Buzz Feiten tuning sistemi

Buzz Feiten nedir bana yardım edebilirmisiniz sitesine de girdim ama nedir ne değildir anlayamadım bana detaylı bilgi verebilirseniz hatta ve hatta resimleriyle de anlatabilirseniz minnetar kalırım...

Şimdiden sagol...
 
Bir çeşit kilit sistemi işte floyd rose gibi oldukça iyi diye duymuştum akort kaçırmıyo falan. Sanırım Türkiyede İstanbulda Yüksel Usta yapıyomuş falan öyle. daha detaylı yazar birileri sanırım
 
Buzz Feiten, gitarın entonasyon problemini mükemmele yakın derecede çözen bir sistem.Hiçbir gitarın entonasyonu mükemmel değildir.Ama Buzz Feiten bunu büyük ölçüde aşmış durumda.Sanırım perdelere uygulanıyor olması lazım, washburnlerin pahalı modellerinde standart olarak bulunuyor.
 
Entonasyonu teller arasındada maksimuma yakın hale getiriyor.Yapılışı nut denilen kısmın yani üst eşiğin biraz daha yükseltilmesiyle oluşuyor.Hesaplamalarıda piyano notalarına göre yapılıyor matematiksel olarak değil yani(bu kısım tam ne demektir bana sormayın bende bilmiyorum).Bu sistemle normal gitarlarda olmayan tellerin birbirine uyumu yakalanmıştır yani meali: Normal bir gitarda bir tel sadece kendisiyle entone dir bu sistem olunca hepsi diğerlerinede uyuyor.Çoklu nota çalımlarında (Akor gibi) iyi bir kulak aradaki farkı duyar diye biliyorum.Onun dışında her gitara yaptırılabilir (Floyd Sabit farketmez)benim gitarımdada vardır ve yararlı olduğunu düşündüğüm bir sistemdir.
 
Valla resmi bu ama ne kadar açıklayıcı bilmem
Shelf_Nut_Top.jpg
 
Yok öle bir dezavantajı en büyüğü gitarını bir süre görememek olur herhalde :D Ordaki resimde sünger değil Üst eşik kısmı (ben demiştim anlaşılmaz diye).Yüksel Usta hakkaten iyiymiş.
 
Ozan(skatheist) dostumdan bir alıntı yapmak istiyorum.
"Buzz Feiten'in zararı mükemmel entonasyona alışmış olacaksın, en ufak bir bozuklukta ise dert yanıp çalamıyacaksın. En beter yanı ise bu mükemmel entonasyona taktığın telin gençlik günlerinde sahip olacaksın. 7-10 günlük tel de entonasyondan eser bulamıyacaksın, daha kolay kaçıcak."
 
Geri
Üst