rigfht reserved :mrgreen: :mrgreen: :metal )
 
Yumurta kolisinin yalıtım ve akustik düzenleme etkisi tamamen bir şehir efsanesinden ibarettir, mevcut durumu daha kötüye götürmekten öte bir şey yapamaz, biraz boşuna uğraşmışsınız bu konuda malesef. Alçılı boruların da yumurta kartonundan öte sorun yaratacağını zannetmiyorum zira bir akustik düzenleme yok, bir şey farketmez, profesyonel bir işe girmeyeceğinizi söylemişsiniz zaten.

320$ lık ekran kartı yerine 200$ lık bir ses kartı çok daha iyi bir yatırım olurdu. o kart ile süper bir stüdyo kurun, sonuç çok fazla değişmeyecektir. amplilerinizin optik çıkışı olmadığı için optik girişin de pek bir manası yok.

Cubase sx ise kısaca bir anlatımla öğrenilebilecek bir şey değil. Aynı şekilde kaydın nasıl yapılacağı da öye bir mesajla anlatılabilecek bir şey değil, zira bu forum zaten bu sorular için var. Yukarıdaki sabit başlıklarda baya bir vakit geçirmen gerekecek. Cubasein manualini de açıp okumaya başlamanı tavsiye ederim, başka türlü olacak gibi değil, ama en azından şunu söyleyebilirim, cubase de gecikmesiz makul bir çalışma için zaten daha iyi bir ses kartına(creative olmayanlardan/ yarı profesyonel diyebileceğimiz) ihtiyacınız olacak.

Gerçekçi davul programlama çok çok zahmet isteyen bir iştir. davul kitleri sample cdleri satın alıp bunları elle programlamayı deneyebilirsin, ama bu da bir birikim istiyor. Programları nasıl kullanacağını öğrenmek için yne manualleri okuman gerekecek. "nolucak ya yaparım işte" gibi bir yaklaşım bilgisayar başında "ee şimdi nolacak?" tepkisine bırakacaktır seni büyük ihtimalle.

Guitar pro çıktısıyla bu işi yaparsan bir robot çalıyormuş gibi bir sonuç alacaksındır zaten. Diğer etmenler de düşünüldüğünde, dinlenebilecek bir kayıt ortaya çıkmayacaktır diye düşünüyorum bu yolla nacizane.

Kanal kayıt yapacaksanız(tek tek) bir mixere gerek yok, ancak mikrofonları mikrofon preamplisinden geçirmeniz gerek. bu da o eski mixerinizin içinde mevcut olabilir.

Okumaya başlayın bence.
Kolay gelsin. ;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
pyramid çok sağol ilgilendiğin için...inan senin şu yazdıklarını bizim elemanlara açıp okutucam... çünkü ben istemedim koli yapmayı ama benle 1 hafta kavga ettiler illa yapıcaz diye sonunda onların dediği oldu...neyse..300$ ekran kartı müzikte değilde oyunlarda işe yarıyor haklısın.. peki sence bu ses kartımla anlattığım gibi bir kayıt bile yapamaz mıyız yani??? haa bu arada forumda arayıp yeni başlayanlar için evde kayıt topiğini okudum..ama bu gidişle bilgisyarın başında sabahlayacağım ( of abi türkçeyi doğru kullanmak ne zor işmiş bea :zombi )yani sen bu ses sistemiyle olmaz diyosun öyle mi????
 
Cubase de çalışırken "latency" diye bir sorun çıkacak karşınıza. Bunu bertaraf edebilirseniz bir şekilde iyi kötü bir şeyler yapılabilir. latency diye bir aratma yap forumda çıkan şeyler işine yarayacaktır.
Rica ederim ;)
 
rock the boy,bendede aynı anfiden var laney hardcore max 15 wattlık..Bu amfiyle davulu yanyana hiç denediniz mi? ben hiç sesini sonuna kadar açmadım davulu bastırabiliyor mu bilmiyorum?
 
Eğer mekanınızda davulunuz ve davulunuzu mikrofonlamaya yetecek kadar mikrofonunuz olsaydı başka birşeye ihtiyacınız kalmazdı. Kayıtları bilgisayara tek giriş yaparak yapacağınız için Cubase kullanmanız şart değil, Wavelab'ta kayıtları tek tek yapıp Acid ile birleştirebilirsiniz. Çok kaliteli birşey beklemediğiniz için mastering'e falanda gerek yok. Bizim studyoda 4 mikrofonla davul kaydı yapmıştım bir ara, mikrofonları miksere mikserin çıkışı da bilgisayara girip tek kanal(stereo) kayıt yapmıştık. Tabii ki mikrofonlarımız pek kaliteli olmadığı için pek tonlama gibi bir imkanımız olmadı, dene yanıl yöntemi ile sonuca varmayı denedik. birşeyler oldu. Hatta kayıtları arkadaştan alınca buraya link veririm bir bakarsınız. Hem ne elde edebileceğinizi duyarsınız.

Bu arada İstanbuldaysanız sırf imzanız için bile size yardımcı omlaya çalışırım..
We Who Are Not As Others
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
kenny Tarih: Prş 10.02.2005 9:20 Mesaj konusu:

--------------------------------------------------------------------------------

rock the boy,bendede aynı anfiden var laney hardcore max 15 wattlık..Bu amfiyle davulu yanyana hiç denediniz mi? ben hiç sesini sonuna kadar açmadım davulu bastırabiliyor mu bilmiyorum?
kenny dediğim gibi bizim mekanımız küçük bir stüdyo 12 metrekare bir yer...ben bu amfiyle 3-4 konsere bile çıktım mikrofon dayayarak...anfinin sesini yarıya kadar belki biraz daha açaarsan davul sesini bastırır...ben bu aleti 2 yıldır kullanıyorum...başka stüdyolarda da kullandım..sesin iştilmemesi sorunoluyor...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Skull_KruSher:

Bu arada İstanbuldaysanız sırf imzanız için bile size yardımcı omlaya çalışırım..
We Who Are Not As Others

sağol skull_krusher..ama biz denizlideyiz..imzam sadece bana ait değil..biz rock müziği sevenlere ait ;)

bu arada ben hala okuyorum..ne uzun yazmışsınız abi yaaa :kaydim :zombi
 
rock the boy onune mikrofon dayayıp normal bir kolona mı baglıyorsun mikrofonu ? mixera gerek varmı ? yarısına kadar acınca bastırabiliomu gercekten ??
 
Abicim sacmalamayın 15watt amfi degil laney peavey olsa yine davulu pastıramaz davulcu fırcayla calmıyosa tabi. (pastırma :) ) beiz 30 watt lıgıyla calısıyoduk zar zor. ki davulcu olarak benim tusem dusuktur.
 
Geri
Üst