Framus Bl10 Marka Gitar Düzenlemesi Hakkında Yardımlar..

Arkadaşlar elimde Framus BL-10 model bir gitar var çok eskilerden kalma. Genel bi bakıma sokucam gitarı bulduğum bilgilere göre gövde maun sapı bilmiyorum klavye ebony. bu gitarı adam etmeye değermi acaba nekadar eski olduğunu bilmiyorum tahmini olan varmıdır en son kaç senesinde üretildi acaba?. Genel sorularım ise şöyle:
-Üzerindeki manyetikler mini humbucker gibi duruyor ama distortion da çok fazla dip ses var acaba single manyetik olabilirmi?
- Potanslar bitmiş durumda 1 volume 2 ton potansı alıcam 250k mı yoksa 500k mı önerirsiniz? (dip ses yapmasının nedeni potans kanaklı olabilirmi?
- Kapasitör olarak 0.047 mi 0.033 mü kullanmalıyım hangisi daha doğru olur? (üzerinde kapasitör yok acaba dip ses yapmasının nedeni bumudur? )

gitarın temsili bi resmini koyuyorum haftasonu iç dış detay resimleri çekebilirsem orjinal resimlerini ekliycem.

3689920558_1960461d36_o.jpg
 
Elindeki bire birse manyetikleri single sanki. Framus gitarların üretim tarihini bulmak pek kolay değil, Almanlar o işleri pek ciddiye almamışlar. Açıkçası gitar için de uğraşmaya değeceğini sanmıyorum, elime kaç tane Framus geçtiyse hiç biri üzerine kafa yorulmuş gitarlar değildi, tip konusunu beceriyolar, lafım yok ama özellikle sap gövde bağlantısıyla ilgili bildiğin cahiller, headstock konusu da aynı şekilde.
 
Bende 2 tane framus vardı birini sattım bakımını yapıp değiştirip parçaları dip ses yine devam eğer uğraşacak isen manyetik modifiyesi ile halledebilirsin sanırım .
 
Manyetikler single coil,ben olsam kendi orijinal manyetiklerini değiştirmezdim bu hali ile gitarı seviyorsan kullan derim,yoksa ölü fiyata bana sat :) ,adam edilecek bir şey yok ortada,kullanmak istiyorsan ancak ihtiyaç varsa fret tesviyesi yada komple fret değişimi yaptırırsın olur biter.
 
Framus hala üretim yapıyor. Eski Framuslar da iyi gitarlar genel olarak. Bende sabit köprülü bir Strat'ı var. Gayet iyi iş gören bir strat. Ama Framusların genel olarak kıymeti pek bilinmiyor. Çalarken gayet iyi gitarlar, ama satmaya kalkışsan ikinci el Squier parasına ancak gidiyor ki benim verdiğim para o bile değildi.

Eski Framuslar hakkında şirketin bu sitesi var:

http://www.framus-vintage.de/

BL-10 hakkında ise sitede bu sayfayı bulabildim sadece:

http://www.framus-vintage.de/modules/modells/instruments.php?modellID=1527&katID=4626&cl=EN
 
Barış Manço'nun Dağlar Dağlar'ı kaydettiği 12 telli akustik de bir Framus'tu.
John Lennon'da Framus marka bir 12 telli akustik kullanıyordu,You've got to hide your love away videosunda görülebilir.
 
Framus manyetikler çok kuvvetli single manyetiklerdir, yenilerden kat kat üstünler. Humbucker gibi ses verirler; ben elektro akustik gitara takviye olsun diye taktım, dip gürültüsü falan da yok, sessiz çalışıyorlar.
 
Geri
Üst