Usa Ve Tr Fender Konusu

Strat tonu da strat tonu, hep söylüyorum, strat tonu dediğiniz şey alması en kolay tonlardan, ihtiyacınız olan şeyler; kızılağaç ya da dişbudak gövde(ıhlamur, kavak ve ceviz de olur, ancak has twang akçaağaç ve dişbudaktan gelir), akçaağaç sap, single manyetik ya da coil split edilmiş aşırı güçlü çıkışlı olmayan bir humbucker.

Budur. Meselenin özü bu kadar basit. Ama halen sadece kafasında Fender yazdığı için o gitarın iyi ton verdiğini düşünenler var. Evet, o marka kafada yazınca belki işçilik ve malzeme kalitesi de beraberinde geliyor diye düşünülebilir. Ama araya karışan ve son derece irrasyonel boyutlara varan marka fanatizmine de bir dur demek lazım.

Üstelik de -komik bir şekilde- bu fanatiklerin bir kısmı gitarist bile değil. Mesela, vaktiyle ilanına başvurduğum bir davulcu bana "biz en iyi Fender veya Gibson çalan gitaristler ile anlaşıyoruz" demişti.... İkisinin gece ile gündüz kadar farklı gitarlar olduğunu söyleyince gak guk olundu tabi...
 
Fender'in ve Gibson'un uçuk tasarımlar, deneysel modeller çıkarmadığı, sadece Strat ve Les Paul'ün ekmeğini yedikleri görüşüne katılmıyorum. En basit örnek Gibson'un Explorer ve V kasası, ES335... Fender'in de aynı şekilde caz kasa gitarları bile var, hatta seksenlerin hevi metal furyası döneminde iki firmada Kramer, Jackson, Ibanez üçlüsüyle yarışmak için Talon, M-II gibi superstratlar üretmişler. Şimdiyse akıllılık edip riske girmiyolar, Ibanez gibi her sene tüm seriyi baştan aşağı değiştirmek yerine prestiji sarsmamak adına bu işi satın aldıkları daha küçük firmalara yaptırıyolar.

Asıl konuyla ilgili de iki laf edeyim, Fender'in prestijinin daha düşük olmasının sebebi Meksika üretimi gitarlara Fender Standard Strat etiketi basmaları. Gibson'un tüm gitarlarının Amerikan yapımı olması çok akıllıca bi strateji. Fender standard Strat, Gibson Les Paul Standard'tan 1500 dolar daha ucuz, Fender Gibson'un yan ürünü olan Epiphone'a denk. Kimse 500 Dolarlık gitarı efsaneleştirmek istemez Amerika'da, çünkü alım gücü bizimkinden baya bi daha yüksek. Çan eğrisi sistemiyle varılacak sonuçsa bizim maaşlarla Fenderler oranın Gibson'una denk. Orda Gibson ortalama averaj üstü bi gitarken burda hayallerde görüşüyoruz. Bunu bi tane örnekle açıklayayım, Fender bu işin Opel'i, Honda'sı, Gibson'sa daha ziyade sadece üst seri arabalar üreten Audi... Opel'in de üst model arabaları var ama Audi deyince en az 100 bin TLden bahsettiğimizi herkes bilir. Ha adamlar bunu takıyo mudur, http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=251284 böyle bi dünyada bence hiç bi önemi yoktur. Umut Sarıkaya bi karikatüründe "ulan o zaman niye yıllardır bana Reno Spring ürettiriyosunuz, kızlar mest oluyosa Ferrari üretsek ya..." diye çıkıyodu. O hesap yani.
 
Geri
Üst