Compressor Pedalları Hakkında

Yapmayın Allah aşkına.. Her sistemde neredeyse bi compressor-limitter tarzı pedal yada rack unit ler bulunmakta. Ki bu sadece gitarlarda değil vokalde bile vardır.. Ve sanatçıların neredeyse hepsinde vardır.. Gary moore undan, Petruccisine, Vai sine, satriani sine, Andy timmons una, Eric Clapton undan David Gilmour una BB king ine kadar.. Yerdeki pedallarda görmeyince sanmayınki kullanmıyorlar.. Rack dolaplarında unit olarak yer alıyor dibox limiter comp ler.. Compressor ü sabitleyici olarak değil, volume kontrol olarak düşünmek lazım. İyi bi ayarla gereksiz patlamaları çatlamaları alır. Yok sadece boss'un c bilmem ne pedalını yada mxr comp pedallarını kullandıysanız hoşlanmamanız çok doğaldır..

Zaten bu olaylar clean de geçerli bi durum.. He ama yok ben clean lerda boost olarak kullanayım, akustik gibi neck middle manyetik tonlarından cırtlak bridge manyetini bide üstüne kabak gibi karşıya vurdurayım önemli değil diyosanız bu gerçekten bi tercih meselesi olur işte, buna hiç lafım olmaz..
 
senelerdir gitar çalarım iyi kötü , bahar şenliklerinde de çaldım çük kadar türkü barda da hiç kompresöre ihtiyacım olmadı. kuzenim hala izmirin sayılı büyük barlarından birinde çalar compsuz hiç sıkıntı yaşadığını görmedim .gitar dergisinin bundan önceki sayısında paul gilbert röportajında sadece bir şarkısının girişinde comp kullandığını okumuştum. keza satrianinin workshop setupında comp bulunmuyor ama kayıtlarda konserlerde kullanırlar onu bilemem zaten konumuz kayıt v.s. değil. başlığı açan arkadaş bunu sormamış zaten. izmirdeyseniz evime gelip deneyebilirsiniz. 50 watt altube head 2 x12" kabinle sadece delay ve drive pedalı kullanıyorum hiç de partalama çatlama yok manyetiklerde. hiç de şikayet eden olmadı hatta kayıt v.s. ile uğraşmıyorsanız çaldığınız yerde soundunuzu pek ipleyen olmuyor tabi eğlenmekten çok sizi ölçüp biçmeye gelmiş gözünü gitarın klavyesine dikmiş elemanlardan başka. kullanılması gereksiz demiyorum ama dediğiniz gibi kullanılmaz ise sonu ölüm değil markası ne olursa olsun.
 
O rack sistemlerinde bulundurulan compressorlerin kullanım amacı daha farklı galiba, çaldığım bazı yerlerde ses sistemini kuran adamlarda rack şeklinde sıra sıra compressor oluyo, biz çalarken de çalışıyo aletler ama ne benim ne de diğer gitarist arkadaşın gitarıyla amfisi arasında değiller, vokal desen ona bi tane yeter... Ne işe yaradıklarını bilmiyorum, bi ara gidip sormak lazım. :) Zamanında İstanbul'un en meşhur mekanlarında çaldım ama hiç ihtiyaç duymadım kompresöre, rack kompresörlerinin internetten fiyatlarına bakıp, "bunlar pahalıymış, Dyna Comp'la alakası yoktur, onu beğenmeyen bile bunu kesin beğenir" demek doğru olmaz, 1000 dolarlık rack tube preample, pedal preampler arasındaki fark kadar fark vardır aralarında ki bunun da benim gibiler için pek bi önemi olmuyo genelde...
 
tuşe yediği söylenen kompresör pedalları piyasada çok var. treshold ayarsız pedallardan uzak durmak gerek öncelikle. bir de tresholdun (adı her zaman bu olmayabiliyor), işini ne kadar gördüğünü denemekte fayda var. keeley comp bu açıdan çok başarılı mesela. treshold'la denegeleyip beğendiğiniz sıkıştırma sonucunda kaybettiğinizi düşündüğünüz tuşeniz için de attack'ı kullanabilmeniz önemli. dolayısıyla, piyasadaki level ve sensitivity ayarlı kompresörlerin ciddi bir çoğunluğu bunu size sağlayamayacaktır. bu kadar az ama detaylı ayarlamayı yaptıktan sonra hoşunuza giden sıkıştırma tamam ama çıkan seste, kompresör kaynaklı istemediğiniz distortionlardan kurtulabilmek için de bir nevi kompresör limitleyicisi görevi gören son bir ayara ihtiyacınız olacaktır. bu da çoğunlukla clip/clipping olarak adlandırılıyor...

pedal alırken, basit olsun, fazla knob beni bozar demeyin. fazladan 3 bilgi, 2 tane de düğme çok şeyler kurtarır.

treshold nedir? mxr kullanıcısı olarka bööle baktım. anlamadım bir şey. :) tuşe yeme bizzat derdim. muzdaribim.
 
Rack Compressorler ayni zamanda da Limiter'dir muhtemelen. Ve sistemi koruma amacli olarak kullaniyorlardir. Limiter'in temel vazifesi sistemleri korumak.

Digital ortamda ise ayni kanalda 2 ayri compressor birden bile kullanilir. Her software compressor'un karakteri farkli oldugu icin, birinin basamadigi ince harmonicleri digeri yakalar. Daha iyi sound icin boyle seyler uygulanir.
 
Anlasilan alismisim, compsuz olmaz compsuz olmaz
Bir verdiysem iki almisim, compsuz olmaz
ROCK bir dengesizlik isi, compsuz olmaz compsuz olmaz
Dengeye dönüsendir sevgi, compsuz olmaz

 
xotic sp compressor kullanıyorum çok az dip gürültü oluyor ama isp decimator g string ile kesiyorum. Saat 10 yönünde hemen hemen dip gürültüsü kalmıyor.
Compresor kullanmayı seviyorum .Tona renk katıyor.Örnek David Gilmour. Maple klavyeli gitarlarda ritimlerde parlama olabiliyor bunu kesiyor kompresor.
İyi ayarlamak gerek. Sert ve yumuşak pena vurmanız gereken yerde ses standard çıkabilir.
 
Geri
Üst