En Hızlı Gitar Çalma Rekoru

Herhangi bir dalda ''rekor kırmak'' kavramı var olduğu sürece bu tür girişimlere-faaliyetlere elbette gerek var. Gereksiz olsa, kimilerinin düşündüğü gibi boş iş vs. olsa o taktirde ne Guinness bu işleri organize etmeye kalkışırdı, ne de bunca insan herhangi bir alanda rekor kırmakla uğraşırdı.

E bunca vatandaşın bir bildiği olsa gerek değil mi? :cool:

Tiago'nun performansını, gitaristliğini beğenenen de olabilir, beğenmeyen de. Bu ayrı bir hadise. Kendi ülkesi Brezilya'da da o'nu (sen Kiko'nun, Edu'nun yanında mango yemişsin, yiteneksiz!) diyerek yerden yere vuranlar da var, hayt koç rekor kırdın ülkemizin bayrağını enteresan bir kulvarda dalgalandırdın yeşşe bravo diyen de.

Kişilerin bakış açısına, zihniyetine göre değişen göreceli işler bunlar.
 
bence boş iş dediğim gibi temiz felan çalmıyor.penayı var gücüyle sürtmekden ibaret yaptığı.neticede ordaki tasdik eden kişinin bunu çok anladığını duyabildiğini sanmıyorum.o adam bi paul gilbert yada malsmteen parçası çalsın hakkıyla elini öpecem ama çalamaz diğer kayıtlarını felan da dinledim çöp resmen .ben gitarda sürat severim orgazm olurum hatta ama bunun çaldıklarını dinlerken işkence çekiyorum resmen.
 
Adama saygı duyarım aynı videoları burada da görmek isterim :D Belli biryerden sonrasında çalarken zaten pena sesinden başka birşey duyulmaması normal.Ben sanmıyorum ki bu metronomda benzer sesler vermeden çalabilen biri var.Adam bunu aktif manyetikli ve abanoz klavyeli bir gitarda yapıyor üstelik.Ortalama düzeyde çalabilen birinin eline aynı gitarı verseler en ufak hatası bile belli olacaktır.Hız güzel midir peki :D Estetik olmadıktan sonra pek bir işe yaramaz.​
 
Blackhell'e katılıyorum.

Zaten 300 bilmem kaç bpm'de hız denemesi yaparken aynı zamanda da melodik olunmasını beklemek enteresan bir bakış açısı. Bu keman, ud, kanun ya da mandolin vs. gibi başka bir telli sazla da aynı parçayı (flight of the bumble bee) çalsanız, bu metronomda ve daha üzeri hızlarda netice pek değişmeyecektir.

BB King ile bu paryayı kıyaslamak demek, elma ile armutu karşılaştırmak gibi bir şey oluyor bana göre.

Burada amaç, açıkca belli olduğu üzere 'hız rekoru kırmak', ve 'fastest guitar player' ünvanını elde edip 1 seneliğine de olsa, başka bir cengaver bu rekoru kırana kadar muhafaza etmek veya mümkünse daha hızlı gitar çalıp, yeni bir rekor kırarak çıtayı yükseltmek. Estetik, melodik ya da güzel olması da gerekmiyor icra edilen parçanın. Kimsenin de böyle bir beklentisi yok. Adı üzerinde Guinness World Records zamazingosu.

Aynı espiride bir başka gitarist:

 
Petrucci'nin transkripsiyonlarını yapan adamlardan biri Bakerman bu elemanın videolarından birini yavaşlatıp analiz etmişti ve bir noktadan sonra koordinasyon problemleri olduğu ortaya çıkmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam sağ elin 20 pena vuruşu için sol el 17-18 notada kalıyordu çoğu yerde. Ama normal hızda kesinlikle duyamıyorsun tabii. Youtube'da bunu dile getirenler de susturuldu falan hatta.

O zaman da çok umrumda değildi şimdi de çok umrumda değil açıkçası. İnsan gibi sahnede grupla gitar çalmaya çalıştığı bir iki videosunu da izlemiştim ve cidden kötü çalıyor. Bendleri, vibratosu, tuşesi falan ortalama bir bar gitaristinin altında.
 

Bu sersemi ciddiye alıp tescillemişler mi bu saçmalığı gerçekten ?
Bunu daha önce de yazmıştım. Bu çabalar anlamsız, çünkü:
Kulağın ÇÖZME EŞİĞİ diye bir şey var. Saniyede belli sayıda notanın daha üstünü kulağımız "glisando" olarak duyuyor. Yani bir nota diğerinden artık ayrılamıyor ve kulak bunu çözemiyor. Bildiğim kadarıyla bu saniyede 25 nota civarında f,lan gerçekleşiyor. (Frank Gambale'nin bir makalesinde vardı bu bilgi).
Bunun üzerindeki hızlar anlamsız. Çünkü siz çalsanız da kulak duymuyor:) O yüzden hızlandırılmış gibi ya da sinek vızıltısı gibi geliyor sesler.
Buna rağmen bu işe uğraşan arkadaşları tebrik ediyor ve soruyorum: Neyin eksikliğini kapatmaya çalışıyorsunuz ? :)
İlla çok süratli çalacaksanız da aşağıdaki şu adam gibi en azından belli bir melodik-armonik bağlam içerisinde çalın ve doğru düzgün vibratonuz ve melodi duygunuz olsun hiç olmazsa:
 
En hızlı sosisli yeme rekoru kıran adamın topluma nasıl faydası yoksa bunun da yok zaten. En hızlı bilmem ne rekorlarının çoğunun insanlığa bir faydası görülmemiştir. Fayda aramak da anlamsız. Her şeyin insanlığa bir faydası olmak zorunda değil.
 


1000 den sonra matrix'e bağlanıyor. 1600'den sonra matrix'te sonsuz sayısıdaki ajanları dövüyor ama bizim gözümüz kulağımız gitar çalıyor gibi algılıyor hepsi bu. Bir de sosyolojik tespit yapayım hemen her boku bilen adam misali, Önceden bu shred record zart zurt videolarında Amerikan, İngiliz, Avrupalı-İtalyan vs görürdük. Bu oran, Asyalı, Hindu, Güney Amerikalı olarak zaman içinde değişmeye başladı. Sanırım burada yaşayan insanlar zamanla günde 1 dolara karın tokluğuna çalışma kaplarından kurtuldular. Bu ülke ve bölgelerin orta sınıfları büyüdü. Ellerinde Japon, Amerikan ya da butik üretim butik ağaçlı gitarlar da görmeye başladık. Dünya'nın 10-20 sene içinde ne kadar çabuk değiştiğinin bir kanıtı da aslında. Oysaki biz shredırları hep beyaz tenli, sarı kafalı ya da red neck bilirdik. Sadece onların üstün genlerinde bu vardı. Değilmiş demek herşey koca bir bumble bee vızıltısından ibaretmiş.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst