yeni başlayanlara neden kalitesiz gitar idealdir!!?

Mümkün olduğunca kaliteli bir gitarla başlayın öğrenmeye (gerçekten hevesliyseniz). oktaypocan ın yazdığını kısmen yaşamış birisiyim. Aria marka 150$lık gitarımda legato kasmaktan (hergün saatlerce) en sonunda tendonlara fazla yüklenerek zedelenmesine neden oldum. (O zamanlar bilmiyordum jumbo fret nedir, kaliteli manyetik neleri fark ettirir?)Şuan pek rahatsız etmiyor ama yüzük parmağımı fazla zorlarsam "kıt kıt" diye sesleri duyuyorum.

Mantık basit başlarken düşüneceksiniz ben ne tür müzik seviyorum? Ne yapmak istiyorum. Bu kolay birşey değil yıllarını vericeksin ve ne kadar çalabileceğin meçhul. O yüzden baştan kararını sağlam vermek en güzeli. Eğer elektrik gitar gerektiren bir müzik icra etmek istiyorsan elektrik gitar alıcaksın, ben flamenko seviyorum diyorsan güzel bir klasik gitar alıcaksın. Gerçi tecrübeli arkadaşlarımız bu konuyu çok daha güzel bir şekilde anlatmışlar ama bende kendi tecrübemi yansıtarak bir fikir vermek istedim.

Müzikle kalın...
 
açıkçası bende böle kalitesiz.. bi gitarla başladım ama inanırrmısınız o kalitesiz gitar şuanda bulunduğum şehrin en güzel gitarı oldu!! ama (bulunduğum şehirdeki elektro gitar sayısı 10 bile değil) :) herşeyi o gitar sayesinde öğrendim inanın şuan bana bi ibanez prestige verseler o gitarı vermem kaliteli bi gitarım olsaydı şuan öğrendiklerimi öğrenemezdim çünkü kaliteli gitar öyle hemen bozulur cisn değil bozulunca da amann gitarda sorun var hemen tamirci ye götüreyim.. diyesi geliyor insanın hiç kendisi açıp kurcalamaz çünkü o gitara (aslında paraya) kıyamaz .. neyse uzun lafın kısası bence de 100 ytl lik bi elektro gitarla insanların başlaması çok çok daha iyi olur (tabi onun içinde benim gibi tamirci ruhu varsa)
 
ya ucuz gitar alınır çünkü biraz öğrenince illaki satıp yenisini alıcaktır..les paulla bile başlamış olsa ben death metal yapıcam jackson bc rich falan alcam diyen adam çıkabilir..ya da jacksonla başlayıp sonra fender almak isteyen..o yüzden al ucuzundan bişey öğrensin bi ağaç nedir manyetik nedir ne tarza ne iyidir..vs vs...versin parasını bi kere alsın adam gibi bi gitar alsın al sat yapıp zarar etmesin..
 
elektrogitar çalmaya başlamak için illa da elektrogitar sahibi gerek var mı o da tartışılır. çalmaya başladığım ilk yılımda elektrogitar da bas da çalıyordum. iki enstrümana da sahip değildim (gerçi tahmin edebileceğiniz gibi tuşenin berbat olması gerekiyor da o zamanlar bunu farkedecek düzeyde değildim tabi.). kullanıcıya gitar veren pek çok stüdyo var (aslında onlara bağımlı kalıyorsunuz enstrüman sahibi olana kadar.). orada deneyip insan bu aleti çalmak isteyip istemediğine karar verebilir.

tabi klasik gitarla çalışıp orada gerçek enstrümanla çalışmak da zor bir iş. apayrı aletler. klasik gitarla başlamanın yararını sadece klasik gitarın kendisini çalarken görebiliyorum. elektrogitara klasik gitarla başlamasaydım da olurmuş. çünkü hayalinde elektrogitar yatıyorsa er ya da geç o klasik gitarda rock/metal çalmaya çalışıyorsun. 18.5 perde olan ve zaten 12 telden sonra sustain almanın hüner istediği bik bik sesleri veren enstrümanla solo atayım diye ömrüm çürüdü. yarım bendin ötesine geçemeden (kasıp da en alt teli en üst telin hizasına kadar bir kaç telle birlikte çekecekseniz ayrı tabi.) bluesvari sololar atmaya kastım. (elektrogitar alınca "aabi bunda bend çok kolaymış lan!" diye şaşırdım.). palm mute ve kasanın içine pena düşürme vakalarına hiç değinmiyorum.
uzun lafın kısası elektrogitar aşkıyla yanıp tutuşuyorsanız ve öyle bir iki gün çalıp da bırakmayacağınıza adınız gibi eminseniz. bu işi karıya kıza eşe dosta hava atma maksadıyla değil müzik icra etme arzusuyla başlıyorsanız ne klasikle ne de size tat vermeyecek gitarlarla vakit kaybetmeyin derim. nasıl bir şey istediğiniz konusunda da sağlam bir araştırma gerekiyor. başlangıçta ihtiyaçlar çok olmayabilir. tonu şöyle(sert/yumuşak) olsun rahat olsun diyebilirsiniz. ihtiyaçlarınıza cevap veren bir şey alın. ihtiyaçlarınız bu işi öğrendikçe değişecek, yeni ihtiyaçlarınıza cevap verecek bir gitar peşinde koşacaksınız.

elektrogitar isteyip istemediğinden emin olmayanlara da bu işle daha çok haşır neşir olup (işte arkadaşların stüdyo çalışmalarına misafir olarak gidebilirsiniz, sorabilirsiniz soruşturabilirsiniz, müzik dükkanlarının kapılarını aşındırabilirsiniz, hatta bir iki ders alabilirsiniz. [herhangi bir enstrümana aşina değilseniz üç dörde de çıkabilir]; her şehirde imkanlar da aynı olmayabilir ama siz aslansınız bir yolunu bulursunuz.) isteyip istemediklerini kesinleştirmelerini öneririm.

yolculuğunuzda başarılar.
 
Kabul etmeliyiz ki genel olarak kolay gaza gelebilen bir toplumuz.(İstisnalar yok deil..) O yüzden bir hevesle alınıp,sonra bir kenara atılabiliyor gitarlar..Çok örneğini gördüm,"çalmak için aldım sonra canım sıkıldı,bir kenarda duruyor"lafından sonra çok iyi bir gitar çıkmasını..İnsanın içi acıyor bi noktada..Bu nedenle çok iyi olmayan bir gitarla başlamak mantıklı olabilir..
Fakat benim de ilk gitarım kötü Pearl River marka bir bas gitardı.Klavyesi gayet rahatsızdı,yarım saat gitar çalıştıktan sonra bir o kadar daha el ağrısı çekiyordum.İlk gitarımı aldıktan yaklşaşık 2-3 hafta sonra bezip şu an hala kullandığım gitarım olan Fender Jazz Bass'ımı satın aldım.Şimdi düşünüyorum da Fender Jazz Bass'ı almasaydım gitar çalmaya devam etmezdim.Kötü ton,kötü klavye,el ağrısı.....
Sonuç olarak 2 açıdan da bakınca en mantıklısı iyi bir gitar almak.Fakat çalmayacaksanız ltfn evde paslandırmayın gitarlarınızı.. ;)
 
Gibson'ın internet sitesinde gitar alırken dikkat edilecek hususlarla ilgili bir doküman. Orda paranızın yettiği en iyi gitarı alın diyor. Bence de öyle; yeni başlayan şahıs gitarına özenmeli, üzerine titremeli, bu durum müziği ve gitarını daha ciddiye almasına yol açacaktır diye düşünüyorum.
 
Me_ThuS demiş ki:
Birde işin diğer yönü var çalmaya başlayıp sıkılan insanlar bunlar yeni başlıyorum derken ceplerinden şöle 400$ çıkarsa iki gün sonra bırakacakları zaman ne olur sen düşün.Yeni başlarken bir de şu mesele varki müziğe ne kadar para yatırabileceğin le yatırman gerektiği arasındaki farktan bihabersin o sebeple hep ucuza yönelinir çünkü büyük miktarlarda para işin başında yüksek miktarda risk demektir daha dün başlamış müzisyen adayı bu riski alamayabilir.Bir de güzel memleketimin satıcılarının kazıklama yöntemlerine dahil bu gerçek ama o ayrı bir konu.


kesinlikle katılıyorum... ;)
 
Öncelikle yeni başlayan birinin özellikle bizim toplumumuzda kazıklanması gibi bir ihtimal %100 e yakındır. Öyle ki ilk gitarı alacak kişilerin de "aman canım gitar olsun yeter" deyip atlamaları, kazıklanmayı bile "aman ilk defa uğraşıyoz olsun o kadar da" diyerek gitar işine atlamaları gözönüne alınırsa kazıklanmamak için sebep aramak zor...

Müzik mağazalarının böyle iğrenç bir usulü gelenek halinde müziğe hevesli insanların zihinlerine doğal bir gerçek gibi yerleştirmiş olması da acınacak başka bir durum...

Gelgelelim, alınan gitarın düşük model olmasında bile iki tür durum sözkonusu diyebiliriz... Birincisi kakalanmış gitar, ikincisi bilinçli alınan gitar. Kakalanmış gitarların genelde adı falan yoktur, 25-50 milyona ustaların yaptıkları ve fender stratların tıpkısının aynısı şeklinde dizayn edilmiş akıl çeldirici türdendir ki müzik mağazasına giren bir müşteri metalik bir ibanezden ziyade tvlerde felan popüler kesim tarafından daha yaygın kullanılan fenderlere bakar çünkü şekil olarak "elektrogitar"a daha fazla benziyodur, zaten satın alan kişinin aklından parayı cepte tutmak falan geçmez, bu takdiklerle en alt Squier'ın altından bile geçemeyecek kadar dandik stratlar kalitenin babası fender imajıyla bir güzel müşteriye yedirilir...

Müşteri gitarı kullanırken kabloyu takar, amfiden bangır bangır cızırtı yükselir ve kesilmez, vibrato kullanmaya kalkar altyapı eğrilir, manyetik manyetik olsa oyuncak gibidir, tele vursa yine zor çıkar ki müşteri doğru dürüst ses elde edecek üstüne legato yapacak...

Kakalanmış gitarla başlayan kişi için zordur durum.

Ama adamın vereceği para bellidir, hem şu elektro neye benzer falan bir başlayalım niyetiyle, yahut daha önceden bilmişliği, ya da tanıdığı vardır. Gider mağazaya 250 milyona 50 değil, 250 milyonluk gitar alır. Gitarın eksileri vardır, ama öğretecek kadar iyidir, kakalanmış gitarın aksine sesindeki, kalitesindeki manyetiğindeki farkın sorun haline gelmesi daha geç ve zor ihtimaldir ki grup işlerine kadar bir sorun ya da ihtiyaç göstermez.

Kakalanmış gitarı alan kişinin gitarı elden çıkarması ya da eline almaması ihtimali neredeyse kesindir. Bilinçli alınan gitarın getirisi çoktur, eksiklerini kullanıcı yavaş yavaş ve sorunsuz biçimde farkeder, ilk gitarından hakkıyla arasıra anılarından sözeder, gitarını değiştirince geldiği noktadan daha ileri gider. Ha iki durumda da müşterinin gitarı bırakma durumu sözkonusu olabilir, kalitesiz&aşırı egolu&paracı bir hoca, disiplinsiz bir öğrenci, vakit darlığı, benimseyememe, göze alamama, kız için almıştım ama uğraşılmaz keşke klasik felan alsaydım tripleri gibi yüzlerce durum sıralanır...

Kişisel görüşüm ise bilinçli olarak alınan, belli marka hemen hemen her gitar, kullanıcıyı biryere götürür... Ayrıca ilk gitarım diyen birinin ibanez, fender, gibsonu göstermesi de tuhaftır, adam iyice öğrenince, tatminsiz hissedince neye kayacak? Gitarın manyetiğinin tuşesinin farkını anlayacak kadar sorun yaşamadan kendi bilinciyle modifiyesini nasıl yapacak ki iyisiyle başlayıp da tatmin olmayan birinin yolu da modifiyedir...

Ha kalkıp legato yapacak, harmonik atacak, coşkuyu hissedecek adamın zaten orta kalite gitar kullanacak kadar bilgi becerisi vardır... Jam mevzularına girecek adamın zaten gitarı değiştirme vakti gelmiş de geçiyordur ;) O adama "yeni başlayan" diyemezsiniz ki?
 
O kadar dil dökmeye gerek yok.Gerçekten gitar veya başka bir enstrüman isteyen adam o işe ne için girdiğini zaten bilir.Olay bellidir.Kesin çalacaksa ve istediği enstrümanın sesi içinde bişeyleri harekete geçiriyorsa o kişi o enstrümanı alıp çalmalıdır.Sadece gaz-hırsta yetmez.Hırs biryere kadar gider.Sonrasında ilk tıkanmada yavaş yavaş tozlanmaya gider.

Direk en ucuz gitarı almak yanlıştır bu birincisi.Ucuzsa kafadan türk yapımı, kötü malzemeden yapılan salaş bir gitardır.
Gitar yeni başlayanı çok zorlamamalı.Kişi çalmak istediğini az çok çıkarabilmeli.250ytl ye gidip elektro alınmamalı.350-400-450dolar aralığında güzel malzemeli uzak doğu yapımı çok kaliteli yapım olmasa da veya kaliteli gitarlar da var.Elimdeki gitarda bu tip bir gitar.Öğrenci adam olduğum için (4.5yıl civarı) elektroya geçiş gitarımı kullanıyorum.Alder kasa lisanslı floyd rose(eski tip) rosewood klavye idare edebilecek manyetikler ve potanslar.Orta ayar bir gitar.Bence başlangış için seçilebilecek en yerinde gitarlardan.Bana şimdilik yetiyor.Manyetik potans modiyifiye etsem bir süre daha idare edebilir.Değiştirme şansım vardı ancak ben seçimimi tondan yana kullandım.1 yıl daha kasıp pro bir jackson düşünüyorum.
Yani kısacası sahilcide :D olacaksan gerçek anlamda gitarda çalacaksan arkadaşım yanına gitardan iyi anlayan birisini bul.Bulamadın git gez satıcılarla konuş,deneyim yap.Direk alma.Eline al tak omzuna dikil birşeyler çalmayı dene.Az çok kendi seçimini yapabilirsin.
 
Bence paranın yettiği gitara satın alma işini paranoya ya dönüştürmeden sahip olmalısın.Çünkü işin içine girince özelliklede cok fazla ton renk farkı olmasada cok cok pahalı aletler sanki kendi kendine çalıyormuş havası verilircesine anlatılıyor.Bunları pek takmadan en iyi fiyat/performans oranına sahip gitarı alıp hemen calışmaya başlamak ne alıcam diyerek vakit kaybetmekten iidir.

Bunların dışında internetten arastırarak fiyatlar 3-5 farkla anlaşılabilir.

Yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem sabit köprulu fazla ugraştırmayacak 300-500 dolar arası bi gitar almalarıdır eminimki bu gitar calanın performansına göre en az 1-2 yıl götürür.
 
valla iş insanda biter bir adam maymun iştahlı değilse "adamsa" isterse 1.000 isterse 10.000 dolarlık gitarla başlar çalmaya bunda tartışılacak birşey yokki
 
bahsedilen 100$ lık gitarlar 1000$ degil , ilk elektro gitarım PULDIN rus malı bir gitardi rahat 10kg çekerdi,boynuna astıgında 5dk ayakta duramıyordun , fretler safı buzz, boyle seyler insanı sogutuyor gitardan
 
Parasinin alabileceği en iyi gitarı almak en mantıklısıdır bence.Değer kıymet dediğimiz şey görecelidir...senin yere göğe sığdıramadığın prs yi biz sahilde yakıyoruz der çıkar adam. çalabilmek tabiki önemlidir fakat birşey vardır ki (ego) insanı hep yenilgiye uğratır.14 senedir gitar çalıyorum 10 sene önce vic marka floydlu bir gitar aldım 100$ dı ozaman, ozaman bir hataydı senelerce onunla boğuştum bi bok öğrenemedim akord edemedim falan...8 ay oncede bi gitar alıyımda gitar çalmayı öğreniyim dedim şöyle iyi birşey tele aldım ulan insan hayatı boyunca yanılırmı ya!? insan bi sorar bi araştırır...sesler istediğim sesler saolsun eşik burgular mapple klavye çok hoş fakat 500ytl lik yamaha pasifika daha rahat geliyor yani biraz ego işi bu 10 yaşında wasp ,antrax dinletirsen çocuğuna floyd kaçar bi tarafına tabiki tarzına uygun olan aletlere sahip olmak ister insan ama gitar teknik bir iş müziğinde zaten bilim olduğu konusundada hem fikir olduğumuza göre topu deliğe uydurmak gerekir, tabiki paralı gitarTistleri gibsonları kiminin egosunu alevlendirir ama unutmamak gerekir ki 300 liralık kore jackson lar içinde çalıpta edinemeyen kasabın kedisi gibi vitrinlere bakan arkadaşlarımızda söz konusu azınlığın sayıca baya üstündedir o nedenle önce cebimize uygun sonra elimize uygun sonra kulağımıza uygun gitarı alıyoruz.Bu işten genel olarak pek anlamayan anaların babaların tavsiyesi bir hevesin rüzgar gibi geçmesi gençlerimizi osmond elektro gitar sahibi yapar aile ekonomisinede katkıda bulunur...
 
şu başlığı ne zamandır görürüm, yazmak bugüne kısmetmiş :)

burada müzikle haşır neşir olmaya devam eden adamlarız, en kalitelisi vs dememiz doğal. peki maymun iştahlı oğlu tarafından iki tıngırdatıp evde tozlanmaya bırakılan gitarları alan babaları kim düşünüyor? :LOL:

kaliteli vs olması iyi hoş ama şunu bilin ki bugün üretilen en orta kalite gitarlar bile 1950'lerde satılan ve bugün 100k$ üstü paralara el değiştiren gitarlardan hem işçilik hem de ergonomik olarak çok daha üstün. akçaağaçtı maundu derken bu aletlerin asıl fonksiyonu olan çalma kısmını biraz atlıyoruz gibi geliyor bana.
 
Arkadaşlar ben foruma yenı üye oldum neyse
Ben gitar çalmayı bilmiyorum ama elektro gitar çalmak istiyorum sizce ne yapmalıyım ve klasik gitarla mı baslamalıyım yoksa elektro alıp elektro ile mi başlamalıyım cvplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler :oops:
 
bende ilk gitarımı 5,5 yıldan beri kullandım.bildiğiniz strat üç single markası falanda yoktu üstünde. insan gerçekten çalmak istiyorsa çalar.5,5 yıldan sonra adam gibi aktif manyetikli bi jackson'a sahip olucam bi durum çıkmazsa. onun için insan gitar çalmak istiyosa 100 dolarlık gitarlada çalar,1000 dolarlıkla da 4000 dolarlıkla da.
smtbhtyr direk elektro ile başla.hiç klasiğe girme.
 
Paran varsa iyisini alırsın, yoksa yeterini alırsın. Amaç, gitar öğrenirken stilini, ihtiyaçlarını zamanla öğrenmek ve o gitarı değişmeyi isteyip istememek konusudur. Eline rahat bir gitarla başlamak iyisidir. Tonlara fazla kafa takmamak lazım önceleri. Sonra istemeden detaylara iniyorsun, öüreniyorsun iyi gitar nedir, ne gerekir, kaç para eder... Sonra da kazık yemeden ihtiyacını karşılayabilieceğin bir gitar alırsın... böyle gider :)
 
Geri
Üst