tek pedalları mixere ya da bilgisayara girdiğimizde...sorun

hocam bende boss tekli pedal var, bunu anfiye bağlayınca canavar ton veriyor yalnız direk mixer ya da ses kartına girince pedalın karakteristik tonu gidiyor , daha önce başka bir boss tekli kullandım aynı sorun ,nihayetinde analog pedallardaki bu sorun neden kaynaklanır...aynı sorun--bi arkadaş boss gt-6 getirdi ,biliyorum canavar sound var ama mixere girince niye tonlar cılızlaşıyor
hani şu
Deicide-ın serpents of the light veya
Annihilator-waking the fury tarzı tonlar geliyor kulağa

,valla minicik zoom 707 var onu mixere bağlayınca kükrüyor evde ,ha onu da anfiye girince kuruyup kalıyor bu sefer....

bu farkı yaratan etmenleri açıklarsanız yıllardır dikkatimi çeken bu olayı öğrenmiş olacağım sağolun ,bir de çözüm önerileri..
 
Şimdi distortion pedalları gelen sesi güçlendirip drive'a sokarlar. Bu yüzden tüm frekanslar kareleriyle doğru orantılı olarak yükselir.

Bu yükselmiş sesi normal gitar amfisine taktığında ses normal gelir çünkü gitar amfileri bu durum göz önünde bulundurularak hazırlanmış olduğundan, hoparlörleri yüksek frekansları (tizleri yani) filtreleyecek şekilde tasarlanır. Sesin cızırtı kısmı atıldıktan sonra asıl duyulması istenen distortion sesi kalır...

Ama eğer sen pedalı direk miksere girersen bu yüksek frekansları filtrleyecek bir şey olmadığı için ses cızırtıdan başka bir şey olmayacak.

Bu istenmeyen yüksek frenaksları temizlemek içinse prosesörlere son zamanlarda amp/cab simülatörleri konuyor. Bunlar sayesinde ses sanki gitar amfisine girilmiş de kabinden filtrelenip çıkmış gibi çıkabiliyor direk miksere girilse dahi! O minicik zoom'un içinde de o tip bir filtreleyici olduğu için mikser'de tonları normal gelebiliyor.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Daha detayşı anlatmak isterim ama "arama" tuşuna basıp bu konunun anahtar kelimelerini aratırsan daha bilgili kişilerin çok daha detaylı yazılarını bulabilirsin. Çok daha aytınlatıcı olabilir senin için.

Kolay gelsin.
 
muazzam demiş ki:
Peki bu sorun alete ekolayzır bağlayarak giderilebilir mi?

Güzel soru ;) Evet giderilebilir, neden diye sorarsan kabin simülatörleri zaten equalizerdır. Ama burada dikkat etmen gereken equalizeri doğru kullanman. Kabin simülatörleri kalıplaşmış kabinlerin(4x12,2x12 vs..) frekans aralıklarının equalizer ile sabitlenmiş halleridir.
 
Sağol Skull.
Bir sorum daha olacak,amfi simlulatoru olan bir prosesörün simulate özelliğini açıp amfiye bağlasak mantıksız bir iş mi yapmış olurum,yoksa simule ettiği amfinin tonlarını yakalayabilir miyim?

Ekolayzır olayına gelince de doğru ayarları nereden bulabilirim?
 
amfi s.muletörü olan bir prosesörün simulate özelliğini açıp amfiye bağlasak mantıksız bir iş mi yapmış olurum
Hayır gayet mantıklı bir iş yapmış olursun, fakat ampli simülatörü açıkken veya kapalıyken ampliye girişi FX Return den yapıp amplinin preamp katını devreden çıkartman gerekir. Ufak amplilerde bu olay yoktur ki zaten ufak amplilerin pek karakteride yoktur. Tabi bu olay "Ben amplinin Drive ve clean tonlarını çok seviyorum, prosesörle yalnızca delay,reverb,flanger,phaser,chorus gibi modülasyon efekterini kullanacağım" dersen değişir. Böyle bir durumda Amplinin normal girişini kullanacaksın.
Anlayacağın amplinin Distortion'unu kullanacaksan normal gitar girişinden, Prosesörün ampli simülatörlerini ve Drivelarını kullanacaksan Return girişinden bağlayacaksın prosesörü

yoksa simule ettiği amfinin tonlarını yakalayabilir miyim?
Evet, zaten amaç bu ;) Ama yukarıda yazdıklarım bunun içinde geçerli.

Equalizerin doğru ayarı diye kesin birşey yoktur, bu çaldığın yerden tutta, çalacağın şarkıya ve çaldığın şarkıdaki diğer enstrumanlara göre her zaman değişir. Bunu ayarlamak sana kalmış. Kulağına nasıl hoş geliyorsa öyle kullan ilerde zaten kulağına hoş gelen doğru olacaktır.
 
Skull_KruSher demiş ki:
ampliye girişi FX Return den yapıp amplinin preamp katını devreden çıkartman gerekir.
Benim amfiye(Behringer Blue Devil 60 w) prosesör girişini fx returnden yaptığımda amfi karekteristik distortionunu koruyor,prosesörün dist. tonlarını da kendisininkine benzetiyor;ben de benim amfinin overdrive tonundan nefret ediyorum resmen.Çok kalitesiz(bana göre,henüz beğenen de görmedim zaten).O yüzden ben de inputtan giriyorum ve o sorun çözülüyor.

Preamp katını devreden çıkartmak nedir,nasıl yapılır? Dediğini yaparsam fx returnden girince normal prosesörün tonunu alabilir miyim?
 
Bir şey daha geldi aklıma.Simulate özelliğini açlınca ve mixere girdiğimizde grallar gibi ses veriyorsa ,simulate özelliği açıkken amfiye girersek nasıl gral gibi ses çıkacak? Preamp denilen olayın bunlarla alakası var mı?
 
Hayır gayet mantıklı bir iş yapmış olursun, fakat ampli simülatörü açıkken veya kapalıyken ampliye girişi FX Return den yapıp amplinin preamp katını devreden çıkartman gerekir.

Böyle bir zorunluluk yok. Ampli simulatörü dediğiniz olay zaten power amp ve speaker simülasyonu, fx return'dan girdiğin zaman preamp'ı devreden çıkartmış olacaksın, power ve speakerlar orda pek bir mantığı yok.

Normal input'dan girip herhangi bir ayar ile istediğin sound'u alamıyorsan fx den girmeyi dene. Millet eq için para veriyor, sen niye amplinin preamp'ını bypass edeceksin.

Ayriyetten speaker simulatorlar "güzel" bir amplinin, o "güzel" sesini verdiği aşırı yüksek volümdeki hallerine göre modellenmiş yaratıklardır. Düşük volümde gerçek bir 4x12 kabinden'de güzel ton alamazsın, high freq.'deki etkisini vermez düşük sesde. Evde insani volümlerde güzel bir ton almak istiyorsan gitar amplisine speaker simulated bir şekilde girebilirsin. Gitar amplisi ile ampli simulasyonu kullanmanın mantığı budur.
 
Ben yalnızca mantık kullanarak şöyle düşünüyorum,

Ampli simülatörünün amacı bir ampliyi taklit etmek olduğuna göre, kullandığımız amplinin karakterini verecek olam preamp katını kullanmamız bize simülasyonla yaklaşmak istediğimiz ampli soundlarından uzaklaştırır diye düşünüyorum.Yanlışmıyım?

Ama kesinlikle Fx Returnden gireceksin diye bir zorunluluk yok, ben ampli simülatörleri kullanılır ve o simülasyonun başarılı olmasını istediğimiz zaman Fx Retuenden grileceğini söyledim ki bu aletler zaten bunun için yapılmıştır. Amplinin preamp devresi aradan çıkartıldığında karakteri olmayan bir mixerden farkı kalmaz ki simülasyonun başarılı olması(taklit edilen ampli sounduna yaklaşılması) için de bu gereklidir.

Ben nasıl kullanırım, ben yüksek sesten dolayı sesin kendiliğinden kırılmasını severim(halk arasında ses patlıyor/çatlıyor derler), doğru ton ile böyle kırılmalar olduğu zaman ve canlı ortamlarda(prova/konser vs.) diğer enstrumanlarla karıştığı zaman gayet güzel olduğunu düşünmekteyim. Genelde pek sevilmez tabi o ayrı.

Bu arada son olarak
Ampli simulatörü dediğiniz olay zaten power amp ve speaker simülasyonu
Bundan bi'haberdim öğrenmiş oldum sağol.
 
Geri
Üst