yeni başlayanlara neden kalitesiz gitar idealdir!!?

Gitar alacak, çalacak arkadaşlara bi iki lafım var, başka bişey de söylemiyeceğim zaten. Bu son lafım olsun. İsteyen ciddiye alır isteyen sallamaz.

1. Gitar çalmak istiyorsanız, kimseyi dinlemeyin. Acaba azimli miyim, yoksa hevesli miyim filan diye sorularla uğraşmayın. Tahminim zaten kimsenin bu sorularla mağazaya gitmediği yönünde.

2. İlk önce bütçenizi oluşturun. Elinizdeki paraya göre bir gitar alabileceksiniz çünkü.

3. İşin sadece gitar almakla bitmediğini (elekto gitardan bahsediyorum), tek başına elektro gitarın ses çıkarmadığını bilin. Ki zaten biliyorsunuz :) O yüzden ek masraflar için de hazırlıklı olun. Amfi mi alacaksınız yoksa amfi simülatörlü bir efektör mü, karar verin.

4. Benim tavsiyem, ucuz dandik bir amfi almak yerine, orta karar bir amfi simülatörü almanız, ve evinizdeki kaliteli bir ses sistemine bağlamanızdır (eğer varsa). Ama illa da amfi alacaksanız, şunu iyi bilinki, amfinin sesini apartman dairesinde fazla açamazsınız. Ama açmanız da gerekir. Neden mi ? Çünkü bu alet sesi açmadan adam gibi gain vermez. Hele bi de ucuz bişeyse, yandınız ki ne yandınız. Cızırtıyı distortion diye dinlersiniz. Zaten kısık sesle Slayer , Metallica çalamazsınız, çalarsınız ama çaldığınızdan keyif almazsınız. (evet neden bu grupları saydım, çünkü ben 5 yaşımdayım ya :) Değilim tabi, çünkü gitara hevesli arkadaşlar bu grupları çalmak istiyor da ondan, zaten gerisi sonra gelir. Çorap söküğü misali.) Siz bi başlayın da gerisi önemli değil.

5. Gitar ve ekipmanı için ayırdığınız bütçeyi, sakın başka işlerde kullanmayın. Aman şu kadarını artırayım da bilgisayarıma ram alayım, ya da gitara sticker alayım dediniz mi, işte orda olayı kafanızda bitirmişsiniz demektir, gitar almaktan vazgeçin :) (şaka tabi, canınız ne istiyorsa onu yapın).

6. Gitarist arkadaşınız varsa, ona danışın. Ama nasıl danışın ? Ne alayım diye sormayın, siz beğenin, gitarı ona gösterin, nasıl diye sorun. Vitrin camından değil tabi, eline alsın iki çevirsin sağına soluna baksın. Hatta çalsın. Bunları zaten yapmadan "oooo alınır mı lan o gitar" ya da "offf süper, hemen al" filan diyorsa, kendinize başka gitarist arkadaş bulun :)

7. Pederle papaz olmayın, arada sırada gitarla "ankara misket" çalın, duysun. Böylece "bizim oğlan ne güzel çalıyor hanım" der, sizi rahat bırakır :) (önemli bir madde)

8. Gitar, amfi, efektör,.... bütün bunlar birbirini tamamlayan aletlerdir. Gitarım iyi olsun, diğerleri ucuz olsun dediniz mi, "zincirin zayıf halkası kanunu" devreye girer, ve inceldiği yerden kopar. Ona göre.

9. Bütün bunlar benim naçizane tavsiyelerimdir. Birazı kendi tecrübem, birazı kendi fikrim. Siz yine de gitar alış verişi ile ilgili herkesi dinleyin. 10 yıllık gitarcı edalarıyla caka satan "büyük abilerinizi" de dinleyin. Onların da elbet vardır bir bildiği.
 
o "büyük abiler" arasında 8-10 yıllık gitarcılar var, ve o abilerin öğütlerini belli bir ölçüde dikkate almak iyidir. "abi"nin öğüdünü araştırırsın, kafana yatarsa öyle yaparsın, yatmazsa yapmazsın; ama öğüt dinlenmeli. sizden tecrübeli insanların öğütlerini bence her zaman dinleyin. araştırın, ona göre öğütleri değerlendirin. bunu yapan karlı çıkar.
 
çokta alınganmış lovecraft. slayer, metallica çalarım hala(ilk kütüğümlede çalmıştım),ne çaldığının kaç yıl çaldığınla bi ilgisi yok. ha yanına children of bodom'da eklerim o ayrı(sweepler :) o kadar seri olmasada).yalnız 7. madde cidden önemli. :D hadi h.p. siz lovecraft kendine iyi bak.
 
lovecraft demiş ki:
7. Pederle papaz olmayın, arada sırada gitarla "ankara misket" çalın, duysun. Böylece "bizim oğlan ne güzel çalıyor hanım" der, sizi rahat bırakır :) (önemli bir madde)

En önemli maddelerden birisi. Aynen yaşanmıştır bu durum. Tabi benimkisi pink floyd namelerini sever o ayrı :) "bizim oğlan ne güzel çalıyor hanım" diyaloğu birebir yaşanmaktadır. Bu yüzdendir ki babam ekipman konusunda tam destek sağlar sürekli.
 
babamın gitar çalmamla ilgili tek söylediği şey:
-Kes şu gürültüyü! olmuştur. :D
Artik processore kulaklık bağlayıp çalıyorum. Bu seferde:
-Yat artık, sabah nasıl kalkıcan??!?!? diyor :D :D
 
pederbey bana "ulan 10 senedir ayni seyleri calip duruyorsun" der genelde. :LOL: :LOL: :LOL:

yeni baslayan butcesi fena olmayan biri icin tarzinda gore floyd rose dusunuyorsa 400-600$'lik bir gitar oneririm. cort, wasburn veya endonezya ibanezler olabilir. Ha ayrica amfi cok onemli, dandik bir amfi sizi cok cabuk sogutabilir gitardan. tabi ki en onemli noktalardan biri de gitarin kesinlikle ikinci el olmamasi.
 
valla ya,benim aldığım hemde ikinci eldi :) hem kalitesiz hem ikinci el. bide onu 5,5 yıl çaldım :D son 1,5 yılı eziyetti resmen.yeni başlayanlara ben cort u öneririm falcon-one ve büyük markaların düşük modellerini kesinlikle önermem(ibanez,jackson vs....)
 
Öncesini okumadım yazının ama düşüncemi söyliyim. Yeni başlayana kalitesiz gitar iyidir lafı son derece saçma bir söylemdir. Bütçeyi son derece dikkatli hazırlamak ve o parayla alınabilecek en iyi gitarı almak gereklidir. Gitarını sağa sola vurup düşürecek adam, 10 yıl çaldıktan sonrada aynısını yapar. Kaliteli gitar demek her şeyden önce yapımında belirli standartları sağlamış gitar demektir. Yeni başlayan için en önemli olan ise dimarzio humbucker tonunu değil, çaldığı notayı doğru duymasıdır. Piyasada barlarda çalıp gitarcıyım diyen ve akordu bile olmayan ne adamlar dinledim. Dandik gitarda akort sorunu olur, entonasyon sorunu olur ve yeni başlayan notaları doğru duyamaz ve öylece oturur gider. Bu nedenle son derece saçma bir savdır yeni başlayana kalitesiz gitar lafı. Bu demek değildir ki git 2000 dolara bir gibson al! Bilen biriyle gidilmeli ve bütçeye en uygun gitar alınmalı. Gerekirse distortion pedalı olmasın ama gitar güzel olsun.
 
bence orta halli mesela squier standart başlangıç için iyi.

bir defa floyd rose olmamalı ilk gitarda

çok iyi bir gitara bol paran bile olsa gerk yok. önce biraz tarzını belirle ne istediğini anla sonra alırsın.stratlar başlangıç için ideal gelior bana.
 
valla amoremorte adlı arkadaş 10 yıl sonraki adam gitarını pek öyle düşürmez,düşsede zaten hardcase i olmuş olur. çok istisnai durumlar hariç. bi kere 10 yıl gitar çalan biri gitarının nasıl korunacağını bilir. yeni başlayan biri için ise en fazla 200, hadi 300 dolar olsun, yeterde artar bile. belli standartları sağlamış bi gitar iyidir ama arkadaş o belli standartların çok altında kalmaz mı? akort sorunu olursa akort edecek.eline aldığında her gün akort edecek gerekirse.böylece kulağı gelişir.
 
Benim demek istediğim tam anlaşılmamış galiba. Olay her gün akort etmekle olmuyor. Her gün akort ederek kulak geliştirmek için sen çaldıkça gitarın akortunu kaydırmaması gerekiyor. Yeni başlayan biri bunu çok rahat hissedemeyeceği için akortunun kaydığınıda farketmiyor ve öyle yerleşior kulağına.

Ayrıca bir de entonasyon olayı var. Ünlü markaların ucuz modellerinde bile oluyor bu. Yeni başlayan biri için entonasyonu iyi bir gitar gerekli. Adamın 5. telde çaldığı do ile 6. telde çaldığı do farklı tınlarsa ciddi bir problem var demektir.
 
ben sadece ama sadece parmaklarımı açmak geliştirmek için alıcağım elektro yaniii parça çalayım onu yapayım manitaya hava atayım umrumda değil o yüzden ucuz birşey alıcağım bütçem ne kadat yetiyorsa..bu arada kulaklık dışarı ne kadar ses veriyor ve pedala takabiliyoruz değilmi ??
 
başlığı baştan sona okudum, daha önce bir msj yazmışım ama pek alakalı olmamış:) kendi görüşlerimi yazacaktım ama sonra baktım ki lovecraft benim söyleyeceklerimi söylemiş zaten...[/u]
 
Bunu defalarca gördüm ve defalarca doğrulandı, gerçekten içinde müzik aşkı olan insan tahtanın üstüne tel takarak bile gitarı öğrenir. Klasik gitar parmaklarla, akustik ve elektro gitar ise pena ile çalınır, aralarındaki uçurum farkı bundan kaynaklanır. Ama tuşe, sertlik, klavye ..vs gibi şeyler kolaylıkla alışılacak şeylerdir. Gitara yeni başlamayı düşünen insanlarda genelde gelip geçici bi heves vardır, bu yüzden gidip 50 ytl'ye bi klasik gitar almaları daha hayırlı olur. Eğer bi ışık varsa kısa sürede belli olur ve gidip kaliteli bi klasik, akustik veya elektroya para yatırabilirler. Kaliteli bir enstrümanı önce haketmek gerekli bence. Gitar çalmayı bilmeyen bi insanın elinde fender amerikan görmek bence gerçekten acı verici. Kendimi saymıyorum bile, hala hakettiği enstrümanlarla çalamayan bi sürü müzisyen arkadaşım var.
 
bu genelleme olmuş biraz hatta yanliş düşünülmüş 10 yildir gitar çalan insan gözünden bakinca tabiki dandik gelir o gitarlar neyse.gövdesi ağaç ve klavyesi rahat bir gitar seçilmeli.tabiki bunu yeni başlayan bir arkadaş anlayamacağı için yardim almali gitar alirken eğer yardim alamiyorsada sifir fiyati 350$-400$ dan başlayan tavsiye olarak sabit koprulu bir gitar tercih etmeli.bu başlangic gitari için ideal.ama param var ben 1500$ lik gitar alir onla başlarim diyen varsada sakin olsun oncelikle bu ona bişey kazandirmaz gitari hirpalamak için en iyi donem başlangiç donemidir ve üzülebilir daha sonra satarken zorlanabilirsiniz.çokta takmamak lazim başlangici sadece sakin olmak yeterli :)
 
Geri
Üst