Cengiz Han Belgeseli

7 Nisan Perşembe günü (Yarın) Cengiz Han belgeseli yarın (tekrarı) NTV'de Saat:22.00 de kaçırmayın.. Belgeseli Yüzüklerin Efendisi kadrosu çekmiş..

Mutlak izlenmesi gereken bir belgesel. Belgeselin sonunda çok ilginç bir noktaya değiniliyormuş.. Bende perşembe günü izlicem.
 
Selamlar,

Ben o "ilginç noktaya değinilen" sonuna yetişebilmiştim ama bana benim bilmediğim birşey anlatıyorlar gibi gelmedi. Ama sonunu yakalamama rağmen güzel bir belgesel olduğu belli idi. Eğer yarın yetişebilirsem bir bakayım baştan.
 
Geçen hafta verildiğinde izledim ben. Hakikaten kaliteli bir iş; aslına bakarsanız ben Attila gibi bir kaç bölümlük bir şey beklerken bir saate sığması beni hayal kırıklığına uğrattı. Ama çok güzeldi hakikaten.

Özellikle savaş taktikleri akıllara durgunluk verici. Kamp sırasında karşı tarafın gözcülerinin onları izlediğini tahmin ederek kendilerini sayıca çok fazla gösterip düşmana psikolojik baskı uygulamak amacıyla adamlarına adam başı beş tane kamp ateşi yakmalarını emretmesi dahiyane bir fikir. Zaten orada pilot kameradan bir görüntü giriyor ki koparsınız.

Pekin'i işgallerinden sonra oraya gelen kaşiflerin bıraktıkları yazılı belgeler de bu dahi olduğu kadar vahşi de olan hükümdarın korkunçluğunu gözler önüne seriyor. Rivayet odur ki; Cengiz Han komutasında ki Moğollar Pekin'i işgal ettikleri sırada aylarca şehrin büyük surlarının önünde konaklayıp şehre bütün giriş çıkışları kesmişler; ve Pekin halkı ile askerlerin çoğunun açlıktan ölmesini sağlamışlardır. Ayrıca şehrin içine girdiklerinde yaptıkları katliam yüzünden şehrin caddeleri akan insan yağı sebebiyle senelerce kaygan vaziyette kalmış.

Aklımda kaldığı kadarıyla yazdım; izlediğinizde çok daha fazlasını bulacaksınız, emin olun ;)
 
Kan kardesi camoka yi öldürme olayi aklimda kaldi benim.Aralarinda savastiktan sonra CengizHan dan adil bir sekilde öldürülmesi istiyor yakalaninca.Türklerde kani akitilmazmis önemli kisilerin.Belini kirirak öldürdüler camokayi sehzade bogduran padisah hesabi.
 
...izlemedim(denk gelmedi bi türlü...)izlicem çıkar zati dividisi visidisi...izleriz...hayat daha bi güzel olur vesaire...
 
o kadar buyuk bir insanki dünyanın yarısına hükmetmiş biri cengiz han onun film i var piasada mezarı bulunamadı orayı koruyan askerler bile kendilerini öldürmüştü
 
Ben belgeselin içeriği konusunda kesinlikle çok büyük hayal kırıklığı yaşadım. Bir düşünün: CengizHan gibi bir adam, dünyanın yarısını fethediyor, bunu 50 dakikaya sığdırıyorsunuz, 15 dakikası Camoka, diğer 15 dakika pekin işgali, geri kalanı da oldu bittiye gidiyor.

Sinema tekniği, oyuncular, yönetmen vs açısından ele alınırsa gayet başarılı. Ancak içerik olarak CengizHan'la ilgili dönem ödevi hazırlayan bir ilköğretim öğrencisi daha ileriye gidebilirdi. Belgeseli izledikten sonra Cengiz Han karakterinden etkilendiğimi söyleyemem şahsen. Sonuç olarak harcanan paraya çok yazık olmuş diyorum.
 
Belgesel kısa kesilmiş. Camuka ve Pekin oalyı alpin dediği gibi çok uzatılmış. Ama en azından Moğollar kullanılmış filmde ve moğolca konuşuyorlardı. Attila'nın filmindeki gibi renkli gözlü amerikalılar yoktu.
...
Belgesel'de Cengiz Han'ın oğullarını, Torununu Mengütey'in öldürülüşü ve Muhammed Şah olayları falan anlatılmalıydı. Çünkü İran'ın fethi, Memluk türkleri tarafından ilk yenilgilerini tatmaları vs Önemli şeylerdir. Hatta bence İran'a saldırdıklarında Türk paralı askerlerin "moğollarda bizden" deyip Cengiz Hana sığındıklarını ve Cengiz Hanında hepsini kestirdiğini anlatsalardı ne güzel olurdu.
 
Geri
Üst